ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Αφαίρεση τσιμπουριού. Με ποιό τρόπο; Δίνετε αντιβίωση προφυλακτικά;
paracelsus:
Αν και δεν υπαρχουν πολυ καλά τεκμηριωμένες απόψεις οι περισσοτεροι συνιστούν την αφαίρεση με λαβίδα (σύλληψη όσο πιο κοντά στο δέρμα) χωρίς όμως περιστροφικές κινήσεις αλλά με έλξη με κατεύθυνση κάθετα από το δέρμα. Η χρήση ουσιών όπως αιθέρας, ξυλοκαϊνης () συνισταται να αποφεύγεται. Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο εαν πρέπει να δινεται αντιβίωση, προσωπικά πάντα δίνω δοξυκυκλίνη ή αμοξυκιλλινη.
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδοςχωρίς όμως περιστροφικές κινήσεις αλλά με έλξη με κατεύθυνση κάθετα από το δέρμα
--- Τέλος παράθεσης ---
??? Έτσι όμως όλοι ξέρουμε ότι το τσιμπούρι θραύεται και μένουν μέσα στο δέρμα οι δαγκάνες του (και/ή η κεφαλή του). Αν ήταν τόσο απλό, δεν θα είχαμε στήσει εδώ ολόκληρη συζήτηση.
Πάταξον μεν, άκουσον δε.
Έχω βγάλει δεκάδες τσιμπούρια ξεβιδώνοντάς τα.
paracelsus:
??? Έτσι όμως όλοι ξέρουμε ότι το τσιμπούρι θραύεται και μένουν μέσα στο δέρμα οι δαγκάνες του (και/ή η κεφαλή του). Αν ήταν τόσο απλό, δεν θα είχαμε στήσει εδώ ολόκληρη συζήτηση.
Πάταξον μεν, άκουσον δε.
Έχω βγάλει δεκάδες τσιμπούρια ξεβιδώνοντάς τα.
[/quote]
Δεν συνηθιζω να βαράω κανέναν και συνήθως ακούω όλες τις απόψεις.
Έκανα αναφορά στο τι θεωρούν οι περισσοτεροι ως σωστότερο τρόπο αφαιρεσης ενος κρότωνα και παράθεσα ένα σχετικό άρθρο. Ο σωστότερος τρόπος αφαίρεσης δεν σημαίνει κατ'ανάγκη ότι ειναι και ο ευκολότερος, πιθανόν ο τρόπος που αναφέρεις καθως και η χρήση ουσιών όπως ο αιθέρας να αφαιρούν ευκολότερα τον κρότωνα αλλά ενέχουν μεγαλυτερο κίνδυνο λοίμωξης γι'αυτο βιβλιογραφικά δεν συστήνονται.
Σε πρακτικό επίπεδο φυσικά και αν δεν εφαρμοσθεί καλά ο τρόπος αφαίρεσης που συστήνεται βιβλιογρφικά πάλι μπορεί να συμπιεστεί ο κρότωνας και να προκληθεί λοιμωξη/κοκκίωμα. Πέρα από το τι συστήνεται θεωρητικά είναι σημαντικό να εφαρμόζει ο καθένας την μέθοδο που έχει την μεγαλυτερη εξοικείωση και που την κάνει καλύτερα. Πάντως εαν υπάρχει βιβλιογραφία που να υπόστηρίζει την μέθοδο που ανέφερες (όχι μόνο από άποψη ευκολίας αλλά και από άποψη ασφάλειας) μπορείς να μας ενημερώσεις.
EzeΤΡΟΛ:
Όχι, δεν έχω καμία τεκμηρίωση ούτε σε μορφή δημοσίευσης, ούτε σε βιβλιογραφία, ούτε σε βίντεο στο youtube. Ξέρω όμως ότι βγάζω τα τσιμπούρια εύκολα, γρήγορα, ακέραια, και το κυριότερο ...μη τραυματικά.
Αν κάποιος συνάδελφος το προσπαθήσει και μείνει ευχαριστημένος, θα παρακαλούσα να ευαρεστηθεί να μας το γνωστοποιήσει.
Κατά τ' άλλα, δεν θα επανέλθω. Νομίζω ότι αρκετά διυλίσαμε τον ...κρότωνα.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Θα επανέλθεις (σε παρακαλώ) μετά τις ερωτήσεις μου:
Όλοι συμφωνούν ότι δεν πρέπει να ασκηθεί καμία πίεση στο σώμα του τσιμπουριού.
Επομένως οποιοδήποτε όργανο χρησιμοποιείται για την αφαίρεση πρέπει να εισάγεται παράλληλα με το δέρμα (κάθετα στο τσιμπούρι) κι όσο πιο κοντά στο κεφάλι. Αν είναι η λαβίδα πιο ψηλά (ας ονομάσουμε χάριν περιγραφής στον "αυχένα του παρασίτου) υπάρχει κίνδυνος με το ξεβίδωμα να αποκοπεί το κεφάλι;
Η περιστροφή γίνεται αριστερόστροφα; (δεν τα γράφω ειρωνικά και σκέφτομαι να το δοκιμάσω στην πρώτη ευκαιρία)
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση