Απ' την -ενδιαφέρουσα- κουβέντα, κρατώ δύο (2) πολύ σημαντικά ζητήματα που εθίχθησαν.
- η εκ νέου χαρτογράφηση του υγειονομικού χάρτη που έθιξε ο κύριος Κτιστάκης.
Είναι ολοφάνερο ότι τα σημερινά οργανογράμματα είναι απηρχαιωμένα.
Θα μιλήσω για την δική μου εμπειρία.
Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο σε νησί 300 μόνιμων κατοίκων, σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων απ΄ το μεγαλύτερο (το οποίο φιλοξενεί β'βάθμιο επαρχιακό νοσοκομείο).
Προβλέπονται 3 θέσεις ιατρών, 1 Γενικός/Παθολόγος και 2 αγροτικοί, 1 νοσηλεύτρια. Ε, σας λέω ότι τον περισσότερο καιρό (εκτός δλδ από 30 ημέρες το καλοκαίρι), δεν υπήρχε ανάγκη για περισσότερους από 1 αγροτικό.
Έμπειρο ίσως καθώς μπορούν να του σκάσουν τα πάντα, αλλά μέχρις εκεί.
Επίσης η Τηλεϊατρική που ανέφερε η συνάδελφος απ΄' την Γαύδο και θα βοηθούσε,στην δική μου περίπτωση δεν λειτουργούσε, τα μηχανήματα είχαν αχρηστευθεί.
Το πρόβλημα ποιό ήταν ;
Οι κάτοικοι είχαν πειστεί ότι θα έρθει μόνιμος Ιατρός στο νησί (ένας Παθολόγος τους είχε αφήσει κάποτε κάποιες αόριστες υποσχέσεις) και έφθασε στο σημείο ο Δήμος να κατασκευάσει 4άρι οροφοδιαμέρισμα προκειμένου να στεγάσει αυτόν και την οικογένειά του...
Φυσικά, όχι Παθολόγος δεν ήρθε, αλλά ούτε αγροτικό δεν σταύρωναν για πάνω από 1 χρόνο !
- η μετατροπή του αγροτικού σε μια μορφή locum είναι σαφώς καλύτερη και ελκυστικότερη προοπτική αλλά σκοντάφτει στο θέμα του κόστους.
Οι άνθρωποι (στο Υπουργείο) θέλουν να κάνουν την δουλειά τους
τζάμπα και δεν βλέπουν με ιδιαίτερη σοβαρότητα το θέμα.
Απ' την άλλη, αποτελεί την ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΤΕΡΗ επιλογή, καθώς οι ελπίδες να καλύπτονται μόνιμα θέσεις όπως αυτής της Γαύδου (που ακόμα και στην περίοδο των παχιών αγελάδων έμεναν ακάλυπτες) αποδεικνύονται φρούδες.