Κατά το πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο στην Ρόδο κάποιος πέταξε την φωτοβολίδα ότι το Υπουργείο σκέφτεται την κατάργηση του θεσμού των αγροτικών ιατρών κι την αντικατάστασή τους από ειδικευμένους.
Όντως ο θεσμός (όπως εφαρμόζεται) είναι απηρχαιωμένος και προσωπικά συμφωνώ με αυτή την θέση, αναρωτιέται κάποιος αν έχουν επαφή με την πραγματικότητα αυτοί που τα λένε αυτά, καθώς:
- στα περισσότερα ΚΥ πλησίον αστικών κέντρων ήδη δεν υπάρχουν αγροτικοί παρά μόνο Γ.Ι (και άλλες ειδικότητες)
- στα άγονα Ιατρεία και ειδικά στα μικρά νησάκια υπάρχει διαχρονικό πρόβλημα επάνδρωσης με αποτέλεσμα μόλις τον τελευταίο χρόνο να δουν ιατρό και συγκεκριμένα οπλίτη-ιατρό, τα περισσότερα από αυτά. Δλδ τα απέφευγαν ΚΑΙ αγροτικοί (και σωστά, για πολλούς λόγους)
Ο υπουργός αντέτεινε τις προκηρύξεις για θέσεις Ειδικών που όντως τρέχουν και είναι άγονοι σε διάφορα Ιατρεία (ενδεικτικά Κάρπαθο, Λειψούς, Αγαθονήσι, Οινούσσες, Ψαρά και αλλού). Οπότε το αποτέλεσμα ποιό είναι ; Μηδέν εις το πηλίκον !
Προσωπικά πολύ αμφιβάλλω αν υπάρχει χρηματικό κίνητρο που θα συγκινήσει κάποιον ειδικό γιατρό για να αποφασίσει να πάει να ασκήσει την Ιατρική π.χ στον Άη Στράτη ή την Γαύδο.
Ειδικά απ΄την στιγμή που με το υπάρχον νομικό πλαίσιο υπάρχει υποχρέωση 5ετούς παραμονής, ανύπαρκτη κοινωνική ζωή και η εναλλακτική των ΤΟΜΥ...
Εδώ η άλλη δεν την παλεύει σε Π.Ι στην Βοιωτία και πάει σε ΤΟΜΥ στην Αθήνα και θα την πεις τράβα στα Ψαρά για τα επόμενα χρόνια της ζωής της (είμαι σίγουρος ότι θα ρωτήσει αν έχει Attica στα Ψαρά
)