Θέματα Εργασίας > Εργασία σε Άγονες Περιοχές

Κίνητρα (;) για άγονες νησιωτικές περιοχές

<< < (5/109) > >>

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Ας συνεχίσουμε τη συζήτησή μας για τα κίνητρα που πέφτουν βροχή.
Αφού η γιατρός πνευμονολόγος που είχε "πάει" ο Άδωνις στο Καστελόριζο την έκανε σε λίγες μέρες με ελαφρά πηδηματάκια ο υπουργός εξήγγειλε για άλλη μια φορά κάλυψη του νησιού με "τροπολογία".
Ξέρει κανείς κάτι για τα "τροπολογικά" κίνητρα;

Το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος έχει ημερομηνία 20 Ιανουαρίου 2014

Με τροπολογία που ψηφίζεται μέσα στην βδομάδα, το Καστελόριζο θα αποκτήσει μόνιμο γιατρό, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του την Κυριακή στο νησί για τα εγκαίνια των μονάδων προληπτικής ιατρικής, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Αμέσως μετά τα εγκαίνια ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε το Ίδρυμα και τόνισε ότι «όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής μέσω αυτών των μονάδων, θα έχουν ελεγχθεί 37 νησιά της άγονης γραμμής και 55.000 άνθρωποι. Στο Καστελόριζο, σε μία ημέρα, από τους 230 κατοίκους εξετάστηκαν ήδη 193. Με 40 μαστογραφίες, με 130 υπέρηχους καρδιάς, με έλεγχο των δοντιών και γενικά, για πρώτη φορά, έχουμε τον ηλεκτρονικό τους φάκελο και γνωρίζουμε την κατάσταση της υγείας τους, ειπε ο υπουργός Υγείας. Μέσα στην άλλη εβδομάδα ψηφίζεται στη Βουλή η σχετική τροπολογία για να λυθεί το πρόβλημα οριστικά με μόνιμο ιατρό, εδώ στο Καστελόριζο».

Από την πλευρά του ο Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Μέλος της Εκτελεστικής Διοίκησης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης επισήμανε:
«Είναι ιδιαίτερη χαρά μου σήμερα. Έχω την τύχη να εκπροσωπώ το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να υλοποιούνται προγράμματα τα οποία προσφέρουν και δίνουν αισιοδοξία στον κόσμο».

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής ο Άδωνις Γεωργιάδης ετοιμάσθηκε για το ακριτικό Καστελόριζο προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια των μονάδων προληπτικής ιατρικής δωρεάν φυσικά του ιδιωτικού τομέα.
Βήμα βήμα άρχισε να ενημερώνει φυσικά και τους «ακολούθους» του στο twitter για το ταξίδι στην απομακρυσμένη νησιωτική κουκίδα που διαθέτει μάλιστα ακριβώς 999 μέτρα διάδρομο προσγείωσης.
Αφού έγιναν τα εγκαίνια και εξετάσθηκαν οι λιγοστοί ασθενείς, δεδομένου ότι ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοι έχουν απομείνει στο ακριτικό Καστελόριζο, ο Άδωνις Γεωργιάδης ενημέρωσε και πάλι σχετικά. «Στους 230 κατοίκους εξετάσαμε ήδη 193. 40 μαστογραφίες, 50 τεστ ΠΑΠ, 130 υπέρηχοι καρδιάς. Όλα τα παιδιά» απεφάνθη ο υπουργός Υγείας.

Και φαίνεται ότι οι κάτοικοι του νησιού είχαν δεόντως ανάγκη τις εξετάσεις αυτές καθώς η γιατρός που είχε διορισθεί πριν από λίγους μήνες στο Καστελόριζο δια χειρός του ίδιου του υπουργού Υγείας, αποχώρησε λίγο μετά και έπειτα από τις συνθήκες που αντίκρισε στο ιατρείο του νησιού.
Με τις κινητές μονάδες πάντως που χάρισε το ίδρυμα Νιάρχος η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προγραμματίζει να ελέγξει 37 νησιά της άγονης γραμμής και 55 χιλιάδες κατοίκους.
Κατά την αποχώρησή του πάντως από το γραφικό Καστελόριζο ο Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε σταγόνες… ρομαντισμού στους «ακολούθους» στο twitter καθώς ανήρτησε φωτογραφία με το ηλιοβασίλεμα μέσα από το αεροπλάνο.
“Τι υπέροχη χώρα” απεφάνθη ο Άδωνις Γεωργιάδης φωτογραφίζοντας μέσα από το αεροπλάνο.


Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δικό μου σχόλιο:

--- Παράθεση ---Αμέσως μετά τα εγκαίνια ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε το Ίδρυμα και τόνισε ότι «όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής μέσω αυτών των μονάδων, θα έχουν ελεγχθεί 37 νησιά της άγονης γραμμής και 55.000 άνθρωποι. Στο Καστελόριζο, σε μία ημέρα, από τους 230 κατοίκους εξετάστηκαν ήδη 193
--- Τέλος παράθεσης ---
37 νησιά της άγονης γραμμής μας κάνουν 55.000 άνθρωπους; Θέλουμε σχεδόν 1500 άτομα μέσο όρο πληθυσμού ανά νησί! Σα να μη μας τα υπολογίζει καλά ο υπουργός. 230 όλοι κι όλοι στο Καστελόριζο!

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Μια φορά κι ένα καιρό ήταν ένα ιατρείο  στο νησάκι των Ψαρών που κάποτε είχε συνεχώς 2 αγροτικούς ιατρούς και στις προκηρύξεις γινόταν σφαγή για το ποιός θα πάρει τη θέση. Μετά από τα φοβερά κίνητρα που εισήγαγε το μνημόνιο στους αγροτικούς γιατρούς, είχε να δει αγροτικό πάνω από 1 χρόνο.
Η λύση δίνεται με την εκ περιτροπής μετακίνηση γιατρών από το νησί της Χίου.
Η διαμονή σε ένα δωμάτιο της κακιάς ώρας  μέσα στο ιατρείο με μόνο ένα κρεβάτι, χωρίς τραπέζι να μπορέσει κάποιος να καθίσει να φάει (τρώγαμε πάνω στα γραφεία) με τη  μοναδική τουαλέτα κοινή με τους ασθενείς. Στο νιπτήρα που κάνουμε την προσωπική μας υγιεινή πλένουμε και τα ματωμένα εργαλεία από ιατρικές πράξεις.
Κάποιοι γιατροί που επέλεξαν να μείνουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχείο (τιμές από 30-40 ευρώ σε χειμερινή περίοδο που σημαίνει 3 κι ο κούκος) όταν προσκόμισαν τις αποδείξεις και ζήτησαν να αποζημιωθούν έλαβαν την αρνητική απάντηση με την αιτιολόγηση ότι οι αποφάσεις μετακίνησης (τότε εκδίδονταν από  το  νοσοκομείο) δεν ανέφεραν κάλυψη εξόδων διαμονής!
Με την ένταξη στις ΔΥΠΕ υπήρξε συμφωνία να καλύπτονται τα έξοδα διαμονής.
Ήρθε κι εμένα η σειρά μου να αναλάβω υπηρεσία στις 6 Μαΐου. Έφτασα στο νησί στις 5 Μαΐου το απόγευμα (το μοναδικό δρομολόγιο είναι Ψαρά-Χίος στις 6 ή 7 το πρωί και Χίος-Ψαρά στις 3 το μεσημέρι. Διάρκεια ταξιδιού 4 ώρες) ώστε να φύγει η συνάδελφος το πρωί της 6ης Μαΐου. Όμως μέχρι τότε δεν είχε εκδοθεί απόφαση μετακίνησής μου από τη ΔΥΠΕ. Καλή τη πίστει προς το διευθυντή του ΚΥ και για να μη "χώσω" τη συνάδελφο που έληγε η παραμονή της δέχθηκα να ρθω,  με τη διαβεβαίωση ότι η απόφαση θα βγει στις 6 Μαΐου.
Φτάσαμε στις 8 Μαΐου και απόφαση δεν υπήρχε. Όλο κάπου ήταν, στη γραμματεία, στο πρωτόκολλο, στο  υποδιοικητή της ΔΥΠΕ για υπογραφή.
Όταν τους ενημέρωσα πως αύριο (9 Μαΐου) το πρωί παίρνω το καραβάκι και φεύγω (αφού άλλωστε δεν φαινόμουν πουθενά ότι είμαι εδώ) αίφνης αναρτήθηκε μια Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος. Τι απόφαση όμως; Ο αγροτικός γιατρός Αδαμάντιος Σκούφαλος κλπ κλπ. Τα έξοδα μετακίνησης θα καλυφθούν κλπ κλπ. Τηλεφωνώ στην οικονομική υπηρεσία  του νοσοκομείου,  τους διαβάζω  το έγγραφο  και μου λένε ότι μ' αυτή τη διατύπωση δικαιούμαι να αποζημιωθώ  μόνο για τα εισιτήρια μετακίνησης. Ούτε ημερήσια αποζημίωση, ούτε διαμονή σε ξενοδοχείο!
Νέα τηλέφωνα, το μπαλάκι από τον ένα στον άλλο  ΔΥΠΕ: "Τέτοιο έγγραφο/εισήγηση πήραμε από το ΚΥ". ΚΥ: "Εμείς δε στείλαμε τέτοιο έγγραφο" (η αλήθεια είναι ότι το ΚΥ μου έδωσε αντίγραφο της πρότασής του που έγραφε καθαρά γενικός ιατρός και κάλυψη εξόδων διαμονής και ημερήσιας αποζημίωσης).
Τελικά  βγήκε η Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος επανάληψη.
Ενημερωτικά:
- Η υπηρεσία αναφέρει ότι καλύπτει έξοδα διαμονής μέχρι το ποσό των 40 ευρώ ημερησίως. Οι ιδιοκτήτες δωματίων (ολιγοπώλιο βλέπετε) μας πληροφόρησαν ότι από αρχές Ιουνίου οι τιμές παίρνουν την ανηφόρα και μπορεί να φτάσουν τα 60-70 ευρώ στα φόρτε τους. Θα  πληρώσουμε  τη διαφορά από  την τσέπη μας;
- Εκτός έδρας δεν έχουμε πάρει εδώ και 6 μήνες. Δηλαδή μας καλούν να βάλουμε από  την τσέπη μας 500 - 600 ευρώ για 10 μέρες (διαμονή, φαγητό) για να καλυφθούν άμεσες  και επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες με την προοπτική να τα πάρουμε (αν τα πάρουμε) κάποτε στο μέλλον.
- Συνομιλώντας  με υπάλληλο της ΔΕΗ που βρίσκεται  με μετακίνηση στο νησί για τον ίδιο λόγο (κάλυψη αναγκών, αφού ο μοναδικός υπάλληλος που εργαζόταν και έμενε στο νησί συνταξιοδοτήθηκε) έμαθα τα ακόλουθα: Η υπηρεσία τους δικαιολογεί μέχρι 50 ευρώ για διαμονή και μέχρι 50 ευρώ για φαγητό καθημερινά (σε μας είναι 29 ευρώ, μας προσέχουν να μην παχύνουμε). Το 80% (δηλαδή 80 ευρώ) μπαίνει καθημερινά στο  λογαριασμό τους για όλο το διάστημα της παραμονής και το υπόλοιπο 20% αποπληρώνεται με την επιστροφή τους στη Χίο και την προσκόμιση των σχετικών αποδείξεων. Τα σχόλια και οι συγκρίσεις περισσεύουν.

ΑΡΗΣ:
Αναζητήστε στη diavgeia τις αποφάσεις έγκρισης δαπανών κινητής τηλεφωνίας διοικητών, υποδιοικητών Υ.ΠΕ., τις εγκρίσεις δαπανών ημερήσιας δαπάνης μετακίνησής τους κλπ, εσωκλείστε τις σε ένα φάκελλο και στείλτε τις σε μια εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας.

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑναζητήστε στη diavgeia τις αποφάσεις έγκρισης δαπανών κινητής τηλεφωνίας διοικητών, υποδιοικητών Υ.ΠΕ., τις εγκρίσεις δαπανών ημερήσιας δαπάνης μετακίνησής τους κλπ, εσωκλείστε τις σε ένα φάκελλο και στείλτε τις σε μια εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας.

--- Τέλος παράθεσης ---

Συνάδελφε, παρότι η διαύγεια είναι από τα λίγα σημαντικά του ΓΑΠ, νομίζω  ότι έχουν βρει τρόπους να καλύπτουν αρκετές δαπάνες.
Π.χ. αν κοιτάξεις Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος θα δεις ότι σχεδόν το σύνολο των αποφάσεων έχουν τίτλο "Απόφαση ανάληψης υποχρέωσης για δέσμευση προϋπολογισμού πίστωσης"  κι αν ανοίξεις τις αποφάσεις θα δεις ότι αναφέρεται ότι δεσμεύεται ένα ποσό από ένα κωδικό και την Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (π.χ.  "ημερ αποζημ/ση  εκτ υπηρ ημεδα" -τι να σημαίνει αυτό; εκτός υπηρεσίας ημεδαπής; ) αλλά  όχι το πρόσωπο  που θα λάβει το ποσό!

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Αυτά είναι κίνητρα!
Το νοσοκομείο Λήμνου πλήρωσε ιδιώτη παθολόγου 650 ευρώ για επίσκεψη μιας μέρας στον Άι Στράτη!
4 γιατροί (ανάμεσά τους κι εγώ) πήγαμε πριν 2 χρόνια να καλύψουμε το νησί των Οινουσσών  από 5 μέρες ο καθένας μας.
Τι πήραμε; Η απάντηση είναι γνωστή. Δε συζητώ για ημερήσια αποζημίωση εκτός έδρας! Δεν πήραμε ούτε καν τα εισιτήρια!
Ο καθένας μας μ' αυτή την ιστορία έχασε περίπου 200 ευρώ!
Τώρα με τα Ψαρά μας τα μασάνε για την κάλυψη του ξενοδοχείου που πληρώσαμε από την τσέπη μας με το αιτιολογικό ότι δεν έχουν κονδύλι!
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση