Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Δεκεμβρίου 2024, 15:08:14

Αποστολέας Θέμα: Μένουμε Ελλάδα;  (Αναγνώστηκε 4575 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

9 Απριλίου 2013, 13:41:56
Αναγνώστηκε 4575 φορές
Αποσυνδεδεμένος

NewGP


Λίγες γραμμές προσωπικού προβληματισμού, με αφορμή αυτό το φόρουμ...

Η Ελλάδα διέρχεται τη μεγαλύτερη ίσως κρίση στην ιστορία της. Κρίση ηθική, κοινωνική, οικονομική και πολιτική που διατέμνει κοινωνικές τάξεις, επαγγελματικές κατηγορίες και γεωγραφικές περιοχές. Μια κρίση για την οποία ευθυνόμαστε όλοι μας, από τον τελευταίο πολίτη ως τον πρωθυπουργό της χώρας. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν είμαι υπέρ του δόγματος ότι όλοι φταίνε το ίδιο, προφανώς το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης αφορά την πολιτική εξουσία, με πολλούς από τους ασκήσαντες την να έχουν επιτελέσει εγκληματικό έργο. Αλλά φταίνε (και σε διαφορετικό βαθμό οι πολίτες) γιατί:
α) Πολλοί συμμετείχαν σε κάποιο βαθμό στο μεγάλο φαγοπότι (π.χ από τον εργολάβο του δημοσίου έως τον τελωνειακό και τον εφοριακό που έπαιρναν μίζες, το δικαστή που λαδωνόταν (σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από όσο έχει περάσει στα ΜΜΕ), το μεγαλογιατρό του δημοσίου που τα έπαιρνε από προμήθειες, έως τον έμπορο και τον επιχειρηματία που φοροδιέφευγαν συστηματικά και τον αγρότη που τσέπωνε επιδότηση για να κάνει ανακαλλιέργειες (τις οποίες ουδέποτε έκανε).
β) Οι περισσότεροι συμβιβάστηκαν και αρκετοί επέλεξαν την παράνομη συναλλαγή έως μέσο εξυπηρέτησης σε  δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. πολεοδομίες).
γ) Γενικά εθίστηκαν σε ένα υπερκαταναλωτικό μοντέλο (που έφτασε στο αποκορύφωμα με τις Cayenne)
δ) Συχνά επιδίωξαν το εύκολο και άκοπο χρήμα (π.χ. γιατί να δουλέψω στα χωράφια, θα 10πλασιάσω τα λεφτά μου μέσα από το χρηματιστήριο)
ε) Ανέδειξαν τον ατομισμό σε ύψιστη αξία στην ελληνική κοινωνία σε βάρος του κοινωνικού συμφέροντος
στ) Ψήφιζαν και χειροκροτούσαν διεφθαρμένους και ανίκανους πολιτικούς και κόμματα για τα διάφορα αξιώματα και συναλλάσσονταν μαζί τους (π.χ. για διορισμό στο δημόσιο)
ζ) Θεωρούσαν ότι όλα βαίνουν καλώς, ότι έτσι είναι η Ελλάδα και όποιος διαφωνούσε μαζί τους θεωρείτο καταστροφολόγος και μίζερος (ωχ αδερφέ!).
(Για να μην παρεξηγηθώ επαναλαμβάνω ότι για τα παραπάνω το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης επιβαρύνει τους πολιτικούς και όχι τους πολίτες. Επιπλέον σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζω τα εγκληματικά λάθη των τελευταίων χρόνων που μας οδήγησαν στο αδιέξοδο.)

Η Ελλάδα δυστυχώς βαδίζει ολοταχώς προς τον γκρεμό. 5 συνιστώσες που συνηγορούν σε αυτό είναι:
α) Η οικονομία της χώρας είναι χρεωκοπημένη
β) Ο παραγωγικός ιστός της χώρας αποσαρθρωμένος
γ) Το πολιτικό σύστημα της χώρας απολύτως ανεπαρκές
δ) Η δημόσια διοίκηση της χώρας διαλυμένη
ε) Η κοινωνία μη συνειδητοποιημένη, μπερδεμένη και αποσυντονισμένη

Και έρχομαι στο ερώτημα του τίτλου; Μένουμε στην Ελλάδα, ή παίρνουμε (όσοι μπορούμε) αεροπλάνα και βαπόρια όσο είναι ακόμα καιρός;

Θεωρώ ότι υπάρχει ακόμη μια ελπίδα: Οι πολίτες, αρκεί να αυτοοργανωθούν και να αρχίζουν να παράγουν έργο, θέσεις, προτάσεις, μέσα από οργανώσεις, φόρουμ, ομάδες εργασίας. Θα αναρωτηθείτε ποιούς πολίτες εννοώ, αυτούς που εμμέσως χαρακτήρισα πιο πάνω ως διεφθαρμένους; Προφανώς αυτοί που έχουν αλλοτριωθεί τελείως συνειδησιακά ή αυτοί που ακόμα και σήμερα βγάζουν λεφτά μέσα από το σύστημα αυτό δεν θα συμμετάσχουν. Ένα μεγάλο όμως κομμάτι της κοινωνίας θα έχει πραγματικά προσωπικό όφελος αν παραμερίσει τα μικροσυμφέροντα και τις μικροεξαρτήσεις του και επιδιώξει την κοινωνική αλλαγή.

Τι σχέση έχει το φόρουμ αυτό με την παραπάνω ανάλυση; Υπάρχουν εδώ εξαιρετικοί συνάδελφοι που εκφράζουν τεκμηριωμένες απόψεις, όχι μόνο για ιατρικά θέματα αλλά και για γενικότερα θέματα οργάνωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας και για την πολιτική υγείας γενικότερα. Οι προσωπικές απόψεις αυτές θα μπορούσαν να μετουσιωθούν σε κοινά αποδεκτές θέσεις για διάφορα θέματα (π.χ. από guidelines για διαχείριση επειγόντων περιστατικών σε περιφερειακό ιατρείο, έως  προτάσεις για τον τρόπο χρηματοδότησης της ΠΦΥ στην Ελλάδα). Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται δουλειά: Το να καταγγέλλεις ή να διακηρύσσεις γενικές αρχές είναι εύκολο, το να παράγεις όμως (και ακόμα περισσότερο το να εκτελείς) ολοκληρωμένα και βιώσιμα σχέδια είναι το δύσκολο. Αν δεν πρωτοστατήσουμε όμως εμείς, οι άνθρωποι της ΠΦΥ, σε αυτήν την προσπάθεια ποιοί θα το κάνουν; Για αυτό προτείνω τη μετεξέλιξη αυτού του ιστότοπου από φόρουμ ανταλλαγής απόψεων σε φορέα παραγωγής ιδεών.

Παρακαλώ απαντήστε μου αν συμμερίζεστε ή όχι (και σε τι βαθμό) τις απόψεις μου. Αν μη τι άλλο θα με βοηθήσετε να απαντήσω και εγώ στο ερώτημα του τίτλου και να πάρω τις προσωπικές μου αποφάσεις.
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Απριλίου 2013, 13:57:16 από NewGP »
Επειδή το κάνω μ’ ένα μικρό πλοίο με λένε πειρατή. Αν το έκανα μ’ ένα ολόκληρο στόλο, θα ήμουν αυτοκράτορας. - Ιερός Αυγουστίνος

9 Απριλίου 2013, 16:47:40
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Συνάδελφε συμφωνώ με αυτά που λες αλλά νομίζω ότι το φόρουμ είναι ήδη φορέας παραγωγής ιδεών και όχι μόνο φόρουμ ανταλλαγής απόψεων.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Απριλίου 2013, 17:09:54
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Μένουμε Ελλάδα;
Ενα μόνο έχω να απαντήσω.
Good call , bad call , it is your f.... Call !!!
Πάρε μια άποφαση , ακολουθησέ τη και δες αν θα αποδώσει .
Αν πανε όλα καλα well done !! Αν πανε άσχημα ξανά προσπάθησε .
ΠΟΤΕ ωστόσο μην κατηγορήσεις κάποιον άλλο για την αποτυχία σου.
It was your f.... Call. Να το θυμάσε αυτό!!
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

9 Απριλίου 2013, 18:44:31
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Να αντιστρέψω κάπως το ερώτημα:
Ποιος από μας, άνεργος ων και με αρνητικές προοπτικές στην Ελλάδα, θα βρει μία θέση εργασίας στο εξωτερικό που να του εξασφαλίζει ό,τι θεωρεί αξιοπρεπές και θα την αρνηθεί;
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

9 Απριλίου 2013, 19:24:52
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Έλα... ας σοβαρευτούμε λίγο!!! Όποιος θέλει να δουλέψει, λεφτά δουλειές υπάρχουν. Δες παρακάτω, στις μικρές αγγελίες τι ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ υπάρχουν!!!  :o :o :o

Medicus curat,
Deus sanat

9 Απριλίου 2013, 19:30:34
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Έλα... ας σοβαρευτούμε λίγο!!! Όποιος θέλει να δουλέψει, λεφτά δουλειές υπάρχουν. Δες παρακάτω, στις μικρές αγγελίες τι ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ υπάρχουν!!!  :o :o :o
Ξέρετε και τι σημαίνει τετράωρο, ε; Δικαιολογία για τα ένσημα... Στην πραγματικότητα είναι όσες ώρες θέλει ο εργοδότης... Άλλωστε... εργαζόμενοι υπάρχουν...
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

9 Απριλίου 2013, 19:35:34
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Έλα... ας σοβαρευτούμε λίγο!!! Όποιος θέλει να δουλέψει, λεφτά δουλειές υπάρχουν. Δες παρακάτω, στις μικρές αγγελίες τι ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ υπάρχουν!!!  :o :o :o
Ξέρετε και τι σημαίνει τετράωρο, ε; Δικαιολογία για τα ένσημα... Στην πραγματικότητα είναι όσες ώρες θέλει ο εργοδότης... Άλλωστε... εργαζόμενοι υπάρχουν...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος   ;) ;) ;)
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Απριλίου 2013, 19:54:25 από medicus »
Medicus curat,
Deus sanat

12 Απριλίου 2013, 14:13:30
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Μένουμε Ελλάδα γιατί: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

[spoiler]Είναι συντριπτική και στον τομέα της παιδικής ευημερίας η υπεροχή των βορείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σχέση με τους νότιους. Και ιδιαίτερα με τη χώρα μας. Για παράδειγμα, στην Υλική Ευημερία είμαστε στην 20ή θέση, στην Υγεία και την Ασφάλεια στη 19η, στην Εκπαίδευση στην 28η, στις Συμπεριφορές και στους Κινδύνους επίσης στην 28η και στη Στέγαση και στο Περιβάλλον στην 25η. Συνολικά βρισκόμαστε στην 25η θέση. Εντυπωσιακά χαμηλά.
 Αλλά εντυπωσιακότερο είναι κάτι άλλο. Είναι η ανατροπή που καταγράφεται όταν ο ερευνητής ζητά να πληροφορηθεί πόσο ικανοποιημένα είναι τα παιδιά από τη ζωή τους. Εκεί η Ελλάδα εκτοξεύεται στην 5η θέση. Την ίδια ώρα που στην ερώτηση αυτή η Γερμανία βυθίζεται από την 6η θέση στην 22η και το Λουξεμβούργο από την 7η θέση στη 17η.
 Δεν είναι συμπτωματικό. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και με τις άλλες χώρες του Νότου. Η Ισπανία ανεβαίνει από τη 19η θέση στην 3η και η Ιταλία βελτίωσε την επίδοσή της κατά 6 θέσεις. Που σημαίνει ότι τα «παιδιά της κρίσης» είναι πιο ευτυχισμένα από τα «παιδιά του πλούτου». Κι αυτό λέει πολλά. Για πολλούς τα λέει όλα. 'Η έστω τα σημαντικότερα.
 Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι δείκτες αρνητικοί για τη χώρα μας. Αντίθετα, υπάρχουν κάποιοι όπου η επίδοσή μας είναι αξιοζήλευτη. Οπως, για παράδειγμα, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Είμαστε στην κορυφή της λίστας των 29 πιο ανεπτυγμένων κρατών. Οπως επίσης είμαστε μία από τις οκτώ χώρες που η κατάχρηση αλκοόλ από νέους είναι χαμηλότερη του 10% και μία στις τέσσερις όπου το επίπεδο χρήσης ινδικής κάνναβης από παιδιά ηλικίας 11 έως 15 ετών παραμένει κάτω του 7%.
  Και οι δύο τελευταίοι δείκτες δεν είναι άσχετοι με εκείνον της ευτυχίας. Αντίθετα, είναι συνέπειά του.[/spoiler]

Και γιατί: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

[spoiler]   «Oι Γερμανοί θέλουν να αρπάξουν οτιδήποτε πολύτιμο υπάρχει στην Ελλάδα, επιβάλλοντας συνθήκες οικονομικής σκλαβιάς και ψυχολογική πίεση στους Έλληνες. Πρέπει να μπει ένα φρένο σε αυτό». Με αυτά τα λόγια ο κορυφαίος Αμερικανός φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι, μιλώντας στο Δουβλίνο, κατήγγειλε διεθνώς την πολιτική και οικονομικ΄κατοχή που έχει επιβάλλει το Βερολίνο στην χώρα μας , αλλά και γενικότερα απέναντι στον ευρωπαϊκό νότο.
    Μιλώντας στο φιλανθρωπικό ίδρυμα RDS, Ο Ν.Τσόμσκι πρότεινε «Τη δημιουργία μετώπου Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας προκειμένου ο Νότος να βάλει ένα φρένο στις απάνθρωπες διεκδικήσεις του Βορρά», ενώ υπογράμμισε πως «Τώρα είναι η ευκαιρία να γίνει κάτι τέτοιο, που οι λαοί εξεγείρονται κατά των Γερμανών, κάτι που τους επιτρέπει να διεκδικήσουν αυτά που τους έχει αρπάξει το Βερολίνο»…
    Επίσης αναφέρθηκε στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε ζητήσει τη στήριξη της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες, όπως έγινε με την Δυτική Γερμανία του 1953, όταν η Δύση αποφάσισε να τη βοηθήσει, τη στιγμή που κατέρρεε, χαρακτηρίζοντάς το «Σωστό».
    Επιπρόσθετα άφησε αιχμές για τους χειρισμούς του Μάριο Ντράγκι και επιτέθηκε στις κυβερνήσεις της ΕΕ, λέγοντας πως είναι επόμενο να διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός της Ένωσης, με τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται, καθώς οδηγούν στην καταστροφή.
    Τέλος μιλώντας για την Ιρλανδία είπε: «Η πολιτική εδώ είναι να αθωώνουμε τους εγκληματίες και να αφήνουμε όλο το βάρος στους φορολογούμενους», αναφερόμενος στην μετακύλιση του τραπεζικού χρέους (εκεί οι τράπεζες πτώχευσαν σε αντίθεση με την Κύπρο που ΤΙΣ πτώχευσαν)...
    Ο Νόαμ Τσόμσκυ είναι παγκοσμίως γνωστός ως πολιτικός ακτιβιστής, συγγραφέας και καθηγητής της γλωσσολογίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), όπου άρχισε να διδάσκει το 1955. Ο Τσόμσκυ έχει γράψει και διδάξει πλατιά πάνω στη γλωσσολογία, τη φιλοσοφία και την πολιτική. Ανάμεσα στα έργα του είναι και τα εξής: «Εξουσίες και προοπτικές», «Νέα και παλιά παγκόσμια τάξη», «Αποτρέποντας τη δημοκρατία», «Κατασκευάζοντας τη συναίνεση» (με τον Ε.Σ. Χέρμαν), «Έτος 501: Η κατάκτηση συνεχίζεται», «Τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους», «Ο νέος στρατιωτικός ανθρωπισμός», «Νέοι ορίζοντες στη μελέτη της γλώσσας και της νόησης», «Τρομοκρατικά κράτη» και «Μια νέα γενιά χαράζει τα όρια».
    Οι προσπάθειες του Τσόμσκυ για μεγαλύτερη δημοκρατία τιμώνται παγκόσμια από κινήματα ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης
 Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
[/spoiler]

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
1591 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Μαΐου 2018, 22:52:40
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
8210 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Μαΐου 2022, 22:37:51
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
8215 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Απριλίου 2023, 19:01:05
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2689 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Αυγούστου 2023, 07:24:24
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3363 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Νοεμβρίου 2023, 22:58:37
από Argirios Argiriou