Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
26 Δεκεμβρίου 2024, 20:17:22

Αποστολέας Θέμα: Σχετικά με την εκ νέου οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  (Αναγνώστηκε 8793 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

8 Ιουλίου 2013, 18:32:47
Αναγνώστηκε 8793 φορές
Αποσυνδεδεμένος

aegeanman


Γνωρίζει κανείς τί σχέδια έχουν κατά νου στο (νέο) Υπουργείο Υγείας, σχετικά με την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κάνοντας αναφορά του θέματος αυτού σε συνάντηση που είχε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με το νέο υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη; (βλ. σχετ. θέμα στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος με την αναφορά του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ Χαράλαμπου Μπονάνου)
Δημήτρης Ι

9 Ιουλίου 2013, 07:52:41
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάτι το επίσημο. Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες απόψεις. Τι θα επικρατήσει στο τέλος ούτε η Τρόικα δεν το ξέρει....
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

9 Ιουλίου 2013, 18:53:23
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Αναδιοργάνωση των Κέντρων Υγείας προτείνει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) προτείνει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) προκειμένου να επιτευχθούν οι μνημονιακοί στόχοι για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανελλαδική έρευνας που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της Διημερίδας «Οικονομική κρίση και Χρόνια Νοσήματα».
Η έρευνα που διεξήχθη τον Φεβρουάριο και Μάρτιο 2013, συμπεριέλαβε άνδρες και γυναίκες και μελέτησε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη χρήση υπηρεσιών υγείας του γενικού πληθυσμού για τέσσερα χρόνια νοσήματα σε ήπιο ή μέτριο στάδιο (Υπέρταση, Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και Άνοια τύπου Αλτσχάιμερ) σε 11 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη, Λαμία, Τρίπολη, Βόλο και Κοζάνη).

Τα χρόνια νοσήματα, μεταξύ των οποίων τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, ο διαβήτης και τα ψυχικά νοσήματα, αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία ανικανότητας και πρόωρου θανάτου και επιφέρουν υψηλό κόστος στο σύστημα υγείας, καθώς ευθύνονται για το 70% της ζήτησης υπηρεσιών υγείας και απορροφούν περισσότερο από το 65% της εθνικής υγειονομικής δαπάνης. Η συντριπτική πλειοψηφία των χρόνιων νοσημάτων θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί με την εξάλειψη ή διαχείριση των παραγόντων κινδύνου.

Η ανεπαρκής διαχείριση των χρόνιων παθήσεων εκτός των επιπτώσεων στην υγεία του πληθυσμού ωθεί και σε αυξημένη ζήτηση δευτεροβάθμιων (αύξηση των εισαγωγών >30%) και τριτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας με άμεση συνέπεια την όξυνση της δαπάνης και τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού υγείας.

Αξίζει να σημειωθει ότι οι χρόνιοι ασθενείς σήμερα λαμβάνουν μόνο το 56% της κλινικά συνιστώμενης υγειονομικής φροντίδας και η διάσταση και το μέγεθος της επίδρασης του φαινομένου αυτού αποτυπώνεται στη διαφορά του μέσου κόστους περίπτωσης στην πρωτοβάθμια φροντίδα η οποία υπολογίζεται σε 31,5€ (με 4,5-5,0 επισκέψεις κατά κεφαλήν ετησίως) και του μέσου κόστους περίπτωσης σε ένα δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα η οποία ανέρχεται σε 2.108€.

Η ερευνητική ομάδα της ΕΣΔΥ προτείνει μεταρρυθμίσεις οι οποίες κρίνονται απαραίτητες και αφορούν την στροφή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) με κύριους άξονες την εισαγωγή κλειστών σφαιρικών προϋπολογισμών, την παροχή κινήτρων αποδοτικότητας και παραγωγικότητας και την δημιουργία ολοκληρωμένων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Αναλυτικότερα, προτείνεται ο επανασχεδιασμός του δικτύου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Κέντρα Υγείας και Πολυϊατρεία) με γνώμονα την άρση των ανισοτήτων στην πρόσβαση, την αποδοτική χρήση των πόρων και την καταλληλότερη χρήση της τεχνολογίας.

Τα νέα δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα πρέπει να αναπτυχθούν με βάσει το μέγεθος και τις ανάγκες του πληθυσμού κάθε δήμου και κριτήριο της ευχέρια πρόσβασης τους σ” αυτά. Πυρήνας του δικτύου θα είναι το Κέντρο Υγείας στο οποίο θα υπάγεται το σύνολο των συμβεβλημένων γιατρών, οι οποίοι και θα έχουν δυνατότητα χρήσης των δομών του. Αυτό το νέου τύπου Κέντρο Υγείας θα είναι υπεύθυνο για τη βελτίωση του επιπέδου υγείας του τοπικού πληθυσμού, μέσω προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής, τήρηση ιατρικών φακέλων και ορθή διαχείριση των διακομιδών.

Από τα 210 Κέντρα Υγείας και 350 Πολυϊατρεία που διαθέτει σήμερα η Ελλάδα, το νέο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προβλέπει την ενοποίηση υπαρχόντων δομών καθώς και τη δημιουργία νέων, ώστε επιτευχθεί η καλύτερη στελέχωσή τους, σε επίπεδο προσωπικού και τεχνολογικού εξοπλισμού για τη αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιστατικών.

Για παράδειγμα, στο κεντρικό τομέα της Αθήνας (Ομόνοια, Πλάκα, Στάδιο) προτείνεται η διατήρηση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας του ΙΚΑ και η δημιουργία μιας νέας δομής στο Γ” Δημοτικό Διαμέρισμα (Αστεροσκοπείο, Πετράλωνα, Θησείο). Στην περίπτωση της νησιωτικής Ελλάδας προτείνεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η διατήρηση των τοπικών δομών του ΙΚΑ και η συγχώνευσή τους με τα Κέντρα Υγείας ώστε να μετεξελιχθούν σε πολυδύναμα ιατρεία.

Στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στο νομό Θεσσαλονίκης προτείνεται η συγχώνευση του τοπικού ΙΚΑ με το Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας, καθώς επίσης και η συγχώνευση των τοπικών ιατρείων Φοίνικα και Πανοράματος, με έδρα το δημοτικό διαμέρισμα της Πυλαίας.

Τέλος, στην Κεντρική Ελλάδα και συγκεκριμένα στο νομό Βοιωτίας μεταξύ άλλων προτείνεται η δημιουργία Κέντρου Υγείας στον Ορχομενό, με παράλληλη συγχώνευση των παραρτημάτων του ΙΚΑ με τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας. Επίσης, δημιουργία ενός νέου Κέντρου Υγείας προτείνειται και στην περίπτωση του νομού Ευβοίας, στον Δήμο Ερέτριας καθώς και σταδιακή μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Καρύστου σε Ανοιχτό Κέντρο Υγείας με Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Ιουλίου 2013, 18:56:02 από Gatekeeper »
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

10 Ιουλίου 2013, 09:00:29
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...
Η έρευνα που διεξήχθη τον Φεβρουάριο και Μάρτιο 2013, συμπεριέλαβε άνδρες και γυναίκες και μελέτησε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη χρήση υπηρεσιών υγείας του γενικού πληθυσμού για τέσσερα χρόνια νοσήματα σε ήπιο ή μέτριο στάδιο (Υπέρταση, Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και Άνοια τύπου Αλτσχάιμερ) σε 11 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη, Λαμία, Τρίπολη, Βόλο και Κοζάνη).
...

Καλημέρα σε όλες και όλους. Θα ήθελα να κάνω δύο μικρά σχόλια-παρατηρήσεις:

1) πώς είναι δυνατόν, στατιστικά, να εξάγεις συμπεράσματα για γενικό πληθυσμό από δείγμα ανομοιογενές(μόνο πόλεις!!!) και καταστρατηγώντας τις βασικές έννοιες της δειγματοληψίας;
2) Η προσβασιμότητα στην Πρωτοβάθμια Υγεία διαφέρει, ποσοτικά και ποιοτικά, ανάμεσα στα διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα και εξαρτάται, επίσης, και από διάφορους άλλους παράγοντες πέραν των γεωγραφικών-περιβαλλοντικών(π.χ. πολιτισμικές διαφορές, ηλικιακή κατανομή, δημογραφικές επιμέρους "ανωμαλίες" κλπ).

Ανεξάρτητα με το αν συμφωνούμε με το συμπέρασμα, θεωρώ ότι η μεθοδολογία της συγκεκριμένης μελέτης, όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται, είναι γεμάτη από βασικά στατιστικά σφάλματα και είναι κρίμα να γίνεται αυτό από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, η οποία, θεωρητικά, διδάσκει την ορθή μεθοδολογία.

Ευχαριστώ.     
Medicus curat,
Deus sanat

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
35 Απαντήσεις
252402 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Μαρτίου 2022, 10:12:25
από Argirios Argiriou
9 Απαντήσεις
26047 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Σεπτεμβρίου 2019, 21:49:11
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
57714 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Ιουλίου 2020, 17:29:05
από Statinoula
0 Απαντήσεις
20577 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Ιουνίου 2022, 18:38:34
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
2301 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Νοεμβρίου 2024, 16:01:04
από Argirios Argiriou