ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Αξονική χαμηλής δόσης ή ακτινογραφία στο screening για καρκίνο του πνεύμονα;
Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςTargeting of Low-Dose CT Screening According to the Risk of Lung-Cancer Death
Stephanie A. Kovalchik, Ph.D., Martin Tammemagi, Ph.D., Christine D. Berg, M.D., Neil E. Caporaso, M.D., Tom L. Riley, B.Sc., Mary Korch, M.Sc., Gerard A. Silvestri, M.D., Anil K. Chaturvedi, Ph.D., and Hormuzd A. Katki, Ph.D.
N Engl J Med 2013; 369:245-254July 18, 2013DOI: 10.1056/NEJMoa1301851
Εγγραφή ή Είσοδος
--- Τέλος παράθεσης ---
Παραθέτω τα συμπεράσματα του παραπάνω άρθρου:
Conclusions
Screening with low-dose CT prevented the greatest number of deaths from lung cancer among participants who were at highest risk and prevented very few deaths among those at lowest risk. These findings provide empirical support for risk-based targeting of smokers for such screening. (Funded by the National Cancer Institute.)
Εγγραφή ή Είσοδος
Τι εννοούμε όμως στην καθημερινή μας Ιατρική πρακτική με low-dose CT; Πώς παραγγέλνουμε π.χ. ένα low-dose CT μέσω ΕΟΠΥΥ;
--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν είναι ακόμη για την καθημερινή μας πρακτική. low-dose CT μπορούν να κάνουν πολλά μηχανήματα σήμερα αλλά δεν είναι η συνήθης αξονική θώρακα που ζητάμε.
Είναι τροφή για σκέψη. Αρχικά, για να μην νιώθουμε ότι με μια φυσιολογική ακτινογραφία θώρακα καθαρίσαμε αλλά να διατηρούμε την κλινική υποψία, και δεύτερο για να αρχίσουμε να συζητάμε το θέμα καθώς αναμένονται πολλοί καρκίνοι πνεύμονα τα άμεσα επόμενα χρόνια τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Χρειάζεται να υπάρχει στο μυαλό μας για να υπάρξει κάποια στιγμή και τυπικά σαν εξέταση.
Argirios Argiriou:
Μίλησα σήμερα (19/07/2013) με τις υπεύθυνες ακτινολόγους δύο τοπικών Διαγνωστικών Κέντρων.
Μου είπαν και οι δύο ότι οι αξονικοί τους τομογράφοι έχουν ένα πρόγραμμα ώστε να κάνουνε Low Dose CT θώρακος.
Μου είπανε επίσης ότι η Low Dose CT θώρακος δεν έχει την ίδια ευκρίνεια που έχει μια συνηθισμένη CT θώρακος, αλλά πάντως η Low Dose CT θώρακος είναι σαφώς καλύτερη από διαγνωστικής άποψης από μια απλή ακτινογραφία θώρακος.
Για να την παραγγείλω μέσω ΕΟΠΥΥ μου είπανε ότι μπορώ να παραγγείλω με τον συνηθισμένο τρόπο μια CT θώρακος και στο σχόλιο να γράψω “Παράκληση για Low Dose CT θώρακος”.
Δεν ξεχνούμε να γράψουμε το σκιαγραφικό αλλά πρώτα πολλά να υπολογίσουμε την Κάθαρση Κρεατινίνης του ασθενούς πριν αποφασίσουμε να τον στείλουμε για αξονική τομογραφία που χρειάζεται σκιαγραφικό. Τέτοιες αξονικές που χρειάζονται σκιαγραφικό είναι συνήθως οι αξονικές κοιλίας ή εγκεφάλου αλλά συνήθως δεν βάζουν σκιαγραφικό σε αξονικές θώρακα ή των άκρων του σώματος. Στις Μαγνητικές επίσης είναι σπάνιο να χρησιμοποιεί ο ακτινολόγος σκιαγραφικό.
Ορθοπαιδικός:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν ξεχνούμε να γράψουμε το σκιαγραφικό αλλά πρώτα πολλά να υπολογίσουμε την Κάθαρση Κρεατινίνης του ασθενούς πριν αποφασίσουμε να τον στείλουμε για οποιαδήποτε αξονική τομογραφία.
--- Τέλος παράθεσης ---
Όντας χειρουργός, με πιάνετε σχεδόν αδιάβαστο. Φαντάζομαι ότι εννοείτε τις αξονικές που χρειάζονται ενδοφλέβιο σκιαγραφικό, όχι τις απλές... Πάντως, απο προσωπική εμπειρία, σας λέω ότι η πλειοψηφία των συναδέρφων (χειρουργών, νευρολόγων ή και παθολόγων που έχω δεί παραπεμπτικά τους) δεν έλεγχε ταυτόχρονα την κρεατινίνη (συμπεριλαμβάνω τον εαυτό μου στα ελάχιστα που έγραψα με σκιαγραφικό)...
Argirios Argiriou:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν ξεχνούμε να γράψουμε το σκιαγραφικό αλλά πρώτα πολλά να υπολογίσουμε την Κάθαρση Κρεατινίνης του ασθενούς πριν αποφασίσουμε να τον στείλουμε για οποιαδήποτε αξονική τομογραφία.
--- Τέλος παράθεσης ---
Όντας χειρουργός, με πιάνετε σχεδόν αδιάβαστο. Φαντάζομαι ότι εννοείτε τις αξονικές που χρειάζονται ενδοφλέβιο σκιαγραφικό, όχι τις απλές... Πάντως, απο προσωπική εμπειρία, σας λέω ότι η πλειοψηφία των συναδέρφων (χειρουργών, νευρολόγων ή και παθολόγων που έχω δεί παραπεμπτικά τους) δεν έλεγχε ταυτόχρονα την κρεατινίνη (συμπεριλαμβάνω τον εαυτό μου στα ελάχιστα που έγραψα με σκιαγραφικό)...
--- Τέλος παράθεσης ---
Συνάδελφε τελικά μάλλον εσύ με βρήκες αδιάβαστο.
Μόλις πήρα τηλέφωνο συνάδελφο ακτινολόγο που μου είπε τα παρακάτω με τα οποία διόρθωσα και το προηγούμενο post μου:
Δεν ξεχνούμε να γράψουμε το σκιαγραφικό αλλά πρώτα πολλά να υπολογίσουμε την Κάθαρση Κρεατινίνης του ασθενούς πριν αποφασίσουμε να τον στείλουμε για αξονική τομογραφία που χρειάζεται σκιαγραφικό. Τέτοιες αξονικές που χρειάζονται σκιαγραφικό είναι συνήθως οι αξονικές κοιλίας ή εγκεφάλου αλλά συνήθως δεν βάζουν σκιαγραφικό σε αξονικές θώρακα ή των άκρων του σώματος. Στις Μαγνητικές επίσης είναι σπάνιο να χρησιμοποιεί ο ακτινολόγος σκιαγραφικό.
Δ. Κουναλάκης:
Τα άκρα του σώματος δεν θέλουν σκιαγραφικό. Η θώρακος μπορεί να χρειαστεί.
Τα σκιαγραφικά χρησιμοποιούνται εκεί που θέλεις να κάνεις διαφοροδιάγνωση χρησιμοποιώντας και την αιμάτωση των ιστών. Συνεπώς, σε μη αποτιτανομένο όζο του πνεύμονα κάνεις και σκιαγραφικό. Τώρα σε αποτιτανομένο όζο η χρήση της αξονικής είναι μάλλον περιορισμένη. Επίσης στην hi-resolution CT δεν χρησιμοποιούμε στον πνεύμονα σκιαγραφικό.
Επίσης, δυνατότητα για low dose CT profiles έχουν συνήθως τα μηχανήματα που κάνουν πολλαπλές τομές ανά δευτερόλεπτο. Τέτοια σίγουρα είναι τα μηχανήματα που μπορούν να κάνουν αξονικές στεφανιογραφίες αλλά χωρίς να αποκλείονται και άλλα. Σίγουρα, τα παραπάνω άρθρα δεν σημαίνουν ότι αύριο πάμε και ζητάμε low dose CT για να screening Πνευμονα.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση