Θέματα Εργασίας > Εργασία σε Άγονες Περιοχές
Κίνητρα (;) για άγονες νησιωτικές περιοχές
ΑΡΗΣ:
Η σύγκριση πρέπει να γίνει σε όμοια πράγματα. Οι παιδαγωγικές σχολές παράγουν αποφοίτους που τροφοδοτούν κυρίως τη δημόσια εκπαίδευση, γι αυτό και οι βάσεις εισαγωγής στις αντίστοιχες σχολές βαίνουν συνεχώς μειούμενες καθώς δεν υπάρχουν προοπτικές για διορισμούς εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία.
Αντίθετα, οι ιατρικές σχολές δεν παράγουν δυναμικό που έχουν κύριο σκοπό τη στελέχωση δημόσιων δομών υγειονομικής περίθαλψης.
Η όλη συζήτηση επικεντρώνεται στο πώς να στελεχωθούν οι μονάδες υγείας με αγροτικούς ιατρούς και όχι στο γιατί να στελεχώνονται οι δομές αυτές με ανειδίκευτους ιατρούς που αποτελεί και την ουσία. Είναι κάτι το απαραίτητο? Καλύπτει κάποια σύγχρονη ανάγκη? Υπάρχουν άλλοι τρόποι να καλυφτούν οι θέσεις αυτές από μη ανειδίκευτους ιατρούς? Ποιους τελικά συμφέρει αυτός ο τρόπος στελέχωσης των μονάδων υγείας?
Όσο δεν απαντιώνται αυτά τα ερωτήματα, θα περιστρεφόμαστε σε λογικές του 1950, όταν θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου.
ΑΡΗΣ:
Για λόγους ιστορικούς, η πρώτη σοβαρή προσπάθεια σύστασης ικανού αριθμού αγροτικών ιατρείων και υγειονομικών σταθμών (πρόδρομοι των κέντρων υγείας) έγινε με το νόμο 3487 του 1955, ενώ με το χουντικό νομοθετικό διάταγμα 67 του 1968 θεσπίστηκε η υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου, που μέχρι τότε δεν είχε υποχρεωτικό χαρακτήρα.
Αρχίατρος:
Είναι γνωστό ότι είμαστε η χώρα της υπερβολής, αλλά το να συγκρίνουμε τους εκπαιδευτικούς που δεν βγάζουν ούτε 1,000€ (σε μέρη που τους στέλνει το Υπουργείο) με τους γιατρούς που αρνούνται 1,300€ (εκεί που θέλουν αυτοί) και κυνηγούν τα 3,000€ + σε ευρωπαϊκές χώρες τι να πω, ασχολίαστο...
Ναι, οι γιατροί μπορούν να αρνούνται το χιλιάρικο καθώς μπορούν να βγάλουν τα ίδια (από αγώνες και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες) στο σπίτι τους μαύρα, όπως επίσης υπάρχουν και τέκνα μεγαλογιατρών που έχουν την πολυτέλεια να μην εργάζονται στο χρονικό διάστημα της αναμονής τους.
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕίναι γνωστό ότι είμαστε η χώρα της υπερβολής, αλλά το να συγκρίνουμε τους εκπαιδευτικούς που δεν βγάζουν ούτε 1,000€ (σε μέρη που τους στέλνει το Υπουργείο) με τους γιατρούς που αρνούνται 1,300€ (εκεί που θέλουν αυτοί) και κυνηγούν τα 3,000€ + σε ευρωπαϊκές χώρες τι να πω, ασχολίαστο...
--- Τέλος παράθεσης ---
Αν θέλετε να συγκρίνουμε τις αποδοχές του ιατρού με του εκπαιδευτικού στο άγονο (και μη) περιβάλλον, πρέπει να συγκρίνουμε και τον όγκο, την ποιότητα και την ευθύνη του έργου που παρέχουν.
Αν ένας καθηγητής μουσικής κάνει ένα λάθος, θα παίξει μια λάθος νότα. Αντίθετα ο ιατρός είναι υποχρεωμένος από τη φύση του επαγγέλματός του να μην κάνει λάθη και να μπλέκεται με τις συμφορές και τις πιο δυσάρεστες στιγμές της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως θάνατος, ανημπόρια, αρρώστια και μάλιστα 24/7 καθώς οι κάτοικοι θεωρούν αδιανόητο να μην μπορούν να τον ενοχλήσουν αν χρειαστεί καθημερινά στις 03:00, κάτι που είναι αδιανόητο να γίνει σε οποιονδήποτε εκπαιδευτικό.
Αν ήταν να επιλέξω να πάω στη Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος για 1 χρόνο σαν ιατρός με 1,300 ευρώ ή σαν καθηγητής μουσικής με 1,000, θα επέλεγα οπωσδήποτε το δεύτερο και χαλάλι το 300άρι. Βεβαίως, για να μη παρεξηγηθώ, δεν σημαίνει ότι θέλω να αλλάξω συνολικά την επιστήμη ή το επάγγελμά μου, απλά κάνω σύγκριση ανάμεσα στο πλαίσιο των δυο εργασιακών συνθηκών.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Διακομιστή μάλλον λέμε τα ίδια πράγματα με διαφορετικό τρόπο.
Επειδή είμαι καθηγητής και δεν έχω που αλλού να δουλέψω στο αντικείμενό μου πάω ως αναπληρωτής στη Δονούσα με 1000 ευρώ κι ας πληρώνω τα 200-300 σε ενοίκιο.
Επειδή είμαι γιατρός δεν πάω στη Δονούσα με 1300 ευρώ (που μπορεί να μην πληρώνω ενοίκιο αν υπάρχει κατάλυμα της προκοπής) για τους λόγους που αναφέρεις και γιατί μπορώ να πηγαίνω σε αγώνες, να παίρνω 500-700 ευρώ και να μένω στο σπίτι των γονιών μου ή μπορώ να πάω στο εξωτερικό, να παίρνω πολλά περισσότερα και να προχωράω στην καριέρα μου.
Σημείωση: Παρά την αγανάκτηση της συναδέλφου είναι offside στην ανακοίνωση αφού δηλώνει ως "αυστηρό" ωράριο ιατρείου 5 ώρες (9-14)
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση