Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
4 Ιανουαρίου 2025, 02:43:04

Αποστολέας Θέμα: Δράση παρασκευασμάτων ελαιώδους εκχυλίσματος Alkanna tinctoria root  (Αναγνώστηκε 15685 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

27 Μαΐου 2013, 22:45:11
Αναγνώστηκε 15685 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Σαμπαζιώτης Γιώργος


Η αλκαννίνη σε μίγμα εναντιομερών με τη σικονίνη, βρίσκονται σε σημαντικές  ποσότητες στο φλοιό της ρίζας του φυτού Alkanna tinctoria από όπου εξάγονται με τη μέθοδο της εκχύλισης σε έλαιο.

Οι βιολογικές μελέτες που έγιναν τα τελευταία 30 χρόνια, απέδειξαν ότι το ελαιώδες εκχύλισμα των ριζών της Alkanna tinctoria  έχει αντιμικροβιακή (εναντίον  των Staphylococcus aureus και Staphylococcus epidermidis), αντιφλεγμονώδη (ισχυρότερη από την Butazolidin)και αντινεοπλασματική δράση. Η σημαντικότερη όμως και η πιο ενδιαφέρουσα ιδιότητα της αλκαννίνης και της σικονίνης είναι η επουλωτική της δράση.

Χορηγείται σε τραυματικές λύσεις της συνεχείας του δέρματος, εγκαύματα, άτονα έλκη διάφορης αιτιολογίας όπως έλκη από φλεβική στάση, έλκη από κατακλίσεις, οζώδη περιαρτηρίτιδα, σκληρό ερύθημα του Basin και σε αιμορροΐδοπάθεια.

Αν και οι θεραπευτικές ιδιότητες της Alkanna tinctoria  ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, μόλις το 1978 επιβεβαιώθηκαν πειραματικά, και προσδιορίστηκαν τα δραστικά συστατικά (V.P. Papageorgiou, Experientia, 1978, 34, 1499 Kourounakis AP, Assimopoulou AN, Papageorgiou VP, et al. Alkannin and shikonin: effect on free radical processes and on inflammation - a preliminary pharmacochemical investigation. Arch.Pharm (Weinheim) 2002;335(6):262-266.). Με βάση τα παραπάνω πειράματα ο καθηγητής Β. Παπαγεωργίου παρασκεύασε και κατοχύρωσε, με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, φαρμακευτικό παρασκεύασμα. Αυτό, κυκλοφόρησε με το όνομα Histoplastin Red που παρασκευάστηκε από την «ΧΡΩΠΕΙ Α.Ε.» και αργότερα με το όνομα Helixderm από τις εταιρείες Π.Ν. Γερολυμάτος ΑΒΕΕ και ALAPIS ΑΒΕΕ.

Βασιζόμενοι πάνω στην βιβλιογραφία και την επιστημονικά αποδεδειγμένη θεραπευτική δράση του ελαιώδους εκχυλίσματος της Alkanna tinctoria root, και λόγω του ότι σήμερα δεν κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά προϊόν αντίστοιχο, παρασκευάσαμε το φαρμακοτεχνικό σκεύασμα ALKANDERM σε μορφή αλοιφής. Σε όσες περιπτώσεις χρησιμοποιήσαμε το προϊόν τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

27 Μαΐου 2013, 22:57:11
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Κλινικές μελέτες έχετε; Αν ναι, να δούμε το πλήρες κείμενο. Διαφορετικά η δημοσίευση σας θα διαγραφεί.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

28 Μαΐου 2013, 18:19:12
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Σαμπαζιώτης Γιώργος


Η δημοσίευση αφορά στη δράση των ισοεξενυλοναφθαζαρινών και ειδικότερα του ζεύγους εναντιομερών της αλκανίνης και της σικονίνης. Δεν είναι πρωτότυπη εργασία αλλά δημοσίευση για ενημέρωση της θεραπευτικής δράσης που πάνω από 25 χρόνια είναι αποδεδειγμένη με πλήθος κλινικών μελετών. (V P Papageorgiou, Experientia, 1978, 34, 1499. - C Michaelides, C Striglis, P Panagyotou, I Ioannovich, Ann Medit Burns Club 1993, VI, 24.)

Η έλειψη από την αγορά ενός προϊόντος που κυκλοφορούσε παρασκευαζόμενο από το εκχύλισμα της Alkanna tictoria όπως ήταν η Helixderm, με οδήγησε στην παρασκευή ενός αντιστοίχου προϊόντος. Δεν είναι φάρμακο αλλά φαρμακοτεχνικό παρασκεύασμα του οποίου η αποτελεσματικότητα δεν μπορεί να αποδειχθεί μέσα από ένα τυπικό πρωτόκολλο κλινικών μελετών που αφορά την παραγωγή ενός φαρμάκου.

Νομίζω πως έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουν τα μέλη του forum και τις επιστημονικές αναφορές που υπάρχουν για την δράση των παρασκευασμάτων ελαιώδους  εκχυλίσματος του φλοιού της ρίζας της  Alkanna tinctoria, όπως και το ότι κάποιο φαρμακείο στο εργαστήριό του έχει κάνει ένα βήμα να καλύψει το κενό.

Η ανάρτηση αυτή μπορεί να βοηθήσει και κάποια μέλη να ενημερωθούν για την αποδεδειγμένη κλινικά αποτελεσματικότητα της αλκανίνης και σικονίνης, γιατί σε αρκετές περιπτώσεις που ένα παρασκεύασμα δεν βασίζεται σε κάποια εργαστηριακή χημική ουσία, υπάρχει μια δυσπιστία για το κατά πόσο το προϊόν έχει την επιστημονική τεκμηρίωση.

Εμείς όσον αφορά την αποτελεματικότητα, την έχουμε δει στην πράξη με συγκεκριμένα περιστατικά που εφαρμόσαμε στο παρελθόν σαν Helixderm αλλά και τώρα σαν Alkanderm.
Κάποια άλλα μέλη του forum μπορούν να έχουν να δημοσιεύσουν στο θέμα κάποιες ενδιαφέρουσες απόψεις.

Τέλος να θυμήσω μια δική σας παλαιότερη ανάρτηση για το θέμα που ήταν και αφορμή για μένα να ξεκινήσω την έρευνα του θέματος και τελικά να κάνω την παρασκευή της αλοιφής:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
alkanna tinctoria

Η alkanna tinctoria εγγενές φυτό της νότιας Ευρώπης, ανήκει στην οικογένεια των βοραγινοειδών (boraginaceae). Ένα από τα κύρια συστατικά της ρίζας της είναι η αλκανίνη μια χρωστική ευδιάλυτη στα έλαια και το αλκοόλ που δίνει ένα έντονο πορφυρό χρώμα. Και ενώ δεν υπάρχει συχνή αναφορά γι'αυτήν στα βιβλία περί βοτάνων, αναφέρεται πολύ συχνά στα βιβλία παρασκευής καλλυντικών γι'αυτήν ακριβώς την ιδιότητά της. Επιπλέον, θεωρείται πως έχει αντισηπτικές ιδιότητες και συντελεί στην επούλωση των πληγών. Για να φτιάξουμε το πορφυρό alkanna oil, θα χρειαστούμε:
~ 1/4 της κούπας ρίζα alkanna σε πούδρα
~ 1 κούπα φυτικό έλαιο
Βάζουμε τη ρίζα και το έλαιο σε ένα σκεύος πυρέξ, το τοποθετουμε σε bain marie σε μέτρια φωτιά για μία ώρα περίπου. Στραγγίζουμε το έλαιο και μόλις κρυώσει προσθέτουμε 20 σταγόνες βιταμίνη Ε για να αποφύγουμε την οξείδωση.

Να σημειώσω ότι το παραπάνω δεν είναι δική μου πατέντα. Μπορείτε όμως να το χρησιμοποιείτε ελεύθερα όταν η helixderm δεν αποζημιώνεται από τα ταμεία, καθώς η παραπάνω συνταγή θα σας έρθει πολύ πιο φτηνά. Ίσως θυμηθούν και οι φαρμακοποιοί πως φτιάχνονται οι αλοιφές γιατί έχουν ξεχάσει τελείως...
Όμως η υπόθεση με τα ματζούνια που έχουν πάρει αυτοκόλλητο φαρμάκων έχει ξεφύγει κάθε λογικής.

29 Μαΐου 2013, 09:50:56
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Αξιέπαινη η προσπάθεια σας. Σίγουρα δεν είναι φάρμακο για να πάρει κουπόνι όπως το helixderm. Το ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένα άτομα και όχι γενικά αόριστα δεν το αρνούμαι. Αλλά αυτό το περί "αντινεοπλασματικής δράσης" σηκώνει πολύ συζήτηση και το τι γίνεται InVitro δεν σημαίνει ότι μπορεί να έχει πρακτική σημασία InVivo. Το ότι δεν είναι φάρμακο και άρα δεν μπορεί να τρέξει πρωτόκολλο κλινικής αποτελεσματικότητας είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα. Ακόμη και στο placebo έχουν τρέξει πρωτόκολλα κλινικής αποτελεσματικότητας.
Όμως αφού το πιάσαμε στο επιστημονικό κομμάτι και αφου μιλάτε για χρήση σε πληγές με λύση του δέρματος θα ενδιέφερε να μας παρουσιάσετε τι κάνετε για εξασφαλίσετε ότι φτάνει στο δέρμα στείρο μικροβίων και τι συνθήκες απαιτεί για την φύλαξη του. Επίσης, τι ποσοστικές/ποιοτικές μεθόδους χρησιμοποιείτε για να εξασφαλίσετε σταθερή δόση αλκανίνης και σκονίνης.
Είμαι δύσκολος άνθρωπος και μια συνταγούλα από ένα προϊον που πωλείται συσκευασμένο έχει διαφορετικές προκλήσεις για μένα. Και για να γίνω κατανοητός:
Εάν εγώ σαν γιατρός φτιάξω την συνταγούλα (που δεν μουν απαγορεύεται να το κάνω) και την χρησιμοποιήσω σε ασθενή μου έχω εξ ολοκλήρου την ευθύνη.
Εάν εγώ σαν γιατρός χρησιμοποιήσω το έτοιμο προϊόν από εσάς σε ασθενή μου, έχω πάλι όλη την ευθύνη αλλά εξαρτάμαι από την ποιότητα της δουλειά σας. Και σε τέτοια περίπτωση έχω άμεσο λόγο να έχω απάντηση στα παραπάνω.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

29 Μαΐου 2013, 11:35:40
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Για κάθε Γαληνικό σκεύασμα που φτιάχνεται από το φαρμακοποιό ύστερα από δική μας συνταγή, τι εγγυήσεις έχουμε για την ποιότητα της δουλειάς του;
Αν το θεωρείς διαφήμιση να διαγραφεί αλλά ας μην αμφισβητήσουμε την επιστημονική επάρκεια να φτιάχνει σωστά Γαληνικά σκευάσματα.

31 Μαΐου 2013, 09:55:29
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Σαμπαζιώτης Γιώργος


Κε Κουναλάκη, για την "αντινεοπλασματική" δράση της αλκανίνης και σικονίνης, υπάρχουν μελέτες με πειράματα σε ζώα. Κάποιες από αυτές σας παραθέτω.
Η πρώτη και δεύτερη εργασία αφορούν τη δραστικότητα έναντι του καρκινώματος Walker στους αρουραίους, και στην P388 λεμφοειδή λευχαιμία στα ποντίκια.
Η τρίτη και τέταρτη αφορούν την αναστολή ανάπτυξης όγκου καρκινικών κυττάρων.

1. SB Katti, YN Shukia, JS Tandon, Indian J Chem 1979, 18B, 410.
2. SK Gupta, IS Mathor, Indian J Cancer, 1972, 9, 50.
3. U Sankawa, Y Ebizuka, T Miyazaki, Y Isomura, H Otsuka, S Shibata, M Isomata, F Fukuota, Chem Pharm Bull, 1977, 25,, 2392.
4. U Sankawa, H Otsuka, Y Kataoka, Y Iitaka, A Hoshi, K Kuretani, Chem Pharm Bull, 1981, 29, 116.

Οι εργασίες αυτές, αλλά και άλλες που έχουν γίνει για την αντικαρκινική τους δράση έχουν ένα επιστημονικό ενδιαφέρον, αλλά δεν νομίζω ότι είναι αυτό που έχει την πρώτη σημασία στη συνολική δράση των εκχυλισμάτων της Alkanna tinctoria. Περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επουλωτική, η αντιφλεγμονώδης και αντιμικροβιακή τους δράση. Πάντως με την αντινεοπλασματική τους δράση, έχουν ασχοληθεί περισσότερο οι της Άπω Ανατολής επιστήμονες.

Όσον αφορά στις εργασίες κλινικής αποτελεσματικότητας, όπως καταλαβαίνετε, ένας φαρμακοποιός δεν μπορεί να υλοποιήσει ένα τέτοιο πρωτόκολλο. Ωστόσο όμως, υπάρχουν αντίστοιχα πρωτόκολλα για τις αλκανίνες και σικονίνες του καθηγητή Β. Παπαγεωργίου, που πρώτος ανέδειξε την αποτελεσματικότητά τους.

Τον έλεγχο του πιθανού μικροβιακού φορτίου και αλλεργιογόνων παραγόντων της Alkanderm τον έχω ξεκινήσει σε πιστοποιημένο εργαστήριο και σύντομα θα έχω τα αποτελέσματα. Η αεροστεγής συσκευασία της σε σωληνάρι διασφαλίζει την προστασία του προϊόντος.
Όσα αφορούν την ποιότητα των γαληνικών σκευασμάτων που γίνονται στα Ελληνικά φαρμακεία, έχουν την εγγύηση της φαρμακοτεχνικής επιστήμης και την αναγωγή τους στην Ελληνική Φαρμακοποιία. Σίγουρα, μεγάλο ρόλο παίζει και το ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο κάθε συνάδελφος στην υλοποίηση των απαραίτητων πρωτοκόλλων που ορίζονται για την κάθε περίπτωση. Ο έλεγχος και η λειτουργία των εργαστηρίων των φαρμακείων είναι στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Υγιεινής.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά για το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται για το θέμα που λέγεται, γαληνικά σκευάσματα στο ελληνικό Φαρμακείο. Καλό είναι αυτή κουβέντα να συνεχιστεί και να ακουστούν και οι απόψεις των μελών του forum, καταθέτοντας ο καθένας την άποψή του και την πρότασή του.
Οι καιροί οι δύσκολοι αντιμετωπίζονται με δράση και όχι μόνο με διαπιστώσεις που έχουν όμως και αυτές την αξία τους.

31 Μαΐου 2013, 10:35:20
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Θεωρώ ότι κάθε σοβαρή προσπάθεια για γαληνικό σκεύασμα θα πρέπει αφενός να ενθαρρύνεται (ας μη θεωρούμε μονόδρομο τις πολυεθνικές) και αφετέρου να αποτιμάται στο σύνολό της.
Καλό είναι λοιπόν, όταν έχουμε τεκμηρίωση για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου παρασκευάσματος ελαιώδους εκχυλίσματος Alkanna tinctoria root να ενημερωθούμε καθώς αναφέρεται σε ένα ιδιαίτερα συχνό και σημαντικό κλινικό πρόβλημα με το οποίο ερχόμαστε όλοι μας αντιμέτωποι καθημερινά.
Καλή επιτυχία.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

7 Δεκεμβρίου 2013, 10:10:54
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Xaralampompoylos


Γειά σας,

Δουλεύω σε φαρμακείο στο οποίο κατα καιρούς μου έρχονται συνταγές με helixderm (ακόμα!).

Είναι εύκολο να μας δώσετε τη συνταγή για την παρασκευή της κρέμας ή την πηγή απο την οποία τη βρήκατε ώστε να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους λίγους μεν αλλά με μεγάλη ανάγκη  ασθενείς μας?

Επίσης απο πού προμηθεύεστε τη ρίζα του φυτού (ή σε όποια άλλη μορφή τη προμηθεύεστε).

Σας ευχαριστώ πολύ για την όποια βοήθεια.

ΥΓ. Σε κάποιο ατύχημα μου παλαιότερα είχα την τύχη μέσα στην ατυχία να χρησιμοποιήσω τη helixderm και η επούλωση είναι καταπληκτική.

28 Μαρτίου 2014, 20:18:07
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Konstantinos27


Συγνώμη που επαναφέρω το θέμα ενώ έχουν περάσει λίγοι μήνες που ήταν ανενεργό, αλλά μου δημιουργήθηκε η απορία διαβάζοντάς το και με ενδιαφέρει άμεσα.
αναφέρθηκε η κρέμα helixderm η οποία έχει σταματήσει πλέον να κυκλοφορεί και οτι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην αγορά αυτή τη στιγμή, αλλά έχω δει να κυκλοφορεί η dermafil η οποία αν έχω καταλάβει καλά είναι παρόμοια αν όχι ακριβώς ίδια.
η κρέμα αυτή περιέχει
"Εκχύλισμα ριζών Alkanna tinctoria (L.) Tausch, έλαιο Calendula officinalis (L.), white beeswax, gum mastic, olive oil. Δεν περιέχει συντηρητικά, parabens."
μήπως είναι επανακυκλοφορία της helixderm με νέο όνομα και υπό νέα εταιρεία;; και αν όχι, δεν είναι αντίστοιχο προιόν;

28 Μαρτίου 2014, 20:46:34
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

nikmix


Μοιάζει αντίστοιχο προϊόν,δεν ξέρω αν είναι της ίδιας εταιρίας.Το χρησιμοποίησε μια ασθενής μου σε ένα μικρής έκτασης έγκαυμα με αρκετά καλό αποτέλεσμα.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
5 Απαντήσεις
72000 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Μαΐου 2008, 12:17:02
από D-Michalis
0 Απαντήσεις
2763 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Φεβρουαρίου 2016, 10:42:40
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
6317 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Αυγούστου 2024, 23:12:05
από Argirios Argiriou