Γενικά > Νομικά θέματα

Κάλυψη επειγόντων νοσοκομείου με επιμελητές Γ.Ι. σε ρόλο ειδικευόμενου-αγροτικού

(1/3) > >>

esrgp:
Δεν έχουν τέλος οι πατέντες που χρησιμοποιούν οι εκάστοτε διοικήσεις των νοσοκομείων προκειμένου να διευθετήσουν τις λεγόμενες "υπηρεσιακές ανάγκες ". Στο Γ.Ν.Άρτας επανήλθε σε εφαρμογή μία παλαιότερη έμπνευση της διοίκησης : η εφημέρευση στα επείγοντα του νοσοκομείου επιμελητών Γενικής Ιατρικής σε ρόλο αγροτικού-ειδικευόμενου επειδή το νοσοκομείο έχει πλέον λίγους ειδικευόμενους και οι αγροτικοί δεν είναι τόσοι όσοι παλαιότερα. Προ 3ετίας ήθελαν να εφημερεύει Γενικός Ιατρός στην πνευμονολογική κλινική λόγω έλλειψης ειδικευομένων ως ειδικευόμενος ώστε να μην μένουν μέσα οι πνευμονολόγοι και να έχουν κάποιον για τη λάντζα.Προς τιμήν τους είχαν αντιδράσει οι πνευμονολόγοι θεωρώντας αυτή τη λυση αντισυναδελφική και δεν προχώρησε το ζήτημα. Να που επανηλθε το ζήτημα όμως και τώρα πρέπει οι γενικοί ιατροί να δεχθούν να υποτιμηθούν -αφού δεν ενδιαφέρεται η διοίκηση για τον βαθμό του επιμελητή-, να δεχθούν την διάκριση που γίνεται εις βάρος τους σε σχέση με τους υπόλοιπους νοσοκομειακούς ιατρούς και να δεχθούν χωρίς να υπάρχει αυτόνομο ΤΕΠ να εφημερεύσουν σαν παθολόγοι (αντιποίηση ιατρικής ειδικότητας).
Αναρωτιέμαι ποια πρέπει να είναι η αντίδρασή μας και αν υπάρχει κάτι στο ισχύον νομικό πλαίσιο για να βασιστούμε. 

Gatekeeper:
Κανονικά στα ΤΕΠ δύναται να εργαστούν μόνο όσοι ΓΙ είναι πιστοποιημένοι στην ΕΠΙ.

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Για την στελέχωση των (ξεχωριστών) ΤΕΠ είναι και η γενική ιατρική στις προβλεπόμενες ειδικότητες χωρίς να αναφέρεται η ΕΠΙ ως προαπαιτούμενο.
Στην περίπτωση ΤΕΠ που ουσιαστικά είναι εξωτερικά ιατρεία επειγόντων παθολογικού και χειρουργικού μπορεί να επισημανθεί η εγκύκλιος Γιαννόπουλου.
Και επειδή πολλές φορές δεν αρκεί να πηγαίνεις με το σταυρό (και την εγκύκλιο) στο χέρι:
- Όλοι οι εφημερεύοντες θα καλούνται να εκτιμήσουν οποιοδήποτε περιστατικό έρχεται στα "ΤΕΠ", ενίοτε με κατάλληλη "υποδαύλιση" του ασθενούς: "Έχω καλέσει (από το σπίτι του, προαιρετική αναφορά) τον παθολόγο, χειρουργό, ορθοπεδικό, κλπ που εφημερεύει".
- Σε όσα περιστατικά έχουμε "μα και μου", εισαγωγή.

Γ.Κτιστάκης:
Όταν παλιότερα που ζήτησαν (τηλ.)να κάνω εφημερίες στο «τμήμα διαλογής» του νοσοκομείου τους απάντησα ότι δεν έχω τα «προσόντα» για την δουλειά του τροχονόμου από την μια και από την άλλη δεν είμαι ιατρός δευτεροβάθμιας περίθαλψης και ειδικά ιατρός των ΤΕΠ, αλλά πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και δεν μπορώ να κάνω αντιποίηση ειδικότητας. Τους έθεσα από την άλλη ότι και η ένωσή μας αλλά και η ΕΛΕΓΕΙΑ είναι αντίθετοι με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι Γ.Ι και θα προσφύγω σε αυτά τα όργανα για την υποστήριξή μου και μόνο με έγγραφη εντολή και έγκριση από το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου μπορεί να αναγκαστώ να υπακούσω στην «θέληση» της διοίκησης, αλλά με κάθε νόμιμο δικαίωμα μου να θέσω την υποτιμητική συμπεριφορά ή την πίεση που μου εξασκείται από την διοίκηση για αντιποίηση ειδικότητας, στα αρμόδια όργανα. Εάν πάρα αυτά εκδοθεί εντολή από την διοίκηση,  φυσικά και θα την εκτελέσω, αλλά θα προχωρήσω και στις ενέργειες που ανέφερα, και να έχουν υπόψη τους ότι δεν είμαι διοικητικός υπάλληλος, αλλά ΙΑΤΡΟΣ, που σημαίνει ότι όταν αναφέρεται ότι το πρωινό ωράριο λήγει στις 3 μμ να υπολογίζουν ότι μπορεί και να πάει και 4+ μμ, συν μια ώρα + για την μεταφορά μου από το Κ.Υ στο νοσοκομείο, συν τον χρόνο που θα χρειαστεί για το φαγητό μου( που θα πρέπει να μου το υπολογίσουν στο νοσοκομείο), συν τα μεταφορικά μου έξοδα, συν ότι η μετακίνηση μου αυτή να καταγράφετε υπηρεσιακή για κάθε (κτύπα ξύλο) τυχόν ατύχημα μου συμβεί στον δρόμο, και ,και …

Εφόσον λοιπόν μου το ζητάτε προφορικά εξηγούμε ότι αυτά είναι τα δεδομένα και εάν νομίζουν ότι μπορώ να προσφέρω κάτι, ας προχωρήσουν στα ανάλογα έγγραφα που απαιτούνται για να καλύψουν όλα τα παραπάνω και να εκδώσουν την εντολή για να την έχω  να εκτελέσω και να την καταθέσω στα αρμόδια όργανα να ελεγχτεί η νομιμότητά της.
Μετά από αυτά δεν με ξαναενόχλησαν και από κει και μετά το θέμα το έβαζαν πάντα με ανακοίνωση «όποιος ενδιαφέρετε να κάνει εφημερίες στο νοσοκομείο…» και δυστυχώς βρήκαν αυτούς που χρειάζονται και έτσι δεν υπάρχουν διαμαρτυρίες από καμία πλευρά.

Συμπέρασμα: ο καθένας από μόνος του, αλλά και όλοι μαζί πρέπει να υποστηρίξουμε την θέση μας για να κερδίσουμε την εκτίμηση των άλλων.

NewGP:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΌταν παλιότερα που ζήτησαν (τηλ.)να κάνω εφημερίες στο «τμήμα διαλογής» του νοσοκομείου τους απάντησα ότι δεν έχω τα «προσόντα» για την δουλειά του τροχονόμου από την μια και από την άλλη δεν είμαι ιατρός δευτεροβάθμιας περίθαλψης και ειδικά ιατρός των ΤΕΠ, αλλά πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και δεν μπορώ να κάνω αντιποίηση ειδικότητας. Τους έθεσα από την άλλη ότι και η ένωσή μας αλλά και η ΕΛΕΓΕΙΑ είναι αντίθετοι με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι Γ.Ι και θα προσφύγω σε αυτά τα όργανα για την υποστήριξή μου και μόνο με έγγραφη εντολή και έγκριση από το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου μπορεί να αναγκαστώ να υπακούσω στην «θέληση» της διοίκησης, αλλά με κάθε νόμιμο δικαίωμα μου να θέσω την υποτιμητική συμπεριφορά ή την πίεση που μου εξασκείται από την διοίκηση για αντιποίηση ειδικότητας, στα αρμόδια όργανα. Εάν πάρα αυτά εκδοθεί εντολή από την διοίκηση,  φυσικά και θα την εκτελέσω, αλλά θα προχωρήσω και στις ενέργειες που ανέφερα, και να έχουν υπόψη τους ότι δεν είμαι διοικητικός υπάλληλος, αλλά ΙΑΤΡΟΣ, που σημαίνει ότι όταν αναφέρεται ότι το πρωινό ωράριο λήγει στις 3 μμ να υπολογίζουν ότι μπορεί και να πάει και 4+ μμ, συν μια ώρα + για την μεταφορά μου από το Κ.Υ στο νοσοκομείο, συν τον χρόνο που θα χρειαστεί για το φαγητό μου( που θα πρέπει να μου το υπολογίσουν στο νοσοκομείο), συν τα μεταφορικά μου έξοδα, συν ότι η μετακίνηση μου αυτή να καταγράφετε υπηρεσιακή για κάθε (κτύπα ξύλο) τυχόν ατύχημα μου συμβεί στον δρόμο, και ,και …

Εφόσον λοιπόν μου το ζητάτε προφορικά εξηγούμε ότι αυτά είναι τα δεδομένα και εάν νομίζουν ότι μπορώ να προσφέρω κάτι, ας προχωρήσουν στα ανάλογα έγγραφα που απαιτούνται για να καλύψουν όλα τα παραπάνω και να εκδώσουν την εντολή για να την έχω  να εκτελέσω και να την καταθέσω στα αρμόδια όργανα να ελεγχτεί η νομιμότητά της.
Μετά από αυτά δεν με ξαναενόχλησαν και από κει και μετά το θέμα το έβαζαν πάντα με ανακοίνωση «όποιος ενδιαφέρετε να κάνει εφημερίες στο νοσοκομείο…» και δυστυχώς βρήκαν αυτούς που χρειάζονται και έτσι δεν υπάρχουν διαμαρτυρίες από καμία πλευρά.

Συμπέρασμα: ο καθένας από μόνος του, αλλά και όλοι μαζί πρέπει να υποστηρίξουμε την θέση μας για να κερδίσουμε την εκτίμηση των άλλων.

--- Τέλος παράθεσης ---

συνάδελφε. μήπως έχεις κρατήσει την αναφορά που συνέταξες;

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση