Θέματα Εργασίας > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο

Πρόταση για αλλαγές στο Σύστημα Υγείας

<< < (11/62) > >>

Δ. Κουναλάκης:
Επειδή αύριο είναι η συνεδρίαση της Βουλής για το θέμα μας και πραγματικά έχω απορίες σκέφτηκα να γράψω 2-3 αράδες...

- Κατ αρχήν η δεύτερη πρόταση που δημοσιοποιήθηκε δεν είναι η πρόταση της επιτροπής που συστάθηκε το 2012 αλλά ενός τμηματος της. Μια σημαντική διαφορά τους είναι ο όρος gatekeeping. Να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω ποια θα είναι πιο σκληρό gatekeeping στην πράξη. Ένα μεγάλο ελάττωμα και των δύο μελετών είναι ότι δεν λένε πω θα πάμε σε αυτό που προτείνουν. Επίσης, δεν μου αρέσει ο ρόλος οικογενειακός ιατρός. Προσωπικά, προτιμώ το όρο "Προσωπικός ιατρός" που είχε ο εισάγει ο κ. Παπαδόπουλος σαν υπουργός υγείας. Το ερώτημα είναι εάν θέλουμε προσωπικό-οικογενειακό γιατρό. Βασικά, ο απλός άνθρωπος το έχει κάνει ήδη πράξη και όποιος νομίζει το αντίθετο ας διαβάσει τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ για να δει ότι δεν προβλέπεται επιλογή γιατρού στο ΕΣΥ και όλα τα ραντεβού με όνομα γιατρού είναι απλώς παράνομα. Τα όρια ασθενών/γιατρό έφτασαν και πάνω 2200/γιατρό: Μήπως ξεφύγαμε πολύ;;; Ιατρική της γραμματέως θα κάνει ένας τέτοιος γιατρός ή δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι;

- Η ΠΦΥ στα αστικά κέντρα σήμερα είναι υπόθεση των ιδιωτών ιατρών και αυτό μάλλον και οι δύο επιτροπές δεν το έχουν καταλάβει καθώς τα πρόσωπα τους έχουν βασικά εμπειρίες μόνο από το ΕΣΥ. Και τα μεγάλα αστικά κέντρα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% του πληθυσμού. Δεν ξέρω πως θα κάνουν ΠΦΥ και θα τα αλλάξουν όλα σε μια μέρα. Ειδικά σε μια εποχή που λείπουν τα χρήματα. Το μεγάλο πρόβλημα και των δύο επιτροπών είναι ότι δεν έχουν καταλάβει πως δεν μπορεί να λειτουργήσει ένας ιατρός αμοιβόμενος με μισθό σε ένα capitation σύστημα. Ας υποθέσουμε ότι εγώ είμαι ιατρός του ΕΣΥ ή μονάδας του ΕΟΠΥΥ και τώρα με βάζουν οικογενειακό ιατρό σε δημόσια μονάδα ΠΦΥ και μετά από 6 μήνες έχω βρεθεί να με έχουν επιλέξει 600 ασθενείς, εγώ τι μισθό θα πάρω; Εάν ο ασθενής επιλέγει μονάδα υγείας αντί για οικογενειακό ιατρό, τότε μήπως κοροϊδευόμαστε; Μια πολύ καλή ιδέα, είναι να αφήσουν το σύστημα ανοικτό, να μπορεί κάθε γιατρός να κάνει αίτηση και να μπει στο σύστημα και εάν δεν συμπληρώνει την ανώτερη σκάλα ασθενών που τον δήλωσαν, να κάνει εφημερίες στη μονάδα ΠΦΥ, τόσο περισσότερες όσο λιγότεροι ασθενείς τον έχουν δηλωμένο. Έτσι, ένα νέος γιατρός μπορεί να μπει στο σύστημα και μέχρι να μαζέψει αρκετούς ασθενείς κάνει εφημερίες.

- Ένα σημαντικό πρόβλημα επίσης είναι ότι η οργάνωση του συστήματος. Τα κέντρα υγείας περνάνε στις ΥΠε. Ας υποθέσουμε ότι ο ΕΟΠΥΥ θέτει προδιαγραφές και αγοράζει υπηρεσίες υγείας. Είναι υποχρεωμένος να αγοράσει από τις ΥΠε; Εάν ναι, δεν είναι σπατάλη εάν μπορεί να μπορεί να αγοράσει από αλλού τις ίδιες υπηρεσίες φτηνότερα; Αν πρέπει να αγοράζει υποχρεωτικά από τις ΥΠε τότε ποιος είναι ο ανταγωνισμός που δικαιολογεί τη ύπαρξη του; Έτσι κι αλλιώς μόνο ο ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ θα μας μείνουν σε λίγο, τι νόημα έχει η ύπαρξη του ΕΟΠΥΥ; Άλλο θέμα είναι το οικονομικό: Θα έχουν τα νοσοκομεία ξεχωριστό προϋπολογισμό ή θα κατανέμει τα χρήματα κατά το δοκούν η εκάστοτε ΥΠε;

Αυτά για αρχή...

GirousisN:
Συμφωνώ απόλυτα. Το θέμα είναι ότι οι δημόσιες δαπάνες υγείας πρέπει να πέσουν από τα 16 δις το 2009 σε κάτω από 10 το 2014. Και αυτό επιβάλεται σε μια χώρα που έχει συρικνώσει τα εισοδήματα των πολιτών της άνω του 30% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Δ. Κουναλάκης:
Θα προσπαθήσω να συνεχίσω λίγο παραπέρα:

- Θα μείνω στο σύστημα των μονάδων που και οι δύο προτάσεις προτείνουν για τις πόλεις: Έχω την εξής απορία: Τον οικογενειακό σου γιατρό τον βρίσκεις μόνο το 8ωρο του; Μπορείς να τον πάρεις τηλέφωνο πχ εκτός του 8ώρου του; Ή μήπως δεν επιλέγεις οικογενειακό ιατρό αλλά οικογενειακή μονάδα; Γιατί να κάνουμε ιστορία για οικογενειακό ιατρό και να επιλέγουμε μονάδα μου φαίνεται ύποπτο... Ή μήπως προσπαθούμε να φτιάξουμε μονάδα επειγόντων και όχι οικογενειακό ιατρό στις μονάδες αυτές; Να υπενθυμίσω ότι το κέντρο υγείας Βύρωνα που πολλοί έχουν στο μυαλό τους, στις 23:00 έκλεινε και άνοιγε το πρωι ξανά. Και στο εξωτερικό, τα επείγοντα την νύχτα δεν είναι καθήκον του οικογενειακού γιατρού. όχι ότι δεν αντιμετωπίζει αλλά δεν είναι καθήκον. Και η δική μου απορία: Μήπως αντί να αγωνιούν οι συντάκτες των προτάσεων τι θα γίνει με τα ενοικιαζόμενα κτίρια που είχε μέχρι τώρα ο ΕΟΠΥΥ, είναι καλύτερο να αφήσουν τα επείγοντα στα νοσοκομεία (τουλάχιστον στην μεταβατική φάση) με ένα οικονομικό penalty (πχ 3-5 ευρώ) όταν δεν χρειαστεί νοσηλεία και εάν δεν έχεις περάσει από τον οικογενειακό σου ιατρό ή εάν πας μετά τις 23:00; Ας μην ξεχναμε ότι και το Ωνάσιο, είχε άλλη τιμή επίσκεψης το πρωί και άλλη το βράδυ (πιο ακριβή).

- Επίσης εκείνο που δεν έχω καταλάβει επίσης είναι τι νόημα έχει ο οικογενειακός ιατρός εάν ο ασθενής βολτάρει σε όποιον γιατρό θέλει πληρώνοντας τον (όπως δηλαδή κάνει σήμερα). Θα εχει ρόλο συνταγογράφου; Το gatekeeping αφορά δηλαδή μόνο τα νοσοκομεία; Σε ημι-αστικές που έχουμε και σήμερα κέντρα υγείας έχουν ρόλο οικογενειακού ιατρού ή συνταγογραφικό ρόλο; Αυτά δεν ξέρω εάν τα έχουν καταλάβει....

Μου αρέσει στην πρόταση Σουλιώτη που απαιτείται από τον οικογενειακό ιατρό να υπόκειται σε έλεγχο με δείκτες ποιότητας. Γιατί κάτι τέτοιο μακροπρόθεσμα θα εδραιώσει το ρόλο του οικογενειακού ιατρού, αλλά πρέπει αυτό να έχει άμεση επίδραση στο πόσο πληρώνεται ο γιατρός και εκεί η πρόταση Σουλιώτη τα θολώνει πολύ.... Ίσως γιατί ζητάει λεφτά για να γίνει αυτό και όχι ότι μπορεί να γίνει με 2200 άτομα ανά γιατρό και 2000€ καθαρά αλλά να πρέπει να πληρώσεις ενοίκιο, ΔΕΗ, εξοπλισμό, επισκέπτες εφορίας, ότι θυμηθεί ο κάθε υπ. οικονομικων, κλπ Και όλα αυτά σε κλειστό προϋπολογισμό: Δηλαδή εάν πέσουν έξω στις προβλέψεις τους, μπορεί να πάρεις και τα μισά. Αυτό που δεν λένε είναι ότι σήμερα ένα μεγάλο μέρος της περίθαλψης είναι από την τσέπη του ασθενή. Εάν δεν το αντέχουν, αντί να κάνουν μαλακίες ας πληρώνουν οι ασθενείς μια μικρή συμμετοχή πχ 1€ που να μειώνει τον ηθικό κίνδυνο.

Δεν βλέπω γιατί θέλουν να κρατάνε πανάκριβες σε κόστος λειτουργίας μονάδες που θα θέλουν και εργαστήρια, δίπλα στα νοσοκομεία και να μην δώσουν αυτά τα χρήματα σε γιατρούς και να έχουν απαιτήσεις οικογενειακού ιατρού και όχι κοροϊδίες. Και τους νυν μόνιμους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ μπορούν να τους κάνουν οικογενειακούς ιατρούς με το μοντέλο που είχαν χρόνια τώρα πιλοτικά (από το 1960) (το 95% έχει ήδη ιδιωτικό ιατρείο) και όποιος δεν θέλει στα επείγοντα στο ΕΣΥ. Αυτά για τις αστικές περιοχές με νοσοκομείο δίπλα, σε αγροτικές περιοχές δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνουν πολλές αλλαγές. Ίσως η βασική αλλαγή είναι η κατάργηση των μικροβιολογικών εργαστηρίων (με μεταφορά των δειγμάτων αίματος-οικονομίες κλίμακος) και η επέκταση της τηλειατρικής. Αρκεί ένας αιματολογικός αναλυτής και ελάχιστες εξετάσεις επειγόντων με ξηρή χημεία. Επίσης, εκεί απλά πρέπει να αρχίσει να μετριέται το έργο που κάνει ο καθένας και ίσως η δήλωση του γιατρού που εμπιστεύεται ο ασθενής είναι καλή ιδέα. Και όποιος δεν συμπληρώνει ασθενείς στην πόλη, αποκτά εφημερίες στα κέντρα υγείας.

- Έχω μια απορία επίσης: 8ωρο συνεχόμενο χωρίς διάλειμμα δεν υπάρχει πουθενά. Είναι η νέα μόδα της τρόικας;

ΥΓ είναι λίγο άτακτα πεταμένες οι σκέψεις μου αλλά υπόσχομαι να τις μαζέψω σε ένα πιο ευανάγνωστο κείμενο.... Σε αυτή τη φάση, είναι απλά τροφή για συζήτηση...

ΑΡΗΣ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΓια το 7/ωρο δεν τους ενημέρωσε κανείς?

--- Τέλος παράθεσης ---

Τι τους εμποδίζει να το κάνουν νομοθετικά 8ωρο;

Κι αν ισχύουν οι Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος:
"Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη θέση των γιατρών που όπως είπε στο Healthview ο Ηλίας Σιώρας πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο  Ευαγγελισμός είναι 6ωρο πενθήμερο σύνολο 30 ωρών την εβδομάδα, με μία εφημερία μάξιμουμ μέσα στην εβδομάδα."

ούτε κάποιοι γιατροί είναι ενημερωμένοι για το 7ωρο!

--- Τέλος παράθεσης ---

Αποτελεί θέση των ιατρών, δηλαδή πάγιο αίτημα.

drpetros:
Η Τρόικα, και επισήμως πλέον, καθορίζει την Υγεία στην Ελλάδα!

Δόθηκε χθές στη δημοσιότητα το σχέδιο των τροϊκανών για το μέλλον-εφιάλτη της Υγείας στη χώρα μας. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ευτυχώς το απορρίπτει κάθετα!
Διαβάστε εδώ  oλόκληρη την πρόταση της Τρόικας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Υγεία εν Δράσει» του Υπουργείου Υγείας :
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Και ξέρετε τη αμοιβή πήραν αυτοί οι κύριοι ?   9,890,504.00 ευρώ !!! (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)

Ενώ η ομάδα του Κυρίου Σουλιώτη για την συμβουλευτική εκθεσή της δεν πήρε τίποτε ! Τα χρήματα των δανειστών επιστρέφουν στους ίδιους!
Πρέπει σύσσωμη η ιατρική κοινότητα ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας να εναντιωθεί σε κάθε προσπάθεια εξόντωσης των ελλήνων ασθενών και ιατρών.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση