Τι θα έκανα για τον ΕΟΠΥΥ αν ήμουν Αδωνης Γεωργιαδης: Θα συνέχιζα την πεπατημένη των συνεχών και γενικών κατηγοριών: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος Οι ιατρικές ειδικότητες των ουρολόγων,
των ορθοπαιδικών και των νευρολόγων κρατούν τα πρωτεία στην παραβατική συμπεριφορά
Τον «ιό» της υπερβολικής συνταγογράφησης σε φάρμακα και εξετάσεις, που συνεχώς θεριεύει στον ΕΟΠΥΥ έχει βάλει στο μικροσκόπιο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τον υπουργό, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, να οργανώνει πλέον «σαφάρι» ελέγχων για την αναχαίτιση του.
«Δυο μέρες μελετούσα τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα. Οι στοχευμένοι έλεγχοι θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα. Ορισμένοι ας χάσουν τον ύπνο τους» έγραψε μάλιστα ο υπουργός Υγείας στο twitter, προαναγγέλλοντας ακόμη πιο εντατικούς και λεπτομερείς ελέγχους σε ιατρεία, φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για τον τρόπο με τον οποίο θα πατάξει την υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων.
Τα στοιχεία, που έχουν στη διάθεσή τους η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, δείχνουν πως ούτε η ηλεκτρονική αποτύπωση των ιατρικών συνταγών (e- syntagografisi και e-diagnosis) αλλά ούτε και ο έλεγχος των ηλεκτρονικών συνταγολογίων από τις αρμόδιες υπηρεσίες κατάφεραν να συγκρατήσουν τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ εντός των ενδεδειγμένων ορίων.
Τουλάχιστον 70 γιατροί έχουν τιμωρηθεί με την αυστηρότερη ποινή -εκείνη της αφαίρεσης δια παντός του δικαιώματος για συνταγογράφηση-, ενώ σε άλλους τόσους έχουν επιβληθεί πρόστιμα από 5.000 έως 100.000 ευρώ. Επιπλέον, εκατοντάδες γιατροί σε όλη τη χώρα έχουν τιμωρηθεί με προσωρινή στέρηση του δικαιώματος για συνταγογράφηση και «κλείσιμο» του κωδικού τους στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα για διάστημα 3 έως 6 μηνών.
Επιδημία υπερ-συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ
Εκατοντάδες γιατροί, συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, που έχουν ενταχθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ελέγχονται κάθε εβδομάδα από τους ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ. Η υπερβολική συνταγογράφηση φαρμάκων αναδεικνύεται στον πιο ισχυρό μολυσματικό «ιό» για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, με τις ιατρικές ειδικότητες των ουρολόγων, των ορθοπεδικών και των νευρολόγων να κρατούν τα πρωτεία στην παραβατική συμπεριφορά.
Όπως αναφέρουν στελέχη του ΕΟΠΥΥ, έχουν εντοπισθεί ουρολόγοι που συνταγογραφούσαν φάρμακα
(πότε; ) για τη στυτική δυσλειτουργία με τη… σέσουλα σε ασθενείς τους, με ελάχιστους εξ αυτών να πληρούν τις σχετικές θεραπευτικές ενδείξεις, όπως πχ ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή με καρδιαγγειακά προβλήματα. Αναλόγως,
ορθοπεδικοί εντοπίστηκαν να συνταγογραφούν αφειδώς (δηλαδή; δίναν μάλλον 2-3 διαφορετικά σκευάσματα; ή έδιναν σε ασθενείς που δεν είχαν και πως το κατάλαβε ο υπουργός; ) φάρμακα για την οστεοπόρωση σε ασθενείς και νευρολόγοι-ψυχίατροι να δίνουν αντικαταθλιπτικά και ηρεμιστικά, χωρίς να υπάρχουν οι ενδεδειγμένες νόσοι.
Στο στόχαστρο γιατροί και διαγνωστικά κέντρα
Χωρίς όρια, όμως, συνεχίζεται και η συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων από γιατρούς που «φορτώνουν» τους ασθενείς με παραπεμπτικά για μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, υπερήχους, ακτινογραφίες, σπινθηρογραφήματα κ.ά.. Είναι ενδεικτική η
περίπτωση ορθοπεδικού που έχει συνταγογραφήσει εξετάσεις ύψους 60.000 ευρώ στους ασθενείς του σε διάστημα ενός μόλις μήνα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι μια μαγνητική τομογραφία -είναι από τις πιο ακριβές εξετάσεις- αποζημιώνεται με το ποσό των 165 ευρώ, αντιλαμβάνεται πόσες εξετάσεις πρέπει να συνταγογραφηθούν, για να συμπληρωθεί το ποσό των 60.000 ευρώ του εν λόγω ορθοπεδικού.
Στελέχη του ΕΟΠΥΥ αναφέρουν ότι ο ορθοπεδικός παρακολουθείται το τελευταίο διάστημα και καταγράφει συνεχή… ρεκόρ παραπεμπτικών υψηλής αξίας, έως και
τέσσερις φορές πάνω από το μέσο μηνιαίο όρο των γιατρών της ειδικότητάς του, χωρίς, ωστόσο, να διαθέτει μεγαλύτερο αναλογικά αριθμό ασθενών. Στο στόχαστρο των ελεγκτών μπαίνει αυτομάτως στην περίπτωση αυτή –όπως και σε κάθε ανάλογη περίπτωση- και το διαγνωστικό κέντρο, όπου εκτελέστηκαν οι διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να ελεγχθεί, εάν επρόκειτο για προκλητή και κατευθυνόμενη ζήτηση.
ΥΓ: Έμαθα λοιπόν ότι μπορώ να αυξήσω την παραπεμπτικογραφία μου (αδόκιμος όρος; ) μέχρι του ποσού των 15000 ευρώπουλων μηνιαίως. δλδ βγάζω 1-2000 για ακτινογραφίες και εξετάσεις αίματος (που δεν είναι πολλά) οπότε μπορώ να γράφω 13000:160=81 μαγνητικές και φυσικοθεραπείες μηνιαίως... Έχω περιθώρια ακόμα...
Να μη ρωτήσω γιατί δεν βάζει η ΗΔΙΚΑ κάποιο μήνυμα που να λέει πόσα έχεις γράψει (αδόκιμο --> πόσο στοιχίζουν τα παραπεμπτικά σου) μηνιαίως... Δεν νομίζω να είναι τόσο δύσκολο.
Τουλάχιστο πολλά σχολια κάτω απο το δημοσίευμα, σχετικών ατόμων φαντάζομαι, εξηγούν πολλά στους αδαείς (αν και αυτοί δεν θέλουν να ακούσουν...).