Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Ποια είναι η νομική ευθύνη ενός φαρμακοποιού;

<< < (2/5) > >>

D-Michalis:
Στον Καναδά τα φαρμακεία τα δουλεύουν φαρμακοποιοί  και σπάνια θα βρείς φαρμακείο σκέτο (ειδικά στο Quebec). Είναι όλα σχεδόν τμήματα πολυκαταστημάτων ή είναι τα ίδια πολυκαταστήματα. Και βέβαια, υπάρχουν ελάχιστα σε κάθε περιοχή.
Στο Μόντρεαλ θυμάμαι μόνο ένα φαρμακείο αμιγές (και αυτό το είχε έλληνας που ο αδελφός του είχε ιατρείο (GP) στον πάνω όροφο και εκείνος φαρμακείο στο ισόγειο (και βέβαια στην πάλαι ποτέ ελληνική περιοχή –τώρα έχουν διασκορπιστεί οι έλληνες σε όλη την πόλη).
(Τυχόν ομοιότητα με τα δεδομένα εν Ελλάδι είναι απλές συμπτώσεις)

pzogr:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (στο Κεμπέκ)

Starting in September Quebec pharmacists will take a bigger role in your health

Quebec's association of pharmacist owners (AQPP) is meeting with the Ministry of Health today to determine which of the services will be covered by medicare.

Here's the run-down of tasks your pharmacist will be able to perform after Labour Day:

Extend a prescription.
Adjust a prescription.
Switch one medication for its equivalent in case of a shortage.
Administer medication to show a patient its proper usage.
Prescribe and interpret laboratory analyses.
Prescribe medication for a mild condition when the diagnostic is known.
Prescribe medication when a diagnosis is not required.

--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν ξέρω πως είναι ο φαρμακοποιοί στο Κεμπεκ, αλλά στο Ελλάντα το παραπάνω μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να παρατεθεί...
Βέβαια και παγκοσμίως , ειδικά από την 3η πρόταση και κάτω ανέκδοτο είναι... Συμβαίνει συχνά μετά από >1 δεκαετία εκπαίδευσης (ιατρική σχολή+ειδικότητα) να έχεις αμφιβολίες ΑΦΟΥ πάρεις ιστορικό, εξετάσεις και αξιολογήσεις τον εργαστηριακό έλεγχο ασθενούς κι ο φαρμακοποιός θα είναι σε θέση να δώσει αγωγή μιλώντας στα όρθια με τον πελάτη-ασθενή;

anasm:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (στο Κεμπέκ)

Starting in September Quebec pharmacists will take a bigger role in your health

Quebec's association of pharmacist owners (AQPP) is meeting with the Ministry of Health today to determine which of the services will be covered by medicare.

Here's the run-down of tasks your pharmacist will be able to perform after Labour Day:

Extend a prescription.
Αυτό δεν γίνεται και τώρα?
Δηλαδή, μαζί με την κλασσική prescribed treatment, δεν συγχορηγούνται, βιταμίνες, καραμέλες και άλλα ΜΗΣΥΦΑ?

Adjust a prescription.
Φαντάζομαι, το "adjust", στην περίπτωση αυτή,
έχει να κάνει με ρύθμιση του Δοσολογικού σχήματος ανάλογα με τις ανάγκες και την υπόλοιπη Χρόνια αγωγή που λαμβάνει ο ασθενής...

Switch one medication for its equivalent in case of a shortage.
Αυτό κι αν συμβαίνει, ΑΝΕΤΟΤΑΤΑ, ειδικά τώρα πια, που αναγράφεται, επίσημα, μόνο η Δραστική ουσία..

Administer medication to show a patient its proper usage.
Αυτό, νομίζω, επιβάλλεται να γίνεται,
αφού, υπάρχουν συσκευασίες φαρμακευτικών σκευασμάτων, που ΔΕΝ απευθύνονται στον παππού και τη γιαγιά,
αλλά σε φοιτητή του Πολυτεχνείου...  ::)

Prescribe and interpret laboratory analyses.
Στο πλαίσιο του, ας πούμε "κοινωνικού καφενείου",
Αχ, κυρία Γιούλα μου, είναι τα λευκά σου ανεβασμένα..
Να σου δώσω την κάρτα ενός πολύ καλού γιατρού, εδώ κοντά, που είναι λαμπρός επιστήμονας αλλά και άνθρωπος μαζί.. ?  ::)

Prescribe medication for a mild condition when the diagnostic is known.
Ενδεχομένως, η πωλήσεις του Augmentin, να είναι εφάμιλλης συχνότητας με τις πάσης φύσεως (και μάρκας) παστίλιες για το λαιμό...

Prescribe medication when a diagnosis is not required.
Το "σερνικο-βότανο" εμπίπτει στην παραπάνω κατηγορία, και μεταξύ μας,
τύφλα να 'χουν τα μύδια -στρείδια και λοιπά "αντίδια"...  ::)

--- Τέλος παράθεσης ---

Άρα λοιπόν,
δεν νομίζω ότι, το (άγραφο) Καθηκοντολόγιο του σύγχρονου έλληνα ΦμΦ, υστερεί, συγκριτικά με το θεσμοθετημένο, του καναδού συναδέλφου του...

anasm:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕπειδή συζητήθηκε σε μια ανακοίνωση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ και πραγματικά μου δημιούργησε το ερώτημα θα ήθελα να συζητηθεί ποια είναι η νομική ευθύνη ενός φαρμακοποιού έναντι του ασθενή. Έχουμε φαρμακοποιούς στο forum και πραγματικά με ενδιαφέρει να ακούσω πράγματα που ίσως δεν έχω σκεφτεί.
Δεν ρωτάω για τα θέματα ευθύνης που προκύπτουν για ένα ελεύθερο επαγγελματία. πχ ευθύνη έναντι της εφορίας, για το προσωπικό του, για τα οικονομικά της επιχείρησης, για την οργάνωση και το marketing της.
Ρωτάω για θέματα νομικής ευθύνης έναντι του ασθενή που έρχεται να πάρει ένα φάρμακο.

Το αυτονόητο είναι να μην δώσει λάθος φάρμακο ή λάθος οδηγία λήψης
Εγώ σκέφτομαι σαν τέτοια ευθύνη, να δει μια συνταγή με ένα φάρμακο που έχει επικίνδυνη αλληλεπίδραση με κάποιο άλλο που ήδη λαμβάνει ο ασθενής και που ο γιατρός δεν το είδε ή δεν το ήξερε.
Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ανέφερε την περίπτωση που ο γιατρός προτείνει ένα Χ σκεύασμα και ο φαρμακοποιός δίνει το Υ σκεύασμα της ίδιας δραστικής ουσίας.

Μπορείτε να σκεφτείτε άλλη νομική ευθύνη;

--- Τέλος παράθεσης ---

Πρόσφατα, μιλώντας με φίλο μου, που για χρόνια δούλεψε σαν φαρμακευτικός αντιπρόσωπος,
μου έλεγε ότι,
ο Φαρμακοποιός έχει τη δυνατότητα να κόψει Απόδειξη λιανικής, χωρίς αναλυτική αναγραφή των σκευασμάτων που επώλησε...

Ισχύει πραγματικά αυτό, ή είναι άλλη μια κακεντρέχεια...?  ???

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΠρόσφατα, μιλώντας με φίλο μου, που για χρόνια δούλεψε σαν φαρμακευτικός αντιπρόσωπος,
μου έλεγε ότι,
ο Φαρμακοποιός έχει τη δυνατότητα να κόψει Απόδειξη λιανικής, χωρίς αναλυτική αναγραφή των σκευασμάτων που επώλησε...

Ισχύει πραγματικά αυτό, ή είναι άλλη μια κακεντρέχεια...?  ???

--- Τέλος παράθεσης ---
Με ταμειακή είναι σίγουρο. Σε χάρτινη απόδειξη δεν ξέρω.
Σε τιμολόγιο πρέπει να αναγράφονται.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση