Δώστε λοιπόν ΕΝΑΝ καλό λόγο, γιατί να πάει ο άλλος αγροτικό...
Ανεκτίμητες εμπειρίες από τη θεραπευτική αντιμετώπιση μιας ευρύτατης γκάμας περιστατικών ΠΦΥ, είναι αδύνατο να συγκεντρώσει κανείς στο ξεκίνημα οποιασδήποτε ειδικότητας ,εκτός φυσικά από της Γ.Ι. Αυτό από προσωπική εμπειρία ,γιατί στην εποχή μου η θέση του αγροτικού που επέλεξα είχε αυτόματη απόσπαση στην Μ.Τ.Ν του οικείου νοσοκομείου.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την Χίο και το Σκυλίτσειο.
Μέχρι πρότινος υπήρχαν ΚΕΝΕΣ θέσεις Χειρουργικής, όπως και άλλων Ειδικοτήτων, ενώ ακόμα και τώρα διορίζεσαι με αναμονή 2-3 μηνών.
Συγκρίνεται μια καλοκαιρινή εφημερία σε Γενικό Νοσοκομείο μεσαίου μεγέθους νησιού με αυτή σε ένα νησάκι στυλ Οινούσσες-Ψαρά (μιας και μιλάμε για Χίο) από πλευράς περιστατικών και εμπειριών ;
Δεν νομίζω.
Το πρόβλημα με τον "φρέσκο" απόφοιτο αγροτικό σε ένα μικρό νησάκι, είναι πως μπορεί να του σκάσει περιστατικό το οποίο μπορεί να μην έχει διαβάσει ούτε στα βιβλία, ενώ είναι απολύτως μόνος με ανεπαρκέστατη κάλυψη απ΄το νοσοκομείο που υπάγεται.
Συχνά ένας νέος ιατρός δεν έχει πλήρη επίγνωση του τι μπορεί να του τύχει, και πόσο απροετοίμαστος είναι, και το διαπιστώνει αργότερα στην Ειδικότητα.
Πόσο ανταμοίβεται λοιπόν για όλα αυτά ;
Κατά το Υπουργείο Υγείας, 950€ (με επίδομα παραμεθορίου) ο υπόχρεος, ενώ με 850 ο επί θητεία.
Συγκριτικά, σε ένα νοσοκομείο, με πολύ περισσότερα μέσα και κάλυψη Επιμελητή, παίρνεις περίπου 1000€ και γράφεις και Ειδικότητα...
Κατά την γνώμη μου, το αγροτικό αποτελεί σίγουρα καλύτερη λύση από κάποια... ΙΕΚ στα οποία διδάσκουν ιατροί σε αναμονή, σε ωθεί να συντηρήσεις τις γνώσεις σου και να μην σταματήσεις να ασχολείσαι με το άθλημα.