Θέματα Εργασίας > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο
Πρόταση για αλλαγές στο Σύστημα Υγείας
medicus:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑλλού είναι πολλοί οι γιατροί αλλού είναι λίγοι όμως.
Σενάριο:
Σε μια περιοχή με 60 χιλιάδες κόσμο (δε βάζω τα παιδιά), με 2 χιλιάδες άτομα (που είναι ήδη πάρα πολλά) ανά οικογενειακό γιατρό, θέλουμε 30 γιατρούς.
Έστω ότι υπάρχουν 20 που μπορούν να "κάνουν" τον οικογενειακό γιατρό. (άρα υπάρχει έλλειμμα από την αρχή του εγχειρήματος)
Έστω λοιπόν ότι συνεννοούνται και αποφασίζουν να μην ενταχθούν στο νέο σύστημα του "χιλιάρικου" (αν δεν προβλέπει και άσκηση ιδιωτικού ιατρείου). Άντε να μην πούμε όλοι, οι 15.
Τι θα γίνει σ' αυτή την περίπτωση;
Θα βάλει 12 χιλιάδες άτομα σε κάθε ένα από τους 5 συμμετέχοντες;
Θα βάλει "άσχετες" ειδικότητες ως οικογενειακούς ιατρούς;
Θα στείλει τους "πλεονάζοντες" ασφαλισμένους στο νοσοκομείο;
Θα στείλει τους "πλεονάζοντες" σε συμμετέχοντες που θα βρίσκονται σε μια σχετική απόσταση που μπορεί να είναι πολλά χιλιόμετρα; (καταργώντας ουσιαστικά την έννοια της εύκολης πρόσβασης)
Μην μου πείτε ότι θα ρθουν από αλλού γιατροί να καλύψουν το κενό με κίνητρο το χιλιάρικο!
Τα παραπάνω σενάρια είναι πιο εύκολα εφαρμόσιμα (από πλευράς γιατρών) σε συγκεκριμένες περιοχές π.χ. νησιά
Μήπως το παιχνίδι ακόμη δεν είναι χαμένο και είναι στα χέρια των γιατρών να το ανατρέψουν στην πράξη;
--- Τέλος παράθεσης ---
Σε αυτή την περίπτωση θα γίνει ακριβώς αυτό που επιδιώκουν. ???
Όσοι ακόμη πολίτες είναι ασφαλισμένοι (αρχίζουν πλέον να είναι μειονότητα !!!), συν όλοι οι υπόλοιποι (υποχρεωτικά αφού είναι ανασφάλιστοι), οδηγούνται σε αμιγώς ιδιωτική δομή πρωτοβάθμιας υγείας. :-[
Αναφέρω μόνο την πρωτοβάθμια, διότι από δευτεροβάθμια και πάνω ήταν ήδη οδηγημένοι, από δεκαετίες, στον ιδιωτικό τομέα (αφού και στα δημόσια νοσοκομεία όλα φιλτράρονταν μέσα από το "φακελάκι"). ;)
Έτσι και οι ασφαλιστικοί φορείς κερδίζουν (τουλάχιστον δεν χάνουν) και τα φαρμακεία λαμβάνουν, ναι μεν λιγότερο αλλά, φρέσκο χρήμα (σημαντικό για μία επιχείρηση) και οι ιατροί, ασκώντας ιατρική πράξη ιδιωτικά, διατηρούν χαμηλά αλλά μονοπωλιακά τιμολόγια που τους αποδίδουν καθαρά, αλλά πάνω απ'όλα καθημερινά κέρδη. 8)
Όσο για τους πολίτες... εεεε!!!!!! δεν μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε και όλους..... και η ζωή συνεχίζεται....... :o
Δ. Κουναλάκης:
Έγινε επίσης αυτή η συζήτηση στο facebook ταυτόχρονα με το θέμα της πληρωμής και δεν μπορώ να πω ότι ένοιωσα καλύτερα:
Κουναλάκης: Παύλο, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ στην Μ.Βρετανία, αντιστοιχούν 1400 ασφαλισμένοι ανά οικογενειακό ιατρό, εμείς πως φτάσαμε να μιλάμε για πάνω από 2200;
Θεοδωράκης: Δημήτριε πρώτον μεσοσταθμικά στις χώρες που υπάρχει ο θεσμός είναι 2000. Δεύτερον αυτό εξαρτάται από το πόσο ολοκληρωμένη φροντίδα παρέχει ο οικογενειακός γιατρός με την έννοια και τον ρόλο των λοιπώων ειδικοτήτων στο σύστημα ΠΦΥ που εμάς για μία τουλάχιστον μεταβατική δεκαετία θα είναι μεγάλος. Και τρίτον εάν έχεις άλλη πρόταση και μπορείς να την τεκμηριώσεις είναι ευπρόσδεκτη για να μπει στη διαβούλευση.
Κουναλάκης: Πάντως μόνο τρεις χώρες έχουν 2000 ασθενείς/οικογενειακό ιατρό: Ολλανδία/Ιρλανδία/Ελβετία σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ (στοιχεία του 2006). Και σε αυτές τις χώρες οι νοσηλευτές κάνουν μέχρι και συνταγογραφία χρόνιων νοσημάτων. Μήπως θα ήταν καλύτερα να μιλάμε για μια οροφή που θα φτάνει τα 1800/γιατρό στην χειρότερη περίπτωση; Επίσης, στατιστικά από του ΟΑΕΕ της γυναίκας μου που δεν είχε ο ΟΑΕΕ συνταχιούχους, με 400 άτομα να την έχουν δηλώσει είχε ΜΟ 6.8 άτομα/μέρα την εποχή που έδινε τρίμηνες. Με τα νούμερα που βάζεις ένας γιατρός με 2200 μη συνταξιούχους ασφαλισμένους θα έχει 37 άτομα/ημερα. Σου φαίνεται ότι θα κάνει ιατρική πιστεύεις; Και σκέψου ότι πλέον δεν μιλάμε μόνο για μη συνταξιούχους....
Θεοδωράκης: ΣΕ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΩΣ ΣΟΥ ΕΙΠΕ. ΑΓΑΠΗΤΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΧΑΡΑ ΝΑ ΤΗ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΕΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ. ΕΝΑ ΠΡΓΜΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΜΑΘΕ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ Η ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ. ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ. ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.
Πολίτης: Θα μου επιτρεψετε να προσθεσω κ. Κουναλακη οτι, η Ολλανδια και Ελβετια εχουν συτηματα χωρις σκληρο gatekeeping, οποτε καποιοι ασθενεις παρακαμπτουν τον οικογενειακο ιατρο για να επισκευτουν τον ειδικο. Η Ιρλανδια και Ολλανδια επισης, εχουν και λιγοτερους ιατρους απ τον μεσο ορο του ΟΟΣΑ, οποτε ισως εχουν μεγαλυτερη αναγκη για μεγαλους αριθμους. Στην Ιταλια ο αριθμος ειναι 1700/ιατρο που μου φαινεται λογικοτερος.
Θεοδωράκης: @ Spiros Politis ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ.
Κουναλάκης: Να υποθέσω συνεπώς ότι η παραπομπή θα πέφτει σύννεφο, αφού στην πρόταση μιλάμε για gatekeeping και τότε δεν μιλάμε για οικογενειακό γιατρό αλλά για συνταγογράφο ιατρό για την επόμενη 10ετία. Εγώ δεν έχω ιδιαίτερα πρόβλήματα με την πρόταση Παύλο, εάν δοθεί η δυνατότητα στον οικογενειακό ιατρό να ασκήσει ιατρική.
Θεοδωράκης: ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΠΕΤΑΩ ΓΙΑ ΒΙΛΝΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΩ 3 ΩΡΕΣ. ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙΡΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙ ΓΟΝΙΜΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΜΕ. ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.
Denominator:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΈγινε επίσης αυτή η συζήτηση στο facebook ταυτόχρονα με το θέμα της πληρωμής και δεν μπορώ να πω ότι ένοιωσα καλύτερα:
Κουναλάκης: Παύλο, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ στην Μ.Βρετανία, αντιστοιχούν 1400 ασφαλισμένοι ανά οικογενειακό ιατρό, εμείς πως φτάσαμε να μιλάμε για πάνω από 2200;
Θεοδωράκης: Δημήτριε πρώτον μεσοσταθμικά στις χώρες που υπάρχει ο θεσμός είναι 2000. Δεύτερον αυτό εξαρτάται από το πόσο ολοκληρωμένη φροντίδα παρέχει ο οικογενειακός γιατρός με την έννοια και τον ρόλο των λοιπώων ειδικοτήτων στο σύστημα ΠΦΥ που εμάς για μία τουλάχιστον μεταβατική δεκαετία θα είναι μεγάλος. Και τρίτον εάν έχεις άλλη πρόταση και μπορείς να την τεκμηριώσεις είναι ευπρόσδεκτη για να μπει στη διαβούλευση.
Κουναλάκης: Πάντως μόνο τρεις χώρες έχουν 2000 ασθενείς/οικογενειακό ιατρό: Ολλανδία/Ιρλανδία/Ελβετία σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ (στοιχεία του 2006). Και σε αυτές τις χώρες οι νοσηλευτές κάνουν μέχρι και συνταγογραφία χρόνιων νοσημάτων. Μήπως θα ήταν καλύτερα να μιλάμε για μια οροφή που θα φτάνει τα 1800/γιατρό στην χειρότερη περίπτωση; Επίσης, στατιστικά από του ΟΑΕΕ της γυναίκας μου που δεν είχε ο ΟΑΕΕ συνταχιούχους, με 400 άτομα να την έχουν δηλώσει είχε ΜΟ 6.8 άτομα/μέρα την εποχή που έδινε τρίμηνες. Με τα νούμερα που βάζεις ένας γιατρός με 2200 μη συνταξιούχους ασφαλισμένους θα έχει 37 άτομα/ημερα. Σου φαίνεται ότι θα κάνει ιατρική πιστεύεις; Και σκέψου ότι πλέον δεν μιλάμε μόνο για μη συνταξιούχους....
Θεοδωράκης: ΣΕ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΩΣ ΣΟΥ ΕΙΠΕ. ΑΓΑΠΗΤΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΧΑΡΑ ΝΑ ΤΗ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΕΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ. ΕΝΑ ΠΡΓΜΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΜΑΘΕ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ Η ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ. ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ. ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.
Πολίτης: Θα μου επιτρεψετε να προσθεσω κ. Κουναλακη οτι, η Ολλανδια και Ελβετια εχουν συτηματα χωρις σκληρο gatekeeping, οποτε καποιοι ασθενεις παρακαμπτουν τον οικογενειακο ιατρο για να επισκευτουν τον ειδικο. Η Ιρλανδια και Ολλανδια επισης, εχουν και λιγοτερους ιατρους απ τον μεσο ορο του ΟΟΣΑ, οποτε ισως εχουν μεγαλυτερη αναγκη για μεγαλους αριθμους. Στην Ιταλια ο αριθμος ειναι 1700/ιατρο που μου φαινεται λογικοτερος.
Θεοδωράκης: @ Spiros Politis ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ.
Κουναλάκης: Να υποθέσω συνεπώς ότι η παραπομπή θα πέφτει σύννεφο, αφού στην πρόταση μιλάμε για gatekeeping και τότε δεν μιλάμε για οικογενειακό γιατρό αλλά για συνταγογράφο ιατρό για την επόμενη 10ετία. Εγώ δεν έχω ιδιαίτερα πρόβλήματα με την πρόταση Παύλο, εάν δοθεί η δυνατότητα στον οικογενειακό ιατρό να ασκήσει ιατρική.
Θεοδωράκης: ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΠΕΤΑΩ ΓΙΑ ΒΙΛΝΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΩ 3 ΩΡΕΣ. ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙΡΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙ ΓΟΝΙΜΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΜΕ. ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.
--- Τέλος παράθεσης ---
Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε...
Gatekeeper:
@Denominator
Από την στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται στον απόλυτο χρηματοδότη του Συστήματος Υγείας οι διαχωριστικές γραμμές δημοσίου υπαλλήλου και ιδιώτη , ασαφοποιούνται.
Denominator:
Εγγραφή ή Είσοδος@Denominator
Από την στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται στον απόλυτο χρηματοδότη του Συστήματος Υγείας οι διαχωριστικές γραμμές δημοσίου υπαλλήλου και ιδιώτη , ασαφοποιούνται.
--- Τέλος παράθεσης ---
Όχι δα! Στα ιδιωτικά ιατρεία ο κόσμος πληρώνει από την τσέπη του! Άσε που μπορούν να βάλουν και ένα πλαφόν σε εξετάσεις και φάρμακα για τους αμιγώς ιδιώτες ώστε να κάνουν πράγματι ιατρική και όχι συνταγογραφία/παραπεμπτικογραφία...
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση