ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Θέματα Ειδικευομένων
Ειδικότητα Γενικής Ιατρικής (στο παρελθόν και σήμερα)-Ερωτήσεις.
D-Michalis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΌταν ενας μήνας έχει 45 εφημερίες για τους ειδικευόμενους,είναι 6 ειδικευόμενοι και μαζί με εμένα 7, δε θα πρέπει οι εφημερίες να δωθούν εξίσου;
--- Τέλος παράθεσης ---
Ακριβώς. Τρεις εκείνοι, 3 και εσύ. Δεκατρείς εκείνοι? 13 και εσύ. Με αυτό το πνεύμα και στάση θα έχεις πλάτες νομικές αν χοντρύνεις το παιχνίδι.
Τα περί νέου και λίγες εφημερίες είναι αυτά που είχαμε κατά νού όταν ζητούσαμε το πακέτο εφημεριών σας να περάσει στα χέρια του συντονιστή.
«Βάλε ότι θέλεις εσύ οφθαλμίατρε από τους δικούς σου» θα του λέγαμε. «Εγώ θα σου κοτσάρω δίπλα και έναν δικό μου, τόσες φορές το μήνα» θα προσθέταμε. Έτσι και μόνο έτσι λύνεται το πρόβλημα
Κανένας ΩΡΠ π.χ. δε θα προθυμοποιηθεί να είσαι εσύ τον πρώτο μήνα μαζί του, αντί ο ΩΡΛ ειδικευόμενος 20 μηνών, αφού κινδυνεύει να τον φωνάζεις συχνά ενώ ο δικός του δεν πρόκειται να του χαλάσει τα ουζάκια του και να τον φέρει άρον άρον μέσα.
Αυτά είναι τα κυνικά δεδομένα και όσοι περί άλλων συζητούν, απλά στρουθοκαμηλίζουν ή φυγοπονούν.
timex:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΌταν ενας μήνας έχει 45 εφημερίες για τους ειδικευόμενους,είναι 6 ειδικευόμενοι και μαζί με εμένα 7, δε θα πρέπει οι εφημερίες να δωθούν εξίσου;
Τεσπα.
--- Τέλος παράθεσης ---
Αυτό το "45 εφημερίες το μήνα για τους ειδικευόμενους" πως προκύπτει; 15 μέρες 1 ειδικευόμενος και 15 μέρες 2 ειδικευόμενοι; Πως προκύπτει τέτοιος προγραμματισμός; Τη μία μέρα "εσωτερική" εφημερία (1 ειδικευόμενος), την επόμενη "γενική εφημερία" (2 ειδικευόμενοι);
--- Τέλος παράθεσης ---
Ναι στις εσωτερικές ένας ειδικευόμενος και στις γενικές 2.
Αυτό τον μήνα μου έδωσαν 4 σαν τρίτος ειδικευόμενος στις γενικές, με την πιθανότητα να μου κόψουν 1-2.
Τον επόμενο μήνα θα δούμε.
timex:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
--- Τέλος παράθεσης ---
Ακριβώς. Τρεις εκείνοι, 3 και εσύ. Δεκατρείς εκείνοι? 13 και εσύ. Με αυτό το πνεύμα και στάση θα έχεις πλάτες νομικές αν χοντρύνεις το παιχνίδι.
Τα περί νέου και λίγες εφημερίες είναι αυτά που είχαμε κατά νού όταν ζητούσαμε το πακέτο εφημεριών σας να περάσει στα χέρια του συντονιστή.
«Βάλε ότι θέλεις εσύ οφθαλμίατρε από τους δικούς σου» θα του λέγαμε. «Εγώ θα σου κοτσάρω δίπλα και έναν δικό μου, τόσες φορές το μήνα» θα προσθέταμε. Έτσι και μόνο έτσι λύνεται το πρόβλημα
Κανένας ΩΡΠ π.χ. δε θα προθυμοποιηθεί να είσαι εσύ τον πρώτο μήνα μαζί του, αντί ο ΩΡΛ ειδικευόμενος 20 μηνών, αφού κινδυνεύει να τον φωνάζεις συχνά ενώ ο δικός του δεν πρόκειται να του χαλάσει τα ουζάκια του και να τον φέρει άρον άρον μέσα.
Αυτά είναι τα κυνικά δεδομένα και όσοι περί άλλων συζητούν, απλά στρουθοκαμηλίζουν ή φυγοπονούν.
--- Τέλος παράθεσης ---
Ευχαριστώ πολύ.
Δυστυχώς για τον επόμενο μήνα μου έβαλαν 4 σαν τρίτος ειδικευόμενος με την πιθανότητα να μου κόψουν 1-2 εφημερίες.Δέχτηκα ενημερώνοντας ότι βάσει του εκπαιδευτικού προγράμματος θα πρέπει να κάνω 25 συνολικά.Ότι δε με ενδιαφέρει αν θα τις κάνω κατα τη διάρκεια της εκπαίδευσής μου στην συγκεκριμένη κλινική ή και παίρνοντας 1-2 το μήνα όταν θα είμαι και σε άλλη κλινική.Θα περιμένω να δω πως θα πάνε οι εφημερίες αυτό τον μήνα και σίγουρα τον επόμενο μήνα θα κάνω αυτό που είπατε.Όλοι εξίσου!
Το θέμα είναι ότι αυτό γίνεται και σε άλλες κλινικές, στις οποίες δεν παίρνουμε ούτε μία εφημερία επειδή απλά έχουν πολλούς ειδικευόμενους.Αυτό βέβαια θα το δω όταν περάσω απο εκείνες τις κλινικές.
Και πάλι ευχαριστώ όλους σας για τις συμβουλές σας!
Γ.Κτιστάκης:
Όταν έκανα ειδικότητα στο νοσοκομείο Χανίων ως επαρχιακό νοσοκομείο είχε πολλές ελλείψεις σε ειδικευομένους σε αρκετές κλινικές. Ως εκ τούτου χρησιμοποιούσαν τους ειδικευόμενους Γ.Ι για κάλυψη εφημέριων σε διάφορες κλινικές ανεξαρτήτως του εάν αυτοί ήταν σε άλλη κλινική και σε κάποιες κλινικές π.χ οφθαλμολογική-ΩΡΛ –Γυναι/κη δεν έδιναν καθόλου εφημερίες, όχι γιατί υπήρχαν ειδικευόμενοι, αλλά γιατί χρειαζόταν ειδικευόμενους στις κλινικές πρώτης γραμμής που ήταν και οι πιο δύσκολες εφημερίες π.χ παθο/κη-χειρ/κη-ορθ/κη .
Τότε εμείς ως ομάδα ειδικευόμενων Γ.Ι κάναμε συνέλευση (σε πρώτη φάση μόνοι μας και σε δεύτερη με τον συντονιστή εκπαίδευσης ). Η απόφαση που πήραμε ήταν ότι δεν θα δεχτούμε να κάνουμε καμία εφημερία σε άλλην κλινική εκτός από αυτή που ανήκουμε και απαιτούσαμε το μίνιμουμ 4 σε κάθε κλινική που προέβλεπε η ειδικότητα , σε διαφορετική περίπτωση θα κάναμε προσφυγή για ελλιπή εκπαίδευση στην ειδικότητα στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου.(για λόγους το να γίνει πιστευτή αυτή η απόφαση στείλαμε ενημερωτική επιστολή δια μέσου του γραφείου προσωπικού στην Ένωση. Ο κος Μιχάλης πιθανόν να θυμάται την υπόθεση).
Το αποτέλεσμα ήταν να παραιτηθεί ο συντονιστής («γιατί δεν μπορούσε να τσακώνεται με τους άλλους διευθυντές» όπως είπε).
Αυτό δεν μας πτόησε και επιμείναμε στην απόφαση μας. Το αποτέλεσμα ήταν η διοίκηση του νοσοκομείου στον κίνδυνο να μην μπορεί να καλύψει εφημερίες πρώτης γραμμής, τελικά δέχτηκε να μας δίνει 4 εφημερίες στην κλινική που ήμασταν και να συμπληρώνουμε εφημερίες σε τμήματα που είχαν ανάγκη, αλλά όχι με το στυλ της υποχρέωσης, αλλά σε εθελοντική βάση. Αυτό σήμαινε ότι εάν κάποιος ειδικευόμενος είχε ελλείψεις ή προτίμηση σε κάποια κλινική ή υπήρχε κλινική που παρείχε καλύτερη εκπαίδευση, τότε προτιμούταν αυτή η κλινική. Από τότε και μετά άλλαξε η συμπεριφορά των κλινικών απέναντι μας (μας είχαν ανάγκη βλέπεις) και προσπαθούσαν να δείξουν και να προσφέρουν εκπαιδευτικά για να προτιμηθούν από τους ειδικευόμενους (είχε παραιτηθεί βλέπεις ο συντονιστής όπως και ο επόμενος που πήγε να αναλάβει και δεν υπήρχε συντονιστής να μας «πουλήσει»). Μπορώ να σας πω ότι με αυτόν τον τρόπο υπήρξε ενδιαφέρων και από άλλες κλινικές που δεν ήταν στην εκπαίδευση π.χ πνευμονολογική- ΜΕΘ –Ουρολογική νεφρός κτλ.
Έτσι στην βάση μιας καλής συνεργασίας και εμείς καλύπταμε ανάγκες του νοσοκομείου, αλλά και οι κλινικές μας θεωρούσαν καλούς συνεργάτες και φίλους και αποκομίσαμε αρκετή κλινική εμπειρία τουλάχιστον (σημειωτέων ότι το νοσοκομείο έδινε πλήρη ειδικότητα μόνο παθολογία και Γ.Ι). βέβαια έτσι κάθε μήνα είχαμε 10-11 εφημερίες, μερικές σε «άνετες» κλινικές π.χ ΩΡΛ-ΟΦΘ και άλλες σε κλινικές πρώτης γραμμής. Αυτό γινόταν σε όλη την διάρκεια της ειδικότητας με αποτέλεσμα τελικά είχαμε συνεχώς επαφή με όλες τις κλινικές και πρώτης και δεύτερης γραμμής.
Όλοι οι διευθυντές μας αντιμετώπισαν σαν «δικά τους» παιδιά, μας παρείχαν στήριξη και με αρκετούς κρατάμε επαφή ακόμα. Κάποιοι έδιναν και ρεπό μετά από δύσκολη εφημερία που είχαμε πολύ δουλειά, ως «μπόνους» για την βοήθεια που τους παρείχαμε.
Υ.Γ τότε βέβαια δεν υπήρχε το θέμα με το ανώτατο όριο χρόνου εργασίας.
Αγαπήστε την ειδικότητα Γ.Ι μην δεχτείτε το σύνδρομο κατωτερότητας που προσπαθούν να σας επιβάλουν, συσπειρωθείτε και αγωνιστείτε για τα δικαιώματα σας και την εκπαίδευση σας. Μην τα περιμένετε από άλλους. Κάθε νοσοκομείο έχει διαφορετικά πλεονεκτήματα για τους ειδικευόμενους Γ.Ι . εκμεταλλευτείτε τα .
timex:
Το ίδιο συμβαίνει και στο δικό μας νοσοκομείο.
Εφημερεύουμε σε κλινικές που έχουμε περάσει και έχουν ανάγκη.Εκεί μας συμπεριφέρονται άψογα.
Ίσως βέβαια να είναι θέμα χαρακτήρα επιμελητών και διευθυντή.
Το κακό με εμάς είναι ότι είμαστε πολλοί και δε θέλουμε όλοι τα ίδια.Είναι κάποιοι που δεν ενδιαφέρονται.
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν ενδιαφερόμαστε όλοι.
Αντε να τους το εξηγήσεις αυτό όμως!
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση