Το Ελληνικό Κράτος έχει επιδείξει τη πλέον αμείλικτη συμπεριφορά της απέναντι σε αυτούς τους συναδέλφους. Εκμεταλεύεται το αίσθημα ευθύνης
το ιατρικό λειτούργημα και το Ποινικό κώδικα υποσχόμενη για μια μετάθεση μετά από μια προϋπηρεσία με σκόπιμα ασαφείς ευνοϊκές διατάξεις, που
στην ουσία εμπλέκει τους συναδέλφους σε πολυετείς δικαστικές περιπέτειες με αόριστο αποτέλεσμα.........
Πράγματι υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο που θεωρητικά επιτρέπει τη μετάθεση σε περιοχές της επιλογής σου μετά από υπηρεσία συγκεκριμένης διάρκειας σε άγονες περιοχές, όμως είναι ασαφές έως απαγορευτικό για τους γιατρούς που υπηρετούν σε Π.Ι. Παράλληλα πιστεύω ότι αυτό το νομικό καθεστώς είναι άγνωστο στους περισσότερους γιατρούς και ελάχιστοι επιλέγουν να υπηρετήσουν σε ακριτικές περιοχές με αυτή την προοπτική.
Όταν ως γενικός γιατρός μπορείς να εργαστείς σε όποιο ΠΙ
επιλέξεις*, υποθέτω ότι πριν την επιλογή ρωτάς για να ξέρεις. Δεν κλείνεις τα μάτια και βάζεις το δάκτυλο σε ένα σημείο στο χάρτη.
Όταν επιλέγεις να πας σε ένα μικρό νησί που στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρχει ακόμη ένας αγροτικός γιατρός, τότε γνωρίζεις ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για μεγάλα χρονιά διαστήματα να είσαι μόνος σου.
Μπορεί να μου πεις:
"Όταν επέλεξα το συγκεκριμένο νησί, πληρωνόμουν 14 εφημερίες δηλαδή άλλο ένα μισθό (τον τότε καλό μισθό) και οι αγροτικοί έπαιρναν αρκετά λεφτά (περισσότερα από τον ειδικευμένο) ώστε σχεδόν ποτέ δεν ήταν κενή η αντίστοιχη θέση". Θα συμφωνήσω, όμως οι συνθήκες άλλαξαν δραματικά για όλους μας. Όμως η συνάδελφος δε βλέπω πουθενά να ζητάει κίνητρα ώστε να πάνε γιατροί στα νησιά. Ζητάει να στείλουν (δηλ να αναγκάσουν) κάποιον με τις υπάρχουσες συνθήκες, ώστε να ανακουφιστεί στις εφημερίες και να μπορέσει να πάρει καμιά άδεια (και να μείνει ο αντικαταστάτης μόνος στο νησί!).
Θεωρώ ότι γι' αυτά τα μικρά νησιά το μόνο επιχείρημα, στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση, που έχει λογική βάση και αντιστοιχεί στην πραγματικότητα είναι η αποζημίωση των καθημερινών εφημεριών, έστω και ετοιμότητας, που ουσιαστικά πραγματοποιούνται και η απελευθέρωση του πλαφόν σ' αυτές.
Προσωπικά, με το κόστος της εξάμηνης ή περισσότερο ανεργίας κάτι που ίσως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ο καθένας, θα σκεφτόμουν σοβαρά την παραίτηση και την επιλογή νέου Π.Ι. με καλύτερες συνθήκες εργασίας.
*Δυνατότητα που ελάχιστοι, αν όχι κανείς άλλος, έχουν πλέον.