Θέματα Εργασίας > Εργασία σε Άγονες Περιοχές
Κίνητρα (;) για άγονες νησιωτικές περιοχές
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Σήμερα έφτασα μετά από ταξίδι 4 ωρών στα Ψαρά για να καλύψω το ιατρείο για περίπου 10 μέρες.
Ευτυχώς η θάλασσα ήταν "λάδι" διαφορετικά έτσι που ζαλίζομαι στο πλοίο υπήρχε πιθανότητα αν είχε φουρτούνα όταν έφτανα στο νησί να θέλαμε (και να μη βρίσκαμε) γιατρό για το γιατρό.
Ελλείψει αγροτικών, γενικότερα στο νησί της Χίου, καλύπτουμε οι γενικοί γιατροί τα νησάκια των Οινουσσών και των Ψαρών μετά από μεταξύ μας συνεννόηση τους τελευταίους 2 μήνες χωρίς καμία επιπλέον αποζημίωση αντιλαμβανόμενοι και σεβόμενοι τις ανάγκες και την αγωνία των λιγοστών κατοίκων των συγκεκριμένων νησιών. Κάποια εκτός έδρας απ' ό,τι μας λένε "θα τα πάρουμε". Αν κρίνω από τα εκτός έδρας που έχω να λαμβάνω εδώ και 2 χρόνια περίπου από ανάλογη κάλυψη που μου έχει αφήσει ένα φέσι περίπου 250 ευρώ από τα έξοδα σίτισής μου.......θα τα πάρουμε του Αγίου Φούφουτου όπως αρέσκεται να λέει ο υπουργός μας.
Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει καμιά προοπτική λύσης του προβλήματος κι έχουμε αρχίσει να φτάνουμε στα όριά μας.
Το άρθρο έχει αρκετές ανακρίβειες κυρίως ως προς τα Ψαρά. Πράγματι στις Οινούσσες η κατάσταση είναι αρκετά καλή (καινούργια καταλύματα, δωρεάν σίτιση, ύπαρξη νοσηλεύτριας, φαρμακείο, 1 ώρα με το πλοιάριο για το λιμάνι της Χίου).
Στα Ψαρά όμως δεν είναι μόνο η ράχη ολόμαυρη.......
Έχει διαμορφωθεί ένα δωμάτιο του ιατρείο ως δωμάτιο του γιατρού (που χωράει ένα κρεβάτι και μια ντουλάπα μόνο) και μια στενή κουζίνα που χωράει ένα φουρνάκι με δύο "μάτια". Τουαλέτα μία και μοναδική με ένα ξεχαρβαλωμένο καζανάκι και μια ντουζιέρα, κοινή για το γιατρό και τους επισκέπτες/ασθενείς. Κι αυτά για τον "τυχερό" γιατρό που θα προλάβει να πιάσει πρώτος το δωμάτιο. Τις καλές εποχές που είχε δύο αγροτικούς, ο δεύτερος αναγκαζόταν να νοικιάσει σπίτι.
Φήμες λένε ότι το ιατρείο στα χαρτιά είναι διώροφο με το δεύτερο όροφο να περιλαμβάνει 2 ξεχωριστά σπίτια για τους γιατρούς. Στην πραγματικότητα το ιατρείο είναι ισόγειο. Ο δεύτερος όροφος αγνοείται. Ίσως να έγινε καμιά μεζονέτα κάπου αλλού.......
Δωρεάν σίτιση δεν προσφέρεται στα Ψαρά. Αντιθέτως οι τιμές είναι αλμυρές (δικαιολογημένο ως ένα σημείο) τόσο για σίτιση όσο και για οποιαδήποτε άλλη αγορά αγαθών.
--- Παράθεση ---Στο κέντρο υγείας των Ψαρών υπάρχουν δύο προκηρυγμένες θέσεις, όμως τον τελευταίο χρόνο λόγω της κρίσης δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον όταν έφυγαν και οι δύο τελευταίοι γιατροί Γενικής Ιατρικής.
--- Τέλος παράθεσης ---
Φυσικά δεν υπάρχει κανένα κέντρο υγείας. Πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο που ουδέποτε είχε γιατρό γενικής ιατρικής (όσες φορές κι αν προκηρύχθηκε, όταν γινόταν προκηρύξεις) αλλά μόνο αγροτικούς γιατρούς.
Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣήμερα έφτασα μετά από ταξίδι 4 ωρών στα Ψαρά για να καλύψω το ιατρείο για περίπου 10 μέρες.
--- Τέλος παράθεσης ---
Καλή υπομονή και καλή τύχη (να είναι ήσυχο 10ήμερο).
Ύπαρχει περίπτωση να καταλάβει τπτ απο αυτά που γράφεις κάποιος υπουργός ή έστω κάποιος εργαζόμενος στο ζεστό του γραφείο σε ένα Υπουργείο της Αθήνας; Μην περιμένεις κατανόηση...
Και φυσικά δεν κατηγορώ ουδόλως τους νέους γιατρούς που δεν υποκύπτουν στα "Κίνητρα (;) για άγονες νησιωτικές περιοχές".
Ορθοπαιδικός:
Ο καλός βιβλ... έμ, υπουργός λέει: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Την πεποίθηση ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2014 θα έχουν γεμίσει όλες οι θέσεις γιατρών στα νησιά, εξέφρασε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης.
Όπως ανέφερε, για τους γιατρούς στα νησιά έχουν ήδη ψηφιστεί δύο διατάξεις: με την πρώτη έγινε ξανά υποχρεωτικό το αγροτικό ιατρείο **(αυτούς που αφορά ακόμα δεν πήραν πτυχίο μου φαίνεται) και με τη δεύτερη δίνονται επιπλέον κίνητρα. «Πιστεύουμε ότι μέχρι το καλοκαίρι **(ποιού έτους; ) θα έχουν γεμίσει όλες οι θέσεις **(τουλάχιστον όσες δεν καταργήσουμε) », ανέφερε.
Αναφερόμενος στα κίνητρα είπε ότι η σύμβαση από ετήσια γίνεται τριετής και δίνεται στους συζύγους των γιατρών η δυνατότητα να υπηρετούν μαζί τους. Επίσης, οι γιατροί αποκτούν μόρια για να μπούν στο ΕΣΥ, ενώ έχουν δωρεάν τροφή και στέγη. **( ??? ποιος θα μαγειρεύει; )
ΥΓ: Πιστεύω ότι τη βεβαιότητα την αντλεί απο το ότι (πιθανότατα) δεν θα είναι υπουργός Υγείας τότε... (μπορεί και να ποντάρει στην γνωστή αμνησία των ιθαγενών).
Αναγνώστου Ι.:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΟ καλός βιβλ... έμ, υπουργός λέει: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Την πεποίθηση ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2014 θα έχουν γεμίσει όλες οι θέσεις γιατρών στα νησιά, εξέφρασε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης.
--- Τέλος παράθεσης ---
Για να γεμίσουνε οι θέσεις γιατρών σε άγονες και νησιωτικές περιοχές πρέπει πρώτα από όλα να βγάζουν τα αποτελέσματα.Σε λίγες μέρες κλείνουμε 2 μήνες από τη λήξη της τελευταίας προκήρυξης (29/10) και τα αποτελέσματα ακόμη αγνοούνται. :o
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
--- Παράθεση ---Αναφερόμενος στα κίνητρα είπε ότι η σύμβαση από ετήσια γίνεται τριετής και δίνεται στους συζύγους των γιατρών η δυνατότητα να υπηρετούν μαζί τους. Επίσης, οι γιατροί αποκτούν μόρια για να μπούν στο ΕΣΥ, ενώ έχουν δωρεάν τροφή και στέγη.
--- Τέλος παράθεσης ---
Ο Άδωνις αποκρύπτει ότι αναφέρεται στους επικουρικούς κι όχι στους αγροτικούς.
Έχουμε και λέμε:
Έστω λοιπόν ότι είμαι γενικός γιατρός ή παθολόγος και η γυναίκα μου δουλεύει (για τη συγκεκριμένη εποχή ας λέμε: έχει την τύχη και δουλεύει) στο δημόσιο.
Έστω ότι αναφερόμαστε π.χ. στο ιατρείο Ψαρών
- Αφού είμαι γενικός γιατρός, γιατί να επιλέξω να κάνω επικουρικό στα Ψαρά για 3 χρόνια τη στιγμή που μπορώ να πάρω (μέχρι να καταργηθεί η δυνατότητα οσονούπω) "μόνιμη" θέση σε Π.Ι. της επιλογής μου μέσω της προκήρυξης (που έχει να γίνει από 4/9) αγροτικών;
- Αφού είναι παθολόγος (και δεν έχω τη δυνατότητα μέσω προκήρυξης αγροτικών) ίσως το σκεφτόμουν να πάρω ένα επικουρικό στα Ψαρά. Παρακάτω ακολουθούν λόγοι που δεν θα το επιλέξω.
- Για να ρθει και η γυναίκα μου μαζί (ως υπάλληλος δημοσίου) θα πρέπει να είναι ή νοσηλεύτρια ή δασκάλα ή καθηγήτρια ή αστυνομικός ή λιμενικός ή δημοτικός υπάλληλος αφού αυτές είναι οι μόνες δημόσιες υπηρεσίες στα Ψαρά. Άλλα νησάκια έχουν ακόμη λιγότερες θέσεις δημοσίου. Οποιαδήποτε άλλη θέση χάνει. Αν είναι γιατρός ξαναχάνει!
- Δωρεάν στέγη. Κάποια ιατρεία έχουν υποτυπώδη στέγη (π.χ. ένα δωμάτιο στο κτίριο του ιατρείου) που σίγουρα δεν καλύπτει τις ανάγκες ζευγαριού ή οικογένειας. Πολλές φορές ούτε τις ανάγκες ενός ατόμου.
- Δωρεάν τροφή. Με πρόσφατη την εμπειρία μου από την κάλυψη του ιατρείου των Ψαρών (που θα επαναληφθεί σύντομα απ' ό,τι προβλέπω) έχω να επισημάνω ότι γύρισα 10 κιλά βαρύτερος από τη δωρεάν τροφή! Όχι άλλη δωρεάν τροφή! Ποιόν δουλεύουν; Τη μία και μοναδική μέρα που "τόλμησα" να φάω στη μοναδική ταβέρνα πλήρωσα για χωριάτικη, πατάτες, καλαμάρι και μπύρα 28 ευρώ τη στιγμή που η ημερήσια αποζημίωση εκτός έδρας είναι 29 ευρώ μεικτά!
- Εφημερίες. Τι θα γίνει με τις εφημερίες κύριε υπουργέ; Θα εφημερεύω ουσιαστικά 30 μέρες το μήνα στο νησάκι και θα μου πληρώνεις τις 7;
- Άφησα για το τέλος το κίνητρο με τα μόρια για πρόσληψη στο ΕΣΥ! Ασχολίαστο!
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση