Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
9 Νοεμβρίου 2024, 04:29:40

Αποστολέας Θέμα: «Πρωταθλητές» Ευρώπης στις αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες.  (Αναγνώστηκε 4291 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

10 Δεκεμβρίου 2010, 16:32:51
Αναγνώστηκε 4291 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 08/12/2010.
Πεννυ Μπουλουτζα.




Τον τίτλο των πρωταθλητών Ευρώπης σε ό, τι αφορά τον αριθμό των αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών που διενεργούνται κάθε χρόνο διεκδικεί με «αξιώσεις» η Ελλάδα. Σύμφωνα με πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία που καταγράφονται σε ειδική έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης «Health at a Glance: Europe 2010», η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, στη χώρα μας πραγματοποιούνται 321 αξονικές τομογραφίες ανά 1.000 κατοίκους, τη στιγμή που στο Βέλγιο ο αντίστοιχος αριθμός είναι 182 εξετάσεις, στο Λουξεμβούργο 175, στη Γαλλία 130 και στην Ολλανδία 60 ανά 1.009 κατοίκους. Αντίστοιχα, ο αριθμός των μαγνητικών εξετάσεων είναι 98 ανά 1.000 κατοίκους στην Ελλάδα, ενώ στο Λουξεμβούργο είναι 62, στο Βέλγιο 53,7, στη Γαλλία 48,5 και στην Ολλανδία 38,8 ανά 1.000 κατοίκους. Ο μεγάλος αριθμός των εξετάσεων στη χώρα μας είναι σε άμεση αντιστοιχία με τον αριθμό των σχετικών μηχανημάτων: 21,8 μαγνητικοί τομογράφοι ανά εκατ. πληθυσμού -όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 9,5- και 34 αξονικοί ανά εκατ. πληθυσμού όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 19,2. Σε ό, τι αφορά τις κλίνες νοσηλείας, η Ελλάδα διαθέτει 4,8 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους (μέσος όρος της Ε. Ε. είναι 5,7), αναλογία που παραμένει η ίδια σε σχέση με το 1995, τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη καταγράφεται μείωση των κλινών νοσηλείας.

Η Ελλάδα συνεχίζει να κρατάει τα ευρωπαϊκά «σκήπτρα» σε ό, τι αφορά τον αριθμό γιατρών σε σχέση με τον πληθυσμό της. «Διαθέτει» έξι γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους, αριθμός που είναι σχεδόν διπλάσιος από τον μέσο όρο της Ε. Ε. (3,3%). Αντίθετα υπολείπεται σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη σε νοσηλευτικό προσωπικό: συγκαταλλάγεται μεταξύ των «τελευταίων» χωρών (μαζί με Τουρκία, Βουλγαρία, Κύπρο) όπου η σχετική αναλογία δεν ξεπερνά τους πέντε νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους (9,8:1.000 κατοίκους είναι ο μ. ο. Ε. Ε.).



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Απριλίου 2013, 11:59:09
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Έθνος, 12/04/2013.
Δημήτρης Καραγιώργος.


Το διαρκές σκάνδαλο συνεχίζεται.

Πλιάτσικο με τις αξονικές τομογραφίες.

Στοιχεία-σοκ βρίσκονται στα χέρια του υπουργού Υγείας για την αλόγιστη παραπομπή νοσηλευομένων σε αξονικές τομογραφίες. Με τεράστια ποσά επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων από δαπανηρές εξετάσεις, που διενεργούνται χωρίς προφανή λόγο.

Εκτός λογικής λειτουργεί το σύστημα των εξετάσεων στα δημόσια νοσοκομεία. Οι μισοί σχεδόν ασθενείς υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία και εκτίθενται σε επικίνδυνη ακτινοβολία, την οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει. Η ιατρική εντολή «κάνε μία αξονική», που δίνεται χωρίς περίσκεψη, απορρυθμίζει κυριολεκτικά ανθρώπους και σύστημα:
Τεράστιες ποσότητες αναλώσιμων. Εργατοώρες. Ταλαιπωρία και προϋποθέσεις...πλάγιων διαδρομών, μεταξύ γιατρών και διαγνωστικών. Το σύστημα πέφτει κυριολεκτικά στο κεφάλι της χώρας, με το φαύλο επιχείρημα «σώζουμε την υγεία των Ελλήνων»...
Τα στοιχεία των αξονικών τομογραφιών που έγιναν το 2012 σε 47 δημόσια νοσοκομεία είναι αποκαλυπτικά.
Νοσηλευτικά ιδρύματα με μικρή σχετικά δυναμικότητα υποβάλλουν πάνω από το 40% των ασθενών τους σε αξονική, όταν νοσοκομεία αιχμής εμφανίζουν ποσοστά από 20% έως 30%.
Η σχετική έκθεση βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Υγείας, μαζί με εισηγήσεις να...σφίξει το ζωνάρι και να σταματήσουν οι υπερβολές. Τεχνοκράτες επισημαίνουν ότι το ποσοστό αξονικών τομογραφιών ανά ασθενή δεν ξεπερνά το 15% σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία μικρής και μέσης δυναμικότητας: «Αν δουν αυτά τα στοιχεία οι ξένοι, θα μας κυνηγήσουν», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Ενδεικτικό είναι το εξής: Στα 47 νοσοκομεία που αξιολογήθηκαν, πραγματοποιήθηκαν πέρυσι συνολικά 322.805 αξονικές τομογραφίες. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά τον πληθυσμό της Πάτρας και της Λάρισας! Το θέμα ξεπερνά κατά πολύ το στατιστικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία, δέχονται ακτινοβολία.
Την πρώτη θέση στη λίστα των εξετάσεων κατέχει το «Ασκληπιείο» της Βούλας, όπου το 43% των ασθενών υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία. Πολύ υψηλά βρίσκονται τα νοσοκομεία Βόλου, Λάρισας και Φιλιατών (42%) και τα νοσοκομεία Τρικάλων (41%), Χαλκιδικής (40%), Αγρινίου (39%) και Ρεθύμνου (38%).
Στον αντίποδα, πολύ πιο χαμηλά ποσοστά παρουσιάζουν νοσοκομεία πρώτης γραμμής, όπως το «Θεαγένειο» Θεσσαλονίκης (19%), το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου (26%) και το «Αττικόν» (28%). Κοντά στο 30% βρίσκονται και άλλα μεγάλα νοσοκομεία, όπως το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης (30%), το Πανεπιστημιακό της Λάρισας (31%) και το «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης (31%), ενώ το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» έχει ποσοστό 34%.
Εκτός από την έκθεση στην ακτινοβολία, οι αξονικές επιβαρύνουν δραματικά και το κόστος λειτουργίας του ΕΣΥ. Το κόστος αυξάνεται ακόμη περισσότερο επειδή οι εξετάσεις γίνονται σε μικρά νοσοκομεία. Αλλο είναι το κόστος στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και άλλο σε ένα μικρό νοσοκομείο της περιφέρειας, όπου γίνονται πολύ λιγότερες τομογραφίες.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν με τον πλέον δραματικό τρόπο τις επισημάνσεις που έκαναν πρόσφατα οι ειδικοί του ΟΟΣΑ. Τα στατιστικά του Οργανισμού καταδεικνύουν ότι σχεδόν ένας στους τρεις Ελληνες υποβάλλεται κάθε χρόνο σε αξονική τομογραφία!
Συγκεκριμένα, στη χώρα μας πραγματοποιούνται ετησίως 320 αξονικές τομογραφίες ανά 1.000 κατοίκους, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (123,8). Χαρακτηριστικό είναι ότι η αναλογία στην Αυστρία είναι μόλις 145 προς 1.000, στη Δανία 105, στη Γαλλία 145, στη Γερμανία 117, στην Ολλανδία μόλις 66 και στην Ισπανία 82,8 ανά 1.000 κατοίκους.
Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο λόγω της απουσίας πλαισίου για τη λειτουργία αξονικών και μαγνητικών τομογράφων στη χώρα μας. Ο τομέας αυτός γνώρισε μία «έκρηξη» την τελευταία δεκαετία. Το 2005, αναλογούσαν 25 αξονικοί ανά εκατομμύριο πληθυσμού και το 2010 η αναλογία διαμορφώθηκε στο 34,3 ανά εκατομμύριο (22,6 ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ).
Χρήσιμες αλλά και επικίνδυνες
«Δίκοπο μαχαίρι» είναι οι αξονικές τομογραφίες. Από τη μία, συμβάλλουν καθοριστικά στη διάγνωση και καλύτερη αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων υγείας. Από την άλλη, «ενοχοποιούνται» για πρόκληση καρκίνου, σε περιπτώσεις υπερβολικής χρήσης.
Αυτό προκύπτει από σειρά μελετών, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Αμερικανική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο «New England Journal of Medicine», έδειξε ότι οι αξονικές ενδέχεται να «ευθύνονται» για το 2% των περιστατικών καρκίνου στις ΗΠΑ.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι γιατροί υποτιμούν τον κίνδυνο της ακτινοβολίας και ζητούν πολλές εξετάσεις για τους ασθενείς τους. Στην ίδια έρευνα εκφράζεται η εκτίμηση ότι το ένα τρίτο των αξονικών δεν είναι αναγκαίες. Σημειωτέον ότι στις ΗΠΑ αναλογούν 265 αξονικές ανά 1.000 κατοίκους, αριθμός που στην Ελλάδα ξεπερνά τις 320...
Παλαιότερα στοιχεία έδειχναν ότι μία αξονική τομογραφία αποδίδει 50 έως 100 φορές περισσότερη ακτινοβολία σε σχέση με τις συμβατικές ακτινογραφίες, ανάλογα με το σημείο που εξετάζεται, τη μάρκα και την ηλικία του μηχανήματος. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα παιδιά, καθώς οι ιστοί τους είναι δέκα φορές πιο ευαίσθητοι στην ακτινοβολία.
Ανάλογες εκτιμήσεις υπήρξαν σε δύο ακόμη αμερικανικές έρευνες, με τους ειδικούς να προτείνουν να καθιερωθούν «πρωτόκολλα ακτινοβολίας». Πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Radiology», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος υπάρχει εφόσον ο άνθρωπος υποβληθεί σε δεκάδες αξονικές κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Απριλίου 2013, 12:09:25 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
15 Απαντήσεις
10741 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Μαρτίου 2012, 01:31:57
από Harper
1 Απαντήσεις
5790 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Νοεμβρίου 2020, 09:05:42
από Argirios Argiriou
4 Απαντήσεις
9266 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Μαΐου 2017, 23:58:11
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4323 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Νοεμβρίου 2019, 00:22:12
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4109 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιανουαρίου 2022, 15:33:10
από Argirios Argiriou