Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

(1/3) > >>

Harper:
Θα ήθελα να ρωτησω το εξής:ιατρός διορισμένος σε Περιφ.Ιατρειο ως Επιμελητής είναι υποχρεωμένος να συνταγογραφεί ΟΛΟΥΣ τους ασφαλισμένους που του έρχονται ή μόνο αυτούς που ανήκουν στην περιοχη ευθύνης τους?Και δεν ομιλώ για τον φιλοξενουμενο Αθηναιο πχ που ήρθε για κάποιες ημέρες στην περιφερεια και θέλει να γραψει τα φαρμακά του αλλά για τον ΜΟΝΙΜΟ ασφαλισμένο όμορης περιοχης που έχει δικό του ιατρό.ΤΟ ερωτώ επειδη το τελευταιο διάστημα-μήνες παρατηρείται το φαινόμενο να προσέρχονται στην εδρα μου ή σε περιξ ιατρεια ευθύνης μου έτεροι ΜΟΝΙΜΟΙ κατοικοι-ασφαλισμενοι άλλων περιοχων,εκτος ευθυνης μου που επικαλούνται απουσία ιατρου στο χωρο τους ή μη τακτική έλευση αυτού ή μη βολέμματος τους να επισκεφθουν τον ιατρο τους τη μερα που ηρθε και δε μπορουν να παρουν φαρμακα.Μάλιστα σε κανα 2 περιοχες που επισκέπτομαι-λογω τοπογραφίας- συμβαινει το φαινόμενο οι ΕΤΕΡΟΙ  ασφαλισμένοι να ανηκουν και σε ΑΛΛΟ νομό!!!

Μέχρι ενος σημειου τους εξυπηρετουσα ΟΛΟΥΣ αλλα με τη χρονοβορα διαδικασια ηλεκτρονικης συνταγογραφησης και καταχωρησης σε ατομικα βιβλιαρια συνειδητοποιησα πως αρχισα να χανω πολυτιμο χρονο που τελικα μεταφραζοταν σε λιγοτερο χρονο για τους ασθενεις ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΟΥ.Επειδη δεν μπορω να ελέγχω ποιοι απο αυτους λενε αληθεια(πχ για την επισκεψιμοτητα του ιατρου τους) και επειδη η κατασταση ξεφυγε για μενα τοσο σε αριθμο εξεταζομενων οσο και σε χρονο ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ-τουλαχιστον σε επιπεδο συνταγογραφησης-να αρνουμαι να τους εξυπηρετω ΕΚΤΟΣ και εαν υπάρχει επειγον περιστατικο.Κάποιοι μάλιστα στραβωσαν και ψιλοακουστηκαν κατι απειλές αλλά εχω βάλει σκοπό να ασχοληθω ΜΟΝΟ με τους ασφαλισμενους της περιοχης ευθυνης μου και είμαι πολυ κάθετος σε αυτο.

Επίσης να προσθεσω πως το τελευταιο διαστημα ειχαν αυξηθει κάπως και τα ποσοστα συνταγογραφησης από μερους μου αφου στα δικά μου περιστατικά "εγραφα" και άλλα εκτος περιοχης ευθυνης μου

Θα ηθελα τη γνωμη σας επ'αυτου.

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Σε κανένα ασθενή  δεν μπορείς να αρνηθείς την εξέταση (πλην περιπτώσεων ενστάσεων συνειδήσεως σε μη επείγοντα περιστατικά).
Εφόσον η συνταγογράφηση χρόνιας αγωγής προϋποθέτει (τυπικά) ιατρική εξέταση δεν μπορείς να αρνηθείς.
Στην πράξη μπορείς, αν θες, να προβάλεις άλλα προσκόμματα για την αποφυγή συνταγογράφησης σε ασθενείς που δεν γνωρίζεις π.χ. προσκόμιση γνωμάτευσης από θεράποντα, υποχρέωση ταυτοπροσωπίας κι όχι δια αντιπροσώπου κλπ

Denominator:
Ο κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να προσέλθει σε όποια δομή επιθυμεί και να εξετασθεί με τη νόμιμη διαδικασία. Δεν υπάρχει καμία διάταξη που να δικαιώνει ιατρό να αρνηθεί παροχή υπηρεσιών, ασχέτως της φύσεως του περιστατικού - το αντίθετο, μάλιστα.
Επί του πρακτέου, όπως λέει και ο Διαμαντής, επειδή οι περιπτώσεις αυτές είναι λίγες αλλά συνήθως εξόχως προβληματικές, κανείς καλό είναι να εξετάζει οπωσδήποτε και να βρίσκει τρόπους να φυλάει τα ρούχα του (και τους τύπους, πέραν της ουσίας).

Harper:
Ευχαριστω για τις απαντησεις.Πρέπει να δω τι θα κανω γιατι δυστυχως-ακομη και τωρα με τις 3 μηνιαιες συνταγες-η ροη ειναι πολυ μεγαλη και αναρχη.Αν υπολογισει κανεις 6-7 ρεπο απο ισαριθμες εφημεριες ,καποιες αδειες(κανονικες-εκπαιδευτικες) και τα Σ-Κ/αργιες  στην ουσια οι καθαρες  εργασιμες(εναπομεινασες) ημερες εργασιας ειναι περι τις 12 μηνιαιως(μαχιμουμ)  που κατανταει γελοιο και σιγουρα δεν επαρκουν οταν οι ασθενεις σου μηνιαιως ξεπερνουν τους 300.Δυστυχως οι δομες του ΕΣΥ -και δη τα περιφερειακα ιατρεια-ειναι καπως αναρχες και επιτηδευμενα θολες στον τροπο λειτουργιας τους,ΟΛΗ τη δουλεια(επιστημονικη και γραφειοκρατικη) καλειται να τη βγαλει ενας γιατρος που πολλες φορες στη συνεχεια καλειται και να εφημερευσει.Οταν απο τις 12 εργασιμες τις 6-7 συνηθως εφημερευω(γιατι για λογους οικονομιας στα αιμοβορα καυσιμα βαζω συνηθως την εφημερια μετα εργασια και φροντιζω την επομενη συνηθως για ρεπο) το αγχος ειναι ακομη μεγαλυτερο γιατι για να φυγω απο το Π.Ι. και να ειμαι εγκαιρα(το αργοτερο στις 3 ) στο ΚΥ ωστε να αναλαβω υπηρεσια πρεπει να φυγω ΣΙΓΟΥΡΑ μια ωρα νωριτερα(οσο απεχει το ΠΙ μου απο το ΚΥ)

Κοντολογις ο σχεδιασμος των Π.Ι. και ο τροπος λειτουργιας των ιατρων που εργαζονται σε αυτα ειναι τελειως ΛΑΘΟΣ και εκνευριζομαι να βλεπω συναδελφους πχ ΙΚΑτζηδες να απολαμβανουν καποιων δικαιωματων κεκτημενων απο την εποχη της ευνοιοκρατιας πχ δουλευουν με νοσοκομα και προκαθορισμενα ραντεβου ενω καποιοι άλλοι τρεχουμε σα το Βεγγο.Ειναι καποιες αδικιες που(με αφορμη την κουβεντα το προχωρω) καποιοι στιγμη οφειλουν να εξαλειφθουν και οι γιατροι του νεου ΕΣΥ-ΕΟΠΥΥ να ομογενοποιηθουμε τοσο οσο προς τις υποχρεωσεις αλλα και ως προς τα δικαιωματα

Harper:
Σορρυ,ξεφυγα καπως απο το αρχικο ερωτημα αλλα επειδη ολα στο ιδιο καζανι βραζουν...Προσωπικα ΕΧΩ ΦΘΑΣΕΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΜΟΥ-BURN OUT SYNDROME

Πραγματικα νιωθω να μην προλαβαινω αυτα που θελω να κανω ΟΠΩΣ θελω να τα κανω και να εργαζομαι πολυ αναρχα και χωρις ειρμο...Εχω κουραστει αρκετα,δεν εχω χρονο και ΔΥΣΤΥΧΩΣ αναγκαζομαι να κανω επιστημονικες εκπτωσεις στο βωμο της εξυπηρετησης ορδων ασφαλισμενων (πολλους απο αυτους δε τους ειχα δει ποτε εδω και 8 χρονια -ακομη και στην περιοχη ευθυνης μου,ειδικα τους πρωην ΟΠΑΔ-αλλα τωρα τους εχω και αυτους αφου εχασαν τα προνομια με το βιβλιαριο-επισκεψεις,πληρωνουν κανονικα και αναγκαζονται να ερθουν στον "αγροτικο"που γραφει τσαμπα...).Καθημερινες δε οι εντασεις με ασθενεις.Πολυ ψυχοφθορο,ο καθενας ζηταει ο,τι θελει,κανει φασαρια αν δε το παρει,αν καθυστερησεις λιγο εξεταζοντας αρχιζουν να φωναζουν και να αναρρωτιουνται δυνατα τι διαολο κανει ο γιατρος  τοση ωρα,ο ασφαλισμενος πρεπει να ξεσπασει καπου και σε βλεπει σαν εκπροσωπο του κρατους,εγω πρεπει για μια απλη συνταγη να γραψω στον υπολογιστι,βιβλιαριο ασθενη,βιβλιο κινησης,να τσεκαρω το ΕΚΑΣ,εαν εχει ληξει η ασφαλιστικη του ισχυς και αλλα πολλα ευτραπελα...Και σε ΟΛΑ ΑΥΤΑ εισαι τελειως ΜΟΝΟΣ.Για 6-7 ωρες εσυ και οι ασφαλισμενοι που θελουν τα φαρμακα τους...Φανταστειτε να ηθελα να κρατησω και στατιστικα στοιχεια...

Αυτο δεν ειναι πλεον ιατρικη και ιατρειο ειναι λαικη αγορα (αντι για ντοματες και φασολακια προμηθευονται συνταγες) και εμποροπανηγυρη...Φθανεις σε ενα σημειο που εχοντας βιωσει την απολυτη παρανοια,αδιαφορια,υποκρισια και ελλειψη αναγνωρισιμοτητας ,λες:Δε θα τρελαθω εγω...και απλα σταματας να εχεις τη φλογα που ειχες πριν...ειναι η μονη αμυνα.Το ξερω ακουγεται ασχημο αλλα προσωπικα εδω και λιγο καιρο εχω σταματησει να ειμαι οπως πριν.

Σορρυ και παλι για το ξεσπασμα απλα θεωρειστε το σαν προσωπικη εκτονωση.Ισως πολλοι να νιωθετε το ιδιο.Αυτο που κανουμε δεν εχει καμμια σχεση με αυτο που καποτε πιστευαμε θα καναμε.Αν ηθελα να γινω γραφιας δε χρειαζοταν να σπουδασω 10 και βαλε χρονια...αλλα αφου με μεταμορφωσες σε γραφια αντι να τρελαθω μαλλον θα αποκτησω και τη νοοτροπια τετοιου.Ειναι αστειο πως τη στιγμη που το Δημοσιο τριγυρω διαλυεται εγω αρχιζω να αποκτω -μετα απο χρονια-συμπεριφορα καρεκλοκενταυρου Δημοσιου υπαλληλου...

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση