Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
24 Νοεμβρίου 2024, 22:51:18

Αποστολέας Θέμα: Ο πόνος στο παιδί με καρκίνο  (Αναγνώστηκε 3861 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

2 Σεπτεμβρίου 2013, 20:32:12
Αναγνώστηκε 3861 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Γιούλη


Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, το να πηγαίνουν σχολείο αποτελεί ένα θεμελιώδες συστατικό για μια φυσιολογική ζωή.

Το σχολείο προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με τους συνομηλίκους και τους δασκάλους τους. Είναι ο τόπος όπου τα παιδιά δεν αναπτύσσουν μόνο τα ακαδημαϊκά τους προσόντα, αλλά ταυτόχρονα αποκτούν εμπειρίες μάθησης τόσο στο κοινωνικό όσο και στο συναισθηματικό τομέα.

Ο καρκίνος στην παιδική ηλικία διαταράσσει το ρυθμό ζωής του παιδιού. Για ένα μικρό διάστημα η ζωή του αλλάζει παντελώς. Για κάποιο μεγαλύτερο διάστημα, το παιδί και η οικογένειά του, καθώς επίσης και το σχολείο του επηρεάζονται από τις αλλαγές αυτές. Το σχολικό περιβάλλον προσφέρει στα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο μια ευκαιρία να βιώσουν τη ζωή σαν μαθητές και όχι σαν ασθενείς. Το βάρος πέφτει στη διατήρηση της ποιότητας της ζωής μέσα στο νοσοκομείο, έτσι ώστε το παιδί της προσχολικής ηλικίας να περάσει με τη μικρότερη δυνατή ψυχολογική επιβάρυνση το διάστημα της νοσηλείας του.

Οι σκοποί του προγράμματος προσχολικής αγωγής έχουν σαν κοινή επιδίωξη να δώσουν την αίσθηση της καθημερινής ζωής, μέσα σε έναν 'ζωτικό' χώρο, όπου το παιδί με τον παιδαγωγό θα μπορέσει να εκφράσει συναισθήματα, θα μιλήσει για τους φόβους που νιώθει, θα βρει τρόπους να ξεπερνά την καθημερινή πραγματικότητα που είναι τουλάχιστον ενοχλητική, εξ αιτίας του πιθανού πόνου, του φόβου για τον πόνο των συνθηκών νοσηλείας και του αποχωρισμού από τη μητέρα.

Πέρα από την εφαρμογή ενός προγράμματος που επιδιώκει καθημερινά τη δημιουργία επικοινωνίας, κλίματος εμπιστοσύνης, αλληλοαποδοχής, κατανόησης και συναισθηματικής επαφής, τόσο ανάμεσα στο νηπιαγωγό και στα παιδιά όσο και μεταξύ τους, μέσα από διαδικασίες έκφρασης και χαλάρωσης, με το παιχνίδι, το παραμύθι, την αναπαράσταση ρόλων, τη ζωγραφική, προβάλλει η αναγκαιότητα μάθησης, γνωστικής καλλιέργειας και ανάπτυξης. Έτσι, δίνεται στο παιδί, στο βαθμό που είναι εφικτό, η δυνατότητα μείωσης των επιπτώσεων που έχει η αρρώστια στην ψυχική του υγεία και βοηθείται να αντιμετωπίσει την ένταξή του στη ζωή, χωρίς το φόβο ότι έχει μείνει πίσω σε πολλά.

 ΠΗΓΗ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

 

2 Σεπτεμβρίου 2013, 20:34:54
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Γιούλη




“Πόνος υπάρχει όποτε ο πάσχων αναφέρει ότι υπάρχει”

Η φροντίδα του παιδιού που πάσχει από μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή αρρώστια όπως ο καρκίνος, πρέπει να είναι ολιστική σε όλες τις φάσεις της νόσου. Πρέπει να περιλαμβάνει την σύγχρονη και επιστημονικά τεκμηριωμένη αντιμετώπιση τόσο της ίδιας της νόσου όσο και των σοβαρών προβλημάτων που απορρέουν από την νόσο και την χορηγούμενη θεραπεία. Μεταξύ των τελευταίων περιλαμβάνεται ο πόνος, ένα σύμπτωμα που επηρεάζει καταλυτικά την ποιότητα ζωής του παιδιού και της οικογένειάς του. Ο πόνος στα παιδιά με καρκίνο αναγνωρίζεται σήμερα ως σύμπτωμα σημαντικό και εξουθενωτικό που επηρεάζει την ποιότητα της ζωής τους .Η λέξη πόνος προέρχεται από το ρήμα πένομαι που σημαίνει μοχθώ, κοπιάζω, άρα  ο πόνος  ισοδυναμεί με σκληρή εργασία, μόχθο. Το ουσιαστικό άλγος ετυμολογικά συνδέεται με το ρήμα αλέγω που σημαίνει μεριμνώ, φροντίζω, άρα με την λέξη άλγος αποδίδεται ο σωματικός ή ψυχικός πόνος, δοκιμασία.

Έτσι λοιπόν, πόνος είναι οτιδήποτε χαρακτηρίζεται ως «πόνος» από το πρόσωπο που έχει ή είχε την εμπειρία του. Πόνος υπάρχει όποτε ο πάσχων αναφέρει ότι υπάρχει. Είναι η δυσάρεστη εμπειρία των αισθητηρίων οργάνων και του συναισθήματος που συνοδεύεται από πραγματική ή ενδεχόμενη βλάβη των ιστών ή περιγράφεται με όρους που σημαίνουν βλάβη. Ο πόνος είναι πάντοτε υποκειμενικός, είναι ό,τι το παιδί περιγράφει ως δυσάρεστο συναίσθημα και όχι ό,τι οι άλλοι πιστεύουν ή ερμηνεύουν, υποβαθμίζει τη ζωή αυτού που πονάει. Επομένως πόνος στο παιδί είναι ό,τι υποβαθμίζει τη ζωή του αλλά και τη ζωή όσων το φροντίζουν. Το κάθε άτομο μαθαίνει να χρησιμοποιεί τη λέξη «πόνος» δια μέσου εμπειριών που σχετίζονται με κάκωση σε πρώιμη ηλικία (International Association of Study of Pain –ΙΑSP Pain/1979). Συμπερασματικά, θα λέγαμε, πόνος είναι η δυσάρεστη αισθητική και συγκινησιακή υποκειμενική εμπειρία.

Ο πόνος στα παιδιά με καρκίνο μπορεί να οφείλεται στη νόσο, στη θεραπεία για τη νόσο και τις παρεμβάσεις για τη διάγνωση ή θεραπεία της νόσου (Μπάκα και συν., 2006), και επηρεάζεται από ένα σύνολο ψυχολογικών παραγόντων. Μερικοί απ' αυτούς περιλαμβάνουν την ερμηνεία που το άτομο δίνει στο πόνο του, την προσοχή που επικεντρώνει σε αυτόν, το άγχος και την αίσθηση ελέγχου που πιστεύει ότι μπορεί να ασκήσει πάνω στον πόνο, τις προσδοκίες που έχει σχετικά με τις επιπτώσεις του, τους κοινωνικούς και πολιτισμικούς παράγοντες που επηρεάζουν την αντίληψη του πόνου και τη στάση του ατόμου απέναντί του.

Οι ατομικοί παράγοντες που επηρεάζουν την έκφραση πόνου είναι η ηλικία, η ωριμότητα και εξέλιξη, η προσωπικότητα, η οικογένεια και οι δεσμοί, ο κοινωνικός περίγυρος, η θρησκευτική παράδοση και η προηγηθείσα εμπειρία πόνου.

ΠΗΓΗ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

2 Σεπτεμβρίου 2013, 21:08:04
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να πραγματωθεί το πλαίσιο στο οποίο αναφέρεστε με δεδομένες τις τρέχουσες συνθήκες στην Υγεία και την Παιδεία;
Ο λόγος που ρωτώ είναι διότι στο forum είναι χρήσιμο να προτείνουμε και πρακτικές λύσεις.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

2 Σεπτεμβρίου 2013, 21:12:44
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Γιώργος Κανελλόπουλος


Υπάρχει πρόγραμμα για παιδιά του δημοτικού, που νοσηλεύονται για καιρό και πηγαίνει δάσκαλος στο νοσοκομείο.
Business coaching για επαγγελματίες υγείας

Mentoring σε νέους ιατρούς

Balint Group Leader

Προετοιμασία Γενικού Ιατρού για εργασία στην Ιρλανδία

2 Σεπτεμβρίου 2013, 22:19:16
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να πραγματωθεί το πλαίσιο στο οποίο αναφέρεστε με δεδομένες τις τρέχουσες συνθήκες στην Υγεία και την Παιδεία;
Ο λόγος που ρωτώ είναι διότι στο forum είναι χρήσιμο να προτείνουμε και πρακτικές λύσεις.

Βασικά η κατάσταση μοιάζει δύσκολη:
Η οικογένεια που έχει φράγκα θα πληρώσει δυσανάλογα για κάτι που θα κάνει το παιδί να νιώσει καλύτερα.
Η οικογένεια που δεν έχει φράγκα θα πετύχει το ίδιο και καλύτερο εάν μπορεί να διατηρήσει την ψυχραιμία της, να σταθεί απλά-γλυκά στο παιδί, χωρίς να κάνει πολλά και πολύπλοκα. Αυτό όμως θέλει μεγάλη εσωτερική δύναμη.

Το ερώτημα είναι τι διαθέτουμε συνήθως: Δύναμη ή Χρήματα.

Το όλο θέμα μου θύμισε την γνωστή ιταλική ταινία Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

Λέξεις κλειδιά: καρκίνος Νοσοκομείο 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
6663 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Ιανουαρίου 2011, 03:26:50
από anastasios theodoridis
1 Απαντήσεις
4689 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Οκτωβρίου 2011, 22:04:45
από Δ. Κουναλάκης
2 Απαντήσεις
30688 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Μαΐου 2013, 19:02:37
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3823 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Φεβρουαρίου 2017, 20:15:44
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
18597 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Μαρτίου 2022, 18:23:28
από Argirios Argiriou