Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Νοεμβρίου 2024, 00:28:11

Αποστολέας Θέμα: Μη σαμποτάρετε τα βασικά και φθηνά φάρμακα.  (Αναγνώστηκε 217514 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

29 Αυγούστου 2024, 16:28:26
Απάντηση #150
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Πρώτη φορά που συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Λουράντο:

1 ημ.  ·
Από Κωνσταντίνος Λουράντος

«Πολιτικό κόστος…»
Διαβάζουμε σήμερα στα διάφορα ΜΜΕ…
«Αυξήσεις από σήμερα σε 850 φάρμακα - Επιβάρυνση 30 εκατ. ευρώ για τους ασφαλισμένους»
Φυσικά κσι αυξήθηκε η τιμή των ΦΘΗΝΩΝ φαρμακων (με τιμή τσίχλας) ώστε να σταματήσει η πορεία προς την εξαφάνιση τους και η αντικατάσταση τους από άλλα πολύ ακριβότερα φάρμακα με την ίδια αποτελεσματικότητα. Και τα ακριβότερα φάρμακα θα είχαν ακριβότερη συμμετοχή που θα προερχόταν επιπλέον και απο την διαφορά μεταξύ της τιμής αναφοράς που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και της λιανικής τους τιμής…

Να δώσουμε ένα παράδειγμα:
Salopir 100mg. Προηγούμενη τιμή 1,17 και συμμετοχή (25%) 0,29 ευρώ.
Salopir 100mg. Σημερινή τιμή 2,08 και συμμετοχή (25%) 0,52 ευρώ
Ποσοστιαία αύξηση τιμής του φαρμάκου 77,8%.
Αύξηση συμμετοχής ασφαλισμένου 0,23 ευρώ!
Αν την θέση αυτού του φαρμάκου έπερνε ένα από τα γνωστά κυκλοφορούντα φάρμακα με πχ 30 ευρώ, η συμμετοχή του ασφαλισμένου θα ήταν αντι για 0,52 ευρώ που είναι σήμερα, 7,5 ευρώ.

Τι δεν καταλαβαίνουν λοιπόν; Θέλουν κσι τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη;
Είναι καλύτερο να πληρώνει ο ασφαλισμένος 7,5 ευρώ, ή 0,52 ευρώ;
Ο Υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργειαδης έκανε κάτι που δεν τολμούσαν όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί Υγείας, φοβούμενοι το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ από την επίθεση συγκεκριμένων ΜΜΕ: να αυξήσει τα φθηνά φάρμακα ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ (μέσω της συνεχιζόμενης κυκλοφορίας τους) και των ασφαλισμένων αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων.
Το έχω πει πολλές φορες: ο πολιτικός κρίνεται πάντα από το αποτέλεσμα, και αυτό είναι θετικό μόνο όταν το πολιτικό κόστος δεν συμμετέχει στις αποφάσεις του…
Γιατί τελικά το πολιτικό κόστος είναι αυτό που πληρώνουμε, όταν οι αρμόδιοι υπουργοί δεν κάνουν αυτό που πρέπει γιατί έχει … πολιτικό κόστος!

Και συμπληρώνει και άλλος Φαρμακοποιός:

μόνο φθηνά φάρμακα ακρίβυναν. Σε κάποια αλλα απλά μειώθηκε η ασφαλιστική τιμή λόγω λήξης πατέντας και ύπαρξης πλέον γενοσήμου οποτε αναγκαστικά αυξάνεται η συμμετοχή (πχ xarelto από Δευτέρα +20€ στη συμμετοχή! Το ιδιο και στο pradaxa). Η λιανική τιμή δεν αυξήθηκε. Βέβαια στο ξαρελτο έχουμε το οξύμωρο να μειώθηκε η τιμή αποζημίωσης αλλά να μην υπάρχει (ακόμα) γενόσημο λόγω δικαστικής διαμάχης της bayer για την πατέντα!!
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Αυγούστου 2024, 16:30:27 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Αυγούστου 2024, 19:29:56
Απάντηση #151
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Όλοι γνωρίζουμε ότι η σύγκριση αντιαιμοπεταλιακών με αντιπηκτικά είναι αδόκιμη.
Θα μπορούσαμε να δούμε την περίπτωση ακετυλοσαλικυλικό vs κλοπιδογρέλη, όπου κι εκεί υπάρχουν επιχειρήματα.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

8 Νοεμβρίου 2024, 06:48:30
Απάντηση #152
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
08/11/2024 in.gr
Μάρθα Καϊτανίδη


Μόνιμες οι ελλείψεις φθηνών φαρμάκων

Καθημερινό πρόβλημα στα νοσοκομεία. Την τρέχουσα περίοδο λείπουν αντικαρκινικά σκευάσματα «πρώτης γραμμής»

Σε καθημερινό πρόβλημα για ασθενείς και γιατρούς έχει μετατραπεί το ζήτημα των ελλείψεων φθηνών φαρμάκων, με τα ελληνικά νοσοκομεία να μην αποτελούν εξαίρεση στον παγκόσμιο αυτόν κανόνα. Μάλιστα, την τρέχουσα περίοδο στο ΕΣΥ καταγράφεται έλλειψη αντικαρκινικών  σκευασμάτων «πρώτης γραμμής», με αποτέλεσμα να προκαλείται ντόμινο προβλημάτων σε μια ιδιαίτερη ομάδα ασθενών.

Και αυτό διότι αφενός αναγκαστικά διακόπτεται ή τροποποιείται η θεραπεία σε καρκινοπαθείς που βρίσκονται ήδη σε αγωγή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις καταγράφεται αδυναμία έναρξης θεραπείας σε νέα περιστατικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το παράδοξο, δε, είναι, όπως διευκρινίζουν γιατροί που μιλούν στα «ΝΕΑ», ότι πρόκειται για ιδιαίτερα φθηνά σκευάσματα, πλην όμως υψηλής θεραπευτικής αξίας. Και προσθέτουν πως χορηγούνται για την αντιμετώπιση ιάσιμων ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος των όρχεων και το λέμφωμα Hodgkins, αλλά και σε πιο «δύσκολες» καταστάσεις, όπως π.χ. ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές που καταθέτουν στους αρμόδιους φορείς οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) ανά τη χώρα, την τρέχουσα περίοδο το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε τρία αντινεοπλασματικά σκευάσματα – βινβλαστίνη, αζτρεονάμη και ετοποσίδη –, με τους γιατρούς εντούτοις να επιμένουν πως οι ελλείψεις έχουν μετατραπεί σε ένα πρόβλημα που ανακυκλώνεται μέσα στον χρόνο για μια ευρεία γκάμα σκευασμάτων, προκαλώντας συνεχείς αρρυθμίες.

Για την ιστορία, μόλις στα τέλη του περασμένου Ιουλίου είχε διαπιστωθεί αντίστοιχο κενό στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Τότε ασθενείς με γλοιοβλάστωμα (ένας από τους πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμους όγκους του εγκεφάλου) αναγκάζονταν να λάβουν την εξατομικευμένη τους δόση (τεμοζολαμίδη), συνδυάζοντας σκευάσματα διαφορετικών εταιρειών (δηλαδή, με την ίδια δραστική  ουσία αλλά διαφορετικά έκδοχα). Μάλιστα, τότε ο Οργανισμός ζητούσε από τους γιατρούς να βεβαιώσουν γραπτώς ότι επέτρεπαν το αναγκαστικό αυτό «κοκτέιλ», παρότι υπήρχε ασάφεια για το πώς μπορούν να δράσουν τα διαφορετικά έκδοχα στην απορρόφηση της τεμοζολαμίδης.

Αντίστοιχα, τον περασμένο Μάρτιο η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων είχε αναδείξει μία ακόμα θεραπευτική «μαύρη τρύπα», που αφορούσε παλιά και συνεπακόλουθα φθηνά αντιβιοτικά, εντούτοις κρίσιμα για την αντιμετώπιση σοβαρών λοιμώξεων. Στην ίδια λίστα επίσης συμπεριλαμβάνονται και φάρμακα για την αντιμετώπιση της φυματίωσης, με τον καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, να σημειώνει στα «ΝΕΑ» πως στους ασθενείς συχνά χορηγούνται πολλά και διαφορετικά φάρμακα, αντί ενός και μόνο χαπιού (που συνδυάζει δύο δραστικές ουσίες), καθώς  κατά κανόνα είναι ελλειπτικό. «Το κόστος του είναι μηδαμινό, κάτω των 10 ευρώ. Στη χαμηλή τιμή τους όμως εντοπίζεται και η αιτία των ελλείψεων, καθώς διαπιστώνεται αναιμικό ενδιαφέρον παραγωγής και διανομής από τις εταιρείες».

Οι ελλείψεις ογκολογικών φαρμάκων συνεχίζονται όμως και στις ΗΠΑ. Ερευνα που είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Ιούνιο έδειξε ότι μεταξύ των 28 μεγαλύτερων κέντρων καρκίνου σε όλη τη χώρα το 89% είχε αναφέρει πως τον περασμένο μήνα τουλάχιστον ένα φάρμακο που χορηγείται για την αντιμετώπιση του καρκίνου, των συμπτωμάτων του ή των παρενεργειών της θεραπείας ήταν σε έλλειψη στο κέντρο τους. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι περισσότερα από τα μισά (57%) ανέφεραν έλλειψη του φαρμάκου βινβλαστίνη και το 46% στην ίδια λίστα συμπεριέλαβε και την ετοποσίδη (σκευάσματα δηλαδή που σήμερα λείπουν και από τα ελληνικά νοσοκομεία).

Οι εξελίξεις αυτές ήταν η αιτία που το θέμα αναδείχθηκε προ μηνών και από τους «Financial Times», υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως το 91% των φαρμάκων που συνταγογραφούνται στις ΗΠΑ και το 70% στην Ευρώπη είναι γενόσημα και βιοομοειδή, δηλαδή σκευάσματα εκτός πατέντας και συνεπώς με μικρότερο περιθώριο κέρδους. Μάλιστα, στο ίδιο άρθρο οι αναλυτές κάνουν λόγο για μια «ραγισμένη αγορά» εξαιτίας των αδυναμιών στις αλυσίδες εφοδιασμού, των ελλείψεων σε πρώτες ύλες, των χαμηλών τιμών και συνεπακόλουθα του χαμηλού ενδιαφέροντος παραγωγής και διακίνησης «ασύμφορων» (με οικονομικούς όρους) φαρμάκων.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 8 Νοεμβρίου 2024, 06:50:13 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
7 Απαντήσεις
40504 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Αυγούστου 2019, 11:34:12
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
11506 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Αυγούστου 2017, 15:42:04
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
1714 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Φεβρουαρίου 2018, 00:17:35
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3839 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Ιανουαρίου 2021, 21:13:15
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
7935 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Μαρτίου 2024, 20:00:31
από Argirios Argiriou