Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
22 Ιανουαρίου 2025, 08:44:18

Αποστολέας Θέμα: Αμυντική ιατρική  (Αναγνώστηκε 8822 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

14 Σεπτεμβρίου 2008, 21:30:42
Αναγνώστηκε 8822 φορές
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Με το ισχύον νομικό πλαίσιο ο πολίτης έχει μόνο δικαιώματα απέναντι στον ιατρό (και ιδίως στον ιατρό του ΕΣΥ) και ο τελευταίος είναι μονίμως υπόλογος έναντι πάντων: των ασθενών, των συνοδών που συχνά παρεκτρέπονται από τον κώδικα καλής συμπεριφοράς, των ΜΜΕ που προσεγγίζουν τα γεγονότα εμφορούμενα από αντι-ιατρικό μένος και, τέλος, του Εισαγγελέα που δέχεται τα παράπονα ή τις μηνυτήριες αναφορές των εξαγριωμένων (δικαίως ή αδίκως) πολιτών.

Το πλαίσιο αυτό, εφόσον συντηρείται, τείνει να μας οδηγήσει στο να υιοθετήσουμε μια αμυντική στάση αφού πλέον σε κάθε έκφραση των καθηκόντων μας φροντίζουμε πια πώς "να είμαστε καλυμένοι σε περίπτωση που κάτι στραβώσει." Άμεση συνέπεια του νοσηρού αυτού κλίματος είναι οι περιττές διακομιδές, οι άχρηστες παρακλινικές εξετάσεις, η εκ του περισσού συνταγογραφία φαρμάκων "για καλό και για κακό", η χειραγώγηση της ιατρικής απόφασης κ.α. συναφή που περιγράφονται ως "αμυντική ιατρική."

Νομίζω είναι ώριμος πια ο καιρός ώστε να προχωρήσουμε σε έναν εξορθολογισμό του νομικού πλαισίου που διέπει τη σχέση ιατρού-πολίτη και που θα βασίζεται κατ' αρχήν στο αυτονόητο, ότι δηλαδή ο ιατρός προβαίνει σε αποφάσεις και ενέργειες με μοναδικό στόχο την βελτίωση της υγείας και θεραπεία των αναγκών του πολίτη, χωρίς καμία αμφισβήτηση της αρχής αυτής. Από το σημείο αυτό και πέρα, εφόσον ο ιατρός δεν υπέπεσε σε κάποιο κραυγαλέο λάθος ή δεν ενήργησε με δόλο, δεν θα πρέπει να υφίσταται τις εξοντωτιικές διώξεις που δυστυχώς όλο και πιο συχνά βλέπουμε σήμερα και μάλιστα υποκινούμενες από συγκεκριμένους, επιτήδειους εργολάβους δικών με κερδοσκοπικά κίνητρα.

Σχετκό είναι το παρακάτω δημοσίευμα:
14/09/2008
«Βροχή» αγωγών κατά γιατρών για λάθη (ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ)
 
Μορφή «επιδημίας» έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας οι μηνύσεις και αγωγές που υποβάλλονται για ιατρικά λάθη. Από το 2000 μέχρι και σήμερα υπολογίζεται ότι μόνο στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης έχουν φτάσει περισσότερες από 500 υποθέσεις έπειτα από καταγγελίες σε βάρος γιατρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον ένα δικηγορικό γραφείο έχει χειριστεί περίπου 300 υποθέσεις, οι οποίες απασχόλησαν τις δικαστικές αρχές όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας! Πέρα από την ποινική τιμωρία των γιατρών σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι μηνυτές διεκδικούν και χρηματικές αποζημιώσεις προσφεύγοντας και στα πολιτικά δικαστήρια. Εκτιμάται ότι την τελευταία πενταετία στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης εκκρεμούν διεκδικήσεις ύψους τουλάχιστον 30.000.000 ευρώ, καθώς μόνο για 12 από τις αγωγές που έχουν υποβληθεί από το 2002 μέχρι και σήμερα έχει ζητηθεί συνολικά το ποσό των 15.000.000 ευρώ ως αποζημίωση για ιατρικά λάθη. Μάλιστα, από τις συγκεκριμένες αγωγές τέσσερις αφορούν περιστατικά σε δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για τα οποία έχει αξιωθεί συνολικά το ποσό των 5.000.000 ευρώ.

Καταδίκες

«Δύο από τις υποθέσεις που έχω χειριστεί αποτελούν σταθμό στα δικαστικά δρώμενα. Η πρώτη αφορά απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης με την οποία επιδικάστηκε χρηματική αποζημίωση ύψους 1.455.000 ευρώ εις βάρος του δημόσιου Νοσοκομείου Λήμνου για ιατρική αμέλεια η οποία είχε ως αποτέλεσμα να γεννηθεί ένα κοριτσάκι τετραπληγικό. Η δεύτερη αφορά ποινική απόφαση με την οποία καθηγητής πανεπιστημίου καταδικάστηκε τελεσίδικα για παράβαση καθήκοντος διότι διενήργησε ΕΔΕ και εξέδωσε πόρισμα για ιατρική αμέλεια το οποίο δεν ανταποκρινόταν στην αλήθεια αλλά συγκάλυπτε την αμέλεια του συναδέρφου του γιατρού, σε αντίθεση με τα ποινικά, διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια που έκριναν ότι έφταιγε», είπε στον «ΑτΚ» ο Νίκος Διαλυνάς, στο δικηγορικό γραφείο του οποίου έχουν φτάσει περίπου 300 υποθέσεις που αφορούν θάνατο ή βαριά σωματική βλάβη εξαιτίας ιατρικού λάθους. Οπως αναφέρει ο ίδιος από τις υποθέσεις που έχει χειριστεί το γραφείο του, «το 40% αφορά μαιευτικά λάθη και παραλείψεις κατά τη διάρκεια του προγεννητικού ελέγχου που είχαν ως αποτέλεσμα τη γέννηση τετραπληγικών παιδιών». Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, «μεγάλο ποσοστό από το υπόλοιπο 60% αφορά περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας σε απλές εγχειρήσεις χολής, σκωληκοειδίτιδας, αμυγδαλών και μικρότερο αλλά συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό αφορούν περιπτώσεις οφθαλμολογικών λαθών, ορθοπεδικών με ακρωτηριασμούς άνω και κάτω άκρων κυρίως νέων ανθρώπων και κακώσεων σπονδυλικής στήλης».

Λάθη και παραλείψεις

Αρκετές από τις υποθέσεις και τις καταγγελίες που δημοσιοποιήθηκαν για ιατρικά λάθη και παραλείψεις στάθηκαν αφορμή για να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις από την Πολιτεία αλλά και να διενεργηθούν εκτεταμένοι έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της «εγκληματικής» μετάγγισης αίματος που έγινε πριν από περίπου 2,5 χρόνια σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με θύμα 17χρονη η οποία μολύνθηκε από τον ιό του AIDS και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να καταδειχτεί η αναγκαιότητα εγκατάστασης συστήματος μοριακού ελέγχου του αίματος σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Επίσης έπειτα από καταγγελία στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας ότι σε ιδιωτική κλινική εφημέρευε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ειδικευόμενος γιατρός διενεργείται έλεγχος στη ΜΕΘ όλων των ιδωτικών κλινικών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.«Oι δικαστικές αποφάσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Ηδη έσπασε το απόστημα της αλληλοσυγκάλυψης των ιατρών από συναδέρφους τους και δικαιώνονται απλοί πολίτες οι οποίοι έπεσαν θύματα ιατρικού λάθους. Ο πολίτης αποφάσισε να διεκδικεί τα δικαιώματά του και να μην τηρεί όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια μία μοιρολατρική στάση απέναντι στα σφάλματα των γιατρών», δήλωσε ο δικηγόρος Νίκος Διαλυνάς, ο οποίος πρόσθεσε: «Σήμερα υπάρχουν αξιόλογοι επιστήμονες οι οποίοι σε περίπτωση αποδεδειγμένης ιατρικής αμέλειας προσφέρουν τις επιστημονικές τους γνώσεις για την απόδειξη της αλήθειας, καταθέτοντας ως μάρτυρες ειδικών γνώσεων, ως τεχνικοί σύμβουλοι ή συντάσσουν εκθέσεις».

 

« Τελευταία τροποποίηση: 14 Σεπτεμβρίου 2008, 23:35:09 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

9 Μαΐου 2013, 23:30:35
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 
Ξέρετε τι είναι η περίφημη αμυντική ιατρική που πολλοί γιατροί σε ολόκληρο τον κόσμο τη χρησιμοποιούν σαν μέθοδο; Γνωρίζετε πόσο στοιχίζει στο κάθε σύστημα υγείας μιας χώρας, αλλά και στην τσέπη των ασφαλισμένων; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε με απλά λόγια για το τι ακριβώς είναι η αμυντική ιατρική, και ποιες οι οικονομικές της επιπτώσεις. Εμείς απλά να σας πούμε πως είναι μια μέθοδος που την χρησιμοποιούν οι περισσότεροι γιατροί προκειμένου να είναι καλυμμένοι, νομικά, απέναντι στον ασθενή. 

Του Αχιλ. Ε. Γεωργιάδη, Ρευματολόγου

Καθημερινά κατά τη διάρκεια της εξάσκησης της κλινικής πρακτικής μας, πολλοί από εμάς, απαιτούμε από τον ασθενή να μας φέρει κάποιες εξετάσεις, μικροβιολογικές, βιοχημικές, ακτινολογικές ή άλλες, που έχουν βέβαια σχέση με το πρόβλημα του, αλλά η διάγνωση ή/και η θεραπεία θα μπορούσαν να τεθούν και χωρίς αυτές. Έτσι βλέπουμε σχεδόν καθημερινά ασθενείς που έχουν κάνει μαγνητική τομογραφία, αντί μιας απλής ακτινογραφίας σε περιπτώσεις απλής οξείας οσφυαλγίας ή ακόμη την εκτέλεση όλου του ελέγχου για νόσο του κολλαγόνου σε κάποια ασθενή που διαμαρτύρεται για μια απλή δυσκαμψία ή ελαφρό οίδημα των άκρων χεριών της, που είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στην απλή οστεοαρθρίτιδα. Πολλοί είναι οι λόγοι που εφαρμόζουμε αυτή την πρακτική, ένας από τους πιο σημαντικούς είναι η κάλυψη των νώτων μας από μια πιθανή μη πετυχημένη διάγνωση ή θεραπεία. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται αμυντική ιατρική και συνοδεύεται πάντα με την φράση «τι τα θες, τι τα γυρεύεις».

Επειδή οι Αμερικανοί είναι άνθρωποι που τα μετρούν και τα αξιολογούν όλα οικονομικά, σκέφτηκαν να μετρήσουν και πόσο στοιχίζει η αμυντική ιατρική. Ετσι εκτέλεσαν μια έρευνα μεταξύ 1241 ορθοπεδικών χειρουργών παρακαλώντας τους να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήματα που είχαν σχέση με την αμυντική ιατρική. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και έχουν ως εξής: (Το ποσοστό % που αναφέρεται είναι αυτό των άχρηστων εξετάσεων)

1) Απλές ακτινογραφίες (19%). 2) Αξονικές ακτινογραφίες (26%). 3) Μαγνητικές τομογραφίες (31%). 4) Υπέρηχοι (44%). 5) Αιματολογικές και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις (23%). 6) Βιοψίες (18%). 7) Ανάγκη για γνώμες ειδικών (35%). 8 ) Εισαγωγές σε νοσοκομείο (7%).

Ολες αυτές οι εξετάσεις υπολογίστηκε ότι κοστίζουν κάθε χρόνο περίπου  δύο  δισεκατομμύρια δολλάρια και αφορούν μόνο τον ορθοπεδικό χώρο. Η μελέτη ανακοινώθηκε στο φετινό συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικών χειρουργών (ΑΑΟS).

Προσωπικά συγκλονίστηκα από τα αποτελέσματα διότι εξασκώ την ιατρική σε μια χώρα με τεράστια οικονομικά προβλήματα και βομβαρδίζομαι καθημερινά από τα ΜΜΕ με ανακοινώσεις για φορολογίες, μείωση συντάξεων και μισθών, υποτίμηση υπηρεσιών και τραπεζών, εξαθλίωσης των νοσοκομείων για οικονομικούς λόγους, εξαφάνισης χρησίμων φάρμάκων από την αγορά και τόσων άλλων λίαν δυσάρεστων.

Η κλασική έκφραση  «μαζί τα φάγαμε» επανήλθε στο μυαλό μου και δυστυχώς άλλαξε και έγινε «μαζί τα τρώμε». Πράγματι πλην μιας διαπίστωσης που κάνω, σαν όλους τους πολιτικούς που ακούω στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, δεν έχω να προτείνω κάποια λύση στο πρόβλημα της αμυντικής ιατρικής. Τα ποσά που ξοδεύονται πρέπει να είναι τεράστια  και στην Ελλάδα μια και η εμπιστοσύνη προς τους γιατρούς έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό και οι τελευταίοι αμύνονται όπως μπορούν για να επιβιώσουν σε ένα τρομερά δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον.
Δεν γνωρίζω πόσοι θα συγκινηθούν από αυτό το άρθρο αλλά είμαι σίγουρος ότι ελάχιστοι θα αλλάξουν πρακτική.
Οπως και είμαι σίγουρος ότι οι πολιτικοί μας θα συνεχίσουν να ασχολούνται με απλά και ήσσωνος σημασίας θέματα αφήνοντας τα σημαντικά για άλλους πιο ικανούς που πιθανόν θα έρθουν στο απώτερο μέλλον.
Η ελπίδα όλων μας θα πεθάνει, όπως είναι γνωστό, τελευταία!
 
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

10 Μαΐου 2013, 10:09:31
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
καλό είναι να μην αναζητούν στους γιατρούς τα αίτια. Τα αίτια να τα αναζητούν σε κάθε αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτής της κοινωνίας. Παραθέτω μερικά:

α) Στους δικαστικούς: Ακόμη ηχεί στα αυτιά το ερώτημα προέδρου έδρας δικαστηρίου που πήγα μάρτυρας: "Και υπογράφετε γνωμάτευση χωρίς να είστε σίγουρος ότι είναι απολύτως υγιής;" Και στην απάντηση μου "Το εάν είναι κάποιος απολύτως υγιής το βεβαιώνει ο Θεός και το εάν ήταν απολύτως υγιής ο παθολογοανατόμος στην νεκροψία, όλοι οι υπόλοιποι βεβαιώνουν με τα μέσα που διαθέτουν εάν είναι υγιής ή όχι κάποιος και ποτέ απολύτως." είπε ότι δεν με θέλει άλλο ως μάρτυρα. Του χάλαγα το όνειρο που είχε μάλλον.

β) Στους γονείς που προτιμούν μια ακτινογραφία στο κεφάλι για το παιδί τους σε κάποιο πέσιμο αντί να μπουν στην ευθύνη να το παρακολουθήσουν για ένα 48ωρο. Είναι αυτό που συχνά μονολογώ σε τέτοιες περιπτώσεις ότι η εγκεφαλική βλάβη είναι εκτός από γονιδιακή και επίκτητη που μεταβιβάζεται από τον γονέα στο παιδί. Το ίδιο και με τις αντιβιώσεις σε ιογενή αίτια.

γ) Στους σύγχρονους κανίβαλους, τους δημοσιογράφους που τρέχουν να πουλήσουν την είδηση και το γεγονός χωρίς καμιά αίσθηση ηθικής. Σιωπούν στα εγκλήματα και τρέχουν να κανιβαλίσουν την εξαίρεση που υπάρχει σε κάθε κανόνα. Αλήθεια, πόσοι από τους δημοσιογράφους γνωρίζουν ότι το αποδεκτό όριο θνητότητας για στρατόπεδο εκπαίδευσης του στρατού είναι μέχρι 6% ;
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

Λέξεις κλειδιά: αμυντική ιατρική 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
3613 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Φεβρουαρίου 2016, 21:42:36
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
1 Απαντήσεις
23154 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Δεκεμβρίου 2017, 23:44:09
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις
12304 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Ιουνίου 2019, 10:10:41
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
43704 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Ιανουαρίου 2020, 10:47:40
από Δ. Κουναλάκης
2 Απαντήσεις
51301 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Ιανουαρίου 2022, 22:04:24
από Argirios Argiriou