Ήρεμα παίδες. Ψάξτε και λίγο το φόρουμ. Απαντήσεις υπάρχουν ήδη, αλλά αφού επιμένετε (και τυγχάνει να έχω λίγο χρόνο), σημειώνω τα εξής:
Με τις παλαιότερες διατάξεις προβλεπόνταν απασχόληση –πρόσληψη των Γ.Γ. στα ΤΕΠ αλλά υπό την προϋπόθεση ότι ήταν εκπαιδευμένοι στην ΕΠΙ (Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρική του ΕΚΑΒ). Συζήτηση γι’ αυτό θα βρείτε στο φόρουμ από παλαιότερα πιό πίσω (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος), αλλά και αλλού.
Παρ΄ όλα αυτά για λόγους γνωστούς γινόταν σωρηδόν αποσπάσεις Γ.Γ.
Με τον νέο εφαρμοστικό νόμο, προβλέπεται η απασχόληση των Γ.Γ. στα ΤΕΠ, χωρίς πιά να αναφέρεται η απαίτηση για εκπαίδευση στην ΕΠΙ (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος)
Αυτό σημαίνει γενικότερα ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί ο Διοικητής να σας αποσπάσει στα ΤΕΠ ΝΟΜΙΜΩΣ. Δικαίως όμως? Αυτό το ερώτημα απαντιέται αν δούμε τα παρακάτω σημεία:
1. ΤΕΠ με βάση το νόμο σημαίνει αυτοτελή Τμήματα Επειγόντων που ναι μεν εδρεύουν στα νοσοκομεία (όχι όμως απαραίτητα), αλλά ουδεμία σχέση έχουν με τα άλλα Τμήματά τους.
Λειτουργούν με δικούς τους γιατρούς και οι γιατροί άλλων Τμημάτων (παθολόγοι, χειρουργοί κ.λ.π.) επικουρούν αυτό το Τμήμα όταν η περίσταση συγκεκριμένου περιστατικού το απαιτεί.
Με βάση το νόμο λοιπόν, αυτά που συνήθως συναντάμε στα νοσοκομεία, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ –ΑΝ ΚΑΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ- ΤΕΠ, αλλά Επείγοντα Ιατρεία Ειδικοτήτων.
Άρα, αν ασχοληθείς εκεί, δεν θα είσαι γιατρός επειγόντων, αλλά γιατρός που λειτουργεί το «παθολογικό επείγον ιατρείο», το «χειρουργικό επείγον ιατρείο» κ.λ.π.Συνεπώς, μοιάζει νόμιμο, αλλά δεν είναι αν δεν έχει συσταθεί στον οργανισμό του νοσοκομείου ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΕΠ με δική του στελέχωση.
2. Αφού θα είστε στα ΤΕΠ φυσικά θα είστε από το πρωί όταν εφημερεύετε.Αυτό αυτομάτως σημαίνει σημαντική μηνιαίως στέρηση παροχής υπηρεσιών στη θέση που έχετε τοποθετηθεί. Αυτομάτως αυτό γεννά ένα ηθικό θέμα αλλά και ένα νομικό. Ηθικό γιατί για αλλού προσληφθήκατε και αλλού παρέχετε τις υπηρεσίες σας. (Βέβαια αυτό το ηθικό σημείο το ξεχνάμε όταν για «προσωπικούς λόγους» ζητάμε αποσπάσεις, αλλά το προσπερνώ εδώ). Νομικό γιατί με τον ν. 2519/97 (ΦΕΚ165Α-21-8-1997 -ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΕΣΥ) οι γιατροί των Π.Ι. ΔΕΝ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ για οποιονδήποτε λόγο από την θέση τους κατά την πρώτη θητεία. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι, ναι μεν για την εφημερία μπορεί να πούμε «δεν στερεί υπηρεσίες από τους πολίτες», αλλά κατά το πρωινό, είναι σαφές ότι ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙΣ = ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΣΑΙ από εκεί που διορίστηκες να προσφέρεις, αν και ο νόμος προβλέπει σε άρθρο που ποτέ δεν καταργήθηκε ότι αυτό απαγορεύεται. Αυτό είναι ισχυρό χαρτί στα χέρια σας και θα πρέπει να το στηρίξετε και με την συνδρομή των τοπικαρχών. (αν και είναι τόσο αποφασισμένοι να κρατάνε απλά τις πόρτες των νοσοκομείων ανοιχτές αδιαφορώντας για το τι προσφέρουν και για το πόσο παρανομούν, που δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των προσπαθειών σας).
3. Από πότε στα ΤΕΠ γίνεται σνταγογράφηση? Αν εννοούμε τις συνταγές για το επείγον περιστατικό που θα εκδοθούν για την αγωγή που δίδετε, δεν βλέπω που είναι το πρόβλημα. Προφανώς όμως μιλάτε για την συνταγογραφία που κάνει συνήθως το παθολογικό τακτικό ιατρείο και άλλα ιατρεία. Αν ναι, τότε η επίκληση κάλυψης των επειγόντων, ουδεμία σχέση έχει με αυτό.
4. Το μείζον θέμα που υπάρχει στις περιπτώσεις των αποσπάσεων είναι ΕΝΑ.
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΓΝΩΣΤΙΚΟ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙΣ Η ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΤΡΙΟ ΕΡΓΟ?Έχω τονίσει σε πάμπολλα σημεία στο φόρουμ (όπως και άλλοι που συμμετέχουν), αλλά και έχουμε αποτυπώσει σε παλαιότερα έγγραφα της Ένωσης ότι, αν αναλάβεις διαχείριση θεμάτων πέραν των γνωστικών σου αντικειμένων, τότε μιλάμε για αλλότριο έργο. Αυτό κανείς ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ να σε διατάξει να το εκτελέσεις.
Συμπερασματικά, μπορεί ο Διοικητής να βγάλει απόφαση (εντολή) να μετακινηθείς οπουδήποτε –ακόμη και σε άλλο Κ.Υ. ή Νοσοκομείο- αλλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΕΝΤΕΛΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ ΕΡΓΟ.Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν ήσασταν αποφασισμένοι να αντιμετωπίσετε το θέμα, αυτομάτως θα το λύνατε. Θα πηγαίνατε εκεί, θα κοιτούσατε τα περιστατικά και όποια ήταν στο πλαίσιο της ΠΦΥ –και η αλήθεια είναι ότι είναι τα περισσότερα- θα τα διαχειριζόσασταν. Τα υπόλοιπα θα λέγατε «απαιτείται παθολογική εκτίμηση. Να έρθει αμέσως ο παθολόγος που είναι σε ετοιμότητα ή αν δεν υπάρχει, να έρθει ανμέσως το ΕΚΑΒ για διακομηδή». Κανείς δεν μπορεί να σας πεί «θα το δεις εσύ». Αν το κάνατε αυτό θα δημιουργούσατε ένα χάος και θα κάνατε τους σε ετοιμότητα «υψηλότατους» συναδέλφους να χάσουν τον ύπνο τους με άμεσο αποτέλεσμα να πιέζουν εκείνοι το Διοικητή να μην σας αποσπάσει. Αυτό βέβαια θα έβαζε ένα άλλο θέμα, αυτό του ρεβανσισμού και θα κινδυνεύατε να μείνετε παντελώς από εφημερίες λόγω την «γραμμής άμυνας και εκδίκησης» που θα δημιουργούνταν. ‘Όμως, όταν με ρωτάτε, οφείλω να πω όσα ισχύουν. Και σε καιρούς εκφυλισμού, όπως αυτούς που ζούμε, όταν προτάσσεις τη λογική και απαιτείς το δίκαιο, εκλαμβάνεσαι ως κηρύσσων πόλεμο. Άρα πρέπει να είσαι και έτοιμος για πόλεμο.
5. Ως προς το Κ.Υ. έλεγα από την πρώτη στιγμή (1997) ότι αν κοιτάξετε τα χαρτιά διορισμού σας (των δικών σας και των "κεντροϋγειϊτών") θα δείτε ότι ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΑ. Από πού λοιπόν προκύπτει ότι, αφού η πίτα είναι μικρή, πρέπει να την φάνε οι «εντός» και οι «παλιοί»? Από πουθενά. Απλά είναι η εφαρμογή του «δίκαιου των ισχυρών» που πρέπει να αντιπαλέψετε.
Τα Π.Ι. ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΕΙΑ του Κ.Υ., όπως ΚΑΙ ΑΥΤΆ ΕΝΤΌΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΊΟΥ. Εσείς ΕΊΣΤΕ ΓΙΑΤΡΟΊ ΤΟΥ Κ.Υ., όπως ΑΚΡΙΒΏΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΤΌΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΊΟΥ. Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ.
ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΑΣ? ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑΚλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι η καταιγίδα δεν έφτασε ακόμη.Ακόμη μικρότερη θα είναι η χρηματοδότηση για εφημερίες προϊόντος του χρόνου, ενώ σύντομα κάποια Κ.Υ. θα πάψουν να εφημερεύουν ή θα εφημερεύουν ορισμένες ώρες ή μέρες.
Αυτό με μαθηματική ακρίβεια σημαίνει ότι προς το τέλος του 2012 δεν θα συζητάμε καν για εισόδημα από εφημερίες (εμείς των Κ.Υ. τουλάχιστον).
Με αυτά τα δεδομένα, οι εντός των τειχών όλο και πιεστικότεροι θα γίνονται για να αποσυρθείτε από το «τραπέζι» εσείς οι εκτός, αποδεικνύοντας έτσι το μέγεθος της «αλληλεγγύης» που διαθέτουμε πολλές φορές.
Σύντομα όμως θα μείνουν και αυτοί χωρίς τις εφημερίες.
Συμπερασματικά: Όποιος αισθάνεται ότι θα βαραθρωθεί με την απώλεια εσόδων από εφημερίες, η μόνη διέξοδός του είναι η εκούσια επικουρία των «ΤΕΠ» από όπου θα έχει επίσης μεγάλες απώλειες γιατί και εκεί θα μειωθούν οι εφημερίες, αλλά δεν θα μηδενίσει το κοντέρ.
Αυτό βέβαια σημαίνει και τους αυτονόητους συμβιβασμούς που ο καθ’ ένας πρέπει να ρωτήσει τον ίδιο του τον εαυτό αν του το επιτρέπει, αφού τα «ΤΕΠ» δεν είναι πραγματικά «ΤΕΠ» και άρα θα διατηρήσετε το όποιο εισόδημα εκποιώντας την αξιοπρέπειά σας, αφού θα αποδεχτείτε να κάνετε «αλλότριο έργο». Κάποιοι μάλιστα καυχώνται για την επιλογή αυτή γιατί αισθάνονται πιο «γιατροί» μέσα στο νοσοκομείο από ότι έξω. Αλλά για τις ανασφάλειες και τις κενότητες ημών, δεν είναι ώρα να συζητήσουμε.
Η επιλογή όμως είναι δική σας.