Θέματα Εργασίας > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο

Πρόταση για αλλαγές στο Σύστημα Υγείας

<< < (37/62) > >>

Argirios Argiriou:
27/11/2013

Επιστολή διαμαρτυρίας ΕΛΕΓΕΙΑ- Ένωσης Γενικής Ιατρικής προς ιατρικούς συλλόγους.

 Προς

Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών
Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά

Αγαπητοί κύριοι,

Θα θέλαμε να εκφράσουμε την βαθειά απογοήτευση μας για τις καθημερινές σχεδόν δηλώσεις μελών των Δ.Σ. σας στο πλαίσιο της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ, που απαξιώνουν ή, και συκοφαντούν την ειδικότητα της Γενικής- Οικογενειακής Ιατρικής και τους ιατρούς που την εξασκούν, των γιατρών που έχουν εξειδικευτεί στην ΠΦΥ. Δεν πρέπει να ξεχνάτε πως και εμείς οι Γενικοί Ιατροί αποτελούμε μέλη σας και οφείλετε να εκπροσωπείτε κι εμάς.

Σταχυολογώντας ελάχιστες από τις δηλώσεις σας:

 «Η πρόταση για την μεταρρύθμιση στην Π.Φ.Υ. είναι πλήρως απορριπτέα καθότι γυρνά την Ιατρική 60 χρόνια πίσω, όταν δεν υπήρχαν εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες και υποειδικότητες, οπότε ο ασθενής απευθυνόταν αποκλειστικά στον οικογενειακό ιατρό. Η πρόταση αυτή διπλασιάζει όχι μόνο τα έξοδα, αλλά και το χρόνο πρόσβασης του ασθενή σε εξειδικευμένο γιατρό ή σε Νοσοκομείο, με απρόβλεπτες για την υγεία του συνέπειες.»

«Σχετικά με το θεσμό του οικογενειακού γιατρού διευκρινίζουμε ότι ο ρόλος του στον αστικό πληθυσμό είναι να αποτελεί τμήμα ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών από τις αντίστοιχες ιατρικές ειδικότητες, ενώ μπορεί και πρέπει να αποχτήσει τον πρώτο ρόλο στια άγονες και παραμεθόριες περιοχές ως γιατρός αιχμής εκπαιδευμένος στην τηλεϊατρική και στην εξειδικευμένη υποστήριξη ζωής.»


«Δεν είναι δυνατόν σήμερα στην εποχή της γνώσης και της εξειδίκευσης να περνάει ο ασθενής από το γενικό γιατρό. Δηλαδή όταν πονάει το αυτί ενός ασφαλισμένου, αντί να πάει σε ΩΡΛ, θα πάει σε γενικό γιατρό, ή όταν έχουμε κάταγμα, δεν θα πάει κατ” ευθείαν σε ορθοπεδικό; Ο οικογενειακός γιατρός είναι πια ξεπερασμένο.»

«βάζει τον θεσμό του θυροφύλακα (gatekeeper) για την πρόσβαση σε ειδικό γιατρό, γεγονός που αυξάνει το κόστος, υποβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, δημιουργεί συνθήκες διαπλοκής»

«Θέλει να θεσμοθετήσει την Αντιποίηση της Ιατρικής Ειδικότητος, ισχυριζόμενος ότι η οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να γίνει από Γενικό Ιατρό ή Παθολόγο… Γιατί ο ασφαλισμένος πολίτης εν έτει 2013 αντί να απολαμβάνει ειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες, να του παρέχονται υπηρεσίες «μειωμένης επιστημονικής εγκυρότητας» από άλλες ιατρικές ειδικότητες αντί αυτών που χρειάζεται.»

 Παράλληλα επιχειρείται αποκλεισμός της Επαγγελματικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής από το διάλογο για την ΠΦΥ. Ο ΙΣΑ στη συνάντηση του για διάλογο με όλες τις επαγγελματικές ενώσεις των ιατρών για τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ ξέχασε να καλέσει αυτή των Γενικών Ιατρών. Το ίδιο έπραξε και στην πρόσφατη εκδήλωση του για τη χάραξη της ΠΦΥ, όπου το ρόλο του οικογενειακού γιατρού στην ΠΦΥ κλήθηκε να αναλύσει ένας ελευθεροεπαγγελματίας γαστρεντερολόγος…

Οι δηλώσεις και οι ενέργειες αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση:

1) με το τι συμβαίνει στην ΠΦΥ όλων των άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ο οικογενειακός γιατρός αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των συστημάτων υγείας. Η ΠΦΥ προέρχεται από τον γενικό ιατρό, όπου αυτό είναι δυνατό και από τον ειδικό, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Όχι τυχαία, ο ίδιος ο υπουργός υγείας ομολόγησε πως άλλα τον ενημέρωναν εδώ πως συμβαίνουν στα κράτη αυτά και άλλα του είπαν οι ίδιοι οι υπουργοί υγείας τους, στην πρόσφατη συνάντηση του ΠΟΥ στην Άλμα-Άτα …


2) με όλα τα επιστημονικά δεδομένα. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία συστήματα υγείας με ισχυρό προσανατολισμό στην ΠΦΥ, βασισμένα σε οικογενειακούς ιατρούς στην κοινότητα, παρέχουν αποδοτικότερη και κλινικά αποτελεσματικότερη φροντίδα σε σχέση με αυτά με πτωχό προσανατολισμό στην ΠΦΥ. Βαθμολογούνται ως καλύτερα από τους πληθυσμούς και συνδυάζουν καλύτερη υγεία σε χαμηλότερο κόστος. Μελέτες στις ΗΠΑ και στη Μ. Βρετανία καταδεικνύουν πως κάθε επιπλέον γενικός γιατρός ανά 10.000 πληθυσμό (αύξηση 12-20% στον αριθμό τους) σχετίζεται με μια ελάττωση στη θνησιμότητα κατά 3-10%, ανάλογα με το αίτιο θανάτου. Αντιθέτως η ανεξέλεγκτη εισροή ειδικών σε ένα σύστημα υγείας συνδυάζεται με επιδείνωση των αποτελεσμάτων υγείας και με αυξημένο κόστος, μέσω της προκλητής ζήτησης και της άσκοπης και ακατάλληλης φροντίδας από ειδικούς. Όταν όλος ο κόσμος στην εποχή της πολλαπλής συνοσηρότητας στρέφεται στην ολιστική προσέγγιση του ατόμου, στην Ελλάδα επιθυμείτε να παραμείνουμε προσκολλημένοι στην αποσπασματική θεώρηση του ασθενούς ως ενός συνόλου οργάνων, που το καθένα θέλει τον ειδικό του…

Οι δηλώσεις και οι ενέργειες αυτές σαφώς υποκινούνται από την ανάγκη προάσπισης «εκλεκτών» υπο-ομάδων γιατρών, των οποίων τα εγκατεστημένα συμφέροντα κινδυνεύουν να πληγούν ανεπανόρθωτα από την σχεδιαζόμενη από τον υπουργό υγείας μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ. Οι αντιδράσεις αυτές βρίσκονται σε απόλυτη αντιστοιχία με τις αντιδράσεις στο άνοιγμα των ΙΚΑ, ΟΑΕΕ σε όλους τους γιατρούς επί υπουργίας του κ. Λοβέρδου (εκείνο το κλειστό κύκλωμα δεν κινδύνευε από διαπλοκή;).

Σαφέστατα έχετε το δικαίωμα και την υποχρέωση να εκφράζετε και να υποστηρίζετε τις όποιες θέσεις σας σχετικά με τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, φέροντας παράλληλα και την ευθύνη για αυτές. Δεν μπορείτε όμως να παραποιείτε τα επιστημονικά δεδομένα, ούτε να απαξιώνετε και να αποκλείετε την ειδικότητα της Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής, για να προασπίσετε στενά συντεχνιακά συμφέροντα. Ευχή μας οι αντιδράσεις σας να μην πετύχουν, για άλλη μια φορά τη ματαίωση ή έστω την εκτροπή της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ προς όφελος της υγείας του ελληνικού πληθυσμού. Παραφράζοντας λεγόμενα σας:

ΠΦΥ με τον γενικό γιατρό «στη γωνία» δεν γίνεται!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

samsok:
καλλιο αργα....

Ορθοπαιδικός:
   Μία ενδιαφέρουσα, πιστεύω, δημοσίευση του ορθοπαιδικού ΧΑΡΗ Χ. ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ που περιέχει αρκετά απο όσα έχουν ειπωθεί σε αυτό το forum.
σε 2 τοποθεσίες: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος    και (το ίδιο είναι):   Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος   
Χωρίς πόδια...δεν ακούει!

...πριν από δύο χρόνια μαζεύτηκαν όλοι της Ελλάδος οι ειδικοί για να παρουσιάσουν την μεγάλη ανακάλυψη τους. Τον εννιαίο φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τον περίφημο και πολύ γνωστό πια ΕΟΠΥΥ. Και το πείραμα ξεκίνησε.

του Χάρη Βαβουρανάκη

      Ένας πασίγνωστος και καταξιωμένος επιστήμονας αποφάσισε να ανακοινώσει μια μεγάλη ανακάλυψη. Ζήτησε λοιπόν  από τις αρχές του τόπου να του διαθέσουν ένα μεγάλο θέατρο για να την παρουσιάσει δίδοντας στην δημοσιότητα βήμα προς βήμα όλο το πείραμα που την τεκμηριώνει. Η μεγάλη ημέρα έφτασε. Το θέάτρο, ας πόυμε το μέγαρο Μουσικής, η κεντρική αίθουσα ήταν γεμάτη ασφυκτικά.  Πολιτικοί και δημοσιογράφοι, κάμερες και μικρόφωνα, ζωντανές συνδέσεις παντού. Στο κέντρο ένα χειρουρχικό τραπέζι, με με τα απαραίτητα εργαλία, ένα νυστέρι, γάντια, χειρουργικές λαβίδες κι ένα μεταλλικό βαλιτσάκι. Ο μεγάλος επιστήμονας ανεβαίνει στην σκηνή, φωρόντας  λευκή ιατρική μπλούζα. Μοιάζει με ιατρική ανακάλυψη μα ο επιστήμονας δεν είναι… ιατρός. Ενας βοηθός του ανοίγει το μεταλικό βαλιτσάκι, βγάζει ένα μικρό βατραχάκι, και το τοποθετεί πάνω στο τραπέζι. Και το πείραμα αρχίζει… Ο επιστήμονας ζητά από το βατραχάκι να κάνει ένα άλμα, να πηδήσει, ως επίδειξη υπακοής και ικανοτητας. Το βατραχάκι υπακούει άμεσα. Το πείραμα λοιπόν ξεκινά… Ο επιστήμονας κόβει με μαεστρία το ένα πόδι, και ζητά από το βατραχάκι να πηδήξει ξανά. Το βατραχάκι υπακούει και πηδά. Το πλήθος χειροκροτεί. Το πείραμα συνεχίζεται… Κόβει διαδοχικά  το δεύτερο και το τρίτο ποδαράκι. Το βατραχάκι πάντα υπάκουο  στο παράγγελμα του επιστήμονα, αλλά και ανθεκτικό στις κακουχίες, πηδά. Η μεγάλη στιγμή πλεισιάζει, ο επιστήμονας κόβει και το τέταρτο πόδι. Το βατραχάκι δεν υπακούει πια, παρά την επιστημονική παρότρυνση,  δεν μπορεί να πηδήξει. Απόλυτη ησυχία στην αίθουσα. Ο μεγάλος επιστήμονας, απευθύνεται στον κόσμο και ανακοινώνει συγκινημένος: «…αν κόψετε και τα τεσσερα πόδια του βατράχου αυτός ΔΕΝ ακούει…»
 
κ.πρωθυπουργέ,
πριν από δύο χρόνια μαζεύτηκαν όλοι της Ελλάδος οι ειδικοί για να παρουσιάσουν την μεγάλη ανακάλυψη τους. Τον εννιαίο φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τον περίφημο και πολύ γνωστό πια ΕΟΠΥΥ. Και το πείραμα ξεκίνησε.

      Ξέχασαν τις οφειλές στους παρόχους και σε εμας του ιατρούς, και  όταν τις θυμήθηκαν  μετά ήταν για να τις πετσοκόψουν και να τις φορολογήσουν. Σημείωστε, ακόμα υπάρχουν οφειλές που με λογιστικά τερτίπια και με πραξεις νομοθετικού περιεχομένου δεν τις αναγνωρίζουν. Τελευταία ανακάλυψη το rebate (υποχρωτική επιστροφή ποσού) και το claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής ποσού) για τους εργαστηριακούς.

       Πετσόκοψαν τις παροχές περίθαλψης στους ασφαλισμένους θεωρόντας τις σπατάλη, μα δεν επέστρεψαν τα άντιστοιχα χρήματα στον δικαιούχο που συνεχίζει να πληρώνει την ασφάλιση του.

      Διαχώρησαν την διάγνωση από την θεραπεία με τον πρωτότυπο τρόπο που συνταγογράφησης που ανακάλυψαν. Να αποφασίζει ο φαρμακοποιός το σκεύασμα. Κατάργησαν την μειωμένη συμμετοχή στα χρόνια νοσήματα, και πολλοί ασθενείς, αξιοπρεπείς πολίτες, σταμάτησαν την αγωγή τους γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

      Κι όμως πάλι το πρόγραμμα δε βγαίνει, όπως λέει κι ο λαός μας.  Κι οι ειδικοί κατέληξαν, για όλα φταίνε οι συνήθεις ύποπτοι,  εμεις οι ιατροί  αλλά και οι ασθενείς, οι πολίτες που αρρώσταίνουν δηλαδή και  φώναξαν κι άλλους ειδικούς να καταθέσουν κι αυτοί την γνώμη τους.  Και κατέληξαν όλοι μαζί να κάνουν ένα οργανισμό που θα αγοράζει υπηρεσίες. Ναι, ναι, αυτοί που έχουν κάνει διαχρονικά όλους αυτούς τους αποτυχημένους σχεδιασμούς, αλλά κι αυτοί που πέρασαν από σημαίνουσες διοικητικές θέσεις αυτού του οργανισμού,  ΑΠΑΙΤΟΥΝ, να τους δίνουμε τις εισφορές μας για να αγοραζουν για μας υπηρεσίες υγείας. Τέτοια παράνοια. Μόνο που η Υγεία είναι πολύ σοβαρή ύπόθεση για τέτοια πειράματα κι ο Ελληνας πολίτης δεν είναι βατραχακι.

κ.πρωθυπουργέ,
τα τελευταία χρόνια οι υπουργοί της υγείας, ως παντογνώστες και αναμορφωτές, απλά άλλαζαν τις λέξεις προσπαθώντας να διαχειριστούν την Υγεία. Η κ. ξενογιανακοπούλου, έπέλεξε την… αναβάθμιση (!)… όπως χαρακτηριστικά ονόμασε το νομοσχέδιο που κατέθεσε. Ο επόμενος, ο κ.λοβέρδος έπελεξε τον τίτλο… διαρθρωτικές αλλάγες(!!!)…. για το δικό του ανεφάρμοστο σχέδιο διαχείρησης. Οι αμέσως επόμενοι κ.κ. λυκουρέτζος και σαλμάς, επέλεξαν την λέξη …μεταρρύθμίσεις(!!!)… Κι ο τωρινός ο κ.γεωργιάδης αδωνίζεται περί την «δόξα»... Επιτρέψτε μου λοιπον  να χρησιμοποιήσω κι εγώ την φράση του προκατάχου σας, του κ.γεωργίου, ανδρέα, παπανδρέου: «δεν αλλάζουμε απλά βουλιάζουμε…» θέλοντας να περιγράψω την αδράνεια και την αναποτελεσματικοτητα των προαναφερθέντων προσώπων και της πολιτικής τους.  Κι αυτό θα συμβαίνει όσο δεν μπορούμε να ατιληφθούμε ότι:

      Τα συστήματα υγείας παγκοσμίως είναι δυναμικά προγράμματα που  αναθεωρούνται και αναπροσαρμοζονται σύμφωνα με τις ανάγκες του πληθυσμού αλλά και την γεωγραφία του τόπου εφαρμογής των.

      Η  πρωτοβάθμια υγεία στην χώρα μας ασκείται κυρίως από τους ιδιώτες ιατρούς. Καθημερινά δέχονται μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, αντιμετωπίζοντας μικρά και μεγάλα πρόβλήματα υγείας τους. Η πρόσφατη πρόταση του κ.Κυριόπουλου, καθηγητή Δημόσιας Υγείας, για την «νέα» πρωτοβάθμια υγεία, το επιβεβαίωνει. Η παράλληλη λοιπόν αξιοποίηση των υποδομών του κράτους αλλά και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και σε στελεχιακό δυναμικό, αποτελεί το  «key-point» της εφαρμογής και της εξοικονόμησης χρημάτων για την λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Υγείας.

κ.πρωθυπουργέ,
οι βασικές ασικές αρχές, οι άξονες στήριξης ενός δικαίου, αξιόπιστου και ασφαλούς προς τον πολίτη συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα πρέπει να είναι:

  -Πλήρης διαχωρισμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από την δευτεροβάθμια φροντίδα. Το ΕΚΑΒ επιβάλλεται να ανήκει διοικητικά και επιχειρησιακά στην πρωτοβάθμια ως λειτουργικός φορέας διασύνδεσης.
 -Δημιουργία Εθνικής Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με διακομματική θεσμκή στελέχωση και 5ετη θητεία.
 -Δημιουργία ενιαίου φορέα ΠΦΥ, με διαχωρισμό των εισφορών αυτής από αυτήν της σύνταξης (πρόνοια). Άμεση απόδοση των εισφορών περίθαλψης προς τον φορέα από τις τράπεζες την  στιγμή της είσπραξης. Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία κακής διαχείρησης τα επιμέρους ταμεία να μην αποδίδουν, να παρακρατούν τις εισφόρες περιθαλψης ενώ στην πραγματικότητα δεν τους ανήκουν.
 -Αντιστοιχία εισφορών με παροχές ως απόλυτο μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης, αποδοχής και αναγνώρισης προς τον πολίτη.
 Εξίσωση εισφορών. Είναι αδιανόητο για το ίδιο επίπεδο παροχών πολίτες διαφορετικών ταμείων να καταβάλουν διαφορετικές εισφορές.
 -Ανάπτυξη και προγραματισμός ανα Διοικητική Περιφέρεια με την συμμετοχή εκπροσώπων της ιατρικής και της νοσηλευτικής κοινότητας. Όλες οι περιφέρειες δεν είναι οι ίδιες γεωγραφικά και πληθυσμιακά. Επόμένως ο προγραμματισμός, ο σχεδιασμός για την Κρήτη δεν μπορεί να είναι ο ίδιος για την Ηπειρο ή για τα Δωωδεκάνησα.
 -Συλλογική σύμβαση του Φορέα με τον Ιατρικό Σύλλογο. Αυτό προυποθέτει φυσικά  την αναμόρφωση και αναδιάρθωση της λειτουργίας των συλλόγων ως θεσμικά όργανα της πολίτείας για την Υγεία.
 -Θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων συνταγογράφησης και παραπομπής  σε εξετάσεις (guide-lines, SPC-ενδείξεις φαρμάκου).
 -Ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον πολίτη, αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.

         O ιατρός αμείβεται ελεύθερα κατά κλινική εξέταση, για την επίσκεψη. Ο ασθενής καταβάλει το ποσό στον ιατρό και στη συνέχεια καταθέτει την απόδειξη στον φορέα για την είσπραξη των χρημάτων (20 ευρώ τουλάχιστον)  από τον φορέα εντός της εβδομάδος (όπως γινόταν παλαιότερα από τις τράπεζες, το ΤΣΜΕΔΕ κτλ).

           Η  καθιέρωση κλειστου προύπολογισμου  (budget) τεσσάρων διαστάσεων  μπορεί να οδηγήσει στον εξορθολογισμό και στην διαφάνεια των οικονομικών του συστήματος διατηρώντας τον ανθρωποκεντρικό του χαρακτήρα. Η «πρώτη διάσταση» αφορά τους ιατρούς, για εξετάσεις που ένας ασθενης επιβάλελεται να κάνει. Κάθε φορά που συνταγογραφεί μια έξέταση αυτή αφαιρείται από το budget του ιατρού. Η εξάντληση αυτής την διάστασης από τόν ιατρό συνεπάγεται ότι ΔΕΝ μπορεί να συστήσει άλλες εξετάσεις μέχρι την ανανέωση του (χρονική διάρκεια κλειστού προϋπολογισμού ένα έτος). Η διατήρηση της σε χαμηλά επίπεδα συνεπάγεται πριμ παραγωγικότητας (π.χ. 10% επί του συνολικού αποταμιευθέντος ποσού από τον ιατρό). Οι άλλες τρεις διαστάσεις (budget) αφορούν τον ασθενή. Η «δεύτερη διάσταση» αφορά τις ιατρικές επισκέψεις, η «τρίτη διάσταση» τις εργαστηριακές εξετάσεις. Κάθε επίσκεψη στον ιατρό και κάθε εξέταση που συνταγογραφείται όποιας αφαιρείται από το συνολικό ποσό της δεύτερης και της τρίτης διάστασης αντίστοχα. Δίδεται κι εδώ κίνητρο οικονομίας. Διατήρηση αυτού σε χαμηλά επίπεδα, θα μπορούσε να σημαίνει ισόποση φορολογική ελάφρυνση του ασθενούς στο τέλος του έτους. Η «τεταρτη διάσταση» αφορά τις ασθένειες, τις χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η οστεοπόρωση, η υπέρταση, τα αυτοάνοσα νοσήματα, κτλ.. Αφορά τον τακτικό έλεγχο των εξετάσεων που απαιτούνται για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της κλινικής κατάστασης των ασθενών εξαιτίας της νόσου. Ο κλειστός προϋπολογισμός ανά ασθένεια, η «τέταρτη διάσταση», είναι ανεξάρτητος αφορά μόνο την συγκεκριμένη ασθένεια και δεν αφαιρείται από την «τρίτη διάσταση» του ασθενούς. Αναλογιστικές μελέτες για τον καθορισμό του κλειστού πρόυπολογισμου (budget)  υπάρχουν ήδη. Το ποσό  αναπρόσαρμοζεται ΜΟΝΟ προς τα πάνω, όταν το αποφασίσει το ΕΣΠΦΥ, διατηρώντας ως ελάχιστο επίπεδο παροχών το σημερινό.

    Οι ιατροί που δεν εντάσσονται στο σύστημα  είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν το σύστημα της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας και συνταγογράφησης έχουν ελεύθερο πρόυπολογισμό εξετάσεων οι οποίες θα εγκρίνονται πριν εκτελεστούν. Οι ασθενείς συνεχίζουν να διατηρούν τις τρεις διαστάσεις  οι οποίες ανανεώνεται ανά έτος.

     Οι πολίτες που η ασφάλεια τους καλύπτεται από την Πρόνοια (φτωχοί, αναξιοπαθούντες, ανασφάλιστοι), εξετάζονται από το συμβεβλημένους ιατρούς, στα ιατρεία τους, χωρίς να πληρώνουν επίσκεψη.  Η αμοιβή της κλινικής εξέτασης τους ορίζεται στα 10 ευρώ, και θα αποδίδεται στον ιατρό από τον φορέα ΠΦΥ ανά μήνα, υποβάλλοντας συγκεντρωτική κατάσταση.

      Στην Πρωτοβάθμια Υγεία επίσης υπαρχουν και επείγοντα περιστατικά που δεν χρειάζονται νοσηλεία. Οι μοναδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, τα πολυίατρεία του ΙΚΑ , θα μπορούσαν να μετατραπούν άμεσα σε κέντρα 24ωρης εφημερίας αστικού τύπου,  που στελεχόνονται από ιατρούς πρώτης γραμμής (αναισθησιολόγος, παθολόγος, παιδίατρος, ορθοπαιδικός, γενικός χειρουργός, ΩΡΛ, πνευμονολόγος). Οι γιατροί είναι συμβεβλημένοι ιατροί της Πρωτοβάθμιας Υγειας, ιδιώτες, που κάνουν το 8ωρο τους και αμοίβονται ως γενική εφημερία (το γνωστό locum). Ειδικότητες  δεύτερης γραμμής καλύπτονται με εφημερία ετοιμότητος. Τα κέντρα υγείας δεν αλλάζουν το χαρακτήρα τους, απλά εντάσσονται στο σύστημα της εφημερίας ΠΦΥ.

     κ.πρωθυπουργέ,
η υγεία είναι ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση. Οι τεχνοκράτες, οι οικονομολόγοι, οι αριθμοί, δίδουν την πραγματικότητα αλλά μας αποκρίνουν  από το όραμα ενός κράτους δικαίου. Είναι καιρός να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία αναδιαρθόνωντας ουσιαστικά την υγεία στν χώρα μας, διατηρώντας τον αθρωποκεντρικο χαρακτήρα που επιβάλλεται να έχει.

Υ.Γ.: τα μικρά γράμματα στα ονόματα των πολιτικών δεν αποτελούν ορθογραφικό λάθος ή αμέλεια.

Ο ΧΑΡΗΣ Χ. ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗΣ ειναι ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

EzeΤΡΟΛ:
Δεν μπορεί να είναι παρακάτω από Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος, και όμως ανέλαβε για 5 χρόνια καθήκοντα προέδρου του "Εθνικού Κέντρου Διαβήτη".

Πριν από 4 χρόνια είχε αποτελέσει παρελθόν για το Αττικό: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Όμως, οι υπηρεσίες που μόνο ( ; ) αυτός μπορούσε να προσφέρει, τον ανέσυραν στην ενεργό δράση:Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ορίστηκε ο κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης, ενώ η θητεία των μελών είναι πενταετής.

Γ.Κτιστάκης:
Του Χάρη Βαβουρανάκη 
"Να ελπίζω;"
[spoiler]Να ελπίζω…;
 
Κύριε αναπληρωτή υπουργέ της Υγείας, 

εμείς τελικά , οι ιατροί, δεν σας συναντήσαμε στην επίσκεψη σας στην πόλη μας. Το θέλαμε για να σας πούμε ή καλύτερα να σας δείξουμε την καθημερινότητα ενός ιατρού, ως επαγγελματία αλλά και ως πολίτη που μπορεί και να αρρωστήσει. Ελπίζω… την επόμενη φορά να σας συναντήσουμε. Σας προσκαλούμε εμείς, να επισκεφτείτε την πόλη μας σε μια βόλτα- καταγραφή Υγείας. Μια καταγραφή που κάποιοι δεν σας έδειξαν και κάποιοι άλλοι δεν σας άφησαν έστω και υποτυπωδώς να δείτε.

Αρχικά στο ιατρείο του Δημήτρη, συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ ιατρού παθολόγου, τις πρώτες ημέρες του μήνα. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας βλέποντας τόσους ανθρώπους να περιμένουν από τις έξι το πρωϊ τον ιατρό τους για να γράψουν τα φάρμακα τους. Θα αισθανόσασταν την αγωνία τους να προλάβουν να πάρουν το φάρμακο τους. Θα σας έλεγα να τον περιμένουμε, να δούμε πως εργάζεται ο ιατρός, να ακούσουμε τον προβληματισμό του μα πραγματικά οι ασθενείς (ΟΧΙ οι πελάτες) θα μας κοίταζαν με περίεργο βλέμμα φοβούμενοι ότι θα χάσουν τη σειρά τους. Κι είμαι σίγουρος ως ιατρός που είστε, θα καταλαβαίνατε πως και γιατί μερικοί ιατροί ( προσοχή (!!) όχι όλοι, υπάρχουν και οι «πονηροί») συνταγογραφούν υπερβολικά. 

Μετά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου που βγαίνει από εφημερία. Εδώ το σύστημα υγείας πραγματικά αναστενάζει. Ασθενείς να περιμένουν ώρες να εξεταστουν λόγω της έλλειψης προσωπικού, αλλά κυρίως λόγω της απουσίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που οδηγεί τους πολίτες στο Νοσοκομείο για το παραμικρό. Νομίζω το γνωρίζετε, πως το ΠΕΔΥ δε θα μεγαλώσει ποτέ. Θα βλέπατε ότι έχουν αυξηθεί οι ανασφάλιστοι που φτάνουν εδώ καθυστερημένα και καμιά φορά σε άσχημη κατάσταση, επειδή απλά (!) δεν έχουν να πληρώσουν τη νοσηλεία. Αν είμαστε τυχεροί θα συναντήσουμε και τη Σοφία, μια συνάδελφο παιδίατρο. Είμαι σίγουρος θα σας έλεγε ακριβώς αυτό που είπε και σε μένα… ένα αντίστοιχο πρωϊνό βγαίνοντας από εφημερία… -όταν την έψαχνα να με ενημερώσει για ένα παιδάκι που είχα παραπέμψει κι ήθελα να δω πως πάει…- «Είμαι μετά από κακή εφημερια που την έκανα απλήρωτη. Για το καλο του κοινωνικού συνόλου και μετά από τέσσερεις μήνες που οικειοθελώς προσφέρουμε τσάμπα δύο εφημεριες...καλημέρα…» Και στο σύστημα υγείας υπάρχουν κι άλλοι πολλοί γιατροί (οι περισσότεροι) σαν τη Σοφία, το γνωρίζεται… 

Πιθανόν θα συναντήσουμε και τον Νίκο έναν νέο ιατρό που μόλις τελείωσε την Σχολή. Έρχεται στις εφημερίες για να μην ξεχάσει την τέχνη, όπως λέει. Θα σας έλεγε για αυτά τα νέα παιδιά που μόλις πάρουν το πτυχίο τους ψάχνουν να βρουν χώρα υποδοχής για ειδίκευση και εργασία. Από τους μετανάστες του πρωτογενή τομέα της δεκαετίας του 60, στους μετανάστες με το στηθοσκόπιο του σήμερα. Μόνο που αυτή η επιστημονική αιμορραγία θα οδηγήσει σε κοινωνική αφυδάτωση, μιλώντας με όρους ιατρικής. Κι εμείς (αυτοί που δεν μπορούν να φύγουν εξωτερικό) σε λίγο δε θα έχουμε ιατρούς για μας.

Στη συνέχεια στην Μονάδα Υγείας του πρώην ΙΚΑ, πρώην ΕΟΠΥΥ, και νυν ΠΕΔΥ. Άνθρωποι που προσπαθούν να γράψουν φάρμακα, άλλοι που θέλουν να καταθέσουν την αναρρωτική τους αλλά το σύστημα θέλει «χαρτί νοσοκομείου», άλλοι να αναζητούν την επιτροπή αναπηρίας. Κοινος παρανομαστής σε όλους η ένταση, η οργή, η δυσπιστία κι η απογοήτευση.

Κι από εκεί σ’ ένα μικροβιολογικό ιατρείο. Θα ακούσετε την αγωνία της Μαρίας για το claw back και το rebate, που σε απλά ελληνικά σημαίνουν… «δεν έχω χρήματα να σε πληρώσω και σου κουρεύω αυτά που σου χρωστώ(!)»… τόσο απλά. Θα σας πει επίσης για τις ελεγκτικές εταιρείες που δημιουργήθηκαν για να κάνουν τη δουλειά που δεν έκαναν τα ταμεία τον έλεγχο δηλαδή στα «χαρτάκια» που ήδη είχαν ελέγξει οι ελεγκτές των ταμείων. Μόνο που τώρα τις αυτές τις εταιρείες θα τις πληρώσουν οι ελεγχόμενοι. Δηλαδή την ανεπάρκεια ετών του κράτους θα τη ν πληρώσει άλλος για μια ακόμα φορά. Σας μπέρδεψε…; Εμείς να δείτε πόσο μπερδεμένοι είμαστε… 

Στο τέλος κι από έναν ΩΡΛ, τον Μίλτο, δίπλα είναι, αυτός μη συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ. Θα δείτε την οργή και την αγνάκτηση του για τα χρήματα που μας χρωστάτε από το 2011, ενώ πληρώνει κανονικά και εμπρόθεσμα τον φόρο του. Και θα σας πει την έκπληξη που ένιωσε όταν αρχές του Ιουλίου, δέχτηκε «κίτρινη» κάρτα από την ΗΔΙΚΑ γιατί είχε υπερβεί το όριο του στη συνταγογράφηση. Γιατί κι αυτός πιστεύει ότι στη θεραπεία δεν υπάρχουν λογιστικά όρια, μόνο επιστημονικοί κανόνες αυτά που στην ιατρική λέμε θεραπευτικά πρωτόκολλα, κατευθυντήριες γραμμές.

Θα έχει ενδιαφέρον να πάμε και σε ένα κέντρο υγείας, ας πούμε στις Μοίρες για να δείτε τις συνθήκες που εργάζονται ιατροί και νοσηλευτές. Να ακούσετε την οργή και την απελπισία των χωρικών που πολλές φορές εισπράττουν άδικά οι συνάδελφοι μου. 

Κύριε υπουργέ , 

σε μια κρίση όπως αυτή που βιώνουμε τα τελευταία πέντε χρόνια, η πιο τολμηρή επιλογή είναι δυνητικά η πιο επωφελής. Κι ακριβώς αυτό ζητάμε, προγραμματισμό και τολμηρές επιλογές. Προγραμματισμός στην Υγεία σημαίνει αξιόπιστες και αλγοριθμικά εύκολα προσπελάσιμες υπηρεσίες Υγείας (κοινωνικό κράτος) και περιορισμό στη σπατάλη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. 

Τολμηρή επιλογή αποτελεί ο διαχωρισμός της πρωτοβάθμιας από την δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας. Επιτέλους κάποτε πρέπει να αντιληφθείτε ότι την Πρωτοβάθμια Υγεία που στην χώρα μας ασκείται κυρίως από τους ιδιώτες ιατρούς. Καθημερινά δέχονται μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, όπως είδατε στο ιατρείο του Δημήτρη του παθολόγου, αντιμετωπίζοντας κάθε πρόβλημα της υγείας τους. Η πρόταση του κ.Κυριόπουλου, καθηγητή Δημόσιας Υγείας, τον Οκτώβριο λίγο πριν το ΠΕΔΥ, για την «νέα» πρωτοβάθμια υγεία, το επιβεβαιώνει εμφατικά. Η παράλληλη λοιπόν αξιοποίηση των υποδομών του κράτους αλλά και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και σε στελεχιακό δυναμικό, αποτελεί το «key-point» της εφαρμογής και της εξοικονόμησης χρημάτων για την λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Υγείας. Όσο για την φαρμακευτική δαπάνη είναι πρόβλημα, και μειώνεται με μέτρα κοινής λογικής: Φάρμακα χορηγούνται μόνο με ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ. Εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και ενδείξεων του σκευάσματος (SPC). Θεραπεία μηνός, ημερήσιο κόστος νοσηλείας να γίνουν όλα 30αρια και να πριμοδοτηθούν οι τρίμηνες συσκευασίες. Όλα τα έχετε δοκιμάσει… δοκιμάστε κι αυτό… θα σας εκπλήξει ευχάριστα.

Κάποτε στη χώρα μας θα πρέπει να ξεχωρίσουμε την «πρόνοια» από την «περίθαλψη. Τολμηρή επιλογή είναι τα κρατικά νοσοκομεία, όλα τα νοσοκομεία, να έχουν υπαρκτό οικονομικό ισολογισμό. Να κοστολογούν με πραγματικές τιμές τα υπηρεσίες τους π.χ. το νοσήλιο παραμένει σταθερό από την εποχή του Κόρακα (ήρωας της Κρητικής επανάστασης).Να αποκτήσουν την ευθύνη διαχείρισης των πόρων τους καθώς και την ευθύνη παραγωγής έργου που τώρα δεν έχουν.

Τολμηρή επιλογή είναι ο κεντρικός σχεδιασμός και συντονισμός της εκπαίδευσης. Η αποσύνδεση της ημερομηνίας κτήσης του πτυχίου από την εισαγωγή στην ειδικότητα, η δημιουργία Κεντρικής Επιτροπής Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης, η κατάρτιση Ενιαίου Εκπαιδευτικού Προγράμματος ανά ειδικότητα, η διαρκής αξιολόγηση των προγραμμάτων αυτών, αποτελούν μερικές μόνο προτάσεις μας για τον επαναπατρισμό των μεταναστών με το στηθοσκόπιο.

Προχωρήστε στην άμεση αποπληρωμή όλων των ιδιωτών ιατρών από όλα τα ταμεία που τους οφείλουν συμπεριλαμβανομένου και του 10% του πρόχειρου λογιστικού ελέγχου. Εφαρμόστε άμεσα τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα επιδόματα Βιβλιοθήκης και Σεμιναρίων στους ιατρούς του ΕΣΥ. Κι αν δεν έχετε χρήματα τότε απλά προχωρήστε σε συμψηφισμό των οφειλών σας με τις οφειλές μας. Για όλα αυτά και για πολλά άλλα δεν ακούσαμε τίποτα στην πρόσφατη επίσκεψη σας.

Κύριε υπουργέ, 

πριν μερικά χρόνια βρέθηκα στην εναρκτήρια εκδήλωση ενός ιατρικού συνεδρίου εκπροσωπώντας τον Ιατρικό Σύλλογο. Στην ίδια εκδήλωση δίπλα μου ήταν ένας ιατρός βουλευτής (όχι βουλευτής –ιατρός) την περίοδο εκείνη. Είπα να αξιοποιήσω το ακαδημαϊκό δεκάλεπτο της αναμονής και να θέσω μερικά θέματα που γνωρίζει. Μα η απάντηση του ήταν αποστομωτική… «είμαι πολιτικός, δεν είμαι πια γιατρός», είπε, κι η συζήτηση τελείωσε σε ένα λεπτό. Ελπίζω εσείς να μην ανήκετε στους πολιτικούς που αποποιούνται της ιατρικής μόλις εκλεγούν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Που ονομάζουν τους «πρώην» συναδέλφους τους, τους ιατρούς δηλαδή, πάροχους υγείας. Να ελπίζω…;

Χάρης Βαβουρανάκης
Ορθοπαιδικός Χειρούργος[/spoiler]
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση