Θέματα Εργασίας > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο

Πρόταση για αλλαγές στο Σύστημα Υγείας

<< < (30/62) > >>

Δημήτρης Μακρέας:
Δημήτρη από ότι έχεις αντιληφθεί προσπαθώ -προφανώς δεν τα καταφέρνω- να περιγράψω ότι άλλο το "Δημόσιο" , άλλο το κρατικό...
'Εχω πάρα πολλές φορές περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο το "κρατικό" γίνεται "ιδιωτικό", αλλά και υπό ποιες πρυποθέσεις ένα σύστημα βασισμένο σε ιδιώτες παρόχους υπηρειών υγείας μπορεί να είναι "δημόσιο". Μέχρι τώρα στην Ελλάδα ήταν απλώς παρασιτικό και κρατικοδίαιτο.
Σημασία έχουν τα χαρακτηριστικά που αναπτύσονται στη σχέση με τον πληθυσμό και ο τρόπος με τον οποίο καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού.
Το σύστημα υγείας δεν είναι μόνο τεχνικοί όροι και τύποι δομών, αλλά πάνω από όλα όραμα και φιλοσοφία.
Και έχω την εντύπωση ότι κανείς -και σε αυτό το φόρουμ- δε συζητάει για αυτό.
Η έννοια της "ιδιωτικότητας" η οποία με ενοχλεί και από την οποία διαπνέεται το φόρουμ , είναι αυτή των επαγγελματιών που αντιμετωπίζουν το σύστημα υγείας και τις αλλαγές, υπο το πρίσμα του προσωπικού συμφέροντός τους και μόνο. Όχι μόνο από τη σκοπιά του ιδιώτη που κοιτάζει τις πιθανότητες να αυξηθεί η πελατεία και το εισόδημα του, αλλά και από αυτή του γιατρού ΕΣΥ που προσπαθεί να προστατέψει την αργομισθία του.Το σύστημα υγείας όμως, δεν είναι μόνο ο χώρος εργασίας μας.
Φαντάζομαι να γίνεται κατανοητό ότι δε νιώθω καμία αλληλεγγύη για τους συναδέλφους μου "δημόσιους" που έχουν στήσει μαγαζί ή έχουν ανεβάσει τα πόδια στο τραπέζι.
Ή θα πρέπει να δουλέψουν καθαρά και έντιμα ή θα πρέπει να φύγουν. Ξεκάθαρα πράγματα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσδιοριστεί το περιεχόμενο της εργασίας και ο ρόλος κάθε εργαζόμενου στο σύστημα υγείας.
Το βασικό ερώτημα όμως παραμένει σταθερό και αναπάντητο. Ποιος είναι ο ρόλος ενός συστήματος υγείας?

samsok:
εχουμε διαβασει και ακουσει αρκετες αποψεις για την ΠΦΥ τις τελευταιες ημερες,τοσο που εχω χασει τον λογαριασμο.Προσωπικη μου αποψη ειναι οτι το θεμα δεν ειναι τοσο ...γορδιος δεσμος, απλα πραγματα ειναι:oi ιατρικες υπηρεσιες ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ αρα η Πολιτεια εχει 2 επιλογες

1)οργανωνει μια ΠΦΥ οπου θα πληρωνει αυτη ΟΛΑ τα εξοδα και αρα  χρειαζονται ειτε νεες προσληψεις σε δημοσιες δομες ,ειτε νεες συμβασεις με ιδιωτες ειτε και τα 2.Φυσικα αυτο απαιτει χρηματα,πολλα χρηματα απο τον κρατικο προυπολογισμο  και απολαβες που δεν θα ειναι εξευτελιστικες (γιατι το μισο ευρω /ασθενη ειναι γελοιο)

2)λεει απλα και ξεκαθαρα στους πολιτες οτι δεν μπορει να χρηματοδοτει την δημοσια υγεια απο μονη της  και τους εξηγει ξεκαθαρα οτι πρεπει να βαλλουν οι ιδιοι οι ασθενεις το χερι στην τσεπη τους για να καλυψουν μερος των δαπανων.Αν ομως επιλεξει το δευτερο θα ηταν δικαιο  να μειωσει τις ασφαλιστικες εισφορες ετσι ωστε οι πολιτες να μπορουν να διαθετουν αυτα τα χρηματα για την υγεια τους οπου και οπως αυτη θελουν

Argirios Argiriou:
28/10/2013.

Θέσεις Ελληνικού Κολλεγίου Γενικών Ιατρών (Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ.) για τις μεταρρυθμίσεις στην Π.Φ.Υ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Health Daily, 31/10/2013.

ΒΑΡΝΑΒΑΣ: ∆ΕΝ ΜΕΤΕΧΩ ΣΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΟ ∆ΙΑΛΟΓΟ.

Επιστολή στον υπουργό Υγείας απέστειλε χθες ο Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ ∆ημήτρης Βαρνάβας, ενημερώνοντάς τον για την άρνησή του να μετάσχει σε συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να παρουσιάσει την πρόταση της ΟΕΝΓΕ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ επέλεξε να επισυνάψει στο ηλεκτρονικό του μήνυμα προς τον υπουργό την πρόταση της ΟΕΝΓΕ για την ΠΦΥ.

Ο λόγος της άρνησης του κ. Βαρνάβα, οφείλεται στον αρνητικό σχολιασμό εκ μέρους του υπουργού Υγείας, όσον αφορά το πρόσωπό του, τις πολιτικές του απόψεις και θέσεις, αλλά και τα καθήκοντα που ασκεί ως εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών.

Ο κ. Βαρνάβας δηλώνει παράλληλα ότι η ΟΕΝΓΕ έχει αποφασίσει ρητά ότι δεν συζητά με τους επικυρίαρχους της χώρας.

Argirios Argiriou:
31/10/2013.

Αποκλειστικό: έρχονται μεγάλες αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ.

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι βρίσκεται το θέμα της αναδιάρθρωσης και της επόμενης ημέρας του ΕΟΠΥΥ και ο κύβος όπως όλα δείχνουν ερίφθη!

Ο ΕΟΠΥΥ παύει να υφίσταται ως πάροχος υγείας και ο ρόλος του στο εξής θα είναι μόνο του αγοραστή, ενώ σημαντικό ρόλο στην νέα Μετα ΕΟΠΥΥ εποχή,  θα διαδραματίσουν οι Υγειονομικές Περιφέρειες, οι οποίες θα λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο και ως μικρά υπουργεία Υγείας διάσπαρτα ανά την επικράτεια.

Οσον αφορά δε τα Κέντρα και τις Δομές Υγείας του Οργανισμού αυτά – αφού αναδιαρθρωθούν που σημαίνει ότι κάποια θα κλείσουν- θα απορροφηθούν από τον νέο Οργανισμό για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του onmed.gr , όπως προέκυψε από την χθεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους δύο επικεφαλής των πορισμάτων για την ΠΦΥ κ.κ. Παύλου Θεοδωράκη και Κυριάκου Σουλιώτη, αλλά και με τον γενικό Διευθυντή του ΕΟΠΥΥ κ. Γιάννη Βαφειάδη (εξαιτίας της απουσίας του προέδρου κ. Δημήτρη Κοντού στο εξωτερικό), το θέμα έχει κλείσει και απομένει μόνο η συνναίνεση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, προκειμένου να προχωρήσει το ζήτημα.

Μάλιστα όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας στην χθεσινή συνάντηση- στην οποία παρότι είχε προσκληθεί και ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κ. Δημήτρης Βαρνάβας δεν απεδέχθη την πρόσκληση- φαίνεται ότι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμφωνούν στην επιλογή αυτή. Δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ να μεταμορφωθεί αποκλειστικά σε αγοραστή, αφήνοντας οριστικά πίσω του τον ρόλο του παρόχου υγείας και μαζί με αυτόν και τα ελλείμματα. Αλλά και τα δύο πορίσματα τόσο του κ. Σουλιώτη όσο και του κ. Θεοδωράκη – το οποίο υποστηρίχθηκε από την Task Force- δεν φαίνεται να έχουν σημαντικές αποκλίσεις.

Ετσι, δεν απομένει παρά η τελική σφραγίδα από τους δύο ισχυρούς άνδρες της κυβέρνησης κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο για να κλείσει οριστικά το θέμα και να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας.


Read more: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση