Μεταφορά, από τον διαχειριστή Αργύρη Αργυρίου, μηνύματος του Διακομιστή της 6 Μαρτίου 2010:
Τέτοια θέματα προσελκύουν αρχικά μια μερίδα αναγνωστών, δέχονται όμως λίγες απαντήσεις και πολύ σύντομα στη συνέχεια γειώνονται/θάβονται.
Ωστόσο, θα τολμήσω να θίξω ακόμη ένα θέμα-ταμπού: Τη συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός των ενδείξεων τους.
Ως γενική αρχή, ισχύει ότι Τα Ασφαλιστικά Ταμεία Δεν Αποζημιώνουν Φαρμακευτικά Σκευάσματα Όταν Αυτά Χορηγούνται Εκτός Των Ενδείξεων Τους.
Η/Οι ένδειξη/ενδείξεις ενός φαρμάκου αναφέρονται στο φύλο οδηγιών (SPC) του, και, συγκεντρωτικά, στο Εθνικό Συνταγολόγιο του ΕΟΦ (πιο πρόσφατη έκδοση: 2007).
Εκεί μας περιμένουν πολλές, μα πολλές εκπλήξεις.
Για παράδειγμα οι Αναστολείς της ΑchE (φάρμακα τύπου Exelon, Aricept, Reminyl, Ebixa) έχουν επίσημη ένδειξη "Ήπια ως μέτρια άνοια της Ν. Alzheimer" και νομίζω τώρα πρόσφατα προσπαθούν να πλασάρουν και την "Παρκινσονική άνοια".
Όπως όμως όλοι γνωρίζουμε, αυτά τα φάρμακα συνταγογραφούνται κατά κόρον με διάγνωση "Άνοια" (έτσι, απλά), "Οργανικό Ψυχοσύνδρομο", και άλλες, δηλαδή ...συνταγογραφούνται εκτός των ενδείξεών τους. Χορηγούνται ακόμη και σε ασφαλισμένους με διαταραχές μνήμης, σε ασθενείς με σοβαρή άνοια ή άνοια τελικού σταδίου, μέχρι και σε κατακεκλιμένους ως ...δυναμωτικό!
Μάλιστα, η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι 0%! Και μιλάμε για σκευάσματα με εξωπραγματική/εξωφρενική τιμή, που αγγίζει το ύψος της ...μηνιαίας σύνταξης του ασφαλισμένου!!
Με αυτό το αίσχος, τί θα γίνει; Πότε θα πάψει το ξεχείλωμα των επίσημων ενδείξεων των φαρμάκων, που γίνεται προκειμένου να εξυπηρετηθεί η εκ του πονηρού, κακώς εννοούμενη συνταγογραφία; Πότε θα ξυπνήσουν οι Ελεγκτές των Ταμείων; Πότε θα λογοδοτήσει κάποιος γίγαντας/μερακλής συνάδελφος (κυρίως πρόκειται για "ειδικολόγους", π.χ. "ανοιολόγος", "κολοκυθολόγος", κ.λπ.) που ξεκινά σε ασφαλισμένο μια αγωγή με φάρμακα εκτός ενδείξεων;
Εκ του διαχειριστού Αργύρη Αργυρίου: Από την σειρά αυτή και κάτω έχουμε το μήνυμα του Διακομιστή της 13 Μαρτίου 2010:
Ποιό μυστικό κρύβει ο “Κωδικός Νόσου” που αναγράφεται πλέον στα νέα συνταγολόγια του ΙΚΑ;
Όλοι γνωρίζουμε ότι Τα Ασφαλιστικά Ταμεία Δεν Δικαιολογούν Δαπάνες Για Φάρμακα Όταν Αυτά Χορηγούνται Εκτός Των Ενδείξεών Τους.
Έτσι, για παράδειγμα, το Exelon σύμφωνα με τον ΕΟΦ έχει ένδειξη και δικαιολογείται μόνο για “Ήπιας και μέτριας βαρύτητας άνοια της Ν. Alzheimer”. Μάλιστα, η συμμετοχή του ασφαλισμένου σε αυτή την περίπτωση, είναι μηδέν %.
Αυτό σημαίνει ότι όταν το συνταγογραφούμε σε ασφαλισμένο με “άνοια”, “οργανικό ψυχοσύνδρομο” ή ο,τιδήποτε άλλο:
α) ασκούμε ανορθόδοξη ιατρική αφού χορηγούμε φάρμακο εκτός των ενδείξεων του
β) ο ασφαλισμένος πρέπει να πληρώσει το φάρμακο κατά 100%
Στην Ελλαδάρα όμως, ποτέ δεν έχει γίνει ως τώρα έλεγχος και γενικώς όλα τα φάρμακα περνάνε χύμα με όλες τις ενδείξεις.
Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει, και σωστά, ο “Κωδικός Νόσου” που φιγουράρει στα νέα συνταγολόγια του ΙΚΑ: Κάθε νόσημα θα έχει δικό του κωδικό, και έτσι δεν θα μπορεί να συγχέεται η “Ν. Alzheimer” με την “άνοια” ή το “οργανικό ψυχοσύνδρομο”, ούτε η “Μείζων κατάθλιψη” με την “κατάθλιψη”.
Επίσης, θα μπορεί εύκολα να ελέγχεται αν ένα φάρμακο δίνεται εντός ή εκτός των ενδείξεων του.
Το μείζων ζήτημα που ανακύπτει εδώ, είναι ποιός θα καθορίζει τους “Κωδικούς Νόσου” του κάθε ασφαλισμένου. Ποιός θα αποδίδει, για παράδειγμα, στον ασφαλισμένο τον κωδικό της Ν. Alzheimer που θα του επιτρέπει να παίρνει το Εξελόν με 00% ; Ο Νευρολόγος; Μόνο ο Νευρολόγος; Όλοι οι Νευρολόγοι; Μόνο οι συμβεβλημένοι με το Ταμείο του Ασφαλισμένου; Μόνο ο Νευρολόγος που ασχολείται με την άνοια; Ο Ψυχίατρος; Ο Παθολόγος; Ο Γενικός Ιατρός; Με τί κριτήρια θα τίθεται η κάθε διάγνωση και θα αποδίδεται ο ανάλογος κωδικός;
Η εισαγωγή του “Κωδικού Νόσου” είναι γενικά ένα πολύ σωστό μέτρο, φτάνει να επιβιώσει από τον πόλεμο που θα του κάνουν οι γνωστοί-άγνωστοι που επιθυμούν τη διαιώνιση του “χύμα” και να εφαρμοστεί επιτέλους κάποτε.