Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ
Μήπως ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να κυνηγά και τους ολιγοσυνταγογράφους;
Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος...
Από τα πρόσφατα στατιστικά που μας έστειλε ο ΕΟΠΥΥ προκύπτει ότι μεταξύ 1/9/2013 και 18/9/2013 ο μέσος Γενικός Ιατρός (Γ.Ι.) είδε περίπου 15 ασθενείς/ημέρα.
...
--- Τέλος παράθεσης ---
Καλημέρα Αργύρη, καθώς και σε όλα τα υπόλοιπα μέλη του φόρουμ.
Να ρωτήσω κάτι. Από πού προκύπτει το 15 ασθενείς ανά ημέρα;
--- Τέλος παράθεσης ---
Medicus, εδώ βλέπει κανείς ένα pdf με τους μέσους όρους των Γενικών Ιατρών για την περίοδο 01/09/2013 - 18/09/2013:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Από εδώ προκύπτει ότι το μέσο πλήθος ασφαλισμένων για αυτή την περίοδο είναι 201,36
Αν θεωρήσουμε ότι στην προαναφερόμενη περίοδο συμπεριλαμβάνεται και η 18/09/2013 (αυτό δυστυχώς δεν το ξεκαθαρίζουν) τότε μιλάμε για μια περίοδο με 13 εργάσιμες ημέρες. Οπότε 201,36 / 13 = 15,48 ασθενείς ανά εργάσιμη ημέρα.
Δες σε παρακαλώ τους μέσους όρους των Γενικών Ιατρών και πες μας την γνώμη σου, που μετρά ιδιαίτερα γιατί ασχολείσαι με θέματα στατιστικής.
medicus:
Αργύρη, είναι σίγουρο ότι τα νούμερα αυτά δεν είναι αντιπροσωπευτικά ετήσιας βάσης. Βασικοί κανόνες της επαγωγικής-συμπερασματολογικής δειγματοληψίας δεν επιτρέπουν, ούτε κατά διάνοια, κάτι τέτοιο.
Το ερώτημα λοιπόν είναι, πού θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα. Εάν λοιπόν θέλουμε να βγάλουμε συμπεράσματα επί ετήσιας βάσης, τότε σφάλουμε. Εάν, όμως, θέλουμε να συγκρίνουμε αποκλίσεις εντός της αναφερθείσης περιόδου, τότε μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Φυσικά όχι με ένα απλό μέσο όρο, αλλά με πιο πολύπλοκους δείκτες (π.χ. συνδυασμός σταθμικού μέσου όρου και συντελεστή Gini).
Άρα, όλα εξαρτώνται από το τι ζητάμε... και πως το επεξεργαζόμαστε.
Harper:
Παντως οπως ειθισται να λεγεται η στατιστικη μπορει να γινει και ο επιστημονικος τροπος να πεις ψεμματα.Πχ αλλο να βλεπεις Μ.Ο. 15 ασθενεις/ημερα σε ενα χ διαστημα εχοντας δουλεψει 15 μερες και άλλο 8 μερες.Επίσης άλλο να βλεπεις 15 ασθενεις/ημερα στους οποιους γραφεις 3 μηνες και άλλο 15 ασθενεις/ημερα που ομως τους βλεπεις ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ με μηνιαιες.Επειδη δεν ειναι και πολυ ξεκαθαρισμενο και επειδη προσωπικα γραφω ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ 3μηνες στα μηναια στατιστικα που δινουμε στην υπηρεσια μας για κινηση ιατρειου εγω φαινεται να γραφω καθε μηνα 300+ συνταγες ΑΛΛΑ ΤΡΙΜΗΝΕΣ ενω συναδελφος σε ομορο δινει και αυτος 300+ αλλα με ΜΗΝΙΑΙΕΣ.Αρα ενω εγω σε 3 μηνο βλεπω 900 ασθενεις και εκεινος 300 και οι 2 μηνιαια φαινομαστε πως κανουμε την ιδια δουλεια.Εξυπνος αλλα μπορει και να το κανει οταν εγω δε δυναμαι
Δεν αμφισβητω τη στατιστικη σαν επιστημη αλλα επειδη αυτοι που τελευταια τη χειρζονται κρατανε χατζαρια πολυ φοβαμαι πως θα γινουν σημεια και τερατα στις επικειμενες αλλαγες του ΕΣΥ
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Πρέπει να διευκρινιστεί πώς υπολογίστηκε ο αριθμός των ασθενών που "είδε" ο κάθε γιατρός στο συγκεκριμένο διάστημα.
Μέτρησαν μόνο τις καταγεγραμμένες επισκέψεις στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης;
Μέτρησαν μόνο τις επισκέψεις που συνοδεύτηκαν από συνταγή/παραπεμπτικό;
Δεδομένου ότι η καταγραφή της επίσκεψης γίνεται σχεδόν πάντα για έκδοση συνταγής ή παραπεμπτικού θεωρώ ότι είναι λάθος να υπολογίζεται μόνο αυτός ο αριθμός.
Μια εξέταση που δεν καταλήγει σε καταγραφή στο σύστημα, γιατί δεν υπολογίζεται; Π.χ. εξέταση χωρίς χορήγηση αγωγής, επανεξέταση, έκδοση πιστοποιητικών σε μαθητές και άλλους, μέτρηση ΑΠ ή/και σακχάρου, εκτίμηση αποτελεσμάτων εργαστηριακών εξετάσεων, περιποίηση ή αλλαγή τραύματος, αλλαγή ουροκαθετήρα και τόσα άλλα.
Αν υπολογιστούν όλα αυτά αυξάνουν τον αριθμό εξετασθέντων και παράλληλα ρίχνουν τα ποσοστά σε συνταγές, κόστος ανά συνταγή, σκευάσματα κλπ αφού δεν συνοδεύονται από συνταγή/παραπεμπτικό.
Όσοι λοιπόν ενδιαφέρονται να ρίξουν* τα στατιστικά τους πρέπει να καταγράφουν όλες τις επισκέψεις. Αναφέρομαι κυρίως στους ιατρούς του ΕΣΥ/δημοσίου αφού στους ιδιώτες ισχύουν άλλα δεδομένα για την καταγραφή των επισκέψεων. ;)
*Βέβαια μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά σε όσους θέλουν να ανεβάσουν τα νούμερά τους και να δείξουν ότι δεν "βλέπουν" λίγους, αν αρχίσουν να καταγράφουν εικονικές επισκέψεις (χωρίς έκδοση συνταγής/παραπεμπτικού)
Δ. Κουναλάκης:
Συγνώμη αλλά όλα αυτά τα στατιστικά δείχνουν μόνο την ανικανότητα αυτών που τα σκέφτηκαν και αυτών που ενέκριναν την παραγγελία τους.
Όλοι αυτοί είναι δείκτες επιπέδου τρίτης δημοτικού και δεν αντανακλούν ούτε σε ποσοτικό επίπεδο τη εργασία και το κόστος από τις υπηρεσίες που παρέχει κάποιος γιατρός. Φυσικά για ποιοτικούς δείκτες ούτε λόγος.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση