Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
26 Ιανουαρίου 2025, 09:00:52

Αποστολέας Θέμα: Αλκοολισμός και επιπτώσεις  (Αναγνώστηκε 9681 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

1 Οκτωβρίου 2008, 19:37:16
Αναγνώστηκε 9681 φορές
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


01/10/2008
Το αλκοόλ σκοτώνει τους Ελληνες (ΒΗΜΑ)

Πληθαίνουν οι ασθενείς με κίρρωση ήπατος εξαιτίας κατάχρησης οινοπνευματωδών
Αυξάνεται στην Ελλάδα ο αριθμός των ασθενών με κίρρωση του ήπατος λόγω κατανάλωσης αλκοόλ. Η κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών ευθύνεται για το 15%-20% των ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με κίρρωση και περίπου το 10% των ασθενών που παρουσιάζει πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος.

Τα παραπάνω στοιχεία ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ηπατος, καθηγητής Παθολογίας- Γαστρεντερολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Ε. Ακριβιάδης, με αφορμή τη διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας στις 4 Οκτωβρίου με θέμα «Αλκοόλ και αλκοολική νόσος του ήπατος».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε ασθενείς με αλκοολική κίρρωση η πενταετής επιβίωση είναι 25% και η δεκαετής επιβίωση 7%.

«Η αλκοολική ηπατοπάθεια» σημείωσε «αποτελεί τη συχνότερη σοβαρή ασθένεια σε άτομαπου κάνουν κατάχρηση αλκοόλης, αλλά συχνά συνυπάρχουν εκδηλώσεις από την καρδιά (διατατική καρδιοπάθεια),το νευρικό σύστημα (πολυνευροπάθεια, απώλεια μνήμης, διαταραχές όρασης),το πάγκρεας (χρόνια παγκρεατίτιδα, δυσαπορρόφηση θρεπτικών ουσιών), τα οστά (οστεοπόρωση, κατάγματα) και άλλα όργανα ή συστήματα» .

Οπως είπε ο κ. Ακριβιάδης, ο κίνδυνος ανάπτυξης ηπατικής νόσου σχετίζεται με κατανάλωση περισσότερων από 30-40 γραμμαρίων αλκοόλ την ημέρα. Το 5,5% των ατόμων που καταναλώνουν περισσότερα από 30 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα θα εμφανίσει ηπατική νόσο. Αντίστοιχα το 20% των ατόμων που καταναλώνουν περισσότερα από 200 γραμμάρια αλκοόλ ημερησίως αναπτύσσει κίρρωση ύστερα από περίπου 13 χρόνια.

«Με την εκδήλωση της αλκοολικής ηπατικής νόσου» τόνισε ο καθηγητής «φαίνεται ότι σχετίζονται η δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, πλούσια σε λίπη και ιδιαίτερα πολυακόρεστα, η παχυσαρκία και η παρουσία υπεργλυκαιμίας.Τα ανώτερα “επιτρεπόμενα” όρια ημερήσιας κατανάλωσης οινοπνεύματος είναι 40 και 20 γραμμάρια για τους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα»..

Όσοι μπορούμε, ας είμαστε σε μια από τις δυο ημερίδες, σε Αθήνα 4/10 ή Θεσ/νίκη 11/10 (είσοδος ελεύθερη):
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Οκτωβρίου 2008, 19:50:22 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

25 Μαΐου 2010, 14:48:24
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

zwgrafou13


καλησπερα σε ολους! ειμαι καινουριος στο φορουμ και ειδα την ενοτητα του αλκοολισμου που δυστυχως με ενδιαφερει και θα θελα να κανω καποιες ερωτησεις.
ειμαι 19-20 και εδω και και 4 μηνες περιπου πινω καθημερινα αλλες φορες πολυ αλλες λιγο και θα θελα να μαθω αν κινδυνευω απο αυτη την ηλικια να παθω κιρρωση η καρκινο διοτι τελευταια νιωθω καποια τσιμπηματα στο σημειο του ηπατος αν δεν κανω λαθος!! το ερωτημα μου ειναι αν αυτο οφειλεται απλα στο αλκοολ και αν με την διακοπη του τα τσιμπηματα θα υποχωρησουν η ειναι κατι πιο σοβαρο!! απλα αν μπορειτε θελω μια πρωτη γνωμη.. σας ευχαριστω πολυ

25 Μαΐου 2010, 18:35:47
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Chris123GR


Φίλε zwgrafou13 , ο μόνος που μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις σου υπεύθυνα και συγκεκριμένα είναι ο ιατρός σου , πιστεύω ότι το καταλαβαίνεις αυτό και φαντάζομαι δεν θα ήθελες να γίνεται κουβέντα σε ένα φόρουμ για τα προσωπικά σου θέματα υγείας .
"One of the first duties of the physician is to educate the masses not to take medicine."
Sir William Osler (1849 - 1919), Aphorisms from his Bedside Teachings (1961) p. 105

26 Μαΐου 2010, 13:39:59
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

zwgrafou13


φιλε κρις συμφωνω μαζι σου απλα θα ηθελα να ακουσω μια αποψη μονο σε αυτο το θεμα, προς θεου δεν λεω να βγαλεις συμπερασμα απλα μια δικια σου γνωμη....

26 Μαΐου 2010, 14:27:54
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Chris123GR


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
φιλε κρις συμφωνω μαζι σου απλα θα ηθελα να ακουσω μια αποψη μονο σε αυτο το θεμα, προς θεου δεν λεω να βγαλεις συμπερασμα απλα μια δικια σου γνωμη....

Ξέρεις φίλε μου στο λέω πολύ καλοπροαίρετα και εν γνώση του πόσο παραπλανητικές μπορεί να είναι οι "πρώτες" γνώμες σε θέματα υγείας . Το πόσο επικίνδυνη είναι η χρόνια και ποσοτική κατανάλωση αλκοόλ είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζεις από μόνος σου αλλιώς δεν θα είχες προβληματιστεί εξαρχής . Από μόνο του το γεγονός ότι αρχίζει να σε απασχολεί σοβαρά είναι δείγμα του ότι έχεις την συναίσθηση του προβλήματος και η αυτογνωσία είναι από μόνη της η πρώτη θεραπεία . Πέραν αυτού και επειδή ο καθένας μας έχει διαφορετικό ιατρικό παρελθόν και διαφορετικές αντοχές και ανοχές , επιμένω σε αυτό που σου είπα ότι δηλαδή μόνο ο ιατρός που εμπιστεύεσαι και που θα ασχοληθεί μαζί σου μπορεί να απαντήσει αντικειμενικά και έγκυρα στις ερωτήσεις σου .
"One of the first duties of the physician is to educate the masses not to take medicine."
Sir William Osler (1849 - 1919), Aphorisms from his Bedside Teachings (1961) p. 105

28 Μαΐου 2010, 00:51:50
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Παρακαλώ συζητήστε με το γιατρό σας.
Αν και επαινώ το ότι άρχισες να προβληματίζεσαι με μία τόσο επικίνδυνη συνήθεια, θα κλειδώσω το θέμα, αν συνεχιστεί ο διάλογος αυτός, γιατί πάγια τακτική αυτού του φόρουμ, είναι να μη γίνεται συζήτηση για προσωπικά θέματα υγείας, αλλά να συστήνεται στον ερωτώντα να μιλήσει με το γιατρό του (ή ένα γιατρό που εμπιστεύεται αν δεν είναι χρόνιος ασθενή και δεν έχει γιατρό δικό του), όπως ήδη έχει γίνει από τους προλαλήσαντες.
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

11 Ιουνίου 2010, 11:05:04
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

zwgrafou13


οντως εχετε δικιο λαθος εθεσα το ερωτημα και εμπλεξα μεσα το προσωμικο μου θεμα, απλα στην ουσια ηθελα να ρωτησω αν γενικα παντα οχι για μενα, αν μεσα σε  μικρο χρονικο διαστημα  καποιος μπορει να παθει τοσο σοβαρη ζημια λογω του αλκοολ! επειδη ξερω πως για να φτασει καποιος σε κιρρωση η καρκινο πρεπει να περασει καποιο διαστημα! σας ρωταω απλα σαν ενα μελος του φορουμ που εχει καποιες αποριες και καμια σχεση με το προσωπικο μου θεμα πλεον!! και παλι συγγνωμη για την λαθος τοποθετηση μου

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
6807 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Μαΐου 2011, 12:53:53
από EzeΤΡΟΛ
2 Απαντήσεις
5404 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Μαρτίου 2012, 12:30:10
από EzeΤΡΟΛ
1 Απαντήσεις
9437 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Νοεμβρίου 2013, 20:06:27
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3845 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Ιουλίου 2013, 20:32:39
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
31032 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Νοεμβρίου 2021, 19:14:42
από midirr7