Θέματα Εργασίας > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο
Πρόταση για αλλαγές στο Σύστημα Υγείας
Denominator:
Και μια που μιλάμε για Κούβα - επειδή έτυχε να γνωρίσω πώς ζουν οι συνάδελφοί μας στην Κούβα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευχαριστημένοι - θέλω να ρωτήσω όλους μας, και εμού του ιδίου συμπεριλαμβανομένου:
Θα μας αρκούσε μία ολιγαρκής ζωή, δηλαδή μετρημένο και λιτό φαγητό, παλιά σπίτια χωρίς τις δυτικές ανέσεις, συγκοινωνίες για υπεραστικές μετακινήσεις, και καμία χλιδή - ιδιαίτερα από αυτές που έχουμε βιώσει ως έθνος τις τελευταίες δεκαετίες και να αρκεστούμε στην καλή καρδιά, στο τραγούδι και τον αθλητισμό;
Δεν είμαι προκατειλημμένος.
Αν μπορούμε, μέσα.
Δημήτρης Μακρέας:
Βέλτιστες παροχές για το σύνολο ενός πληθυσμού προσφέρουν ΜΟΝΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ (όχι υποχρεωτικά κρατικά) ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ.
Βέλτιστες παροχές για μια ελίτ του πληθυσμού πιθανώς να προσφέρως και κάποια αμιγώς ιδιωτικά.
Αμιγώς ιδιωτικά συστήματα στην Ευρώπη τουλάχιστον δεν υπάρχουν και συνήθως ο βαθμός ιδιωτικοποίησης τους συμβαδίζει με την αύξηση των αναπάντητων προβλημάτων υγείας στον πληθυσμό...
Σύντομα η ιδιωτική ασφάλιση δε θα είναι επιλογή ανάμεσα σε πολλές, αλλά μοναδική επιλογή.
Αν εκτιμάτε ότι υπό αυτό το καθεστώς σε συνθήκες τρομακτικής ανεργίας και ύφεσης, μπορεί να υπαρξει σύστημα ασφάλισης-παρχής υγείας βασισμένο στην ιδωτική ασφάλιση ,που να εξασφαλίζει ικανοποιητικές παροχές στην πλειοψηφία έστω του πληθυσμού, να μη σας χαλάω το όνειρο...
Μόνο που θα αποδειχτεί εφιάλτης. Τουλάχιστον για την κοινωνία και τη συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών υγείας.
Τη μια κατηγορούμε για μανιφέστα , την άλλη για έλλειψη επιχειρημάτων. Προφανώς έχεις να μου περιγράψεις πολλά συστήματα υγείας που βελτιώθηκαν με την εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου δόγματος στην υγεία και επίσης πολλά επιτυχημένα συστήματα υγείας που δε βασίζονται στην κρατική ή μέσω των δημόσιων ταμείων ,χρηματοδότηση και εποπτεία.
Οι δομές του ΙΚΑ ήταν κατ΄όνομα δημόσιες γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών ΙΚΑ το είχαν ως προθάλαμο του ιατρείου τους. Βεβαίως και πολλοί γιατροί ΕΣΥ. Ακολούθησαν οι συμβεβλημένοι του ΕΟΠΥΥ παίρνοντας τη σκυτάλη από αυτούς του Δημοσίου και ΤΕΒΕ που θησαύρισαν με τα (δημόσια) χρήματα και τα χαρτάκια.
Υ.Γ.1Ακόμα και οι ΗΠΑ άρχισαν να αναζητούν τα δημόσια χαρακτηριστικά ενός συστήματα υγείας... Δεν τους πέτυχαν φαίνεται οι χαρτογιακάδες γιατροί...
Υ.Γ.2 πολύ φοβάμαι ότι πλέον το φόρουμ δεν είναι φόρουμ ΠΦΥ, αλλά συντεχνιακό φόρουμ ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών. Τουλάχιστον η αίσθηση του κοινού τόπου εαλαχιστοποιείται μα ταχύτατους ρυθμούς.
Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑλήθεια σε ποιες χώρες σήμερα (εκτός της Κούβας-Κίνας-Βόρειας Κορέας) η ΠΦΥ, αν και παρέχεται δωρεάν στον πληθυσμό/ασφαλισμένους, δεν είναι βασισμένη σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια;
Γιατί μόνο στις παραπάνω χώρες ξέρω να παίζει η πρόταση Βαρνάβα. Υπάρχει και κάπου αλλού;
--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΒέλτιστες παροχές για το σύνολο ενός πληθυσμού προσφέρουν ΜΟΝΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ (όχι υποχρεωτικά κρατικά) ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ.
Βέλτιστες παροχές για μια ελίτ του πληθυσμού πιθανώς να προσφέρως και κάποια αμιγώς ιδιωτικά.
Αμιγώς ιδιωτικά συστήματα στην Ευρώπη τουλάχιστον δεν υπάρχουν και συνήθως ο βαθμός ιδιωτικοποίησης τους συμβαδίζει με την αύξηση των αναπάντητων προβλημάτων υγείας στον πληθυσμό...
.....
Οι δομές του ΙΚΑ ήταν κατ΄όνομα δημόσιες γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών ΙΚΑ το είχαν ως προθάλαμο του ιατρείου τους. Βεβαίως και πολλοί γιατροί ΕΣΥ. Ακολούθησαν οι συμβεβλημένοι του ΕΟΠΥΥ παίρνοντας τη σκυτάλη από αυτούς του Δημοσίου και ΤΕΒΕ που θησαύρισαν με τα (δημόσια) χρήματα και τα χαρτάκια.
Υ.Γ.1Ακόμα και οι ΗΠΑ άρχισαν να αναζητούν τα δημόσια χαρακτηριστικά ενός συστήματα υγείας... Δεν τους πέτυχαν φαίνεται οι χαρτογιακάδες γιατροί...
--- Τέλος παράθεσης ---
Συγνώμη Δημήτρη, αλλά που διαφωνούμε;
Εγώ προσωπικά δεν βλέπω πουθενά να υπάρχει δημόσια ΠΦΥ. Υπάρχει χρηματοδοτούμενη από το προϋπολογισμό για όλους αλλά με μονάδες (όχι απαραίτητα δημόσιες) που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δημόσιο Εθνικό Σύστημα υγείας έχει η Μ Βρετανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, αλλά η ΠΦΥ δεν στηρίζεται σε δημόσιες μονάδες υγείας τύπου πρώην Σοβιετικής Ένωσης όπως ευαγγελίζεται ο Βαρνάβας. Μπορεί να στηρίζεται σε ΝΠΙΔ που ανήκουν στο κράτος, στην αυτοδιοίκηση ή σε ιδιώτες. Ρυθμιστής όμως είναι και πάλι είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας και αυτό αγοράζει υπηρεσίες από όλους αυτούς. Που είναι το πρόβλημα σε αυτό; Ακόμη και τα medicare των ΗΠΑ που περιγράφεις με ΝΠΙΔ δουλεύουν και πληρώνουν DRGs. Αυτό που θέλουν να περάσουν τώρα είναι την καθολικότητα στην ΠΦΥ, χωρίς κρατικές δομές όμως και πάλι.
Και τι πρέπει να κάνουμε κατά την γνώμη σου με τους ιατρούς των μονάδων του πρώην ΙΚΑ και του ΕΣΥ που έχουν την δημόσια δομή υγείας ως προθάλαμο της τσέπης τους; Έχεις άποψη;
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΥ.Γ.2 πολύ φοβάμαι ότι πλέον το φόρουμ δεν είναι φόρουμ ΠΦΥ, αλλά συντεχνιακό φόρουμ ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών. Τουλάχιστον η αίσθηση του κοινού τόπου εαλαχιστοποιείται μα ταχύτατους ρυθμούς.
--- Τέλος παράθεσης ---
Να υποθέσω ότι έγιναν πολλοί οι ιδιώτες κατά την γνώμη σου; Είναι οι ιδιώτες τόσοι πολλοί που οι γιατροί στις δημόσιες μονάδες υγείας είναι μειοψηφία; Φύγαν οι γιατροί του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα; Δεν έχουν επιχειρήματα οι γιατροί του δημόσιοι τομέα και δεν τα γράφουν ή απαξιούν να γράψουν; Τι πιστεύεις ότι συμβαίνει;
Argirios Argiriou:
24/10/2013. TO BHMA.
της Έλενας Φυντανίδου.
Οι τρεις προτάσεις για την πρωτοβάθμια Υγεία. Πού συγκλίνουν και πού διαφέρουν.
Σε εξέλιξη βρίσκεται ο δημόσιος διάλογος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο οποίος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον προσεχή μήνα. Τρεις βασικές προτάσεις έχουν κατατεθεί - με ουσιαστικές διαφορές - στο υπουργείο Υγείας. Η πρώτη είναι της ομάδας Σουλιώτη. Ακολούθησαν η πρόταση της Task Force και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντού. Στην τελευταία συμμετείχαν στελέχη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).
Και οι τρεις προτάσεις μιλούν για τη δημιουργία ενιαίου δημοσίου συστήματος Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Ωστόσο εκείνη που συντάχθηκε από ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Κυριάκο Σουλιώτη προτείνει την υπαγωγή στο σύστημα όλων των δημοσίων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την ενσωμάτωση στον στρατηγικό σχεδιασμό και του ιδιωτικού τομέα. Η δεύτερη, η οποία συντάχθηκε από ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον ψυχίατρο, πρόεδρο της Επιτροπής για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και εθνικό εκπρόσωπο της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) κ. Παύλο Θεοδωράκη, μιλά για δημιουργία ενός καθολικού, ενιαίου και ολοκληρωμένου συστήματος, χωρίς όμως ιδιαίτερη μέριμνα για τον ιδιωτικό τομέα. Η τρίτη πρόταση, των ΕΟΠΥΥ-ΕΣΔΥ, μιλά επίσης για ενιαίο φορέα, ο οποίος λειτουργεί με τη μορφή δικτύων.
Λειτουργία των μονάδων: Ομάδα Σουλιώτη και Task Force μιλούν για 24ωρη λειτουργία για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών, ενώ του ΕΟΠΥΥ-ΕΣΔΥ για ολοήμερη λειτουργία (8 π.μ. - 8 μ.μ.) και 24ωρη όπου απαιτείται.
Οικογενειακός γιατρός: Με την πρόταση Σουλιώτη εισάγεται ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, όχι όμως ως υποχρεωτική πύλη εισόδου στο σύστημα και συμφωνεί η ομάδα ΕΟΠΥΥ-ΕΣΔΥ. Αντιθέτως, η Task Force μιλά για υποχρεωτική εγγραφή του πολίτη στο μητρώο του οικογενειακού γιατρού.
Σχέσεις εργασίας: Σήμερα ισχύουν πολλές σχέσεις εργασίας, με διαφορετικό καθεστώς αμοιβών, ωραρίων και απασχόλησης. Η ομάδα Σουλιώτη προτείνει σταδιακή σύγκλιση με την υιοθέτηση του καθεστώτος της πλήρους απασχόλησης και πρόβλεψη για σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες. Η Task Force τάσσεται υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών και προτείνει μετακίνηση των ειδικευμένων γιατρών από τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Η ομάδα ΕΟΠΥΥ-ΕΣΔΥ προτείνει τη διατήρηση των υφιστάμενων σχέσεων. Δίνει όμως τη δυνατότητα σε γιατρούς που το επιθυμούν να ζητήσουν αλλαγή και μετατροπή της σύμβασής τους σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Επίσης, επιτρέπει στους γιατρούς να παράγουν επιπλέον έργο και να αποζημιώνονται με βάση τον κανόνα της ίσης αμοιβής για ίσο έργο.
Νέοι γιατροί: Δυνατότητα σύναψης και νέων συμβάσεων τόσο του ΕΟΠΥΥ όσο και των Κέντρων Υγείας με ιδιώτες προκρίνει η πρόταση Σουλιώτη, χωρίς περιορισμό ως προς τον αριθμό τους αλλά με δεσμεύσεις ως προς το παραγόμενο έργο σύμφωνα με τις ανάγκες. Ο ΕΟΠΥΥ-ΕΣΔΥ προβλέπει, στο πλαίσιο των Δικτύων ΠΦΥ, ενσωμάτωση ιδιωτών παρόχων μέσω «συμβολαιακής συμφωνίας» με τους ιατρικούς συλλόγους.
Αποζημίωση γιατρών: Η ομάδα Σουλιώτη είναι της άποψης ότι οι ειδικότητες που θα αναλάβουν ρόλο οικογενειακού ιατρού θα πρέπει να αμειφθούν στη βάση ενός σύνθετου συστήματος το οποίο θα περιλαμβάνει κατά κεφαλήν αμοιβή και αμοιβή στη βάση αποτελεσμάτων και στη βάση της διαχείρισης πολλαπλών προβλημάτων, την υποστήριξη δράσεων πρόληψης κτλ. Για τις υπόλοιπες ειδικότητες θεωρεί αναγκαίο να εφαρμοστούν πολιτικές αποζημίωσης στη βάση του όγκου των παρεχόμενων φροντίδων.
Η Task Force μιλά για αμοιβή των οικογενειακών γιατρών που θα υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων πολιτών, των εφημεριών και βάσει πρόσθετων κριτηρίων που θα εξασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση των ασθενών όλων των κοινωνικών ομάδων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Η πρόταση του ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι οι συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί / γιατροί αναφοράς (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, καρδιολόγοι, γυναικολόγοι και παιδίατροι) θα πληρώνονται βάσει της κατά κεφαλήν αποζημίωσης, με το ετήσιο εισόδημά τους να διαμορφώνεται αναλόγως των εγγεγραμμένων ασθενών. Επιπλέον, εισάγονται πρόσθετα κριτήρια (π.χ. διαχείριση χρόνιων ασθενών, ηλικιακός παράγοντας, κατ' οίκον επίσκεψη, άσκηση ιατρικής σε άγονες και παραμεθόριες περιοχές κτλ.). Οι γιατροί λοιπών ειδικοτήτων θα αποζημιώνονται με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.
Ιατρικός φάκελος - κάρτα υγείας: Με σημείο αναφοράς την ηλεκτρονική συνταγογράφηση η ομάδα Σουλιώτη προτείνει να ξεκινήσει άμεσα η ενσωμάτωση, στην εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), ενός ατομικού αρχείου υγείας. Στη συνέχεια αυτό θα ενσωματωθεί στην κάρτα υγείας και θα διασυνδέεται με τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς.
Η ομάδα ΕΟΠΥΥ-ΕΣΔΥ προτείνει την καθιέρωση κάρτας υγείας, η οποία θα παρέχει πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και θα καταγράφει την πορεία του μέσα στο σύστημα. Οι κινήσεις του ασθενούς σε συμβεβλημένα διαγνωστικά και κλινικές, εφόσον έχουν υψηλό κόστος, θα εκτελούνται έπειτα από έγκριση.
Χρηματοδότηση: Η ομάδα Σουλιώτη προτείνει μετατόπιση πόρων, έτσι ώστε οι σχετικές δαπάνες να μην υπολείπονται του 15% των δημοσίων δαπανών στην Υγεία. Η Task Force ζητεί να διαχωριστεί από τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων και να ενσωματωθεί σε αυτόν των Υγειονομικών Περιφερειών.
Η πρόταση ΕΟΠΥΥ-ΕΣΔΥ προβλέπει τη διαμόρφωση του κλειστού-σφαιρικού προϋπολογισμού ανά Περιφερειακή Ενότητα, που προκύπτει από το μέγεθος του πληθυσμού και παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με επιδημιολογικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 23 Οκτωβρίου 2013
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Gatekeeper:
Προσωπικά,έχω την αίσθηση πως στο τέλος της ημέρας ΟΛΟΙ οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα είναι ιδιωτικοί υπό έντονο κρατικο-ρυθμιστικό έλεγχο!
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση