Γενικά > Νομικά θέματα
Σχέδιο νόμου για την ΠΦΥ
billymos:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδοςαλλαγες που βλεπω
1) Μετονομασια των "αγροτικων ιατρων" σε"υποχρεους προσωπικους ιατρους" οι οποιοι θα μπορουν να υπηρετουν την 12μηνη θητεια τους ΚΑΙ σε δομες ΠΦΥ Αθηνας κ και Θεσ/νικης
2) Οι θεσεις των (πρωην) αγροτικων ιατρειων θα μπορουν να καταλαμβανονται ΚΑΙ απο Παθολογους περα απο Γενικους Ιατρους
3) Η προκηρυξη και διαδικασια πληρωσης των (πρωην) αγροτικων ιατρειων θα γινεται απο τις ΥΠΕ και οχι το Υπουργειο
--- Τέλος παράθεσης ---
Εγώ να προσθέσω την δυνατότητα στον πολίτη να επιλέγει προσωπικό ιατρό, κάποιον ελεύθερο επαγγελματία Γενικό ιατρό που δεν είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΠΥ και που θα πρέπει να τον πληρώνει ο ίδιος ο ασθενής.
Argirios Argiriou:
Με το νέο νομοσχέδιο θα μπορούν να εγγράφονται και ανασφάλιστοι στους ιδιώτες συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ Ιατρούς. Μέχρι τώρα αυτό δεν μπορούσε να γίνει και επίσης, αν κατάλαβα καλά, αυτοί που ήταν ασφαλισμένοι και εγγράφονταν σε συμβεβλημένο ιδιώτη Προσωπικό Ιατρό και μετά γινόταν ανασφάλιστοι, για αυτούς ο Ιατρός δεν πληρωνόταν αλλά ούτε και μπορούσε να τους βγάλει από την λίστα του (έτσι και αλλιώς, γενικά μέχρι τώρα οι Προσωπικοί Ιατροί δεν έχουν δικαίωμα να βγάλουν κάποιον από την λίστα τους).
Τώρα όμως λέει στο νομοσχέδιο:
Άρθρο 12 παράγραφος 4: Οι συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας προσωπικοί ιατροί του άρθρου 11 αποζημιώνονται για τους εγγεγραμμένους σε αυτούς λήπτες υπηρεσιών υγείας «κατά κεφαλήν» και ανά ηλικιακή ομάδα, ανεξαρτήτως της ύπαρξης ενεργούς ασφαλιστικής ικανότητας στο πρόσωπο των εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας. Η αποζημίωση των προσωπικών ιατρών της παρούσας δεν υπόκειται στον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback) και κλιμακωτού ποσοστού εκπτώσεων (rebate) του άρθρου 100 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).
Και το ερώτημα είναι: Για ποιο λόγο να πληρώνει ο κόσμος ασφαλιστικές εισφορές αν μπορούν να γράφουν τα φάρμακα και τις εξετάσεις τους δωρεάν ακόμη και σε ιδιωτικά Ιατρεία, όντας ανασφάλιστοι;
Τι παραπάνω θα έχουν δηλαδή αυτοί που πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές (ίσως το γεγονός ότι τις εξετάσεις θα μπορούν να τις κάνουν και σε ιδιώτες Μικροβιολόγους ενώ οι ανασφάλιστοι σε κρατικές δομές. Σιγά τα αυγά...)
Argirios Argiriou:
Ενδιαφέρον σχόλιο στην Διαβούλευση στο άρθρο 12 από κάποιον που υπογράφει ως Γιωργος:
ολοι οι προσωπικοι γιατροι ζητανε λεφτα για εξεταση . καντε κατι
Argirios Argiriou:
Ενδιαφέρον σχόλιο συναδέλφου από Ιατρική ομάδα του facebook στις 26/09/2024:
Οι ασφαλισμένοι ΕΔΟΕΑΠ εντάσσονται στο σύστημα ΠΙ σύμφωνα με το άρθρο 13 του νομοσχεδίου παράγραφος 1&2.
Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕγώ να προσθέσω την δυνατότητα στον πολίτη να επιλέγει προσωπικό ιατρό, κάποιον ελεύθερο επαγγελματία Γενικό ιατρό που δεν είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΠΥ και που θα πρέπει να τον πληρώνει ο ίδιος ο ασθενής.
--- Τέλος παράθεσης ---
Οι αμιγώς ιδιώτες Γενικοί Ιατροί, ως Προσωπικοί Ιατροί;
Προσωπικά είμαι αρκετά επιφυλακτικός:
Ας υποθέσουμε ότι ένας ασθενής μου που ως τώρα ερχόταν στο Ιατρείο μου με πληρωμή με δηλώνει ως Προσωπικό του Ιατρό. Αν κάποια στιγμή σταματήσει να με πληρώνει θα έχω εγώ ως Ιατρός δικαίωμα να τον αφαιρέσω από την λίστα μου, ή θα τον κουβαλώ στην λίστα μου εσαεί;
Είναι τόσο απίθανο να μου πει την επόμενη φορά που θα έρθει στο Ιατρείο "Γιατρέ, είσαι πλέον ο Προσωπικός μου Ιατρός, δεν είμαι υποχρεωμένος να σε πληρώσω". Τι κάνω τότε; Θα είναι πιστεύετε τόσο εύκολο να βρω το δίκιο μου;
O θεσμός του Προσωπικού Ιατρού έχει ταυτιστεί με το τζάμπα, κι αυτό δεν αλλάζει . Τουλάχιστον όχι εύκολα και άμεσα.
Για να πω του στραβού το δίκιο στο άρθρο 5ε του νομοσχεδίου γράφει ρητώς:
« ε) ιδιώτες ιατροί που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και δεν συμβάλλονται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ούτε αποζημιώνονται από αυτόν, αλλά επιλέγονται ελεύθερα από τον πολίτη και αμείβονται από τον τελευταίο, σύμφωνα με τη μεταξύ τους συμφωνία. »
Παρόλα αυτά εγώ εξακολουθώ να είμαι επιφυλακτικός.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση