03/04/2010
Τα "τρωκτικά" στην υγεία συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητα (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)
* Το... πάρτι στα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζεται.
* Μετά δύο χρόνια δεν ολοκληρώθηκε ακόμη η προκαταρτική για έρευνα-σοκ της "Μακεδονίας".
Το... πάρτι στα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζεται. Τα “τρωκτικά” της υγείας δρουν ανενόχλητα, κερδοσκοπώντας ανεξέλεγκτα σε βάρος του ελληνικού λαού και της ελληνικής πολιτείας, με αποτέλεσμα το χρέος των νοσηλευτικών ιδρυμάτων να έχει εκτοξευθεί στα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η εφημερίδα “Μακεδονία”, ήδη από το 2008, είχε αποκαλύψει με έρευνά της το “καρτέλ” που έχει στηθεί στον χώρο του ΕΣΥ, φέρνοντας στη δημοσιότητα τα νομοθετικά κενά και την κρατική ανοχή που επιτρέπουν στις φαρμακευτικές εταιρείες και τις εταιρείες προμήθειας αναλώσιμων χειρουργικών υλικών να κερδοσκοπούν ανενόχλητες, χρεώνοντας σήμερα με 110 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως τα νοσοκομεία.
Με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα η “Μ” αποκάλυψε την κακοδιαχείριση που γίνεται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας στο θέμα της προμήθειας και της χορήγησης των φαρμάκων. Καταπατώντας τον νόμο του 2006 και στηριζόμενοι στα “παράθυρα” της νομοθεσίας, κάποιοι συνεχίζουν να τρώνε με... χρυσά κουτάλια, οδηγώντας τόσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία να βουλιάζουν όλο και περισσότερο στα χρέη.
Όπως καταγγέλλουν οι γνωρίζοντες, οι παραγγελίες φαρμάκων γίνονται ακόμη και... τηλεφωνικώς, ενώ το μεγάλο φαγοπότι έχει στηθεί με τα ογκολογικά και άλλα εξειδικευμένα, πανάκριβα φάρμακα.
Λαθρεμπόριο και αδιαφορία
Την ίδια στιγμή, η υπερσυνταγογράφηση -και μάλιστα χωρίς να αναγράφεται στη συνταγή η ένδειξη του φαρμάκου- δίνει και παίρνει. Ακόμη όμως κι αν οι γιατροί γράψουν την αιτία για την οποία ζητούν ένα συγκεκριμένο φάρμακο, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η ένδειξη που γράφουν είναι αληθινή, καθώς δεν υπάρχει έλεγχος ούτε από τα νοσοκομεία ούτε από τα ταμεία των ίδιων των ασφαλισμένων, τα οποία, αν και γνωρίζουν τι συμβαίνει, αδιαφορούν.
Επιπλέον, οι επιτήδειοι φτάνουν στο σημείο να κάνουν ακόμη και λαθρεμπόριο χαπιών, καθώς τα τεμάχια από τα χάπια που περισσεύουν είτε πετιούνται είτε πωλούνται παρανόμως στα Βαλκάνια.
Κι όλα αυτά παρότι έχει συσταθεί, από υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, Εθνική Επιτροπή Προμηθειών η οποία όμως ποτέ δεν λειτούργησε, αφήνοντας έτσι τις παραγγελίες φαρμάκων και χειρουργικών αναλώσιμων στα τρωκτικά και σε όσους τρέφονται από αυτά. Όμως και η τωρινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρότι γνωρίζει το χάος που επικρατεί σε βάρος πάντα των ελλήνων φορολογουμένων που πληρώνουν πολύ ακριβά τα σπασμένα, δεν έχει αντιδράσει, γνωρίζοντας όμως ότι τα νοσοκομεία χρεώνουν το ταμείο του κράτους με 110 εκατ. ευρώ το μήνα!
Πλιάτσικο Ανήθικο όμως είναι και το παιχνίδι των εταιρειών που έχει στηθεί με τα υλικά ορθοπλαστικής, τα καρδιολογικά, τα μοσχεύματα και άλλα. Η Ελλάδα ξοδεύει για τα υλικά αυτά ποσό που αντιστοιχεί σε χώρα με πληθυσμό 38.000.000 κατοίκων. Άλλωστε, είναι γνωστό το... ανέκδοτο των διαδρόμων που λέει ότι “ή η Ελλάδα έγινε χώρα των 38 εκατομμυρίων κατοίκων ή όλοι οι Έλληνες αρρώστησαν ξαφνικά από τις ίδιες αρρώστιες ή απλώς επικρατεί μεγάλο πλιάτσικο”.
Οι εταιρείες αυτές, εκμεταλλευόμενες τον φορολογικό παράδεισο της Κύπρου, ίδρυσαν εταιρείες συμφερόντων τους στη Μεγαλόνησο. Έτσι, πωλούν τα εμπορεύματά τους στις κυπριακές τους εταιρείες, οι οποίες, αφού προσθέσουν το υπερκέρδος, τα μεταπωλούν στη συνέχεια στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα είναι ο πενταπλασιασμός της αξίας των αναλώσιμων αυτών υλικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας βηματοδότης “ενός χώρου VVI” πωλείται στην Ελλάδα περίπου 3.600 ευρώ, ενώ στην Κύπρο 620 ευρώ και στη Γερμανία 550 ευρώ. Αντίστοιχα, ένας βηματοδότης “δύο χώρων DDD” στον έλληνα ασθενή στοιχίζει 6.230 ευρώ, στον κύπριο 1.128 ευρώ και στον γερμανό μόλις 850 ευρώ.
Οι ρυθμοί χελώνας της δικαιοσύνης
Του Βασίλη Παπαδημούλη
Η αντίδραση της Εισαγγελίας ήταν άμεση μετά τη δημοσίευση της αποκαλυπτικής έρευνας της “Μ” για τα τρωκτικά της υγείας που δρουν στη Βόρεια Ελλάδα που, ακροβατώντας στα όρια της νομιμότητας, τρώνε με… χρυσά κουτάλια, βουλιάζοντας όλο και περισσότερο στα χρέη, τόσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για χορό εκατομμυρίων ευρώ, που μπαίνουν στις τσέπες επιτήδειων και αναφέρονταν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και τρόπους με τους οποίους σε διάφορα νοσοκομεία ξαφρίζονται τα χρήματα των πολιτών.
Αμέσως μετά τη δημοσίευση της αυτεπάγγελτης εισαγγελικής παρέμβασης, που έγινε από τον εισαγγελέα κ. Τόλια, με την παραγγελία προκαταρτική εξέταση, πολλοί ένιωσαν ανακούφιση, καθώς θα έμπαινε φραγμός σε αυτούς που κερδίζουν δισεκατομμύρια σε βάρος των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων, χρήματα που πληρώνει ο ελληνικός λαός.
Η έρευνα, μεταξύ άλλων, αποκάλυπτε το μεγάλο φαγοπότι που γίνεται με τα ογκολογικά και άλλα εξειδικευμένα πανάκριβα φάρμακα. Το λαθρεμπόριο φαρμάκων, που γίνεται με τα χάπια που περισσεύουν και τα οποία πωλούνται παρανόμως στα Βαλκάνια. Την υπερσυνταγογράφηση και μάλιστα χωρίς να γράφεται στη συνταγή η ένδειξη του φαρμάκου κατά παράβαση του νόμου 3457/2006, που δεν επιτρέπει τη χορήγηση των φαρμάκων εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων. Και αναφερόταν σε συγκεκριμένα νοσοκομεία και τρόπους με τους οποίους κάποιοι λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα.
Αρκετοί μάλιστα ήταν εκείνοι που πίστεψαν ότι το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκαλο και θα ξεριζωθούν τα καρκινώματα που λυμαίνονται τον πολύπαθο χώρο της υγείας. “Αφού αποκαλύπτουν τόσα οι δημοσιογράφοι, ο εισαγγελέας θα βρει την άκρη και θα στείλει τα τρωκτικά στη φυλακή”, ισχυρίζονταν πολλοί. Πραγματικά, τα τέσσερα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της “Μακεδονίας”, τα οποία περιέγραφαν την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, διαβιβάστηκαν από τον εισαγγελέα στον πταισματοδίκη με εντολή να ερευνηθούν σε βάθος όλες οι καταγγελίες.
Αλλαγές προσώπων
Η δικογραφία σχηματίσθηκε τον Μάρτιο του 2008 με αριθμό Ε 2008/2863. Ο πταισματοδίκης, αφού κάλεσε διάφορους εμπλεκόμενους και πήρε καταθέσεις, επέστρεψε τη δικογραφία στον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικών διώξεων. Μελετώντας τα στοιχεία της δικογραφίας, ο εισαγγελέας διαπίστωσε πως υπήρχαν ελλείψεις και σοβαρές παραλείψεις, με νέα εντολή του διαβίβασε και πάλι τη δικογραφία στον πταισματοδίκη, ζητώντας συμπληρωματική έρευνα. Οι μήνες πέρασαν και, όταν η έρευνα ολοκληρώθηκε, ο πταισματοδίκης ξανάστειλε τη δικογραφία στον εισαγγελέα που την είχε διατάξει. Αλλά ο συγκεκριμένος εισαγγελέας είχε προαχθεί και είχε φύγει από τη Θεσσαλονίκη. Η δικογραφία λοιπόν χρεώνεται σε άλλον εισαγγελέα, τον κ. Σμυρνή, ο οποίος τη μελέτησε και διαπίστωσε ότι έλειπε ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία: η έκθεση των επιθεωρητών υγείας. Έτσι, την έστειλε για δεύτερη φορά πίσω στον πταισματοδίκη, ζητώντας να ενσωματωθεί σʼ αυτήν το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας υγείας, για τα όσα καταγγέλλονταν στην αποκαλυπτική έρευνα της “Μ”. Πριν από λίγες ημέρες ο πταισματοδίκης, και αφού πέρασαν τέσσερις μήνες, επέστρεψε και πάλι τη δικογραφία στον εισαγγελέα, χωρίς όμως την έκθεση που είχε ζητηθεί, καθώς οι ελεγκτές Δημόσιας Υγείας δεν την είχαν αποστείλει. Έτσι λοιπόν ο εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει και πάλι στον πταισματοδίκη τη δικογραφία, για να συμπληρωθεί.
Αργοπορία... Πέρασαν δύο χρόνια τώρα, και η δικαιοσύνη δεν έχει κινηθεί για ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα, που απασχολεί όλη την ελληνική κοινωνία, καθώς καταδεικνύεται η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και δίνει απάντηση και στο ερώτημα των ημερών,“πού πήγαν τα λεφτά;”.
Η κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η δικαιοσύνη, καθώς καθυστερεί υπερβολικά την εκδίκαση των υποθέσεων και την έκδοση δικαστικών αποφάσεων. Γιατί η απονομή της δικαιοσύνης δεν αρκεί να είναι ορθή, αλλά πρέπει να είναι και επίκαιρη. Οι ρυθμοί απονομής της δικαιοσύνης όμως στην Ελλάδα αγγίζουν τα όρια της αρνησιδικίας και απογοητεύουν του πολίτες, που σε πολλές περιπτώσεις βλέπουν τις υποθέσεις να θάβονται. Η προανάκριση που ξεκίνησε για τα τρωκτικά στον χώρο της υγείας κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί και ίσως ασκηθούν διώξεις στους υπευθύνους που λεηλατούν το ΕΣΥ και τα ταμεία. Αλλά με τους ίδιους ρυθμούς, αυτούς της χελώνας, θα κινηθεί και η κύρια ανάκριση της υπόθεσης και όταν κάποτε αυτή φθάσει στο ακροατήριο, θα είναι κουτσουρεμένη, καθώς κάποια από τα αδικήματα θα έχουν παραγραφεί
Η αργοπορία φέρνει στρεβλώσεις. Όταν ξέρεις ότι θα περάσουν χρόνια μέχρι να ξεκαθαρίσει το πράγμα, ποιος ζει ποιος πεθαίνει. Όσο η κύρωση απομακρύνεται από την πράξη τόσο αποδυναμώνεται ο φόβος της τιμωρίας και τόσο ενθαρρύνεται η παραβατικότητα. Στο τέλος, ο σεβασμός προς τους νόμους γίνεται αποκλειστικά υπόθεση φιλότιμου.