Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
27 Δεκεμβρίου 2024, 06:08:41

Αποστολέας Θέμα: Ελαττώνει το Μουρουνέλαιο την Καρδιαγγειακή Νοσηρότητα/Θνητότητα;  (Αναγνώστηκε 4602 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

11 Μαΐου 2013, 17:29:52
Αναγνώστηκε 4602 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελαττώνει το Μουρουνέλαιο την Καρδιαγγειακή Νοσηρότητα/Θνητότητα;
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Μαΐου 2013, 17:32:32
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 09/05/2013.

Τα ιχθυέλαια ωμέγα-3 σε συμπληρώματα διατροφής δεν μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος (εκτός και αν κάποιος έχει ήδη υποστεί παλαιότερα έμφραγμα του μυοκαρδίου).

Σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα συμπληρώματα διατροφής που περιλαμβάνουν ιχθυέλαια όπως τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3, δεν μειώνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα, ιδίως αν κανείς παίρνει ήδη φάρμακα όπως οι στατίνες και η ασπιρίνη.

Αυτό συμπέρανε μια νέα μεγάλη ιταλική επιστημονική έρευνα, η οποία έρχεται να «προσγειώσει» τις υπερβολικές προσδοκίες για την προστασία της καρδιάς που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τις συγκεκριμένες ουσίες, οι οποίες υπάρχουν σε αφθονία σε ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα. Η νέα μελέτη πάντως δεν ακυρώνει την αξία της κατανάλωσης τέτοιων ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Μαρία Κάρλα Ρονκαλιόνι του Ινστιτούτου Φαρμακολογικής Έρευνας «Μάριο Νέγκρι» του Μιλάνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν χιλιάδες άτομα για μια περίοδο πέντε ετών.

Όπως διαπιστώθηκε, μετά την πενταετία, από τους 6.244 ανθρώπους που έπαιρναν καθημερινά μια κάψουλα ενός γραμμαρίου με ιχθυέλαιο, πέθανε το 11,7%, ενώ από μια δεύτερη ομάδα 6.269 εθελοντών που έπαιρναν κάθε μέρα απλώς ένα εικονικό χάπι- πλασέμπο (με ένα γραμμάριο ελαιόλαδο), πέθανε το 11,9%. Ανάμεσα στις δύο ομάδες, η διαφορά θνησιμότητας ήταν μόνο 0,2% (δύο άτομα στα χίλια), γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές να αμφισβητήσουν τα πολυδιαφημισμένα οφέλη των ιχυθέλαιων και ειδικότερα των ωμέγα-3 για την προληπτική προστασία της καρδιάς.

Τα περίπου 12.500 άτομα με μέση ηλικία 64 ετών που συμμετείχαν στην μακρόχρονη μελέτη, είχαν διάφορους γνωστούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, κάπνισμα, παχυσαρκία, διαβήτης κ.α.), όμως κανείς δεν είχε πάθει έμφραγμα έως το ξεκίνημα της έρευνας, ενώ αρκετοί έπαιρναν ήδη φάρμακα, κυρίως στατίνες και ασπιρίνες, για προληπτικούς λόγους.

Η νέα ιταλική μελέτη έρχεται σε άμεση αντίθεση με προηγούμενες έρευνες που έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν όσους έχουν επιζήσει μετά από ένα έμφραγμα ή είναι διαγνωσμένα καρδιοπαθείς. Όμως για όσους δεν έχουν ακόμα εμφανίσει καρδιολογικό πρόβλημα, η νέα έρευνα «δεν παρέχει καθόλου στοιχεία για τη χρησιμότητα των (ωμέγα-3) λιπαρών οξέων σχετικά με την πρόληψη του καρδιαγγειακού θανάτου ή των σχετικών παθήσεων», όπως είπε η Ρονκαλιόνι.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, δεν φαίνεται ότι η κατανάλωση διατροφικών συμπληρωμάτων ιχθυελαίων έχει κάτι να προσφέρει, τουλάχιστον σε όσους ακολουθούν την μεσογειακή διατροφή, όπως οι Ιταλοί. «Δεν υπάρχει λόγος να συνταγογραφεί κανείς συμπληρώματα ιχθυελαίων, εκτός και αν κάποιος έχει ήδη πάθει έμφραγμα», τόνισε.

Όπως σχολίασε η Άλις Λιχτενστάιν από το πανεπιστήμιο Ταφτς στη Βοστόνη, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, η ιταλική έρευνα δείχνει για μια ακόμη φορά ότι μεμονωμένα ένα διατροφικό συμπλήρωμα δεν φαίνεται να βοηθάει ιδιαίτερα. «Νομίζαμε ότι τα χάπια βιταμίνης Ε θα ήταν η απάντηση, αλλά πέσαμε έξω. Θεωρήσαμε το βήτα καροτένιο ότι ως αντιοξειδωτικό θα μείωνε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και ούτε αυτό το χάπι δούλεψε. Τελικά, σημασία έχει ένα ολόκληρο πακέτο (σ.σ. υγιεινού τρόπου ζωής) και όχι ένα μόνο χάπι», όπως είπε.

Πάντως, η ιταλική μελέτη, έδειξε ότι έστω και οριακά, τα ιχθυέλαια βελτίωσαν κάποιους δείκτες στον οργανισμό όσων τα έπαιρναν τακτικά, καθώς π.χ. μείωσαν τα επίπεδα των λιπιδίων (τριγλυκεριδίων) και αύξησαν την «καλή» χοληστερόλη. Όμως η «κακή» χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο στο αίμα δεν διέφεραν σε τίποτε σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Επιπλέον τα ποσοστά γαστρεντερικών προβλημάτων και καρκίνου ήσαν παρόμοια στις δύο ομάδες εθελοντών.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Μαΐου 2013, 17:41:52 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Ιουνίου 2013, 22:17:35
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Zachariadis


Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κομπάσεις,
βάλε τη γροθιά σου μέσα σε έναν κουβά με νερό
και η τρύπα που θα μείνει όταν τη βγάλεις,
θα σου δείξει το μέτρο της σπουδαιότητάς σου.

21 Ιουνίου 2013, 01:04:56
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


Αν η δοσολογία ήταν 4 αντί για 1 γραμμάριο, νομίζω ότι θα μπορούσε κανείς να πει ότι τα Ω3 φαίνεται να μοιράζονται την ταφόπλακα της νιασίνης/λαροπιπράντης

20 Μαΐου 2014, 18:51:55
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Again, No Benefit of ω-3 Fatty Acid Supplementation for Preventing Cardiovascular Disease
Thomas L. Schwenk, MD reviewing Bonds DE et al. JAMA Intern Med 2014 May.

Addition of anti-inflammatory lutein and zeaxanthin did not help.


Περισσότερα σχόλια από τον Thomas L. Schwenk, για όσους έχουν πρόσβαση στο Journal Watch:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Και η περίληψη της μελέτης αυτής καθ'αυτής:

JAMA Intern Med. 2014 May 1;174(5):763-71. doi: 10.1001/jamainternmed.2014.328.

Effect of Long-Chain ω-3 Fatty Acids and Lutein + Zeaxanthin Supplements on Cardiovascular Outcomes: Results of the Age-Related Eye Disease Study 2 (AREDS2) Randomized Clinical Trial.

Writing Group for the AREDS2 Research Group, Bonds DE1, Harrington M2, Worrall BB3, Bertoni AG4, Eaton CB5, Hsia J6, Robinson J7, Clemons TE2, Fine LJ1, Chew EY8.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Μαΐου 2014, 18:58:05 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: μουρουνέλαιο ω3 καρδιά 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
3413 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Ιανουαρίου 2010, 14:20:22
από reception
4 Απαντήσεις
4235 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Μαρτίου 2010, 01:53:19
από Argirios Argiriou
3 Απαντήσεις
5270 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Νοεμβρίου 2010, 07:51:25
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
2676 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Αυγούστου 2011, 09:29:33
από Denominator
1 Απαντήσεις
3368 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Δεκεμβρίου 2021, 00:16:55
από Argirios Argiriou