ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Αφαίρεση τσιμπουριού. Με ποιό τρόπο; Δίνετε αντιβίωση προφυλακτικά;
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣτις ενδημικές χώρες συστήνεται να δίνουν 200mg δοξυκυκλίνη άπαξ, προφυλακτικά για ν. Lyme, εφόσον το τσιμπούρι παραμείνει κολλημένο για πάνω από 24 ώρες.
Η πλήρης θεραπεία για Lyme είναι 100mgx2 για 14-21 ημέρες και η ένδειξη είναι δακτυλιοειδές εξάνθημα, μετά από επίσκεψη σε εξοχή, ασχέτως αν αναφέρουν οι ασθενείς να είδαν τσιμπούρι.
--- Τέλος παράθεσης ---
Τι δίνουμε εναλλακτικά σε παιδιά (συνιστάται η αποφυγή δοξυκυκλίνης) και σε ενήλικες μιας και η δοξυκυκλίνη σπανίζει πλέον στη χώρα μας;
Γιώργος Κανελλόπουλος:
Αντιγράφω από Uptodate:
Dosing — Dosing of antibiotics for early Lyme disease is as follows:
Doxycycline 100 mg orally twice daily for adults; 2 mg/kg twice daily (maximum 100 mg dose) for children ≥8 years of age
Amoxicillin 500 mg three times daily for adults; 50 mg/kg per day in three divided doses (maximum 500 mg per dose) for children
Cefuroxime axetil 500 mg twice daily for adults; 30 mg/kg per day in two divided doses (maximum 500 mg per dose) for children
Duration — Most of the trials of therapy for erythema migrans used a treatment duration of 21 days [3-9]. However, other trials of doxycycline have shown that 10 to 14 days of therapy is as effective as more prolonged therapy in most patients
Γιώργος Κανελλόπουλος:
Προφύλαξη από ν. Lyme σε ενδημικές περιοχές:
Πριν από κάθε επίσκεψη σε εξοχή, φοράμε ανοιχτόχρωμα ρούχα, ώστε να ανιχνέυονται εύκολα τα τσιμπούρια και μακριά μανίκια και παντελόνια. Εφαρμόζουμε εντομοαπωθητικό με DEET στις ακάλυπτες περιοχές. Η περμεθρίνη για ψέκασμα των ρούχων δεν έχω βρει να κυκλοφορεί Ελλάδα. Επιστρέφοντας στο σπίτι, ψάχνουμε επισταμένα το δέρμα, τα ρούχα και τα παπούτσια για τυχόν τσιμπούρια.
Ενδείξεις για προφύλαξη, από το Uptodate:
Approach to prophylaxis — We agree with the Infectious Diseases Society of America (IDSA) guidelines that recommend antibiotic prophylaxis only in patients who meet all of the following criteria:
* Attached tick identified as an adult or nymphal Ixodes scapularis tick (deer tick).
*
* Tick is estimated to have been attached for ≥36 hours (by degree of engorgement or time of exposure).
*
* Prophylaxis is begun within 72 hours of tick removal.
*
* Local rate of infection of ticks with B. burgdorferi is ≥20 percent.
*
* Doxycycline is not contraindicated (ie, the patient is not <8 years of age, pregnant, or lactating).
*
If the patient meets all of these criteria, the recommended dose of doxycycline is 200 mg for adults and 4 mg/kg up to a maximum dose of 200 mg in children ≥8 years, given as a single dose. It is important to note that this regimen has never been tested in children; this recommendation is extrapolated from experience in adults.
If the patient cannot take doxycycline, the IDSA does not recommend prophylaxis with an alternate antibiotic.
ΑΡΗΣ:
Η Ελλάδα αποτελεί ενδημικη χώρα?
Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΨάχνω από το πρωί μία ενδιαφέρουσα ανακοίνωση σε ελληνικό συνέδριο σύμφωνα με την οποία σε τυχαίο δείγμα κατοίκων αγροτικού πληθυσμού του Νομού Έβρου ανιχνεύθηκαν IgG αντισώματα για Borrelia burgdoferi σε ποσοστό >20% αλλά δεν μπορώ να τη βρω. Κανείς, από όσο ξέρω, έκτοτε, δεν έχει αξιολογήσει την επιδημιολογική σημασία αυτού του ευρήματος - ούτε έχω υπόψη μου ανάλογες μελέτες στον Ελληνικό πληθυσμό. Θα ήταν χρήσιμο, αν ξέρει κανείς, να μας τις παραθέσει.
--- Τέλος παράθεσης ---
Όντως θα είχε πολύ ενδιαφέρον να βρίσκαμε αυτή την μελέτη.
Από την άλλη ενώ στην Σουηδία έχω τύχει να δω αρκετές φορές μεταναστευτικό ερύθημα, με τους χαρακτηριστικούς ομόκεντρους κύκλους, ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος ), στην Ελλάδα δεν έχω τύχει να το δω ποτέ.
Έχει δει κάποιος από τους συμφορουμίστες μεταναστευτικό ερύθημα στην Ελλάδα;
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση