Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Νοεμβρίου 2024, 00:25:51

Αποστολέας Θέμα: ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ  (Αναγνώστηκε 6129 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

25 Αυγούστου 2013, 11:29:25
Αναγνώστηκε 6129 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Θα ήθελα να ρωτησω το εξής:ιατρός διορισμένος σε Περιφ.Ιατρειο ως Επιμελητής είναι υποχρεωμένος να συνταγογραφεί ΟΛΟΥΣ τους ασφαλισμένους που του έρχονται ή μόνο αυτούς που ανήκουν στην περιοχη ευθύνης τους?Και δεν ομιλώ για τον φιλοξενουμενο Αθηναιο πχ που ήρθε για κάποιες ημέρες στην περιφερεια και θέλει να γραψει τα φαρμακά του αλλά για τον ΜΟΝΙΜΟ ασφαλισμένο όμορης περιοχης που έχει δικό του ιατρό.ΤΟ ερωτώ επειδη το τελευταιο διάστημα-μήνες παρατηρείται το φαινόμενο να προσέρχονται στην εδρα μου ή σε περιξ ιατρεια ευθύνης μου έτεροι ΜΟΝΙΜΟΙ κατοικοι-ασφαλισμενοι άλλων περιοχων,εκτος ευθυνης μου που επικαλούνται απουσία ιατρου στο χωρο τους ή μη τακτική έλευση αυτού ή μη βολέμματος τους να επισκεφθουν τον ιατρο τους τη μερα που ηρθε και δε μπορουν να παρουν φαρμακα.Μάλιστα σε κανα 2 περιοχες που επισκέπτομαι-λογω τοπογραφίας- συμβαινει το φαινόμενο οι ΕΤΕΡΟΙ  ασφαλισμένοι να ανηκουν και σε ΑΛΛΟ νομό!!!

Μέχρι ενος σημειου τους εξυπηρετουσα ΟΛΟΥΣ αλλα με τη χρονοβορα διαδικασια ηλεκτρονικης συνταγογραφησης και καταχωρησης σε ατομικα βιβλιαρια συνειδητοποιησα πως αρχισα να χανω πολυτιμο χρονο που τελικα μεταφραζοταν σε λιγοτερο χρονο για τους ασθενεις ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΟΥ.Επειδη δεν μπορω να ελέγχω ποιοι απο αυτους λενε αληθεια(πχ για την επισκεψιμοτητα του ιατρου τους) και επειδη η κατασταση ξεφυγε για μενα τοσο σε αριθμο εξεταζομενων οσο και σε χρονο ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ-τουλαχιστον σε επιπεδο συνταγογραφησης-να αρνουμαι να τους εξυπηρετω ΕΚΤΟΣ και εαν υπάρχει επειγον περιστατικο.Κάποιοι μάλιστα στραβωσαν και ψιλοακουστηκαν κατι απειλές αλλά εχω βάλει σκοπό να ασχοληθω ΜΟΝΟ με τους ασφαλισμενους της περιοχης ευθυνης μου και είμαι πολυ κάθετος σε αυτο.

Επίσης να προσθεσω πως το τελευταιο διαστημα ειχαν αυξηθει κάπως και τα ποσοστα συνταγογραφησης από μερους μου αφου στα δικά μου περιστατικά "εγραφα" και άλλα εκτος περιοχης ευθυνης μου

Θα ηθελα τη γνωμη σας επ'αυτου.
+

25 Αυγούστου 2013, 13:07:37
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Σε κανένα ασθενή  δεν μπορείς να αρνηθείς την εξέταση (πλην περιπτώσεων ενστάσεων συνειδήσεως σε μη επείγοντα περιστατικά).
Εφόσον η συνταγογράφηση χρόνιας αγωγής προϋποθέτει (τυπικά) ιατρική εξέταση δεν μπορείς να αρνηθείς.
Στην πράξη μπορείς, αν θες, να προβάλεις άλλα προσκόμματα για την αποφυγή συνταγογράφησης σε ασθενείς που δεν γνωρίζεις π.χ. προσκόμιση γνωμάτευσης από θεράποντα, υποχρέωση ταυτοπροσωπίας κι όχι δια αντιπροσώπου κλπ

25 Αυγούστου 2013, 13:13:51
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Ο κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να προσέλθει σε όποια δομή επιθυμεί και να εξετασθεί με τη νόμιμη διαδικασία. Δεν υπάρχει καμία διάταξη που να δικαιώνει ιατρό να αρνηθεί παροχή υπηρεσιών, ασχέτως της φύσεως του περιστατικού - το αντίθετο, μάλιστα.
Επί του πρακτέου, όπως λέει και ο Διαμαντής, επειδή οι περιπτώσεις αυτές είναι λίγες αλλά συνήθως εξόχως προβληματικές, κανείς καλό είναι να εξετάζει οπωσδήποτε και να βρίσκει τρόπους να φυλάει τα ρούχα του (και τους τύπους, πέραν της ουσίας).
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

25 Αυγούστου 2013, 14:02:30
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Ευχαριστω για τις απαντησεις.Πρέπει να δω τι θα κανω γιατι δυστυχως-ακομη και τωρα με τις 3 μηνιαιες συνταγες-η ροη ειναι πολυ μεγαλη και αναρχη.Αν υπολογισει κανεις 6-7 ρεπο απο ισαριθμες εφημεριες ,καποιες αδειες(κανονικες-εκπαιδευτικες) και τα Σ-Κ/αργιες  στην ουσια οι καθαρες  εργασιμες(εναπομεινασες) ημερες εργασιας ειναι περι τις 12 μηνιαιως(μαχιμουμ)  που κατανταει γελοιο και σιγουρα δεν επαρκουν οταν οι ασθενεις σου μηνιαιως ξεπερνουν τους 300.Δυστυχως οι δομες του ΕΣΥ -και δη τα περιφερειακα ιατρεια-ειναι καπως αναρχες και επιτηδευμενα θολες στον τροπο λειτουργιας τους,ΟΛΗ τη δουλεια(επιστημονικη και γραφειοκρατικη) καλειται να τη βγαλει ενας γιατρος που πολλες φορες στη συνεχεια καλειται και να εφημερευσει.Οταν απο τις 12 εργασιμες τις 6-7 συνηθως εφημερευω(γιατι για λογους οικονομιας στα αιμοβορα καυσιμα βαζω συνηθως την εφημερια μετα εργασια και φροντιζω την επομενη συνηθως για ρεπο) το αγχος ειναι ακομη μεγαλυτερο γιατι για να φυγω απο το Π.Ι. και να ειμαι εγκαιρα(το αργοτερο στις 3 ) στο ΚΥ ωστε να αναλαβω υπηρεσια πρεπει να φυγω ΣΙΓΟΥΡΑ μια ωρα νωριτερα(οσο απεχει το ΠΙ μου απο το ΚΥ)

Κοντολογις ο σχεδιασμος των Π.Ι. και ο τροπος λειτουργιας των ιατρων που εργαζονται σε αυτα ειναι τελειως ΛΑΘΟΣ και εκνευριζομαι να βλεπω συναδελφους πχ ΙΚΑτζηδες να απολαμβανουν καποιων δικαιωματων κεκτημενων απο την εποχη της ευνοιοκρατιας πχ δουλευουν με νοσοκομα και προκαθορισμενα ραντεβου ενω καποιοι άλλοι τρεχουμε σα το Βεγγο.Ειναι καποιες αδικιες που(με αφορμη την κουβεντα το προχωρω) καποιοι στιγμη οφειλουν να εξαλειφθουν και οι γιατροι του νεου ΕΣΥ-ΕΟΠΥΥ να ομογενοποιηθουμε τοσο οσο προς τις υποχρεωσεις αλλα και ως προς τα δικαιωματα
+

25 Αυγούστου 2013, 14:40:05
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Σορρυ,ξεφυγα καπως απο το αρχικο ερωτημα αλλα επειδη ολα στο ιδιο καζανι βραζουν...Προσωπικα ΕΧΩ ΦΘΑΣΕΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΜΟΥ-BURN OUT SYNDROME

Πραγματικα νιωθω να μην προλαβαινω αυτα που θελω να κανω ΟΠΩΣ θελω να τα κανω και να εργαζομαι πολυ αναρχα και χωρις ειρμο...Εχω κουραστει αρκετα,δεν εχω χρονο και ΔΥΣΤΥΧΩΣ αναγκαζομαι να κανω επιστημονικες εκπτωσεις στο βωμο της εξυπηρετησης ορδων ασφαλισμενων (πολλους απο αυτους δε τους ειχα δει ποτε εδω και 8 χρονια -ακομη και στην περιοχη ευθυνης μου,ειδικα τους πρωην ΟΠΑΔ-αλλα τωρα τους εχω και αυτους αφου εχασαν τα προνομια με το βιβλιαριο-επισκεψεις,πληρωνουν κανονικα και αναγκαζονται να ερθουν στον "αγροτικο"που γραφει τσαμπα...).Καθημερινες δε οι εντασεις με ασθενεις.Πολυ ψυχοφθορο,ο καθενας ζηταει ο,τι θελει,κανει φασαρια αν δε το παρει,αν καθυστερησεις λιγο εξεταζοντας αρχιζουν να φωναζουν και να αναρρωτιουνται δυνατα τι διαολο κανει ο γιατρος  τοση ωρα,ο ασφαλισμενος πρεπει να ξεσπασει καπου και σε βλεπει σαν εκπροσωπο του κρατους,εγω πρεπει για μια απλη συνταγη να γραψω στον υπολογιστι,βιβλιαριο ασθενη,βιβλιο κινησης,να τσεκαρω το ΕΚΑΣ,εαν εχει ληξει η ασφαλιστικη του ισχυς και αλλα πολλα ευτραπελα...Και σε ΟΛΑ ΑΥΤΑ εισαι τελειως ΜΟΝΟΣ.Για 6-7 ωρες εσυ και οι ασφαλισμενοι που θελουν τα φαρμακα τους...Φανταστειτε να ηθελα να κρατησω και στατιστικα στοιχεια...

Αυτο δεν ειναι πλεον ιατρικη και ιατρειο ειναι λαικη αγορα (αντι για ντοματες και φασολακια προμηθευονται συνταγες) και εμποροπανηγυρη...Φθανεις σε ενα σημειο που εχοντας βιωσει την απολυτη παρανοια,αδιαφορια,υποκρισια και ελλειψη αναγνωρισιμοτητας ,λες:Δε θα τρελαθω εγω...και απλα σταματας να εχεις τη φλογα που ειχες πριν...ειναι η μονη αμυνα.Το ξερω ακουγεται ασχημο αλλα προσωπικα εδω και λιγο καιρο εχω σταματησει να ειμαι οπως πριν.

Σορρυ και παλι για το ξεσπασμα απλα θεωρειστε το σαν προσωπικη εκτονωση.Ισως πολλοι να νιωθετε το ιδιο.Αυτο που κανουμε δεν εχει καμμια σχεση με αυτο που καποτε πιστευαμε θα καναμε.Αν ηθελα να γινω γραφιας δε χρειαζοταν να σπουδασω 10 και βαλε χρονια...αλλα αφου με μεταμορφωσες σε γραφια αντι να τρελαθω μαλλον θα αποκτησω και τη νοοτροπια τετοιου.Ειναι αστειο πως τη στιγμη που το Δημοσιο τριγυρω διαλυεται εγω αρχιζω να αποκτω -μετα απο χρονια-συμπεριφορα καρεκλοκενταυρου Δημοσιου υπαλληλου...
+

25 Αυγούστου 2013, 17:22:03
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Πιστεύω ότι όλα αυτά που εξηγεί ο αγαπητός συνάδελφος jack είναι αποτέλεσμα της λαϊκίστικης ανίληψης του κάθε ανευθυνοϋπεύθυνου να "εξυπηρετείται" ο καθένας που προσεγγίζει ΚΥ και ΠΙ ει δυνατόν αυτοστιγμεί. Δεν ξέρουν ότι "εξυπηρέτηση" αυτού του είδους και ΥΓΕΙΑ δεν πάνε ταυτόχρονα. Υγεία τόσο των πολιτών που σπεύδουν στις δομές ΠΦΥ του ΕΣΥ όσο και των λειτουργών τους.
Αν υπήρχαν τα ραντεβού κι εκεί και ο κόσμος μάθαινε σε όρια και τάξη, τα οποία θα τα εισέπραττε τελικά ο ίδιος με τη μορφή της άνεσης και της σωστής ιατρικής παροχής υπηρεσιών, τότε η εικόνα θα ήταν τελείως διαφορετική. Όσο για τις δομές του πρώην ΙΚΑ, εκεί το θέμα αλλάζει. Η αταξία μεταφράζεται σε κέρδος για τα (ιδιωτικά) ιατρεία - η απώλεια του δημοσίου συμφέροντος, με την ευρύτερη έννοια, δεν ένοιαξε ποτέ κανένα εθελοτυφλούντα.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

25 Αυγούστου 2013, 17:40:35
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Μαρία Χόρτη

Ιατροί
Συνάδελφε,

επειδή πέρασα τα ίδια ακριβώς, νομίζω πως 2 λύσεις υπάρχουν:
1) Βάζεις ραντεβού (θα πάρει χρονο αλλά θα βελτιωθεί κατά πολύ η κατάσταση)
2) Παραιτείσαι απο το δημόσιο και κάνεις ιδιωτικό ιατρείο.

Υπάρχει και τρίτη λύση του τύπου "δουλεύω 9:00-13:00 και οι υπολοιποι να πατε να πνιγειτε" ή "το παιζω συνταγογραφος και δεν ασχολουμαι με τον ασθενή" αλλά επειδή απο τα γραφόμενά σου κατάλαβα ότι δεν είσαι τέτοιος τύπος κοίταξε να λειτουργήσεις όπως θεωρείς εσυ σωστό και ηθικό προς τον ασθενή αλλά και τον εαυτό σου. Αν αυτό το καταφέρεις στη θέση που είσαι τώρα (με ραντεβού, 3μηνες, τήρηση ωραρίου) θα είναι μεγάλη μαγκιά.

Καλό κουράγιο ότι κι αν κάνεις.

25 Αυγούστου 2013, 18:24:26
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
@Denominator:ειναι γεγονος πως τελευταια,ολο και περισσοτερο,νιωθω πως το ιατρειο ευθυνης μου ειναι μια μορφη ΚΕΠ παρα ιατρειο.Και το τραγικο ειναι πως από όσα εισπραττω ,οι ασφαλισμνεοι προτιμουν ενα ΚΕΠ συνταγογραφησης παρα ενα ιατρειο...Δυστυχως!

@Μαρια Χορτη:Πίστεψε με...εδω και πολυ καιρο φλερταρω με την ιδεα ενος ιδιωτικου ιατρειου.Ενος ιατρειου που θα εβαζα εγω τα χρωματα και το στυλ...Θα ειμαι ειλικρινης:Δε το κάνω γιατι στην τρεχουσα οικονομικη συγκυρια και μετα καποια προσωπικα οικονομικα ανοιγματα αυτο ειναι πλεον μεγαλο ρισκο.Ισως επρεπε να το ειχα τολμησει νωριτερα,τοτε που υπήρχε καιρος για ανοιγματα, αλλα τοτε η δουλεια ηταν λιγοτερη αναλογικα και τα χρηματα(μισθος και εφημεριες) σχεδον διπλασια.Ισως πάλι αν ημουν μονος να το τολμουσα....

Σε ό,τι αφορα τα ραντεβου που ανεφερες(και τα οποια εχω σκεφθει) δυστυχως ειναι δυσκολο γιατι απαιτει μια σχετικη παιδεια-εκπαιδευση των ασφαλισμενων οπως και χρονο απο την πλευρα μου για να τα κλεινω.Εδω δεν προλαβαινω να σηκωσω πολλες φορες το τηλ για άλλα πραγματα.Επίσης η λεξεις "ραντεβου" ή "ωράριο" για το μεσο ασφαλισμενο της επαρχιας ειναι τοσο εξωπραγματικές όσο και το "φαινομενο του θερμοκηπιου" ή "ο επιταγχυντης σωματιδιων του CERN".Ασε που σε μερικα χωρια εμφανιζεται το κωμικοτραγικο φαινομενο να επικαλουνται καποιοι ,καποιους τοπικους βουλευτες οταν δεν εξυπηρετουνται αμεσα ,συμπεριφορα αποτοκη του εν γενει πολιτικου καρκινωματος που μας οδηγησε ΕΔΩ!

Τελος παντων...δεν υπάρχουν και πολλα που μπορει να γινουν,ειδικα στην τρεχουσα οικονομικη συγκυρια.Προσωπικα δηλωνω απογοητευμενος και κουρασμενος.Οι συσχετισμοι και οι συνθηκες εργασιας εχουν αλλάξει δραματικα και ολα μοιαζουν να γινονται πιο αναρχα και τσαπατσουλικα παρα τις διαβεβαιωσεις για συμμαζεμα.Εαν τα Κ.Υ και τα Π.Ι. συνεχισουν να ειναι τοσο απαξιωμενα οσο σημερα ,με τη μορφη δηλαδη ΚΕΠ συνταγογραφησης,ειλικρινα δεν εχει νοημα να καλυπτονται απο ειδικους ιατρους.Και η καραμελα για ισχυρη ΠΦΥ θα ειναι ενα βαλσαμο για τα αυτια των ασφαλισμενων οχι ομως για τη συνολικη υγεια τους.
+

25 Αυγούστου 2013, 22:16:21
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

kdiwavvou


[logged][spoiler]Αγαπητέ χρήστη ``Jack`` συνάδελφε και αδελφέ εν Χριστώ : σε προτρέπω σε συζήτηση σχετικά με μια λύση παρεμφερή με ... `τα ραντεβού``. Σκέφτομαι να το κάμω πράξη αλλά ειδικά εγώ έχω προϊστάμενο που προφορικά πάντοτε λέγει πως θα πρέπει να συνταγογραφώ τα πάντα σε πάντες και πως στο ΚΥ κάμει εκείνος κουμάντο και σε όποιον δεν αρέσει [ εμένανε υποδεικνύει ] να σηκωθεί και να φύγει, επίσης δε εντέχνως έλαβαν χώρα καταγγελίες ενατίον μου πως δεν διεκπεραιώνω συνταγογράφηση σε 3 βιβλιάρια / προσερχόμενο είτε πως σημειώνω σχόλια στα βιβλιάρια του τύπου δεν προσήλθε, χωρίς γνωμάτευση, διαφωνώ με το θεραπευτικό σχήμα ...... Για αυτό το λόγο το συζητώ εδώ ΔΗΜΟΣΙΩΣ και ευελεπιστώ πως δεν θα διαγραφεί η τοποθέτησή μου η οποία μάλιστα είναι προσβάσιμη μόνο σε συνδεδεμένους χρήστες

Πρόταση : όσοι δεν προσέρχονται αυτοπροσώπως σε καθιερωμένες ημερομηνίες και ώρες λ.χ κάθε Δευτέρα και από ώρα 13:00 εώς 15:00 εάν πράγματι δεν μετακινούνται  λόγω προβλημάτων υγείας να τους εξετάζει ο ιατρός δηλαδή εγώ, εσύ κ.ο.κ κατ οίκον και σε δεύτερο χρόνο οι συνταγές να βρίσκονται διαθέσιμες στο ιατρείο [ περιφερικό ] είτε στη γραμματεία του ΚΥ - όσοι προσέρχονται και τους παρακολουθώ, συνταγογραφώ - όσοι προσέρχονται και έχουν θεράποντα τους εξετάζω και εάν συμφωνώ συνταγογραφώ για τα υπόλοιπα τον προτρέπω να απευθυνθεί στον θεράποντα. Έτσι θα εξυπηρετώ τουλάχιστο 40 βιβλιάρια ανά 7ωρο [ 6/ώρα ώστε να εξετάζω αδρά : ιστορικό, ζωτικά και επι πολλοίς παράγοντες κινδύνου ]

Ζητούμενο είναι τα παραπάνω να κοινοποιηθούν αρχικά στο νοσοκομείο ευθύνης και στην υπε ευθύνης .....[/spoiler][/logged]
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Αυγούστου 2013, 22:20:06 από kdiwavvou »
η αγάπη για τον κλάδο - συντεχνία δεν είναι η διασφάλιση της μη δυσφήμισης του κλάδου και μόνο [ όποιου κλάδου ] αλλά παράλληλα η συνεχής προσπάθεια να αποτελεί ο κλάδος κυρίως φορέα επιστημονικής σκέψης και δραστηριότητας και μετέπειτα φορέα τέχνης - επαγγέλματος

26 Αυγούστου 2013, 15:08:28
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Dott.diMG


Να σου πω συνάδελφε τι έκανα εγώ σε παρόμοιας κατάστασης ιατρείο, όπου από κεκτημένη ταχύτητα αρκετοί ασθενείς όμορων ιατρείων συνέχιζαν να γράφουν σε μένα, με διάφορες δικαιολογίες (ότι βολεύει καλύτερα κλπ), παρά το γεγονός ότι τα όμορα καλύφθηκαν από συναδέλφους Γ.Ι.
Σταμάτησα να τους γράφω 3μηνες. Να αρνηθείς συνταγογράφηση δεν μπορείς. Κάνεις 1-2 μήνες περισσότερη δουλειά, αλλά λες ότι θα σου γράψω τα φάρμακα που σου λείπουν αφού ήρθες σε μένα, όμως δεν μπορώ να καθορίσω την αγωγή σου για το επόμενο τρίμηνο γιατί έτσι μπαίνω στα χωράφια του συναδέλφου που καλύπτει την περιοχή σας και “δεν επιτρέπεται” (χωρίς να προσδιορίζεις αν αυτό είναι αντιδεοντολογικό ή παράτυπο-παράνομο κλπ).
Θέλει λίγο χρόνο αλλά είχα αποτέλεσμα, χωρίς αντιδικίες και φασαρία.
"Η αγάπη βρίσκει τρόπο. Η αδιαφορία βρίσκει δικαιολογία."
(Γέρων Παΐσιος)

26 Αυγούστου 2013, 16:05:08
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Eγώ όταν μου συμβαίνει να μου έρχονται από αλλού προκλητικά, υποδαυλίζω τους δικούς μου και τους στρέφω εναντίον των ξένων που τους παίρνουν τη σειρά. Στη συνέχεια, το τοπικό εθιμικό δίκαιο δουλεύει από μόνο του και καθαρίζει για πάρτη σου.
Αυτό δεν χρειάζεται να γίνεται απαραιτήτως με λόγια, μπορείς π.χ. να το πετύχεις εάν καθυστερήσεις υπερβολικά πολύ μέσα στο ιατρείο τον ξένο: θα ακούσεις τους νόμιμους δικαιούχους από έξω να ωρύονται ενώ θα δεις τον απρόσκλητο εισβολέα να τον λούζει κρύος ιδρώτας, γνωρίζοντας την κατακραυγή/προπηλακισμό από τους ντόπιους θεματοφύλακες του Ιατρείου με τους οποίoυς θα έρθει αντιμέτωπος όταν ξεπορτίσει. Την επόμενη φορά, θα το σκεφτεί διπλά να εισβάλλει στα ξένα χωράφια και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα το αποτολμήσει.
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Αυγούστου 2013, 21:40:35 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

27 Αυγούστου 2013, 14:40:54
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Σε ασθενή που δεν γνωρίζεις υποχρεούσαι και δικαιούσαι να του αφιερώνεις περισσότερο χρόνο να τον εξετάζεις (έστω ελέγχοντας το ιστορικό του και πιθανές εξετάσεις που έχουν στα βιβλιάρια), πριν συνταγογραφήσεις ΠΔ 121/2007 άρθρο 2. Αυτό μπορείς να το βγάλεις σε ανακοίνωση στον χώρο αναμονής ή στην πόρτα του ιατρείου.  (Για μένα είναι επιτακτικό να υπάρχει έξω από την πόρτα ΚΑΘΕ ιατρείου). Για τις περιπτώσεις ασθενών που θα διαμαρτυρηθούν για την καθυστέρηση, μπορείς να απαντάς ότι όταν θα έρθει η σειρά τους, να μην δεχτούν να τους αφιερώσεις χρόνο, αλλά να τους κάνεις «μια ξεπέτα» με ότι σημαίνει αυτό για την υγεία τους.
Αυτά έπρεπε να τα είχαμε εφαρμόσει από την αρχή εδώ και χρόνια, αλλά δυστυχώς υπάρχουν ακόμα «συνάδελφοι» που θεωρούν τον αυξημένο αριθμό ασθενών και συνταγών ως δείκτη παραγωγικότητας. Αυτά τα «μπακαλίστικα»  πρέπει να σταματήσουν και αυτό μπορεί να γίνει με συνεννόηση και συνεργασία σε κάθε Κ.Υ, με εφαρμογή ίδιας τακτικής από όλους. Δεν μπορεί να είναι στο ίδιο τσουβάλι αυτοί που κάνουν ιατρική, με αυτούς που κάνουν «εμποροπανήγυρη» όπως είπες. Μπορείτε να μου πείτε ότι αυτό είναι ένα όνειρο, αλλά όσοι πιστεύουν σε αυτό, είναι υποχρεωμένοι να πολεμήσουν μήπως και αλλάξει κάποτε αυτή η κακομοιριά που μας δέρνει και που έχει σαν αντίκτυπο την απαξίωσή μας ως ιατροί.

28 Αυγούστου 2013, 22:00:20
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Richard


Αγαπητέ συνάδελφε Jack,

Διάβασα το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις. Θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι οι περισσότεροι εξ'ημών που είμαστε διορισμένοι σε Π.Ι. αντιμετωπίσαμε ή και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα αυτά.
Θα ήθελα να σου πω ότι συμφωνώ απολύτως με τη Μαρία Χόρτη, την οποία γνωρίζω προσωπικά και με την οποία έχουμε συζητήσει επανειλημμένως το πρόβλημα αυτό.
Εγώ προσωπικώς βρέθηκα στο δίλημμα μεταξύ ιδιωτικού ιατρείου και επιβολή τάξης στο Π.Ι. με την εφαρμογή ραντεβού και επέλεξα καταρχήν τη 2η λύση, με προοπτική κάποια στιγμή να μεταπηδήσω στην 1η. Εφάρμοσα την ακόλουθη τακτική:
Από πέρσυ καθιέρωσα μια ημερομηνία έναρξης του συστήματος των ραντεβού. Σε κάθε ασθενή που προσερχόταν άνοιγα ηλεκτρονική κάρτα ασθενή, κατέγραφα πλήρες ιστορικό, έκανα μια στοιχειώδη κλινική εξέταση (αν δεν προλάβαινα τα πάντα στο 1ο ραντεβού, κάποια γινόντουσαν στα επόμενα), έκανα συνταγογράφηση (3μηνη συνταγή στους ρυθμισμένους ασθενείς, 1 ή 2 μήνες στους αρρύθμιστους) και τους έκλεινα το επόμενο ραντεβού επί τόπου. Κάθε φορά δηλαδή που ο ασθενής προσέρχεται, του κλείνω το επόμενο ραντεβού του, συνεπώς δεν επιβαρύνομαι με τηλέφωνα.
Ταυτόχρονα, σταδιακά έπεισα τον κόσμο ότι και τα επείγοντα περιστατικά θα εξετάζονται κατόπιν ραντεβού, αφού ο ασθενής μου τηλεφωνήσει και μου περιγράψει το πρόβλημά του. Ανάλογα το πόσο "επείγον" κρίνω το περιστατικό θα του πω να έρθει άμεσα ή σε 1-2 ώρες ή προς το τέλος της ημέρας.
Τέλος, όσον αφορά τους προσερχόμενους από γειτονικά ιατρεία, τους παραπέμπω για την τακτική συνταγογράφηση στον ιατρό τους με τη δικαιολογία ότι "κλείνουμε ραντεβού μόνο για τους κατοίκους της περιοχής ευθύνης μας".
Έχω κλείσει 14 μήνες εφαρμογής του συστήματος αυτού. Πριν από 1,5 χρόνο, υπήρχαν ουρές κόσμου έξω από το ιατρείο καθημερινά. Οι πρώτοι ασθενείς προσέρχονταν 4-5 το πρωί για να πιάσουν σειρά, και περί τις 08:30πμ είχαν μαζευτεί μια 40ρια ασθενείς. Μέσος χρόνος αναμονής ήταν 4 ώρες και αν ο ασθενής ερχόταν μετά τις 11πμ δεν είχε καμία ελπίδα να εξυπηρετηθεί. Κυριαρχούσε το χάος και ο εκνευρισμός - οι τσακωμοί και κάθε μέρα επέστρεφα σπίτι με νεύρα. Σημειωτέον ότι εργάζομαι σε διθέσιο Π.Ι. με πολύ μεγάλο πληθυσμό ευθύνης (6-7000 μόνιμοι κάτοικοι το χειμώνα, 15000 το καλοκαίρι).
Σήμερα υπάρχει μια πολιτισμένη εικόνα στο Ιατρείο από άποψης οργάνωσης. Ανά πάσα στιγμή περιμένουν το πολύ 5-6 άτομα έξω από το ιατρείο (συνήθως 2-3). Ο κάθε ασθενής έχει το χρόνο του, υπάρχει άλλη σχέση ιατρού - ασθενή, έχω το χρόνο να ασκήσω προληπτική ιατρική και να διαχειριστώ τα χρόνια νοσήματα και τόσο οι ασθενείς όσο και εγώ είμαστε ενθουσιασμένοι. Δεν υπάρχει πια το φαινόμενο "τι κάνει ο ιατρός τόσες ώρες;".
Ορισμένοι κάτοικοι ήταν αρχικώς δύσπιστοι ή και διαμαρτύρονταν για το μεγάλο χρόνο αναμονής (για το 1ο ραντεβού μόνο, καθότι οι ημερομηνίες είχαν κλείσει γρήγορα), ωστόσο μετά τους πρώτους 3-4 μήνες το σύστημα "έστρωσε" εντελώς και τώρα λειτουργεί άψογα.
Πριν το εφαρμόσω είχα κάποιες αμφιβολίες αλλά η κατάσταση που κυριαρχούσε ήταν απελπιστική και δεν είχα άλλη ελπίδα. Εξάλλου, από όσους συναδέλφους το εφάρμοσαν κανείς δεν το μετάνιωσε.

Καλές αποφάσεις σε ό,τι και αν επιλέξεις και καλή επιτυχία!

28 Αυγούστου 2013, 22:41:23
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Gateopener


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αγαπητέ συνάδελφε Jack,

Διάβασα το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις. Θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι οι περισσότεροι εξ'ημών που είμαστε διορισμένοι σε Π.Ι. αντιμετωπίσαμε ή και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα αυτά.
Θα ήθελα να σου πω ότι συμφωνώ απολύτως με τη Μαρία Χόρτη, την οποία γνωρίζω προσωπικά και με την οποία έχουμε συζητήσει επανειλημμένως το πρόβλημα αυτό.
Εγώ προσωπικώς βρέθηκα στο δίλημμα μεταξύ ιδιωτικού ιατρείου και επιβολή τάξης στο Π.Ι. με την εφαρμογή ραντεβού και επέλεξα καταρχήν τη 2η λύση, με προοπτική κάποια στιγμή να μεταπηδήσω στην 1η. Εφάρμοσα την ακόλουθη τακτική:
Από πέρσυ καθιέρωσα μια ημερομηνία έναρξης του συστήματος των ραντεβού. Σε κάθε ασθενή που προσερχόταν άνοιγα ηλεκτρονική κάρτα ασθενή, κατέγραφα πλήρες ιστορικό, έκανα μια στοιχειώδη κλινική εξέταση (αν δεν προλάβαινα τα πάντα στο 1ο ραντεβού, κάποια γινόντουσαν στα επόμενα), έκανα συνταγογράφηση (3μηνη συνταγή στους ρυθμισμένους ασθενείς, 1 ή 2 μήνες στους αρρύθμιστους) και τους έκλεινα το επόμενο ραντεβού επί τόπου. Κάθε φορά δηλαδή που ο ασθενής προσέρχεται, του κλείνω το επόμενο ραντεβού του, συνεπώς δεν επιβαρύνομαι με τηλέφωνα.
Ταυτόχρονα, σταδιακά έπεισα τον κόσμο ότι και τα επείγοντα περιστατικά θα εξετάζονται κατόπιν ραντεβού, αφού ο ασθενής μου τηλεφωνήσει και μου περιγράψει το πρόβλημά του. Ανάλογα το πόσο "επείγον" κρίνω το περιστατικό θα του πω να έρθει άμεσα ή σε 1-2 ώρες ή προς το τέλος της ημέρας.
Τέλος, όσον αφορά τους προσερχόμενους από γειτονικά ιατρεία, τους παραπέμπω για την τακτική συνταγογράφηση στον ιατρό τους με τη δικαιολογία ότι "κλείνουμε ραντεβού μόνο για τους κατοίκους της περιοχής ευθύνης μας".
Έχω κλείσει 14 μήνες εφαρμογής του συστήματος αυτού. Πριν από 1,5 χρόνο, υπήρχαν ουρές κόσμου έξω από το ιατρείο καθημερινά. Οι πρώτοι ασθενείς προσέρχονταν 4-5 το πρωί για να πιάσουν σειρά, και περί τις 08:30πμ είχαν μαζευτεί μια 40ρια ασθενείς. Μέσος χρόνος αναμονής ήταν 4 ώρες και αν ο ασθενής ερχόταν μετά τις 11πμ δεν είχε καμία ελπίδα να εξυπηρετηθεί. Κυριαρχούσε το χάος και ο εκνευρισμός - οι τσακωμοί και κάθε μέρα επέστρεφα σπίτι με νεύρα. Σημειωτέον ότι εργάζομαι σε διθέσιο Π.Ι. με πολύ μεγάλο πληθυσμό ευθύνης (6-7000 μόνιμοι κάτοικοι το χειμώνα, 15000 το καλοκαίρι).
Σήμερα υπάρχει μια πολιτισμένη εικόνα στο Ιατρείο από άποψης οργάνωσης. Ανά πάσα στιγμή περιμένουν το πολύ 5-6 άτομα έξω από το ιατρείο (συνήθως 2-3). Ο κάθε ασθενής έχει το χρόνο του, υπάρχει άλλη σχέση ιατρού - ασθενή, έχω το χρόνο να ασκήσω προληπτική ιατρική και να διαχειριστώ τα χρόνια νοσήματα και τόσο οι ασθενείς όσο και εγώ είμαστε ενθουσιασμένοι. Δεν υπάρχει πια το φαινόμενο "τι κάνει ο ιατρός τόσες ώρες;".
Ορισμένοι κάτοικοι ήταν αρχικώς δύσπιστοι ή και διαμαρτύρονταν για το μεγάλο χρόνο αναμονής (για το 1ο ραντεβού μόνο, καθότι οι ημερομηνίες είχαν κλείσει γρήγορα), ωστόσο μετά τους πρώτους 3-4 μήνες το σύστημα "έστρωσε" εντελώς και τώρα λειτουργεί άψογα.
Πριν το εφαρμόσω είχα κάποιες αμφιβολίες αλλά η κατάσταση που κυριαρχούσε ήταν απελπιστική και δεν είχα άλλη ελπίδα. Εξάλλου, από όσους συναδέλφους το εφάρμοσαν κανείς δεν το μετάνιωσε.

Καλές αποφάσεις σε ό,τι και αν επιλέξεις και καλή επιτυχία!
Αγαπητέ συνάδελφε @Richard,πολύ ενδιαφέρουσα η μέθοδος που εφαρμόζεις.Είχα ξεκινήσει και εγώ αντίστοιχο θέμα με τίτλο ΠΦΥ στην εποχή της e-syntagografisi,αλλα λογω της τρεχουσας,τοτε,επικαιροτητας δεν ειχε μια συνεχεια....Τι συμβαινει με τα ραντεβου σε περιπτωση που απουσιασεις εκτακτα;

Λέξεις κλειδιά: