Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
20 Δεκεμβρίου 2024, 10:53:29

Ψηφοφορία

Πρέπει να γίνεται χρήση ειδικών υπηρεσιών κατόπιν παραπομπής;

Ναι, πάντα
Ναι, εκτός από τα επείγοντα περιστατικά μέσω ΕΚΑΒ
Όχι απαραίτητα, αλλά να υπάρχει χρηματικό αντικίνητρο για παράκαμψη της παραπομπής
Όχι χωρίς περιορισμό

Αποστολέας Θέμα: Πρόταση για αλλαγές στο Σύστημα Υγείας  (Αναγνώστηκε 367059 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

27 Νοεμβρίου 2013, 13:32:47
Απάντηση #180
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
27/11/2013

Επιστολή διαμαρτυρίας ΕΛΕΓΕΙΑ- Ένωσης Γενικής Ιατρικής προς ιατρικούς συλλόγους.

 Προς

Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών
Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά

Αγαπητοί κύριοι,

Θα θέλαμε να εκφράσουμε την βαθειά απογοήτευση μας για τις καθημερινές σχεδόν δηλώσεις μελών των Δ.Σ. σας στο πλαίσιο της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ, που απαξιώνουν ή, και συκοφαντούν την ειδικότητα της Γενικής- Οικογενειακής Ιατρικής και τους ιατρούς που την εξασκούν, των γιατρών που έχουν εξειδικευτεί στην ΠΦΥ. Δεν πρέπει να ξεχνάτε πως και εμείς οι Γενικοί Ιατροί αποτελούμε μέλη σας και οφείλετε να εκπροσωπείτε κι εμάς.

Σταχυολογώντας ελάχιστες από τις δηλώσεις σας:

 «Η πρόταση για την μεταρρύθμιση στην Π.Φ.Υ. είναι πλήρως απορριπτέα καθότι γυρνά την Ιατρική 60 χρόνια πίσω, όταν δεν υπήρχαν εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες και υποειδικότητες, οπότε ο ασθενής απευθυνόταν αποκλειστικά στον οικογενειακό ιατρό. Η πρόταση αυτή διπλασιάζει όχι μόνο τα έξοδα, αλλά και το χρόνο πρόσβασης του ασθενή σε εξειδικευμένο γιατρό ή σε Νοσοκομείο, με απρόβλεπτες για την υγεία του συνέπειες.»

«Σχετικά με το θεσμό του οικογενειακού γιατρού διευκρινίζουμε ότι ο ρόλος του στον αστικό πληθυσμό είναι να αποτελεί τμήμα ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών από τις αντίστοιχες ιατρικές ειδικότητες, ενώ μπορεί και πρέπει να αποχτήσει τον πρώτο ρόλο στια άγονες και παραμεθόριες περιοχές ως γιατρός αιχμής εκπαιδευμένος στην τηλεϊατρική και στην εξειδικευμένη υποστήριξη ζωής.»


«Δεν είναι δυνατόν σήμερα στην εποχή της γνώσης και της εξειδίκευσης να περνάει ο ασθενής από το γενικό γιατρό. Δηλαδή όταν πονάει το αυτί ενός ασφαλισμένου, αντί να πάει σε ΩΡΛ, θα πάει σε γενικό γιατρό, ή όταν έχουμε κάταγμα, δεν θα πάει κατ” ευθείαν σε ορθοπεδικό; Ο οικογενειακός γιατρός είναι πια ξεπερασμένο.»

«βάζει τον θεσμό του θυροφύλακα (gatekeeper) για την πρόσβαση σε ειδικό γιατρό, γεγονός που αυξάνει το κόστος, υποβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, δημιουργεί συνθήκες διαπλοκής»

«Θέλει να θεσμοθετήσει την Αντιποίηση της Ιατρικής Ειδικότητος, ισχυριζόμενος ότι η οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να γίνει από Γενικό Ιατρό ή Παθολόγο… Γιατί ο ασφαλισμένος πολίτης εν έτει 2013 αντί να απολαμβάνει ειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες, να του παρέχονται υπηρεσίες «μειωμένης επιστημονικής εγκυρότητας» από άλλες ιατρικές ειδικότητες αντί αυτών που χρειάζεται.»

 Παράλληλα επιχειρείται αποκλεισμός της Επαγγελματικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής από το διάλογο για την ΠΦΥ. Ο ΙΣΑ στη συνάντηση του για διάλογο με όλες τις επαγγελματικές ενώσεις των ιατρών για τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ ξέχασε να καλέσει αυτή των Γενικών Ιατρών. Το ίδιο έπραξε και στην πρόσφατη εκδήλωση του για τη χάραξη της ΠΦΥ, όπου το ρόλο του οικογενειακού γιατρού στην ΠΦΥ κλήθηκε να αναλύσει ένας ελευθεροεπαγγελματίας γαστρεντερολόγος…

Οι δηλώσεις και οι ενέργειες αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση:

1) με το τι συμβαίνει στην ΠΦΥ όλων των άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ο οικογενειακός γιατρός αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των συστημάτων υγείας. Η ΠΦΥ προέρχεται από τον γενικό ιατρό, όπου αυτό είναι δυνατό και από τον ειδικό, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Όχι τυχαία, ο ίδιος ο υπουργός υγείας ομολόγησε πως άλλα τον ενημέρωναν εδώ πως συμβαίνουν στα κράτη αυτά και άλλα του είπαν οι ίδιοι οι υπουργοί υγείας τους, στην πρόσφατη συνάντηση του ΠΟΥ στην Άλμα-Άτα …


2) με όλα τα επιστημονικά δεδομένα. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία συστήματα υγείας με ισχυρό προσανατολισμό στην ΠΦΥ, βασισμένα σε οικογενειακούς ιατρούς στην κοινότητα, παρέχουν αποδοτικότερη και κλινικά αποτελεσματικότερη φροντίδα σε σχέση με αυτά με πτωχό προσανατολισμό στην ΠΦΥ. Βαθμολογούνται ως καλύτερα από τους πληθυσμούς και συνδυάζουν καλύτερη υγεία σε χαμηλότερο κόστος. Μελέτες στις ΗΠΑ και στη Μ. Βρετανία καταδεικνύουν πως κάθε επιπλέον γενικός γιατρός ανά 10.000 πληθυσμό (αύξηση 12-20% στον αριθμό τους) σχετίζεται με μια ελάττωση στη θνησιμότητα κατά 3-10%, ανάλογα με το αίτιο θανάτου. Αντιθέτως η ανεξέλεγκτη εισροή ειδικών σε ένα σύστημα υγείας συνδυάζεται με επιδείνωση των αποτελεσμάτων υγείας και με αυξημένο κόστος, μέσω της προκλητής ζήτησης και της άσκοπης και ακατάλληλης φροντίδας από ειδικούς. Όταν όλος ο κόσμος στην εποχή της πολλαπλής συνοσηρότητας στρέφεται στην ολιστική προσέγγιση του ατόμου, στην Ελλάδα επιθυμείτε να παραμείνουμε προσκολλημένοι στην αποσπασματική θεώρηση του ασθενούς ως ενός συνόλου οργάνων, που το καθένα θέλει τον ειδικό του…

Οι δηλώσεις και οι ενέργειες αυτές σαφώς υποκινούνται από την ανάγκη προάσπισης «εκλεκτών» υπο-ομάδων γιατρών, των οποίων τα εγκατεστημένα συμφέροντα κινδυνεύουν να πληγούν ανεπανόρθωτα από την σχεδιαζόμενη από τον υπουργό υγείας μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ. Οι αντιδράσεις αυτές βρίσκονται σε απόλυτη αντιστοιχία με τις αντιδράσεις στο άνοιγμα των ΙΚΑ, ΟΑΕΕ σε όλους τους γιατρούς επί υπουργίας του κ. Λοβέρδου (εκείνο το κλειστό κύκλωμα δεν κινδύνευε από διαπλοκή;).

Σαφέστατα έχετε το δικαίωμα και την υποχρέωση να εκφράζετε και να υποστηρίζετε τις όποιες θέσεις σας σχετικά με τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, φέροντας παράλληλα και την ευθύνη για αυτές. Δεν μπορείτε όμως να παραποιείτε τα επιστημονικά δεδομένα, ούτε να απαξιώνετε και να αποκλείετε την ειδικότητα της Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής, για να προασπίσετε στενά συντεχνιακά συμφέροντα. Ευχή μας οι αντιδράσεις σας να μην πετύχουν, για άλλη μια φορά τη ματαίωση ή έστω την εκτροπή της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ προς όφελος της υγείας του ελληνικού πληθυσμού. Παραφράζοντας λεγόμενα σας:

ΠΦΥ με τον γενικό γιατρό «στη γωνία» δεν γίνεται!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Δεκεμβρίου 2013, 19:32:16
Απάντηση #181
Αποσυνδεδεμένος

samsok



2 Δεκεμβρίου 2013, 09:05:51
Απάντηση #182
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Μία ενδιαφέρουσα, πιστεύω, δημοσίευση του ορθοπαιδικού ΧΑΡΗ Χ. ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ που περιέχει αρκετά απο όσα έχουν ειπωθεί σε αυτό το forum.
σε 2 τοποθεσίες: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος    και (το ίδιο είναι):   Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος   
Χωρίς πόδια...δεν ακούει!

...πριν από δύο χρόνια μαζεύτηκαν όλοι της Ελλάδος οι ειδικοί για να παρουσιάσουν την μεγάλη ανακάλυψη τους. Τον εννιαίο φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τον περίφημο και πολύ γνωστό πια ΕΟΠΥΥ. Και το πείραμα ξεκίνησε.

του Χάρη Βαβουρανάκη

      Ένας πασίγνωστος και καταξιωμένος επιστήμονας αποφάσισε να ανακοινώσει μια μεγάλη ανακάλυψη. Ζήτησε λοιπόν  από τις αρχές του τόπου να του διαθέσουν ένα μεγάλο θέατρο για να την παρουσιάσει δίδοντας στην δημοσιότητα βήμα προς βήμα όλο το πείραμα που την τεκμηριώνει. Η μεγάλη ημέρα έφτασε. Το θέάτρο, ας πόυμε το μέγαρο Μουσικής, η κεντρική αίθουσα ήταν γεμάτη ασφυκτικά.  Πολιτικοί και δημοσιογράφοι, κάμερες και μικρόφωνα, ζωντανές συνδέσεις παντού. Στο κέντρο ένα χειρουρχικό τραπέζι, με με τα απαραίτητα εργαλία, ένα νυστέρι, γάντια, χειρουργικές λαβίδες κι ένα μεταλλικό βαλιτσάκι. Ο μεγάλος επιστήμονας ανεβαίνει στην σκηνή, φωρόντας  λευκή ιατρική μπλούζα. Μοιάζει με ιατρική ανακάλυψη μα ο επιστήμονας δεν είναι… ιατρός. Ενας βοηθός του ανοίγει το μεταλικό βαλιτσάκι, βγάζει ένα μικρό βατραχάκι, και το τοποθετεί πάνω στο τραπέζι. Και το πείραμα αρχίζει… Ο επιστήμονας ζητά από το βατραχάκι να κάνει ένα άλμα, να πηδήσει, ως επίδειξη υπακοής και ικανοτητας. Το βατραχάκι υπακούει άμεσα. Το πείραμα λοιπόν ξεκινά… Ο επιστήμονας κόβει με μαεστρία το ένα πόδι, και ζητά από το βατραχάκι να πηδήξει ξανά. Το βατραχάκι υπακούει και πηδά. Το πλήθος χειροκροτεί. Το πείραμα συνεχίζεται… Κόβει διαδοχικά  το δεύτερο και το τρίτο ποδαράκι. Το βατραχάκι πάντα υπάκουο  στο παράγγελμα του επιστήμονα, αλλά και ανθεκτικό στις κακουχίες, πηδά. Η μεγάλη στιγμή πλεισιάζει, ο επιστήμονας κόβει και το τέταρτο πόδι. Το βατραχάκι δεν υπακούει πια, παρά την επιστημονική παρότρυνση,  δεν μπορεί να πηδήξει. Απόλυτη ησυχία στην αίθουσα. Ο μεγάλος επιστήμονας, απευθύνεται στον κόσμο και ανακοινώνει συγκινημένος: «…αν κόψετε και τα τεσσερα πόδια του βατράχου αυτός ΔΕΝ ακούει…»
 
κ.πρωθυπουργέ,
πριν από δύο χρόνια μαζεύτηκαν όλοι της Ελλάδος οι ειδικοί για να παρουσιάσουν την μεγάλη ανακάλυψη τους. Τον εννιαίο φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τον περίφημο και πολύ γνωστό πια ΕΟΠΥΥ. Και το πείραμα ξεκίνησε.

      Ξέχασαν τις οφειλές στους παρόχους και σε εμας του ιατρούς, και  όταν τις θυμήθηκαν  μετά ήταν για να τις πετσοκόψουν και να τις φορολογήσουν. Σημείωστε, ακόμα υπάρχουν οφειλές που με λογιστικά τερτίπια και με πραξεις νομοθετικού περιεχομένου δεν τις αναγνωρίζουν. Τελευταία ανακάλυψη το rebate (υποχρωτική επιστροφή ποσού) και το claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής ποσού) για τους εργαστηριακούς.

       Πετσόκοψαν τις παροχές περίθαλψης στους ασφαλισμένους θεωρόντας τις σπατάλη, μα δεν επέστρεψαν τα άντιστοιχα χρήματα στον δικαιούχο που συνεχίζει να πληρώνει την ασφάλιση του.

      Διαχώρησαν την διάγνωση από την θεραπεία με τον πρωτότυπο τρόπο που συνταγογράφησης που ανακάλυψαν. Να αποφασίζει ο φαρμακοποιός το σκεύασμα. Κατάργησαν την μειωμένη συμμετοχή στα χρόνια νοσήματα, και πολλοί ασθενείς, αξιοπρεπείς πολίτες, σταμάτησαν την αγωγή τους γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

      Κι όμως πάλι το πρόγραμμα δε βγαίνει, όπως λέει κι ο λαός μας.  Κι οι ειδικοί κατέληξαν, για όλα φταίνε οι συνήθεις ύποπτοι,  εμεις οι ιατροί  αλλά και οι ασθενείς, οι πολίτες που αρρώσταίνουν δηλαδή και  φώναξαν κι άλλους ειδικούς να καταθέσουν κι αυτοί την γνώμη τους.  Και κατέληξαν όλοι μαζί να κάνουν ένα οργανισμό που θα αγοράζει υπηρεσίες. Ναι, ναι, αυτοί που έχουν κάνει διαχρονικά όλους αυτούς τους αποτυχημένους σχεδιασμούς, αλλά κι αυτοί που πέρασαν από σημαίνουσες διοικητικές θέσεις αυτού του οργανισμού,  ΑΠΑΙΤΟΥΝ, να τους δίνουμε τις εισφορές μας για να αγοραζουν για μας υπηρεσίες υγείας. Τέτοια παράνοια. Μόνο που η Υγεία είναι πολύ σοβαρή ύπόθεση για τέτοια πειράματα κι ο Ελληνας πολίτης δεν είναι βατραχακι.

κ.πρωθυπουργέ,
τα τελευταία χρόνια οι υπουργοί της υγείας, ως παντογνώστες και αναμορφωτές, απλά άλλαζαν τις λέξεις προσπαθώντας να διαχειριστούν την Υγεία. Η κ. ξενογιανακοπούλου, έπέλεξε την… αναβάθμιση (!)… όπως χαρακτηριστικά ονόμασε το νομοσχέδιο που κατέθεσε. Ο επόμενος, ο κ.λοβέρδος έπελεξε τον τίτλο… διαρθρωτικές αλλάγες(!!!)…. για το δικό του ανεφάρμοστο σχέδιο διαχείρησης. Οι αμέσως επόμενοι κ.κ. λυκουρέτζος και σαλμάς, επέλεξαν την λέξη …μεταρρύθμίσεις(!!!)… Κι ο τωρινός ο κ.γεωργιάδης αδωνίζεται περί την «δόξα»... Επιτρέψτε μου λοιπον  να χρησιμοποιήσω κι εγώ την φράση του προκατάχου σας, του κ.γεωργίου, ανδρέα, παπανδρέου: «δεν αλλάζουμε απλά βουλιάζουμε…» θέλοντας να περιγράψω την αδράνεια και την αναποτελεσματικοτητα των προαναφερθέντων προσώπων και της πολιτικής τους.  Κι αυτό θα συμβαίνει όσο δεν μπορούμε να ατιληφθούμε ότι:

      Τα συστήματα υγείας παγκοσμίως είναι δυναμικά προγράμματα που  αναθεωρούνται και αναπροσαρμοζονται σύμφωνα με τις ανάγκες του πληθυσμού αλλά και την γεωγραφία του τόπου εφαρμογής των.

      Η  πρωτοβάθμια υγεία στην χώρα μας ασκείται κυρίως από τους ιδιώτες ιατρούς. Καθημερινά δέχονται μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, αντιμετωπίζοντας μικρά και μεγάλα πρόβλήματα υγείας τους. Η πρόσφατη πρόταση του κ.Κυριόπουλου, καθηγητή Δημόσιας Υγείας, για την «νέα» πρωτοβάθμια υγεία, το επιβεβαίωνει. Η παράλληλη λοιπόν αξιοποίηση των υποδομών του κράτους αλλά και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και σε στελεχιακό δυναμικό, αποτελεί το  «key-point» της εφαρμογής και της εξοικονόμησης χρημάτων για την λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Υγείας.

κ.πρωθυπουργέ,
οι βασικές ασικές αρχές, οι άξονες στήριξης ενός δικαίου, αξιόπιστου και ασφαλούς προς τον πολίτη συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα πρέπει να είναι:

  -Πλήρης διαχωρισμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από την δευτεροβάθμια φροντίδα. Το ΕΚΑΒ επιβάλλεται να ανήκει διοικητικά και επιχειρησιακά στην πρωτοβάθμια ως λειτουργικός φορέας διασύνδεσης.
 -Δημιουργία Εθνικής Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με διακομματική θεσμκή στελέχωση και 5ετη θητεία.
 -Δημιουργία ενιαίου φορέα ΠΦΥ, με διαχωρισμό των εισφορών αυτής από αυτήν της σύνταξης (πρόνοια). Άμεση απόδοση των εισφορών περίθαλψης προς τον φορέα από τις τράπεζες την  στιγμή της είσπραξης. Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία κακής διαχείρησης τα επιμέρους ταμεία να μην αποδίδουν, να παρακρατούν τις εισφόρες περιθαλψης ενώ στην πραγματικότητα δεν τους ανήκουν.
 -Αντιστοιχία εισφορών με παροχές ως απόλυτο μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης, αποδοχής και αναγνώρισης προς τον πολίτη.
 Εξίσωση εισφορών. Είναι αδιανόητο για το ίδιο επίπεδο παροχών πολίτες διαφορετικών ταμείων να καταβάλουν διαφορετικές εισφορές.
 -Ανάπτυξη και προγραματισμός ανα Διοικητική Περιφέρεια με την συμμετοχή εκπροσώπων της ιατρικής και της νοσηλευτικής κοινότητας. Όλες οι περιφέρειες δεν είναι οι ίδιες γεωγραφικά και πληθυσμιακά. Επόμένως ο προγραμματισμός, ο σχεδιασμός για την Κρήτη δεν μπορεί να είναι ο ίδιος για την Ηπειρο ή για τα Δωωδεκάνησα.
 -Συλλογική σύμβαση του Φορέα με τον Ιατρικό Σύλλογο. Αυτό προυποθέτει φυσικά  την αναμόρφωση και αναδιάρθωση της λειτουργίας των συλλόγων ως θεσμικά όργανα της πολίτείας για την Υγεία.
 -Θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων συνταγογράφησης και παραπομπής  σε εξετάσεις (guide-lines, SPC-ενδείξεις φαρμάκου).
 -Ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον πολίτη, αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.

         O ιατρός αμείβεται ελεύθερα κατά κλινική εξέταση, για την επίσκεψη. Ο ασθενής καταβάλει το ποσό στον ιατρό και στη συνέχεια καταθέτει την απόδειξη στον φορέα για την είσπραξη των χρημάτων (20 ευρώ τουλάχιστον)  από τον φορέα εντός της εβδομάδος (όπως γινόταν παλαιότερα από τις τράπεζες, το ΤΣΜΕΔΕ κτλ).

           Η  καθιέρωση κλειστου προύπολογισμου  (budget) τεσσάρων διαστάσεων  μπορεί να οδηγήσει στον εξορθολογισμό και στην διαφάνεια των οικονομικών του συστήματος διατηρώντας τον ανθρωποκεντρικό του χαρακτήρα. Η «πρώτη διάσταση» αφορά τους ιατρούς, για εξετάσεις που ένας ασθενης επιβάλελεται να κάνει. Κάθε φορά που συνταγογραφεί μια έξέταση αυτή αφαιρείται από το budget του ιατρού. Η εξάντληση αυτής την διάστασης από τόν ιατρό συνεπάγεται ότι ΔΕΝ μπορεί να συστήσει άλλες εξετάσεις μέχρι την ανανέωση του (χρονική διάρκεια κλειστού προϋπολογισμού ένα έτος). Η διατήρηση της σε χαμηλά επίπεδα συνεπάγεται πριμ παραγωγικότητας (π.χ. 10% επί του συνολικού αποταμιευθέντος ποσού από τον ιατρό). Οι άλλες τρεις διαστάσεις (budget) αφορούν τον ασθενή. Η «δεύτερη διάσταση» αφορά τις ιατρικές επισκέψεις, η «τρίτη διάσταση» τις εργαστηριακές εξετάσεις. Κάθε επίσκεψη στον ιατρό και κάθε εξέταση που συνταγογραφείται όποιας αφαιρείται από το συνολικό ποσό της δεύτερης και της τρίτης διάστασης αντίστοχα. Δίδεται κι εδώ κίνητρο οικονομίας. Διατήρηση αυτού σε χαμηλά επίπεδα, θα μπορούσε να σημαίνει ισόποση φορολογική ελάφρυνση του ασθενούς στο τέλος του έτους. Η «τεταρτη διάσταση» αφορά τις ασθένειες, τις χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η οστεοπόρωση, η υπέρταση, τα αυτοάνοσα νοσήματα, κτλ.. Αφορά τον τακτικό έλεγχο των εξετάσεων που απαιτούνται για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της κλινικής κατάστασης των ασθενών εξαιτίας της νόσου. Ο κλειστός προϋπολογισμός ανά ασθένεια, η «τέταρτη διάσταση», είναι ανεξάρτητος αφορά μόνο την συγκεκριμένη ασθένεια και δεν αφαιρείται από την «τρίτη διάσταση» του ασθενούς. Αναλογιστικές μελέτες για τον καθορισμό του κλειστού πρόυπολογισμου (budget)  υπάρχουν ήδη. Το ποσό  αναπρόσαρμοζεται ΜΟΝΟ προς τα πάνω, όταν το αποφασίσει το ΕΣΠΦΥ, διατηρώντας ως ελάχιστο επίπεδο παροχών το σημερινό.

    Οι ιατροί που δεν εντάσσονται στο σύστημα  είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν το σύστημα της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας και συνταγογράφησης έχουν ελεύθερο πρόυπολογισμό εξετάσεων οι οποίες θα εγκρίνονται πριν εκτελεστούν. Οι ασθενείς συνεχίζουν να διατηρούν τις τρεις διαστάσεις  οι οποίες ανανεώνεται ανά έτος.

     Οι πολίτες που η ασφάλεια τους καλύπτεται από την Πρόνοια (φτωχοί, αναξιοπαθούντες, ανασφάλιστοι), εξετάζονται από το συμβεβλημένους ιατρούς, στα ιατρεία τους, χωρίς να πληρώνουν επίσκεψη.  Η αμοιβή της κλινικής εξέτασης τους ορίζεται στα 10 ευρώ, και θα αποδίδεται στον ιατρό από τον φορέα ΠΦΥ ανά μήνα, υποβάλλοντας συγκεντρωτική κατάσταση.

      Στην Πρωτοβάθμια Υγεία επίσης υπαρχουν και επείγοντα περιστατικά που δεν χρειάζονται νοσηλεία. Οι μοναδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, τα πολυίατρεία του ΙΚΑ , θα μπορούσαν να μετατραπούν άμεσα σε κέντρα 24ωρης εφημερίας αστικού τύπου,  που στελεχόνονται από ιατρούς πρώτης γραμμής (αναισθησιολόγος, παθολόγος, παιδίατρος, ορθοπαιδικός, γενικός χειρουργός, ΩΡΛ, πνευμονολόγος). Οι γιατροί είναι συμβεβλημένοι ιατροί της Πρωτοβάθμιας Υγειας, ιδιώτες, που κάνουν το 8ωρο τους και αμοίβονται ως γενική εφημερία (το γνωστό locum). Ειδικότητες  δεύτερης γραμμής καλύπτονται με εφημερία ετοιμότητος. Τα κέντρα υγείας δεν αλλάζουν το χαρακτήρα τους, απλά εντάσσονται στο σύστημα της εφημερίας ΠΦΥ.

     κ.πρωθυπουργέ,
η υγεία είναι ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση. Οι τεχνοκράτες, οι οικονομολόγοι, οι αριθμοί, δίδουν την πραγματικότητα αλλά μας αποκρίνουν  από το όραμα ενός κράτους δικαίου. Είναι καιρός να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία αναδιαρθόνωντας ουσιαστικά την υγεία στν χώρα μας, διατηρώντας τον αθρωποκεντρικο χαρακτήρα που επιβάλλεται να έχει.

Υ.Γ.: τα μικρά γράμματα στα ονόματα των πολιτικών δεν αποτελούν ορθογραφικό λάθος ή αμέλεια.

Ο ΧΑΡΗΣ Χ. ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗΣ ειναι ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ


12 Αυγούστου 2014, 11:29:55
Απάντηση #183
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν μπορεί να είναι παρακάτω από Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος, και όμως ανέλαβε για 5 χρόνια καθήκοντα προέδρου του "Εθνικού Κέντρου Διαβήτη".

Πριν από 4 χρόνια είχε αποτελέσει παρελθόν για το Αττικό: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Όμως, οι υπηρεσίες που μόνο ( ; ) αυτός μπορούσε να προσφέρει, τον ανέσυραν στην ενεργό δράση:Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ορίστηκε ο κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης, ενώ η θητεία των μελών είναι πενταετής.
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Αυγούστου 2014, 11:35:57 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

12 Αυγούστου 2014, 17:06:09
Απάντηση #184
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Του Χάρη Βαβουρανάκη 
"Να ελπίζω;"
[spoiler]Να ελπίζω…;
 
Κύριε αναπληρωτή υπουργέ της Υγείας, 

εμείς τελικά , οι ιατροί, δεν σας συναντήσαμε στην επίσκεψη σας στην πόλη μας. Το θέλαμε για να σας πούμε ή καλύτερα να σας δείξουμε την καθημερινότητα ενός ιατρού, ως επαγγελματία αλλά και ως πολίτη που μπορεί και να αρρωστήσει. Ελπίζω… την επόμενη φορά να σας συναντήσουμε. Σας προσκαλούμε εμείς, να επισκεφτείτε την πόλη μας σε μια βόλτα- καταγραφή Υγείας. Μια καταγραφή που κάποιοι δεν σας έδειξαν και κάποιοι άλλοι δεν σας άφησαν έστω και υποτυπωδώς να δείτε.

Αρχικά στο ιατρείο του Δημήτρη, συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ ιατρού παθολόγου, τις πρώτες ημέρες του μήνα. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας βλέποντας τόσους ανθρώπους να περιμένουν από τις έξι το πρωϊ τον ιατρό τους για να γράψουν τα φάρμακα τους. Θα αισθανόσασταν την αγωνία τους να προλάβουν να πάρουν το φάρμακο τους. Θα σας έλεγα να τον περιμένουμε, να δούμε πως εργάζεται ο ιατρός, να ακούσουμε τον προβληματισμό του μα πραγματικά οι ασθενείς (ΟΧΙ οι πελάτες) θα μας κοίταζαν με περίεργο βλέμμα φοβούμενοι ότι θα χάσουν τη σειρά τους. Κι είμαι σίγουρος ως ιατρός που είστε, θα καταλαβαίνατε πως και γιατί μερικοί ιατροί ( προσοχή (!!) όχι όλοι, υπάρχουν και οι «πονηροί») συνταγογραφούν υπερβολικά. 

Μετά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου που βγαίνει από εφημερία. Εδώ το σύστημα υγείας πραγματικά αναστενάζει. Ασθενείς να περιμένουν ώρες να εξεταστουν λόγω της έλλειψης προσωπικού, αλλά κυρίως λόγω της απουσίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που οδηγεί τους πολίτες στο Νοσοκομείο για το παραμικρό. Νομίζω το γνωρίζετε, πως το ΠΕΔΥ δε θα μεγαλώσει ποτέ. Θα βλέπατε ότι έχουν αυξηθεί οι ανασφάλιστοι που φτάνουν εδώ καθυστερημένα και καμιά φορά σε άσχημη κατάσταση, επειδή απλά (!) δεν έχουν να πληρώσουν τη νοσηλεία. Αν είμαστε τυχεροί θα συναντήσουμε και τη Σοφία, μια συνάδελφο παιδίατρο. Είμαι σίγουρος θα σας έλεγε ακριβώς αυτό που είπε και σε μένα… ένα αντίστοιχο πρωϊνό βγαίνοντας από εφημερία… -όταν την έψαχνα να με ενημερώσει για ένα παιδάκι που είχα παραπέμψει κι ήθελα να δω πως πάει…- «Είμαι μετά από κακή εφημερια που την έκανα απλήρωτη. Για το καλο του κοινωνικού συνόλου και μετά από τέσσερεις μήνες που οικειοθελώς προσφέρουμε τσάμπα δύο εφημεριες...καλημέρα…» Και στο σύστημα υγείας υπάρχουν κι άλλοι πολλοί γιατροί (οι περισσότεροι) σαν τη Σοφία, το γνωρίζεται… 

Πιθανόν θα συναντήσουμε και τον Νίκο έναν νέο ιατρό που μόλις τελείωσε την Σχολή. Έρχεται στις εφημερίες για να μην ξεχάσει την τέχνη, όπως λέει. Θα σας έλεγε για αυτά τα νέα παιδιά που μόλις πάρουν το πτυχίο τους ψάχνουν να βρουν χώρα υποδοχής για ειδίκευση και εργασία. Από τους μετανάστες του πρωτογενή τομέα της δεκαετίας του 60, στους μετανάστες με το στηθοσκόπιο του σήμερα. Μόνο που αυτή η επιστημονική αιμορραγία θα οδηγήσει σε κοινωνική αφυδάτωση, μιλώντας με όρους ιατρικής. Κι εμείς (αυτοί που δεν μπορούν να φύγουν εξωτερικό) σε λίγο δε θα έχουμε ιατρούς για μας.

Στη συνέχεια στην Μονάδα Υγείας του πρώην ΙΚΑ, πρώην ΕΟΠΥΥ, και νυν ΠΕΔΥ. Άνθρωποι που προσπαθούν να γράψουν φάρμακα, άλλοι που θέλουν να καταθέσουν την αναρρωτική τους αλλά το σύστημα θέλει «χαρτί νοσοκομείου», άλλοι να αναζητούν την επιτροπή αναπηρίας. Κοινος παρανομαστής σε όλους η ένταση, η οργή, η δυσπιστία κι η απογοήτευση.

Κι από εκεί σ’ ένα μικροβιολογικό ιατρείο. Θα ακούσετε την αγωνία της Μαρίας για το claw back και το rebate, που σε απλά ελληνικά σημαίνουν… «δεν έχω χρήματα να σε πληρώσω και σου κουρεύω αυτά που σου χρωστώ(!)»… τόσο απλά. Θα σας πει επίσης για τις ελεγκτικές εταιρείες που δημιουργήθηκαν για να κάνουν τη δουλειά που δεν έκαναν τα ταμεία τον έλεγχο δηλαδή στα «χαρτάκια» που ήδη είχαν ελέγξει οι ελεγκτές των ταμείων. Μόνο που τώρα τις αυτές τις εταιρείες θα τις πληρώσουν οι ελεγχόμενοι. Δηλαδή την ανεπάρκεια ετών του κράτους θα τη ν πληρώσει άλλος για μια ακόμα φορά. Σας μπέρδεψε…; Εμείς να δείτε πόσο μπερδεμένοι είμαστε… 

Στο τέλος κι από έναν ΩΡΛ, τον Μίλτο, δίπλα είναι, αυτός μη συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ. Θα δείτε την οργή και την αγνάκτηση του για τα χρήματα που μας χρωστάτε από το 2011, ενώ πληρώνει κανονικά και εμπρόθεσμα τον φόρο του. Και θα σας πει την έκπληξη που ένιωσε όταν αρχές του Ιουλίου, δέχτηκε «κίτρινη» κάρτα από την ΗΔΙΚΑ γιατί είχε υπερβεί το όριο του στη συνταγογράφηση. Γιατί κι αυτός πιστεύει ότι στη θεραπεία δεν υπάρχουν λογιστικά όρια, μόνο επιστημονικοί κανόνες αυτά που στην ιατρική λέμε θεραπευτικά πρωτόκολλα, κατευθυντήριες γραμμές.

Θα έχει ενδιαφέρον να πάμε και σε ένα κέντρο υγείας, ας πούμε στις Μοίρες για να δείτε τις συνθήκες που εργάζονται ιατροί και νοσηλευτές. Να ακούσετε την οργή και την απελπισία των χωρικών που πολλές φορές εισπράττουν άδικά οι συνάδελφοι μου. 

Κύριε υπουργέ , 

σε μια κρίση όπως αυτή που βιώνουμε τα τελευταία πέντε χρόνια, η πιο τολμηρή επιλογή είναι δυνητικά η πιο επωφελής. Κι ακριβώς αυτό ζητάμε, προγραμματισμό και τολμηρές επιλογές. Προγραμματισμός στην Υγεία σημαίνει αξιόπιστες και αλγοριθμικά εύκολα προσπελάσιμες υπηρεσίες Υγείας (κοινωνικό κράτος) και περιορισμό στη σπατάλη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. 

Τολμηρή επιλογή αποτελεί ο διαχωρισμός της πρωτοβάθμιας από την δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας. Επιτέλους κάποτε πρέπει να αντιληφθείτε ότι την Πρωτοβάθμια Υγεία που στην χώρα μας ασκείται κυρίως από τους ιδιώτες ιατρούς. Καθημερινά δέχονται μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, όπως είδατε στο ιατρείο του Δημήτρη του παθολόγου, αντιμετωπίζοντας κάθε πρόβλημα της υγείας τους. Η πρόταση του κ.Κυριόπουλου, καθηγητή Δημόσιας Υγείας, τον Οκτώβριο λίγο πριν το ΠΕΔΥ, για την «νέα» πρωτοβάθμια υγεία, το επιβεβαιώνει εμφατικά. Η παράλληλη λοιπόν αξιοποίηση των υποδομών του κράτους αλλά και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και σε στελεχιακό δυναμικό, αποτελεί το «key-point» της εφαρμογής και της εξοικονόμησης χρημάτων για την λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Υγείας. Όσο για την φαρμακευτική δαπάνη είναι πρόβλημα, και μειώνεται με μέτρα κοινής λογικής: Φάρμακα χορηγούνται μόνο με ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ. Εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και ενδείξεων του σκευάσματος (SPC). Θεραπεία μηνός, ημερήσιο κόστος νοσηλείας να γίνουν όλα 30αρια και να πριμοδοτηθούν οι τρίμηνες συσκευασίες. Όλα τα έχετε δοκιμάσει… δοκιμάστε κι αυτό… θα σας εκπλήξει ευχάριστα.

Κάποτε στη χώρα μας θα πρέπει να ξεχωρίσουμε την «πρόνοια» από την «περίθαλψη. Τολμηρή επιλογή είναι τα κρατικά νοσοκομεία, όλα τα νοσοκομεία, να έχουν υπαρκτό οικονομικό ισολογισμό. Να κοστολογούν με πραγματικές τιμές τα υπηρεσίες τους π.χ. το νοσήλιο παραμένει σταθερό από την εποχή του Κόρακα (ήρωας της Κρητικής επανάστασης).Να αποκτήσουν την ευθύνη διαχείρισης των πόρων τους καθώς και την ευθύνη παραγωγής έργου που τώρα δεν έχουν.

Τολμηρή επιλογή είναι ο κεντρικός σχεδιασμός και συντονισμός της εκπαίδευσης. Η αποσύνδεση της ημερομηνίας κτήσης του πτυχίου από την εισαγωγή στην ειδικότητα, η δημιουργία Κεντρικής Επιτροπής Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης, η κατάρτιση Ενιαίου Εκπαιδευτικού Προγράμματος ανά ειδικότητα, η διαρκής αξιολόγηση των προγραμμάτων αυτών, αποτελούν μερικές μόνο προτάσεις μας για τον επαναπατρισμό των μεταναστών με το στηθοσκόπιο.

Προχωρήστε στην άμεση αποπληρωμή όλων των ιδιωτών ιατρών από όλα τα ταμεία που τους οφείλουν συμπεριλαμβανομένου και του 10% του πρόχειρου λογιστικού ελέγχου. Εφαρμόστε άμεσα τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα επιδόματα Βιβλιοθήκης και Σεμιναρίων στους ιατρούς του ΕΣΥ. Κι αν δεν έχετε χρήματα τότε απλά προχωρήστε σε συμψηφισμό των οφειλών σας με τις οφειλές μας. Για όλα αυτά και για πολλά άλλα δεν ακούσαμε τίποτα στην πρόσφατη επίσκεψη σας.

Κύριε υπουργέ, 

πριν μερικά χρόνια βρέθηκα στην εναρκτήρια εκδήλωση ενός ιατρικού συνεδρίου εκπροσωπώντας τον Ιατρικό Σύλλογο. Στην ίδια εκδήλωση δίπλα μου ήταν ένας ιατρός βουλευτής (όχι βουλευτής –ιατρός) την περίοδο εκείνη. Είπα να αξιοποιήσω το ακαδημαϊκό δεκάλεπτο της αναμονής και να θέσω μερικά θέματα που γνωρίζει. Μα η απάντηση του ήταν αποστομωτική… «είμαι πολιτικός, δεν είμαι πια γιατρός», είπε, κι η συζήτηση τελείωσε σε ένα λεπτό. Ελπίζω εσείς να μην ανήκετε στους πολιτικούς που αποποιούνται της ιατρικής μόλις εκλεγούν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Που ονομάζουν τους «πρώην» συναδέλφους τους, τους ιατρούς δηλαδή, πάροχους υγείας. Να ελπίζω…;

Χάρης Βαβουρανάκης
Ορθοπαιδικός Χειρούργος[/spoiler]
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

1 Μαρτίου 2016, 14:58:37
Απάντηση #185
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
01/03/2016
του Αιμίλιου Νεγκή.


01/03/2016
του Αιμίλιου Νεγκή.


Παλάτια στην άμμο μελετά να χτίσει η κυβέρνηση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Το σχέδιο της επιτροπής του Αλέξη Μπένου, στο οποίο βασίζεται η κυβέρνηση, προβλέπει ότι συνολικά χρειάζονται 24.000 εργαζόμενοι (!), δηλαδή, το ετήσιο κόστος μόνο για μισθούς αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ!

Η επιτροπή Μπένου (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) έχει εκτιμήσει ότι για να καλύψουμε τις ανάγκες όλης της χώρας χρειαζόμαστε 2.206 ιατρεία γειτονιάς (ένα ιατρείο ανά 5.000 πληθυσμού).

Σε κάθε ιατρείο εκτιμά ότι χρειαζόμαστε δύο γιατρούς (γενικούς ή παθολόγους), δύο νοσηλεύτριες και μία γραμματέα, ενώ ανά δύο ιατρεία έναν παιδίατρο. Έτσι, για να καλύψουμε τις ανάγκες, έχουμε ανάγκη από 5.515 γιατρούς, 4.412 νοσηλεύτριες και 2.206 γραμματείς, σύνολο 12.133 εργαζόμενους.

Η ίδια επιτροπή εκτίμησε ότι χρειαζόμαστε μία μονάδα αναφοράς ανά 25.000 κατοίκους, ήτοι 441 μονάδες. Κάθε μονάδα πρέπει να έχει 4 γενικούς ιατρούς ή παθολόγους, 7 ειδικούς ιατρούς σε δύο βάρδιες, 2 ακτινολόγους, 2 μικροβιολόγους 4 οδοντίατρους και έναν γιατρό εργασίας. Ήτοι, 11.907 γιατρούς…

Συνολικά, λοιπόν, χρειαζόμαστε 17.422 γιατρούς και 6.618 λοιπό προσωπικό. Άρα, σύμφωνα με την επιτροπή, για να λειτουργήσει ένα ένα πλήρες σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας θα χρειαστεί 24.040 εργαζόμενους!

Αν λοιπόν υπολογίζουμε ότι κάθε εργαζόμενος θα αμείβεται κατά μέσο όρο με 2.000 μικτά, τότε βλέπουμε ότι η ετήσια μισθοδοσία τους θα φθάσει τα 577 εκατ. ευρώ (24.040 Χ 2.000 μικτά Χ 12). Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται διάφορα βασικά έξοδα:

Λειτουργικά (ρεύμα, νερό, τηλ.)
Φύλαξη, καθαριότητα χώρων
Αγορά αναλωσίμων (γάντια, σύριγγες)
Αγορά αντιδραστηρίων
Αγορά και συντήρηση εξοπλισμού
Δεν είναι τυχαίο ότι την εποχή, που λειτουργούσαν τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, το ετήσιο κόστος λειτουργίας τους εκτιμάται ότι άγγιζε τα 800 εκατ. ευρώ! Όταν μάλιστα είχαν κυρίως συμβασιούχους γιατρούς και όχι πλήρους και αποκλειστικής, όπως σχεδιάζεται στο νέο σύστημα.

Μπορούμε βάσιμα λοιπόν να υποθέσουμε ότι στην πλήρη ανάπτυξή του το σύστημα είναι δυνατόν να στοιχίζει περίπου 1,2-1,5 δις ευρώ το χρόνο!

Από την άλλη, θα μου πει κανείς «λεφτά υπάρχουν», αλλά σήμερα οδεύουν στον ιδιωτικό τομέα. Πράγματι, σήμερα, ο ΕΟΠΥΥ ξοδεύει ετησίως περίπου 350 εκατ. σε διαγνωστικές εξετάσεις (διαγνωστικά κέντρα και ιδιώτες γιατροί) και περίπου 80 εκατ. σε ιατρικές επισκέψεις σε ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς. Σύνολο 430 εκατ.

Θέλετε ο ΕΟΠΥΥ να κόψει τελείως και τις δαπάνες σε ιδιωτικές κλινικές και οι ασφαλισμένοι να νοσηλεύονται μόνο στο ΕΣΥ; Έτσι, θα βρεθούν άλλα 250 εκατ. Συνεπώς, σύνολο περίπου 700 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, περίπου τα μισά από όσα θα χρειαστούν…
( που ούτε αυτά μπορούν να τα πληρώσουν ).

Σημειώνω εδώ ότι σήμερα ο ιδιωτικός τομέας έχει ξεκάθαρο προβάδισμα σε ότι έχει να κάνει με ιατρική τεχνολογία και θα είναι σχεδόν αδύνατο για τον ΕΟΠΥΥ να διακόψει τελείως τη συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές. Π.χ. ο ιδιωτικός τομέας έχει σχεδόν μονοπώλιο στην ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο.

Υπάρχει και το νέο ΕΣΠΑ θα πει κάποιος άλλος. Είτε το θέλουμε είτε όχι, η μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων (γιατρών, νοσηλευτών και γραμματέων) ουδέποτε υπήρξε επιλέξιμη δαπάνη για διάφορα κοινοτικά προγράμματα…

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, λέγοντας ότι θα θέσει σε λειτουργία μόνο 25 ιατρεία γειτονιάς φέτος και άλλα τόσα του χρόνου. Δηλαδή, με αυτόν το ρυθμό θέλουμε μια 20ετία!

Άφησα το τελευταίο και πιο κρίσιμο ερώτημα για το τέλος: Οι πολίτες θα είναι περισσότερο ικανοποιημένοι από αυτό το κρατικό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας; Θα είναι πιο ικανοποιημένοι από το να μην έχουν δικαίωμα να επισκέπτονται ιδιώτες γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές;

Ξέρω σίγουρα κάποιους που θα τρίβουν τα χέρια τους: τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Διότι εκεί θα χρειαστεί να προσφύγουν όσοι επιθυμούν να αποφύγουν ουρές και αναμονή για να βρουν καλό γιατρό, να κάνουν μία εξέταση ή να νοσηλευτούν σε κάποιο μονόκλινο ή δίκλινο δωμάτιο…

Υπάρχει μόνον ένας τρόπος να βρεθούν χρήματα. Να εξοικονομηθούν από το ΕΣΥ, μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων και μονάδων, τα οποία φτιάχτηκαν κυρίως για να ικανοποιηθούν οι ψηφοθηρικές ανάγκες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Και όχι οι ανάγκες υγείας του πληθυσμού.

Είναι σε θέση όμως οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης, που γαλουχήθηκαν από το νοσοκομειο-κεντρικό ΕΣΥ, να ξεπεράσουν ιδεοληψίες και ταμπού; Οι κινήσεις και αποφάσεις τους μετά από ένα χρόνο διακυβέρνησης δείχνουν πως όχι.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Μαρτίου 2016, 17:45:07 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

3 Μαρτίου 2016, 12:03:19
Απάντηση #186
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Το μεταφέρω από το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος αφού αφορά το άνω θέμα:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αξίζει μια καλύτερη και πληρέστερη απάντηση, αλλά ελλείψει χρόνου και διάθεσης μπορώ να πω μόνο το εξής:

Αυτό το κοστοβόρο - όπως παρουσιάζεται- σύστημα πρωτοβάθμιας δεν περιλαμβάνει καθόλου ιδιωτική δαπάνη, η οποία σήμερα  - και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα - είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Μήπως στον λογιστικό υπολογισμό που έγινε πρέπει να ληφθεί κι αυτό υπόψιν, την εποχή που για μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού η δαπάνη αυτή είναι πλέον μη εξυπηρετήσιμη;...
   Μα η ιδιωτική δαπάμη είναι ...ιδιωτική.Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ενώ σύμφωνα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (σελίδα 16) το 2010 ήταν 1118.30 $ κατά κεφαλήν. Ίσως τώρα να είναι λιγότερο, ίσως περισσότερο, δεν το ψάχνω περεταίρω. Βέβαια στο άνω ποσό είναι και τα οδοντιατρικά (ας πούμε τα μισά).
   Φανταστείτε να ζητηθεί απο τον κάθε πολίτη (είπαμε κατά κεφαλήν - στους πολύτεκνους πολλαπλασιάζεται) ~ 400 ευρώ ετησίως για το δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας Υγείας! Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Αντέχουμε περισσότερη φορολογία; Ούτε εμπιστεύομαι τις ...αγαθές προθέσεις των πολιτικών.

4 Μαρτίου 2016, 00:34:25
Απάντηση #187
Αποσυνδεδεμένος

deleteduser


Η δαπάνη είναι στην ουσία της μία. Η δημόσια προέρχεται από τη φορολογία που τροφοδοτείται από την τσέπη μας. Η ιδιωτική δαπάνη βγαίνει απευθείας από τη τσέπη μας.
Η διαφορά είναι ότι στην πρώτη περίπτωση - θεωρητικά τουλάχιστον - η δαπάνη αποτελεί συνάρτηση του εισοδήματος ενώ στη δεύτερη περίπτωση όχι. Επίσης στην δεύτερη περίπτωση η δαπάνη επιβαρύνει όσους κάνουν μεγαλύτερη χρήση των υπηρεσιών υγείας, άρα αυτούς που έχουν και μεγαλύτερη ανάγκη.

Ένα δημόσιο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας σίγουρα θα επιβαρύνει περισσότερο τον προϋπολογισμό, θα μειώσει όμως την ιδιωτική δαπάνη για την υγεία. Αν οργανωθεί σωστά (μα φυσικά έχω αμφιβολίες) μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες υπηρεσίες υγείας και με χαμηλότερο συνολικά και μακροπόθεσμα κόστος.

4 Μαρτίου 2016, 08:27:28
Απάντηση #188
Συνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ένα δημόσιο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας σίγουρα θα επιβαρύνει περισσότερο τον προϋπολογισμό, θα μειώσει όμως την ιδιωτική δαπάνη για την υγεία. Αν οργανωθεί σωστά (μα φυσικά έχω αμφιβολίες) μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες υπηρεσίες υγείας και με χαμηλότερο συνολικά και μακροπόθεσμα κόστος.

Συμφωνώ ότι πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα στη δημόσια υγεία. Για να υπάρχει όμως εφάμιλλη απόδοση δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος υγείας θα πρέπει τα κίνητρα και η απόδοση να είναι συγκρίσιμα. Στους τομείς αυτούς πάσχει πολλαπλώς η δημόσια υγεία. Αν κάτι ανάλογο συμβεί στην ιδιωτική, το μαγαζί κλείνει. Για να υπάρχει υγιής δημόσιος τομέας, θα πρέπει η λογική της επιβίωσης μίας δημόσιας δομής να μη στηρίζεται απλά και μόνο στο ότι μοιραία θα επιβαρύνει περισσότερο τον προϋπολογισμό, αλλά στο ότι θα καταργήσει στην πράξη την αναγκαιότητα μίας αντίστοιχης ιδιωτικής.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

4 Μαρτίου 2016, 12:17:08
Απάντηση #189
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ένα δημόσιο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας σίγουρα θα επιβαρύνει περισσότερο τον προϋπολογισμό, θα μειώσει όμως την ιδιωτική δαπάνη για την υγεία. Αν οργανωθεί σωστά (μα φυσικά έχω αμφιβολίες) μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες υπηρεσίες υγείας και με χαμηλότερο συνολικά και μακροπόθεσμα κόστος.
..... θα πρέπει η λογική της επιβίωσης μίας δημόσιας δομής να μη στηρίζεται απλά και μόνο στο ότι μοιραία θα επιβαρύνει περισσότερο τον προϋπολογισμό, αλλά στο ότι θα καταργήσει στην πράξη την αναγκαιότητα μίας αντίστοιχης ιδιωτικής.
   Συγγνώμη που είμαι δύσπιστος και απαισιόδοξος, χωρίς πάντως να διαφωνώ μαζί σας... Εγώ πάντως το βλέπω ως εκκολαπτόμενο νέο ΙΚΑ (ευτυχώς χωρίς την αποκλειστικότητα συνταγογράφησης). Όταν αποδείξει ο δημόσιος τομέας ότι έχει αφήσει πίσω του την χρόνια γνωστή "δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία", καταργηθούν οι γελοιότητες στο πολιτικό σύστημα (πχ μετακλητοί υπάλληλοι), να μην υπάρχει ανάγκη ιδιωτικής χρηματοδότησης νοσοκομείων και πολλά παρόμοια τότε να συμβάλλουμε και εμείς τα 300-500 ευρώ ετησίως που πιθανόν χρειάζονται. Τα άνω δεν τα βλέπω σε τούτη τη ζωή, σε αυτή τη γενιά...

28 Σεπτεμβρίου 2016, 06:37:09
Απάντηση #190
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Health Daily. 26/09/2016

ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΦΥ Στόχος να έχει ψηφιστεί εντός του έτους
 
Οικογενειακός γιατρός, γιατρός γειτονιάς και ομάδα υγείας σε κάθε γειτονιά, καθώς και νέες συμβάσεις με 3.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό, που θα έχει πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου σχεδίου νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το εν λόγω σχέδιο αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος». Το σχέδιο θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση με στόχο να έχει ψηφιστεί εντός του 2016. Το κόστος του εγχειρήματος, που βασίζεται στο μοντέλο της Πορτογαλίας, ανέρχεται ετησίως στα 80 εκατομμύρια ευρώ, ( Μα κύριε Ξανθέ μου μόνο για σκευάσματα ειδικής διατροφής δίνετε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) και άλλα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος δίνετε για επιθέματα κατακλίσεων) κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής (2017 και 2018), ενώ στην πλήρη ανάπτυξή του θα κοστίζει πάνω από 300 εκατομμύρια. Θα καλυφθεί από πόρους του ανασχεδιασμένου ΕΣΠΑ ( μα καλά εσείς δεν λέγατε πριν λίγο καιρό ότι δεν έχουμε ανάγκη την Ευρώπη ότι μας πίνει το αίμα κτλ ;  ), το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εθνικούς πόρους. Σε πρώτη φάση, το σύστημα θα στηριχτεί σε 3.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό και 250 δομές - Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Θα λειτουργήσουν σε 60 μεγάλες πόλεις, καλύπτοντας το 30% του αστικού πληθυσμού της χώρας. Μεταξύ των πόλεων αυτών περιλαμβάνονται το Κορδελιό - Εύοσμος, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, ο Βόλος, η Νέα Φιλαδέλφεια, το Κερατσίνι, το Πέραμα, η Μυτιλήνη και η Κομοτηνή. Κάθε μονάδα θα έχει έναν πληθυσμό αναφοράς, 10.000 κατά μέσον όρο. Θα τηρούνται οδηγίες και πρωτόκολλα, ώστε να έχουμε πιο τεκμηριωμένη άσκηση της Ιατρικής, χωρίς προκλητή ζήτηση και περιττές παρεμβάσεις.
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Σεπτεμβρίου 2016, 06:45:06 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Οκτωβρίου 2016, 01:28:49
Απάντηση #191
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Πρωτοβάθμια υγεία: Μειώνονται οι ιδιώτες με σύμβαση, έρχονται οι οικογενειακοί γιατροί.

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2016
Ειρήνη Ανδρουλάκη , CNN Greece


Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σταδιακά θα περάσει εξολοκλήρου στον δημόσιο τομέα. Αυτό σημαίνει ότι προοδευτικά θα μειωθούν οι συμβεβλημένοι ιδιώτες γιατροί όσο θα αυξάνονται οι τοπικές μονάδες υγείας ή αλλιώς τα ιατρεία γειτονιάς.

Οι τρεις στόχοι που έχει θέσει ο αρμόδιος αναπληρωτής γενικός γραμματέας, Σταμάτης Βαρδαρός είναι:
η καθολική κάλυψη του μόνιμου πληθυσμού
η ισότιμη πρόσβαση, ανεξαρτήτως εισοδήματος και περιοχής
και η οικονομική προστασία, δηλαδή δωρεάν υπηρεσίες υγείας.
Το φιλόδοξο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας αναμένεται να μπει σε εφαρμογή τον Μάιο του 2017.

Πιλοτική εφαρμογή

Σε πρώτη φάση θα καλυφθεί ένα μέρος του πληθυσμού (το 30% του αστικού και το 25% του συνολικού). Συγκεκριμένα:
2.407.506 μόνιμοι κάτοικοι
62 σημεία σε όλη την χώρα
240 Τοπικές Μονάδες Υγείας (Το.Μ.Υ)
1.024 οικογενειακοί γιατροί
356 παιδίατροι
3.053 συνολικά το προσωπικό στις Το.Μ.Υ
Σταδιακά το δίκτυο αυτό θα αναπτυχθεί μέχρις ότου καλυφθεί το 100% του πληθυσμού.
Εγγραφή και καθεστώς λειτουργίας

Το κάθε ιατρείο γειτονιάς που θα βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό θα καλύπτει 10.000 με 12.000 κατοίκους.
Οι κάτοικοι θα πηγαίνουν στην τοπική μονάδα και θα εγγράφονται μόνο με το ΑΜΚΑ τους. Έτσι θα αποκτούν τον οικογενειακό τους γιατρό, ο οποίος θα μπορεί να τους επισκεφτεί και στο σπίτι.
Αν δεν μείνουν ευχαριστημένοι από τον συγκεκριμένο γιατρό θα μπορούν να εγγραφούν σε άλλον μετά από ορισμένο διάστημα, το οποίο ακόμη δεν έχει οριστεί.
Το ιατρείο γειτονιάς θα λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και θα είναι στελεχωμένο ως εξής:
4 οικογενειακοί γιατροί (γενικοί ιατροί και παθολόγοι)
1 παιδίατρος
2 νοσηλευτές
1 κοινωνική λειτουργός

Οι γιατροί που θα απασχοληθούν στα ιατρεία γειτονιάς θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης –δηλαδή δεν θα μπορούν να έχουν δικό τους ιατρείο- με τριετή σύμβαση και με μηνιαίο μισθό 1.800 ευρώ καθαρά.
Η προκήρυξη για τις θέσεις αναμένεται να βγει τον Δεκέμβριο. Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν και όσοι έλληνες γιατροί βρίσκονται στο εξωτερικό και θέλουν να επιστρέψουν.
Το ετήσιο κόστος λειτουργίας για τις τοπικές μονάδες υγείας υπολογίζεται στα 80.000.000 ευρώ και θα καλυφθεί από κοινοτικά κονδύλια για τα πρώτα τρία χρόνια, μετά θα περάσει στον κρατικό προϋπολογισμό. ( 80 εκατομμύρια ευρώ/έτος για την ΠΦΥ, και 60 εκατομμύρια ευρώ/έτος για επιθέματα κατακλίσεων... Και άλλα 60 εκατομμύρια ευρώ/έτος για σκευάσματα ειδικής διατροφής... Και άλλα 60 εκατομμύρια ευρώ (τουλάχιστον)/έτος για τα Νεότερα αντιπηκτικά ( ΝΟΑΚ ). Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Ωρέ ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;
Τα ΠΕΔΥ θα διατηρηθούν και θα ενισχυθούν με επιπλέον ειδικότητες γιατρών.
Η πύλη εισόδου στο σύστημα, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του ασθενούς, θα είναι τα ιατρεία γειτονιάς χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορεί κάποιος ασθενής να πηγαίνει απευθείας στις μονάδες ΠΕΔΥ.
Ανάσα για τα δημόσια νοσοκομεία

Σύμφωνα με την ομάδα εργασίας του υπουργείου υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας υπολογίζεται ότι με την λειτουργία των τοπικών μονάδων, οι επισκέψεις σε ΠΕΔΥ και εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων:
στο τέλος του 2017 θα έχουν μειωθεί κατά 11,3% δηλαδή 3.091.000 λιγότερες επισκέψεις
ενώ στο τέλος του 2018 η μείωση θα φτάσει στο 20,4% δηλαδή 5.572.000 λιγότερες επισκέψεις.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Οκτωβρίου 2016, 08:33:25 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Οκτωβρίου 2016, 08:07:20
Απάντηση #192
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πρωτοβάθμια υγεία: Μειώνονται οι ιδιώτες με σύμβαση, έρχονται οι οικογενειακοί γιατροί.

Σταδιακά το δίκτυο αυτό θα αναπτυχθεί μέχρις ότου καλυφθεί το 100% του πληθυσμού.
Το κάθε ιατρείο γειτονιάς που θα βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό θα καλύπτει 10.000 με 12.000 κατοίκους.
4 οικογενειακοί γιατροί (γενικοί ιατροί και παθολόγοι)
1 παιδίατρος
2 νοσηλευτές
1 κοινωνική λειτουργός
Οι γιατροί που θα απασχοληθούν στα ιατρεία γειτονιάς θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης –δηλαδή δεν θα μπορούν να έχουν δικό τους ιατρείο- με τριετή σύμβαση και με μηνιαίο μισθό 1.800 ευρώ καθαρά.
Το ετήσιο κόστος λειτουργίας για τις τοπικές μονάδες υγείας υπολογίζεται στα 80.000.000 ευρώ και θα καλυφθεί από κοινοτικά κονδύλια για τα πρώτα τρία χρόνια, μετά θα περάσει στον κρατικό προϋπολογισμό.

Κάποιος εκεί στο υπουργείο μάλλον βλέπει οράματα, δεν εξηγείται αλλιώς.
Έχουμε και λέμε, 11.000.000 πληθυσμός/ 11.000 κάτοικοι σε μέσο όρο = 1.000 ιατρεία χ 5 ιατροί χ 12 μήνες χ 1.800€ = 108εκ€. Και αυτά μόνο για ιατρικό προσωπικό, για τα υπόλοιπα (λειτουργικά έξοδα και μη ιατρικό προσωπικό) γαργάρα :o
Και όλες τις συμβάσεις με Γ.Ι και παθολόγους να καταργήσει, τα νούμερα δεν βγαίνουν.
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Οκτωβρίου 2016, 08:15:16 από GirousisN »

6 Οκτωβρίου 2016, 11:08:40
Απάντηση #193
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Μάλλον τα νούμερα που βγάζουν αναφέρονται στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος
Παράθεση
Πιλοτική εφαρμογή

Σε πρώτη φάση θα καλυφθεί ένα μέρος του πληθυσμού (το 30% του αστικού και το 25% του συνολικού). Συγκεκριμένα:
2.407.506 μόνιμοι κάτοικοι
62 σημεία σε όλη την χώρα
240 Τοπικές Μονάδες Υγείας (Το.Μ.Υ)
1.024 οικογενειακοί γιατροί
356 παιδίατροι

1400 γιατροί (χονδρικά) με 1800 μηνιαίο μισθό μας δίνει 30.240.000 ετήσιο μισθολογικό κόστος.

Παράθεση
Το ετήσιο κόστος λειτουργίας για τις τοπικές μονάδες υγείας υπολογίζεται στα 80.000.000 ευρώ και θα καλυφθεί από κοινοτικά κονδύλια για τα πρώτα τρία χρόνια, μετά θα περάσει στον κρατικό προϋπολογισμό.
Πιλοτική εφαρμογή λοιπόν για 3 χρόνια. Τρώμε τα κοινοτικά κονδύλια για τα τρία πρώτα χρόνια και μετά όταν θα ρθει η ώρα να περάσει το κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό ακολουθούμε τη γνωστή συνταγή "έχει ο Θεός"

Να θυμίσουμε ότι ο μισθός ενός πρωτοδιόριστου Γ.Ι. αν επιλέξει να τοποθετηθεί σε Π.Ι. είναι 1200 καθαρά. Με τις εφημερίες μπορεί να φτάνει τα 1800. Αν σκεφτούμε την "αστυφιλία" που χαρακτηρίζει τον ιατρικό κλάδο, τότε η προοπτική των ιατρείων γειτονιάς μοιάζει ελκυστική για τους γενικούς γιατρούς και ιδιαίτερα τους παθολόγους (που δεν έχουν την επιλογή των Π.Ι.) των αστικών κέντρων.
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Οκτωβρίου 2016, 11:19:03 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

6 Οκτωβρίου 2016, 13:31:29
Απάντηση #194
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
.....Αυτό σημαίνει ότι προοδευτικά θα μειωθούν οι συμβεβλημένοι ιδιώτες γιατροί όσο θα αυξάνονται οι τοπικές μονάδες υγείας ή αλλιώς τα ιατρεία γειτονιάς.

Το φιλόδοξο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας αναμένεται να μπει σε εφαρμογή τον Μάιο του 2017.
.....
Αν δεν μείνουν ευχαριστημένοι από τον συγκεκριμένο γιατρό θα μπορούν να εγγραφούν σε άλλον μετά από ορισμένο διάστημα, το οποίο ακόμη δεν έχει οριστεί.
.... θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης –δηλαδή δεν θα μπορούν να έχουν δικό τους ιατρείο- με τριετή σύμβαση και με μηνιαίο μισθό 1.800 ευρώ καθαρά
....
Το ετήσιο κόστος λειτουργίας για τις τοπικές μονάδες υγείας υπολογίζεται στα 80.000.000 ευρώ και θα καλυφθεί από κοινοτικά κονδύλια για τα πρώτα τρία χρόνια, μετά θα περάσει στον κρατικό προϋπολογισμό.
 .....
 οι επισκέψεις σε ΠΕΔΥ και εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων:
...
   Καλά οι ιδιώτες οικογενειακοί (ΓΙ+ΠΘ) οι υπόλοιποι (άλλες ειδικότητες) τι θα γίνουν. Δεν θα υπάρχουν ενδοκρινολόγοι;

   Ως το Μάιο του 2017 βλέπου, έχει ο Θεός. Θυμάμαι Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος. Τα λόγια είναι τζάμπα...

   Τους γιατρούς που δεν τους θέλει κανείς τι θα τους κάνουν; Αν κάποιος γιατρός "γεμίσει" (όπως γινόταν στο ΤΕΒΕ) όσοι δεν πρόλαβαν θα πάνε στον γιατρό που δεν τον θέλει κανείς;

   1800 καθαρά (όνειρα, πουλιά μου ταξιδιάρικα) σημαίνει πάνω από 2500 βρώμικα. Πως θα δικαιολογηθούν οι μισθοί αυτοί ειδικά με την κατάργηση του ειδικού μισθολογίου που δρομολογείται; Τι θα κάνουν οι ΕΣΥτες;

   Το ετήσιο κόστος δεν έχει ενοίκια, φως, νερό τηλέφωνο; Ποιοι ιδιοκτήτες είναι τυχεροί που θα εισπράξουν το ενοίκιο; Προβλέπεται το ΕΣΠΑ (που ενισχύει επιχειρήσεις) να χρησιμοποιείται για μισθοδοσία δημοσίου; Ή θα πέσει πρόστιμο και θα τα ζητάει η ΕΕ πίσω (αλλά από την επόμενη κυβέρνηση οπότε...).

   Τα ιατρεία ΠΕΔΥ υπολειτουργούν και κυρίως ως κέντρα συνταγογράφησης. Έχουν ήδη απαξιωθεί. Βέβαια τώρα με τη δωρεάν εξέταση και συνταγογραφία ανασφάλιστων πήραν τα πάνω τους.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Κάποιος εκεί στο υπουργείο μάλλον βλέπει οράματα, δεν εξηγείται αλλιώς.....
   Δουλειά των πολιτικών είναι να βλέπουν οράματα και να πουλούν τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Τι δεν καταλαβαίνεις;  :D (με το συμπάθιο)
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
  ...Να θυμίσουμε ότι ο μισθός ενός πρωτοδιόριστου Γ.Ι. αν επιλέξει να τοποθετηθεί σε Π.Ι. είναι 1200 καθαρά. Με τις εφημερίες μπορεί να φτάνει τα 1800. ...
   Φαντάζομαι τα ΤΟΜΥΥΥ θα βοηθήσει να γεμίσουν τα νησάκια με ΓΙ. Βλέπω να φεύγουν και αυτοί που είναι εκεί (αν γίνει ποτέ η άνω ΠΦΥ και δεν παραμείνει ονειρωξηο)

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
29 Απαντήσεις
125721 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Σεπτεμβρίου 2022, 12:55:07
από glabu
523 Απαντήσεις
455836 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Οκτωβρίου 2024, 00:33:52
από Argirios Argiriou
3 Απαντήσεις
7780 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Απριλίου 2013, 12:58:01
από ΑΡΗΣ
0 Απαντήσεις
3504 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουλίου 2017, 11:09:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4488 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Οκτωβρίου 2018, 00:04:38
από Argirios Argiriou