ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Θέματα Ειδικευομένων
Ειδικότητα Γενικής Ιατρικής (στο παρελθόν και σήμερα)-Ερωτήσεις.
orfeo:
Η γνώμη που εξέφρασα προέρχεται απ' τη δική μου εμπειρία στην ειδικότητα. Η αμφιβολία μου για το κατά πόσο έχουν καλές προθέσεις, αναφέρεται ασφαλώς σε ορισμένους απ' τους συντονιστές -ορισμένους από αυτούς που εγώ γνώρισα- και προέρχεται:
1) απ' την κάτω του μετρίου επιστημονική τους αξία
2) απ' το αποκλειστικό τους ενδιαφέρον για προσωπική προβολή
Ένας τέτοιος συντονιστής δεν έχει, κατά τη γνώμη μου, ούτε τη θέληση ούτε τις ικανότητες να αναλάβει εποπτεία της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων γενικών γιατρών. Δεν έχει εκτός όλων των άλλων το "ειδικό βάρος" που χρειάζεται για να διατηρήσει ισορροπίες, να μιλήσει ως ίσος προς ίσο με διευθυντές κλινικών και να εξασφαλίσει το καλύτερο για τους ειδικευόμενούς του. Πραγματικά, αποτελεί βούτυρο στο ψωμί αυτών που ακόμα βλέπουν την ειδικότητα του γενικού γιατρού με απαξία.
Η εκτίμησή μου για τους λόγους αποτυχίας του θεσμού παρά τις καλές προθέσεις των όσων συμμετέχουν με ενδιαφέρον, όπως ο κ. Μιχάλης που φαίνεται απ' την τοποθέτησή του ότι ασχολείται και προσπαθεί για το καλύτερο αποτέλεσμα, είναι ότι κανείς δεν μπορεί να ελέγξει συνθήκες εκπαίδευσης όντας έξω απ' το φυσικό χώρο όπου αυτή επιτελείται. Άλλωστε, μόνο στη δική μας ειδικότητα οι ειδικευόμενοι δεν έχουν ειδικευμένους γενικούς γιατρούς δίπλα τους κατά το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσής τους. Η πρόταση για εκπαιδευτικά Κ.Υ. όπως την έθεσε ο κ. Μιχάλης πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή σκέψη.
Όπως και να έχει, η επιτυχία κάθε θεσμού εξαρτάται πάντα απ' την επιλογή συγκεκριμένων ανθρώπων για τις συγκεκριμένες θέσεις. Επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι όπως και πολλά άλλα, δε γίνεται πάντα αξιοκρατικά.
D-Michalis:
Δεν θα διαφωνήσω με το πνεύμα της θέσης σου, όπως τοποθετήθηκες εδώ.
Στο προηγούμενο μήνυμα όμως η διατύπωση δίδει την εντύπωση της συλλήβδην απαξίωσης του θεσμού.
Οι επιλογές γίνονται από ανθρώπους και όχι αγγέλους, άρα «τρύπες» μπορούν να υπάρξουν. Εδώ ο Gates και με τα δις του δεν τις έκλεισε όλες. Εμείς με τις αδυναμίες μας, τις εξαρτήσεις μας και τις ισορροπίες μας θα τις είχαμε κλείσει?
Εσείς όπως που είστε να δείξετε καμία από αυτές να δούμε τι θα κάνουμε? Γιατί μόνο με πετροβολητά οι τρύπες δεν κλείνουν. (δεν λέω ότι πετροβολάς, γενικό σχόλιο κάνω και δυστυχώς σα γενική στάση ισχύει).
Προ καιρού είπα σε ειδικευόμενους νοσοκομείου με πολλά προβλήματα: «Ο.Κ. έχετε πρόβλημα και πιστεύετε πως ο συντονιστής είναι ο κύριος υπεύθυνος. Πότε –χρόνια τώρα που το παρακολουθώ- καταθέσατε υπεύθυνα και ενυπόγραφα τις σκέψεις σας, το πρόβλημά σας και την απαίτηση εξέτασης λύσεων ? Αν δεν μπορείτε αλλού, σίγουρα μπορείτε στα όργανά σας –ΕΛΕΓΕΙΑ και Ένωση- που είναι οι 2 από τους 4 που εισηγούνται. Το κάνατε για να επιδιώξετε λύσεις και να έχετε μετά λόγο να πείτε αν ενδιαφέρονται ή όχι»?
«Συν Αθηνά και χείρα κίνει» φίλοι μου.
Πάντως, προκειμένου να περιοριστεί -και ή δυνατόν να απαλειφθεί- το περί μεροληψίας, απαιτούνταν να συναινέσουν στο πρόσωπο του Συντονιστή 4 φορείς. 1. Επιτροπή ΠΦΥ του ΚΕΣΥ, 2. ΕΛΕΓΕΙΑ, 3.Ένωση, 4. Επ. Συμβούλιο ΠεΣΥΠ.
Ήταν λίγο δύσκολο -αλλά όχι ακατόρθωτο- να βρεις τρύπα που να διαπερνάει και τα 4 επίπεδα.
Επιμένω όμως ότι –πέραν των λοιπών που ήδη ανέφερα- το κύριο αίτιο είναι η ένδεια σε Γ.Γ. ικανούς.
Πες μου (ιδιωτικά) αν θες την περιοχή σου να σου πώ εντίμως τι παίχτηκε (αν παίχτηκε) εκεί και αν θα μπορούσε ο συντονιστής που έχετε να κάνει κάτι ή αν στην περιοχή μπορούσε να υπάρχει καλύτερη επιλογή.
Μαρία Χόρτη:
Κατανοώ τα μεγάλα προβλήματα του συντονισμού (πλέον ακόμη περισσότερο μετά την τοποθέτηση του κ.Μιχάλη).
Δεν έχω γνωση για το τί συμβαίνει σε άλλα Νοσκομεία, στο δικό μας πάντως ο αναπληρωτής συντονιστής δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τις ανάγκες μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνει ο κάθε ειδικευόμενος ανεξέλεγκτος ό,τι θεωρεί καλύτερο για εκείνον τη δεδομένη στιγμή (και το κακό είναι πως οι απόψεις απο εμάς τους 5 ειδικευόμενους ποτέ δεν κατάφεραν να είναι ταυτόσημες... δικαιώνοντας τα του Κ. Μιχάλη περι υποθήκευσης της εκπάιδευσης απο εμάς τους ίδιους!!! )
Προσωπικά δεν θεωρώ πως στην περίπτωσή μας μπορούν να γίνουν και πολλά απο τη στιγμή που δεν έχω να αντιπροτείνω κάποιον άλλο που θα μπορούσε να αναλάβει αυτο το ρόλο με μεγαλύτερη επιτυχία. Βλέπετε έχουμε λίγους ειδικευμένους γενικούς γιατρούς στο νομό κι αυτοί είναι επιμελητές Β' (Νομίζω πως απαιτείται βαθμός επιμελητή Α' και ανω, διαψεύστε με αν κάνω λάθος).
timex:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΥ.Γ.: Για τις εφημεrρίες ισχύει το ότι «οι Γ.Γ. πραγματοποιούν εφημερίες ισοτίμως με τους λοιπούς ειδικευόμενους του Τμήματος. Συνεπώς, αν στο εν λόγω Τμήμα δεν φτάνουν τις 30 οι άλλοι, πώς να τις φτάσετε εσείς? Η βάση είναι το ισοτίμως και το 4 / μήνα minimum (Μη ζητάτε νόμο για το 4, είναι θέση του ΚΕΣΥ ως απαραίτητο για εκπαίδευση και έχει γενική έννοια. Δεν αποτελεί όμως νομική διάταξη, αλλά όλοι το έχουμε υιοθετήσει και αποτελεί πιά «άγραφτο νόμο» ως minimum).
--- Τέλος παράθεσης ---
Τι εννοείτε δεν φτάνουν τις 30 οι άλλοι;
Όταν ενας μήνας έχει 45 εφημερίες για τους ειδικευόμενους,είναι 6 ειδικευόμενοι και μαζί με εμένα 7, δε θα πρέπει οι εφημερίες να δωθούν εξίσου;
Τεσπα.
Τον προηγούμενο μήνα δεν πήρα καμία γιατί ήμουν καινούρια υποτίθεται.Αυτό βέβαια έγινε γιατί δεν είχαν ανάγκη επειδή άνοιξαν 2 θέσεις ειδικευόμενων και είχαν κόσμο.Πιο παλιά παρακαλούσαν για γενικούς ιατρούς.
Αυτό τον μήνα πήρα 4 σαν 3η με την πιθανότητα να μου κόψουν 1-2.
Ο χρόνος θα δείξει.
Πιστεύετε ότι πρέπει να διεκδικήσω να κάνω 16 συνολικά ( όσες λέει το ΚΕΣΥ για τους 4 μηνες) ή 25 που λέει το πρόγραμμα εκπαίδευσης της ΕΛΕΓΕΙΑ;
ΥΓ:Πάντως ο συντονιστής μας είναι πολύ καλός και χαίρομαι που δε θα πάρει σύνταξη μέχρι να τελειώσω!
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΌταν ενας μήνας έχει 45 εφημερίες για τους ειδικευόμενους,είναι 6 ειδικευόμενοι και μαζί με εμένα 7, δε θα πρέπει οι εφημερίες να δωθούν εξίσου;
Τεσπα.
--- Τέλος παράθεσης ---
Αυτό το "45 εφημερίες το μήνα για τους ειδικευόμενους" πως προκύπτει; 15 μέρες 1 ειδικευόμενος και 15 μέρες 2 ειδικευόμενοι; Πως προκύπτει τέτοιος προγραμματισμός; Τη μία μέρα "εσωτερική" εφημερία (1 ειδικευόμενος), την επόμενη "γενική εφημερία" (2 ειδικευόμενοι);
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση