Μήνυμα (κατά την γνώμη μου πολύ εύστοχο) σε άλλο σημείο του φόρουμ, του συνάδελφου Βασίλη Παπαδόπουλου:
21/03/2012.
Τώρα λοιπόν που τα θεραπευτικά πρωτόκολλα εμπλέκουν - και καλώς - στις λοιμώξεις την πενικιλλίνη, τι θα κάνουμε με το Ospen; [Μας τέλειωσε και ο Λαυρεντιάδης...] Θα γράφουμε στα σχόλια "συνταγογράφηση αντιβιοτικού β' γραμμής λόγω έλλειψης πενικιλλίνης";
Από: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΗ ΧΑΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΠΕΝΙΚΙΛΛΙΝΗΣΑγαπητοί μου,
Σήμερα η μέρα μου ξεκίνησε με ένα ενδιαφέρον περιστατικό: Μία μεσήλιξ με φαρυγγοαμυγδαλίτιδα. Θα μου πείτε: "Τι ενδιαφέρον μπορεί να έχει ένα τέτοιo περιστατικό"; Θα σας εξηγήσω. Στα προσφάτως εισηγμένα (βλέπε: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος) θεραπευτικά πρωτόκολλα του ΕΟΦ (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος) και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο των λοιμώξεων ανωτέρου αναπνευστικού (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος) αναφέρει ότι εφόσον πληρούνται τα κριτήρια Centor, η εμπειρική θεραπεία α' επιλογής στη φαρυγγοαμυγδαλίτιδα ενηλίκων είναι η πενικιλλίνη V (1.500.000 IU x 3 x 10 ημέρες) ή η αμοξυκιλλίνη (500 mg x 3 x10 ημέρες). Πολύ αναλυτικά, μάλιστα, οι οδηγίες επεξηγούν ότι: "Η δοσολογία ( της πενικιλλίνης V) αντιστοιχεί σε 20 ml oral susp X 3 ή 1 tabl OSPEN 1,5 εκ.X3".
Πολύ καλά ως εδώ.
Σκέφτηκα λοιπόν, καθώς επιθυμώ πάντα να είμαι όχι μόνο τύποις, αλλά και κατ' ουσίαν σύννομος, ότι θα έπρεπε επιτέλους να σταματήσω να γράφω ό,τι κατεβάσει το κεφάλι μου και να ενστερνιστώ την προτροπή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Άλλωστε είμαι διακαώς ενάντιος τόσο στην πολυφαρμακία όσο και στημ κακή χρήση των αντιβιοτικών στην οποία τόσο πολλές παρενέργειες (οργανικές αλλά και οικονομικές) υφιστάμεθα όλοι μας.
Προκειμένου να στηρίξω την απόφασή μου αυτή (να είμαι σύννομος), θεώρησα σωστό να προετοιμάσω την ασθενή μου ότι θα ήταν καλό να εμπιστευτούμε ένα απλό αντιβιοτικό πριν κάνουμε, στην ανάγκη, πιο προωθημένες επιλογές. "Πενικιλλίνη;" μου είπε αυτή. "Είναι δυνατόν; Ήρθα σε σας για να μου δώσετε πενικιλλίνη;" Πρώτη ψυχρολουσία. "Καλή μου κυρία, ξέρετε, σας συμφέρει να ξεκινήσουμε έτσι και όχι με κάποιο άλλο αντιβιοτικό - μη νομίζετε ότι στι κάτω-κάτω θα έχετε και πολύ μεγάλη διαφορά λαμβάνοντας κάτι εκτός οδηγιών. Καθώς η γυναίκα με γνώριζε παλιά, εν τέλει με εμπιστεύτηκε, κάνοντας όμως κάποιες γκριμάτσες σαν να της σέρβιραν αλάδωτο κόκκινο τραχανά στο επίσημο δείπνο της πρεσβείας. Με ευχαρίστησε (ειλικρινώς) και έφυγε. Δέκα λεπτά αργότερα με ζήτησε στην τηλεφωνική γραμμή ο φαρμακοποιός στον οποίο απευθύνθηκε η ασθενής. ¨Γιατρέ", μου είπε, "βρήκα το τελευταίο κατά πάσα πιθανότητα Ospen που υπάρχει στην Ξάνθη. Όμως δεύτερο δεν έχω να της δώσω για να ολοκληρώσει τη θεραπεία - τι να κάνω;" Του απάντησα, για να μην πανικοβάλλω ούτε την κυρία, ούτε όμως και να φέρω σε δύσκολη θέση το φαρμακοποιό που ενδιαφέρθηκε: "Δώσε μόνο αυτό και ο Θεός βοηθός".
Φυσικά δεν είχε περάσει κανένας ιατρικός επισκέπτης να μου διαφημίσει το Ospen τόσα χρόνια και γι' αυτό μου διέφευγε η εταιρεία που το παρήγαγε. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα ότι η τιμή του ήταν 2,66 ευρώ για 12 χάπια (ημερήσιο κόστος θεραπείας λίγο κάτω από τα 67 λεπτά) και το υποστήριζε η Sandoz Australia. Σε ότι αφορά τα γενόσημα της Sandoz, η Sambrook Med ανώνυμη φαρμακευτική εταιρία, 100% θυγατρική της Alapis ABEE, είχε εξαγοράσει από την εταιρεία Sambrook Φαρμακευτική Α.Ε., έναντι 75.000 ευρώ, τον επιχειρηματικό κλάδο που αφορά την εμπορία generic προϊόντων της Sandoz και υπέγραψε σύμβαση διανομής και προώθησης των generic προϊόντων της Sandoz GmbH στις θεραπευτικές κατηγορίες της καρδιολογίας, οστεοπόρωσης, γαστροπροστασίας, διαβήτη και αντιβίωσης (από: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος). Η Αlapis όμως, μετά την ατυχή κατάληξη των επενδύσεων του κ. Λαυρεντιάδη, υφίσταται κλυδωνισμούς ανάλογους ιαπωνικού ψαροκάϊκου έρμαιου του τσουνάμι (από: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος) και προφανώς, στα πλαίσια αυτών δεν ανταπεξέρχεται πλέον στην παραγωγή Ospen.
Η ερώτηση που προκύπτει, λοιπόν, είναι αν, με τη δεδομένη κατάσταση, μπορούμε να έχουμε πενικιλλίνη στη χώρα μας. Ξέρετε, αυτό το φθηνό και καλό φάρμακο που έχει σώσει ζωές από τη στιγμή της ανακάλυψής του. Η αλήθεια είναι ότι όπου και αν απευθυνθούμε, βόρεια, νότια, ανατολικά ή δυτικά, δε θα δυσκολευτούμε να βρούμε πενικιλλίνη. Η πενικιλλίνη είναι, και πρέπει να είναι, άφθονη, σε αντίθεση με άλλα αντιβιοτικά. Στη χώρα μας αν θέλεις λοιπόν να βρεις πονικιλλίνη, είναι εξαιρετικά δύσκολο και μάλλον σε λίγο θα την πουλάνε στη μαύρη αγορά. Σίγουρα όμως μπορείς να βρεις με μεγάλη ευκολία κεφαλοσπορίνες γ' γενιάς, φυσικά κινολόνες όπως και μία σειρά άλλα πιο ταπεινά αντιβιοτικά που όμως σε άλλες χώρες χορηγούνται με φειδώ και πάντα αιτιολογημενα.
Θα πρότεινα, λοιπόν, πριν είναι πολύ αργά, ο ΙΦΕΤ να φέρει πενικιλλίνη από όπου μπορεί. Η πιο ακριβή πενικιλλίνη σίγουρα είναι φθηνότερη από μία κουταλιά της σούπας αντιβηχικό. Και φυσικά, αν αυτό δε γίνει σύντομα, θα αναρρωτιέμαι αν οι κύριοι του ΥΥΚΑ, του ΕΟΦ και του ΕΟΠΥΥ μας δουλεύουν επαγγελματικά ή είναι αθεράπευτα ερασιτέχνες...
Ο πάσχων ιατρός και ασθενής
(... και για την αντιγραφή, Δρ. Βασίλειος Παπαδόπουλος)
Υ.Γ. Όσο για την άλλη α' επιλογής θεραπεία, αυτήν της αμοξυκιλλίνης 500 mg 1 x 3 x 10 ημέρες, μόνο το σκεύασμα Caps Amoxil 500 (18) είναι στη θετική λίστα (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος). Στα φαρμακεία όμως κανείς μπορεί να βρει μόνο το σκεύασμα Caps Aoxil 500 (24) που δεν συμπεριλαμβάνεται στη θετική λίστα, και άρα δεν αποζημιώνεται από τα ταμεία. Μία άλλη απορία είναι γιατί δεν υπάρχει γενόσημη αμοξυκιλλίνη - παλιά υπήρχε ένα ακεύασμα αμοξυκιλλίνης 1000 (20), ιαπωνικής προέλευσης, το οποίο δεν κυκλοφορεί πια. Κατά ένα περίεργο τρόπο ταίριαζε ακριβώς με τα προτεινόμενα σχήματα τόσο της εξωνοσοκομειακής πνευμονίας όσο και της εκρίζωσης του H. pylori (σε συνδυασμό με κλαριθρομυκίνη).