Τελικά υπάρχει μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη σε αυτό το νήμα που δεν ήταν αναμενόμενη.
Πολύ καλές παρεμβάσεις - απόψεις ,με διαφορετικές οπτικές επι του θέματος.Μου άρεσε πολύ και η θέση του jack,
άμεση,αβίαστη και down to earth.Σπουδαία και η «είσοδος» του medicus μεταφέροντας μας σε μια νομική διάσταση
που πραγματικά κανένας δεν την αναλογίζεται στην καθημερινή νοσοκομειακή πραγματικότητα.
Εμένα πάντως (όπως και τον jack) με μπέρδεψαν λίγο τα πραγματικά γεγονότα.
Ο anasm αρχικά μας εισαγάγει σε έναν προβλημαισμό του για το άν θα πρέπει να υπακούει και να πράττει ότι
του υποδεικνύει ο επιμελητής του ,αν αυτά δεν είναι «συμβατά» με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.
(τουλάχιστον αυτό κατάλαβα εγώ).Συνειρμικά με οδήγησε σε παλαιότερο προβληματισμό του για την χρήση κορτικοστεροειδών
στην οξεία φάση του ΑΕΕ και θεώρησα ότι αυτό εδώ είναι κατα κάποιο τρόπο νοητή «προέκταση» εκείνου του προβληματισμού.
Μετά αυτό εδώ:
Είμαι, πράγματι, "άμοιρος ευθυνών",
όταν, με χασμουρητά, ως παραλλαγμένα γ@μοσταυρίδια, στις 4πμ, από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής,
ο επιμελητής μου,
όταν του αναφέρω, δύσπνοια και έντονους τρίζοντες στις βάσεις,
μου υποδεικνύει : "Ε, κάν'του 2 lasix..."
Κι αυτό γιατί, στην Παθολογική Κλινική, που μου έλαχε ο κλήρος,
δεν "πολυ-συνηθίζουν" να χορηγούν "νυχτιάτικα" (iv)-νιτρώδη...??
Δεν αντιλαμβάνομαι την συνάφεια με το αρχικό θέμα και ομολογώ ούτε τον προβληματισμό.
Το θέμα τελικά είναι ο βαθμός ευθύνης που έχει ο ιατρός με την ιδιότητα του ειδικευόμενου (εκπαιδευόμενου)
κατα την άσκηση των ιατρικών του καθηκόντων στο νοσοκομείο ;
Άν υπάρχει κάποιο περιθώριο (ηθικό,νομικό,πρακτικό) μεσα στο οποίο ο ειδικευόμενος να μπορεί να πράττει
ατομικά,ανεξάρτητα απο την εποπτεία ή την συγκατάθεση του υπεύθυνου ειδικού-επιμελητή;;
Αν είναι αυτό το ερώτημα ο medicus μας ξεκαθάρισε το νομικό πλαίσιο.
Το πρακτικό μέρος της καθημέρα πραγματικότητας του δημόσιου νοσοκομείου,για τα ελληνικά δεδομένα,
βρίσκεται βέβαια πολύ μακριά απο το νομικό,μάλιστα το τελευταίο φαίνεται να καταστρατηγείτε σχεδόν πάντοτε
και με συστηματικό τρόπο.Με έναν άγραφο «εσωτερικό νόμο» που απαιτεί απο τον κάθε ειδικευόμενο να «πάρει το
βάπτισμα του πυρός» στις εφημερίες και τα επείγοντα,μόνος ,στεκόμενος στα δικά του πόδια,αντιμέτωπος με τον ασθενή,
την ασθένεια ,τους συγγενείς και κυρίως τον εαυτό του σε ένα «μάθημα επιβίωσης» ,«προαπαιτούμενο» για τον τίτλο
του μελλοντικού «ειδικού» ιατρού...
Κατα την γνώμη μου ,όπως ήδη ειπώθηκε απο τον Βασίλη,πρέπαι να γίνει αντιληπτό ότι εσύ και ο επιμελητής είσαστε στην ίδια ομάδα.
Άν θέλετε να σκοράρεται πρέπει να συνεργαστείτε.Γρήγορες εναλλαγές της μπάλλας,ενα-δύο,και στοχευμένες σέντρες μπροστά στην περιοχή
του αντιπάλου.Άν ο καθένας αρχίσει ατομικό παιχνίδι ,με ατέλειωτες ανούσιες ντρίπλες ,θα χαθεί η μπάλα και θα τρώτε τα γκολάκια
το ένα μετά το άλλο....