Γενικά > Νομικά θέματα
Σχέδιο νόμου για την ΠΦΥ
Argirios Argiriou:
Αντιγράφω, μετά από άδειά του, από Ιατρική ομάδα στο facebook σχετική ανάρτηση του Γενικού Ιατρού Δημήτρη Κουναλάκη που την ανάρτησε στις 26/09/2024:
Οι προσωπικές μου σκέψεις για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο:
Σχόλια πάνω στο νομοσχέδιο προς διαβούλευση για την πρωτοβάθμια
1. Πολύς χρόνος αναμονής για ένα νομοσχέδιο που έχει θολά σημεία. πχ Από ειδικευμένους ιατρούς μόνο ιατροί με ειδικότητα γενικής οικογενειακής ιατρικής και παθολογίας. Αυτούς με το πιστοποιητικό γενικής ιατρικής, που ΔΕΝ έχουν ειδικότητα αλλά μπορεί να είναι και συνταξιούχοι χειρουργικών ειδικοτήτων, τους θεωρεί η κα υφυπουργός με ειδικότητα Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής; Ο ΕΟΠΥΥ τους έχει χύμα με τους ειδικευμένους ιατρούς ΓΟΙ.
2. Οι επιστημονικές εταιρείες της ειδικότητας μας είχαμε κάνει πολυσέλιδη πρόταση για την θέσπιση μιας ακόμη μονάδας ΠΦΥ προς αδειοδότηση, του group practice. Είχαμε βάλει μονάδα νοσηλευτική και άλλες μονάδες πλην των ιατρικών (τα πολυιατρεία έχουν μόνο ιατρικές εξεταστικές μονάδες). Είχαμε προτείνει το μοντέλο οι μέτοχοι να είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία εργαζόμενοι σε αυτό, για να μην υπάρχει το επιχείρημα του υφυπουργού ότι οι προσωπικοί ιατροί θα είναι υπάλληλοι σε επιχειρηματική επένδυση (λες και το κρατικό μοντέλο δεν είναι έτσι). Τελικά, όπως φαίνεται η υφυπουργός δεν θέλει τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας στις μονάδες ΠΦΥ στον ιδιωτικό τομέα. Συνεπώς, "Ιδιωτικό ιατρείο" μόνο για τον ιδιωτικό τομέα, όταν αλλού στον κόσμο δίνουν 15000€ για να πας να μπεις σε group practice και να παρέχεται ολοήμερη κάλυψη στον πολίτη που είναι εγγεγραμμένος.
3. Τα 2000 άτομα παραμένουν....κι αυτό αίτημα που δεν εισακούστηκε. Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν μιλάνε για 2000 άτομα όλοι λένε πλέον για 1500 άτομα, και μεγαλύτερο αριθμό έχουν μόνο με ομάδα υγείας. Να υπενθυμίσω άλλη μια φορά τις παραπλανητικές ομιλίες του κ. υφυπουργού ότι 15 λεπτά επίσκεψη έχουν παντού σχεδόν στο εξωτερικό, αποκρύβοντας ότι εκτός από τα 15 λεπτά του ιατρού, υπάρχουν άλλα 30 λεπτά με τον νοσηλευτή, τον επισκέπτη υγείας, τον κλινικό φαρμακοποιό. Γιατί δεν τον διορθώνουν οι γνωρίζοντες πχ το βρετανικό NHS (που έχει αρκετούς η κυβερνητική παράταξη);
4. Βλέπουμε ότι έφυγε από τα αντικείμενα του προσωπικού ιατρού, η διαχείριση του εκτάκτου προβλήματος υγείας. Λογικό καθώς με τα ραντεβού που κλείνονται έκτακτο δεν μπορεί να δει. Έχουν σκεφτεί πως αυτό θα λειτουργήσει στα κέντρα υγείας;
5. Και πάμε στους υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου..... Όταν ο ΠΙΣ δίνει σήμερα πιστοποιητικά γενικής ιατρικής σε συνταξιούχους χειρουργικών ειδικοτήτων να γίνουν συνταγογράφοι προσωπικοί ιατροί, δεν βλέπω το λόγο να είμαι τόσο καυστικός για την υφυπουργό. Εξάλλου ιατρός που θα αλλάζει κάθε χρόνο, συνταγογράφος ιατρός θα είναι και διαφημιστής των προγραμμάτων πρόληψης.
6. Μου αρέσει που υπάρχουν και 4 γραμμές κάπου για την αξιολόγηση των προσωπικών ιατρών. Το γεγονός ότι δεν προβλέπεται ούτε φορέας υλοποίησης, ούτε στόχοι, ούτε καμία λεπτομέρεια, είναι όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας στρίβειν δια του αρραβώνος.
7. Ζητήσαμε από την υφυπουργό να καταργηθεί η επ αμοιβή δυνατότητα των φαρμακείων να αλλάζουν, συχνά εν αγνοία του πολίτη, τον προσωπικό ιατρό. Κατανοώ να μην έχει ο πολίτης προσωπικό ιατρό και να ζητάει από το φαρμακείο να του βάλει, αλλά γιατί έχει ανάγκη να τον αλλάζει; Έχουμε δεχθεί ουκ ολίγες καταγγελίες για αυτό. Να υποθέσω ότι ο υπουργός κωλύεται να το αλλάξει αυτό; Υπάρχουν χρωστούμενα;
8. Τα Πανεπιστημιακά κέντρα υγείας έπρεπε να είναι ένα νομοσχέδιο μόνο του. Θετικότατη κίνηση αλλά η ενσωμάτωση τους με 9 άρθρα δείχνει πρόθεση για ανομοιογένεια και στόχο να προσαρμοστούν στις κατά τόπους εκλογικές ανάγκες. Θα καρκινοβατούν μέχρι να βρεθεί νομοθέτημα που θα θέσει σωστά την λειτουργία τους.
9. Θετικό που ΘΑ βάλουν και τους ιδιώτες ιατρούς χωρίς σύμβαση να είναι συμβεβλημένοι. Περιμένουμε να δούμε πως θα γίνει αυτό. Χαιρόμαστε που το υπουργείο αποφάσισε να δεχτεί και την άποψη του απλού πολίτη, έστω και χρόνια καθυστέρηση. Μένει να δούμε πως θα εφαρμοστεί και εδώ. Άραγε, θα αποκλείονται και πάλι τα πολυιατρεία (αφού η κυβέρνηση δεν θέλει τα group practices);
Εννοείται ότι δεν μιλάμε για πρωτοβάθμια από όπου και να το δεις το νομοσχέδιο. Και οι λέξεις έχουν χάσει κάθε νόημα σε αυτή την χώρα. Όπως φαίνεται, δεν υπάρχει διάλογος με το υπουργείο και προφανώς δεν ενδιαφέρονται για προτάσεις από τους επαγγελματίες υγείας
Argirios Argiriou:
Σχετικά με το 11.3 :
Όταν ένας ιδιώτης Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός (ΓΟΙ) αποφασίζει να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ αλλάζει ΟΛΗ η φιλοσοφία του Ιατρείου του. Οι ασθενείς προσαρμόζονται πολύ γρήγορα στην λογική του « ο Γιατρός είναι δωρεάν ». Αν όμως ο Ιατρός αυτός αποφασίσει να σταματήσει την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ( ή τον αναγκάσει το κράτος, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, να το κάνει) τότε παίρνει περίπου 5 χρόνια για να κάνει τους ασθενείς του να μάθουν να ρωτούν ξανά τι κοστίζουν οι υπηρεσίες που προσφέρει (το ξέρω εξ’ ιδίας πείρας). Βασικά θα αναγκαστεί να αλλάξει ασθενείς. Όταν λοιπόν το κράτος κάθεται και βγάζει νόμο που λέει, ότι σε περίπτωση που βρει αρκετούς κρατικούς Ιατρούς τότε θα κόψει τις συμβάσεις με τους ιδιώτες Γενικούς Ιατρούς, αυτό κάνει τους ιδιώτες Γενικούς να το σκεφτούν πάρα πολύ πριν αποφασίσουν να κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ γιατί αν τους πετάξει κάποια στιγμή εκτός σύμβασης το κράτος, τότε θα περάσουν χρόνια ολόκληρα μέχρι να ξανασταθούν στα πόδια τους ως αμιγώς ιδιώτες.
Είναι και αυτός ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι ιδιώτες Γενικοί - Οικογενειακοί Ιατροί διστάζουν πολύ να συμβληθούν.
( Τον ίδιο όρο, ότι δηλαδή σε περίπτωση κάλυψης του πληθυσμού από κρατικούς Ιατρούς θα διακόπτονται οι συμβάσεις των ιδιωτών στην περιοχή τους, είχε, μεταξύ άλλων, και η σχετική σύμβαση που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ και ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που πολλοί ιδιώτες Γενικοί – Οικογενειακοί Ιατροί, γύρισαν τότε την πλάτη στην σύμβαση ).
billymos:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕγώ να προσθέσω την δυνατότητα στον πολίτη να επιλέγει προσωπικό ιατρό, κάποιον ελεύθερο επαγγελματία Γενικό ιατρό που δεν είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΠΥ και που θα πρέπει να τον πληρώνει ο ίδιος ο ασθενής.
--- Τέλος παράθεσης ---
Οι αμιγώς ιδιώτες Γενικοί Ιατροί, ως Προσωπικοί Ιατροί;
Προσωπικά είμαι αρκετά επιφυλακτικός:
Ας υποθέσουμε ότι ένας ασθενής μου που ως τώρα ερχόταν στο Ιατρείο μου με πληρωμή με δηλώνει ως Προσωπικό του Ιατρό. Αν κάποια στιγμή σταματήσει να με πληρώνει θα έχω εγώ ως Ιατρός δικαίωμα να τον αφαιρέσω από την λίστα μου, ή θα τον κουβαλώ στην λίστα μου εσαεί;
Είναι τόσο απίθανο να μου πει την επόμενη φορά που θα έρθει στο Ιατρείο "Γιατρέ, είσαι πλέον ο Προσωπικός μου Ιατρός, δεν είμαι υποχρεωμένος να σε πληρώσω". Τι κάνω τότε; Θα είναι πιστεύετε τόσο εύκολο να βρω το δίκιο μου;
O θεσμός του Προσωπικού Ιατρού έχει ταυτιστεί με το τζάμπα, κι αυτό δεν αλλάζει . Τουλάχιστον όχι εύκολα και άμεσα.
Για να πω του στραβού το δίκιο στο άρθρο 5ε του νομοσχεδίου γράφει ρητώς:
« ε) ιδιώτες ιατροί που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και δεν συμβάλλονται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ούτε αποζημιώνονται από αυτόν, αλλά επιλέγονται ελεύθερα από τον πολίτη και αμείβονται από τον τελευταίο, σύμφωνα με τη μεταξύ τους συμφωνία. »
Παρόλα αυτά εγώ εξακολουθώ να είμαι επιφυλακτικός.
--- Τέλος παράθεσης ---
Και γω στο άρθρο ε' αναφέρομαι. Οπότε μπορεί να μας δηλώσει αλλά θα πληρώνει... Θεωρητικά όλα αυτά...
Argirios Argiriou:
07/10/2024
Προτάσεις για το σχέδιο νόμου που είναι στη διαβούλευση με τίτλο: «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας» που υπογράφουν οι κάτωθι επιστημονικές εταιρείες:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ/ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ & ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ/ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Argirios Argiriou:
Τι έγραψα ως σχόλιο στο αρχικό άρθρο της διαβούλευσης για αυτό το νομοσχέδιο:
Έξι πράγματα:
1) Να έχει συμμετοχή ο ασθενής στο κόστος του Ιατρού, των φαρμάκων και των εξετάσεων μέχρι κάποια τιμή ανά ημερολογιακό έτος και αν ξεπερνιέται αυτό το όριο, να γίνεται το κόστος φθηνότερο ή ακόμη και εντελώς δωρεάν (κάρτα ελευθέρας).
Όσοι Ασθενείς δεν έχουν αποδεδειγμένα να πληρώσουν τα παραπάνω πηγαίνουν στην Πρόνοια που τους δίνει λεφτά για μπορέσουν και αυτοί να πληρώσουν.
2) Να είναι φθηνότερο να πας στον Γενικό – Οικογενειακό Ιατρό σου παρά στον Ειδικό ή κατευθείαν στο Νοσοκομείο.
3) Ιδιώτες Ιατροί, που να έχουν κίνητρα για να κάνουν group practice όχι μόνο μεταξύ Ιατρών αλλά και άλλων επαγγελματικών υγείας ( ιδιωτικό Κέντρο Υγείας) και να πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού που καλύπτουν (ιδανικά 1500 άτομα ανά Γενικό Ιατρό, την ηλικία, το φύλο, τη νοσηλευτική βαρύτητα και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του κάθε πολίτη, αλλά και ανάλογα με τους πόσους Ασθενείς βλέπουν, και τι Ιατρικές πράξεις κάνουν. Η νοσηλευτική βαρύτητα προσδιορίζεται από την ηλικία και τις χρόνιες διαγνώσεις του Ασθενούς (DRG).
4) Η αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ να αναπροσαρμόζεται ετησίως ανάλογα με τον πληθωρισμό.
5) Να δοθεί η δυνατότητα σε Ιατρούς άλλων ειδικοτήτων (ακόμη και Μικροβιολόγους) να ειδικευτούν, επί πληρωμή, στην Γενική – Οικογενειακή Ιατρική (το μήκος της εκπαίδευσης να εξαρτάται από την αρχική τους ειδικότητα).
6) Αλλαγή στο σύστημα του ΕΚΑΒ με ενίσχυση του ρόλου του Τραυματιοφορέων/Νοσηλευτών/Οδηγών (ιδανικά πρέπει αυτές οι τρεις ειδικότητες να ενοποιηθούν ).
Με τα παραπάνω μέτρα, παρακινείται έμμεσα ο Ασθενής να προστρέξει πρώτα στον Γενικό Ιατρό αντί να πάει στο Νοσοκομείο ή στον ιδιώτη Ιατρό που είναι ειδικευμένος σε κάποιο όργανο του σώματος, αφού είναι φθηνότερο να επισκεφτεί τον Γενικό Ιατρό του. Έτσι αποσυμφορούνται τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας («είδα φως και μπήκα») αλλά και στους ασθενείς που πραγματικά έχουν ανάγκη να έρχονται συχνά στον Ιατρό δεν τους κοστίζει η Υγεία μια περιουσία. Επίσης ο Ασθενής επικοινωνεί με έναν γιατρό που ήδη τον γνωρίζει και ήδη τον έχει επιλέξει ανάμεσα σε πολλούς άλλους και δεν γίνεται μπαλάκι.
Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι ο Ασθενής σέβεται το Ιατρό και το έργο που αυτός επιτελεί (διότι ως γνωστόν ότι είναι δωρεάν δεν είναι καλό και μόλις πάμε και πληρώσουμε κάτι για το ίδιο πράγμα τότε αμέσως αυτό μεταμορφώνεται και γίνεται καλύτερο….). Ταυτόχρονα όμως δεν είναι και πολύ ακριβό για τον Ασθενή γιατί όταν δώσει πάνω από 90 ευρώ τον χρόνο σε Ιατρούς συνολικά, παίρνει κάρτα ελευθέρας.
Με το σύστημα αυτό καλύπτεται και ένα μέρος της χρηματοδότησης των μονάδων Υγείας της χώρας, κατ’ευθείαν από τους Ασθενείς. Εννοείται ότι τα Κέντρα Υγείας έχουν δικό τους προϋπολογισμό και στο τέλος της χρονιάς ο διευθυντής του κάθε Κέντρου Υγείας συντάσσει υποχρεωτικά ετήσιο οικονομικό ισολογισμό, αλλά και ένα απολογισμό της δράσης του Κ.Υ.
Ταυτόχρονα με το σύστημα αυτό αναγκάζονται οι Ιατροί να γίνουν πιο παραγωγικοί. Αναγκάζονται επίσης να γίνουν καλύτεροι επιστημονικά αλλά και καλύτεροι από πλευράς συμπεριφοράς και προσβασιμότητας, για να κρατήσουν, και αν είναι δυνατόν, να αυξήσουν τους Ασθενείς τους.
Έχω συναίσθηση ότι τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν από την μια μέρα στην άλλη αλλά νομίζω ότι προς τα εκεί πρέπει να στοχεύουμε.
Υστερόγραφο:Ο Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος, που πέθανε πρόσφατα, ήταν φανατικά υπέρ του Κοινωνικού Κράτους και μιας ισχυρής Δημόσιας Υγείας. Θυμάμαι όμως ακόμη μια ομιλία του για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που παρακολούθησα στην Κέρκυρα το 2017 όπου έλεγε:
« Μην τους έχετε για βλάκες του Βρετανούς που τα Νοσοκομεία τους είναι Κρατικά αλλά την ΠΦΥ την έχει δώσει το κράτος εργολαβία σε ιδιώτες (έχουν δημόσια μεν ΠΦΥ αλλά όχι κρατική): Έτσι πρέπει να είναι. Για να είναι αποτελεσματική η ΠΦΥ πρέπει να υπάρχει συνέχεια (continuity) και καλή προσβασιμότητα (accessibility). Και κακά τα ψέματα ένας Γενικός – Οικογενειακός που είναι Δημόσιος Υπάλληλος δύσκολα θα σηκώσει το κινητό σε ώρες εκτός του ωραρίου του…»
Δείτε αναλυτικότερα τις προτάσεις μου εδώ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση