ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Θέματα Ειδικευομένων

Ειδικότητα Γενικής Ιατρικής (στο παρελθόν και σήμερα)-Ερωτήσεις.

(1/9) > >>

timex:
'Ηθελα να ρωτήσω τους πιο παλιούς αλλά και όσους τελείωσαν πρόσφατα αν κατα τη διάρκεια της ειδικότητας είχαν και χρησιμοποιούσαν το βιβλιο ειδικευομενου "Ιατρικές πράξεις και πρόγραμμα εκπαιδευτικών μαθημάτων";

Αν ναι, κάνατε σε κάθε κλινική ότι αναφέρεται απο την ΕΛΕΓΕΙΑ;

timex:
Κάποιος που να έχει χρόνο να πει την εμπειρία του;

Κατα τη διάρκεια της ειδικότητας κάνατε οπίσθιο επιπωματισμό;

Σαν ειδικοί ,σας έτυχε ποτέ να τον εφαρμόσετε;

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Η απάντησή στην ερώτησή σου είναι σχετική.
Κάποια πράγματα μπορεί να γίνουν στην ειδικότητα και κάποια άλλα όχι. Ιδιαίτερα σε ένα μικρό επαρχιακό νοσοκομείο που δίνει ειδικότητα γενικής ιατρικής είναι πιθανό να μην κάνουν οπίσθιο επιπωματισμό όλο το χρόνο. Μπορεί όμως και να κάνουν 2 και 3 όσο διάστημα ειδικεύεσαι στο ΩΡΛ. Σίγουρα σε ένα μεγαλύτερο και κεντρικότερο νοσοκομείο έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να δεις και να κάνεις κάποιες ιατρικές πράξεις.
Κάποιες πράξεις ενδεχομένως να μην τις έχεις κάνει ή δει ποτέ, μπορεί όμως να «αναγκαστείς» λόγω συνθηκών να τις κάνεις.
Π.χ, επείγουσα τραχειοτομία ή κάτι ανάλογο με τα υλικά που έχεις στη διάθεσή σου όπως φλεβοκαθετήρες.
«Τρύπημα» κλειστού πνευμοθώρακα για μετατροπή σε ανοιχτό.
Αυτά και άλλα πολλά μπορεί να μην τα έχεις δει ποτέ να γίνονται και πολύ περισσότερο να μην τα έχει κάνει ποτέ εσύ.
Σημασία έχει να έχεις διαβάσει πως γίνονται ή να έχεις εκπαιδευτεί σε προπλάσματα, και το κυριότερο να έχεις την ψυχραιμία και την θέληση να το κάνεις όταν απαιτείται.
Οπίσθιο επιπωματισμό δεν είχα δει ποτέ να κάνουν. Μου είχε αναφερθεί και περιγραφεί μόνο, όταν έκανα ΩΡΛ, η τεχνική με το Folley. Αναγκάστηκα να την κάνω κάποια στιγμή σε εφημερία. ειδικευμένος πλέον. (αλλά ανειδίκευτος στη συγκεκριμένη τεχνική)

timex:
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
Την τεχνική με το Folley την έχω διαβάσει στο βιβλίο του Αδαμόπουλου.
Δεν την έχω κάνει και δεν ξέρω αν θα την κάνω ποτέ.
Απλά με απασχολεί αυτό το θέμα του οπίσθιου επιπωματισμού γιατί μπορεί να μου τύχει σε εφημερία στην ωρλ.
Νομίζω όμως ότι εκεί δε γίνεται να εφαρμόσεις την τεχνική με το φόλευ.
Κατα συνέπεια αν δε σταματά η αιμορραγία θα πρέπει τα ξημερώματα να ξυπνήσω τον επιμελητή.
Τεσπα.
Και πάλι ευχαριστώ.

Γ.Κτιστάκης:
Στην διάρκεια της ειδικότητας έτυχε δυο φόρες να κάνουμε οπίσθιο επιπωματισμό όσο ήμουν στην ΩΡΛ ( με τον ειδικευμένο ΩΡΛ ).Την μια ο ασθενής μας έκανε ανακοπή και την άλλη βαριά βραδυκαρδία που απαιτήθηκε η παρέμβαση καρδιολόγου και τελικά εισαγωγή του ασθενούς στην καρδιολογική. Να σημειώσω ότι πριν είχε πει ο ΩΡΛ ότι κανονικά αυτή η τεχνική πρέπει να γίνεται σε χώρο ανάνηψης και παρουσία καρδιολόγου (προφητεία η΄ γκαντεμιά?). Στην περιοχή που είμαι υπάρχουν ιδιώτες ΩΡΛ ούτε αυτοί κάνουν στο ιατρείο τους οπίσθιο επιπωματισμό αλλά τα στέλνουν στο νοσοκομείο. Εκτός από την τεχνική με τον Folley υπάρχει και η τεχνική με γάζα.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση