Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
21 Νοεμβρίου 2024, 18:33:47

Αποστολέας Θέμα: Γενική Ιατρική vs Παθολογία.  (Αναγνώστηκε 128786 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

24 Σεπτεμβρίου 2015, 01:31:46
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Αφού σου αρέσει η Γενική Ιατρική, είσαι από επαρχία κι θέλεις να παραμείνεις εκει, κι αφού προφανώς έχει καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές η Γενική Ιατρική, δεν νομίζω πως τίθεται δίλημμα στην περίπτωσή σου.  :)

Δεν είναι λίγο πράγμα να τελειώνεις την Ειδικότητα, κι να προσλαμβάνεσαι αμέσως στο ΕΣΥ (μιας κι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε Γ.Ι), πρόσφατα γνωστός μου τελείωσε Γενικός Ιατρός κι στην τελευταία προκήρυξη κτύπησε Ιατρείο (ούτε 2 μήνες δεν έμεινε άνεργος), με την πρώτη μάλιστα, κοντά στην πόλη του.

Αν ήσουν Παθολόγος τι θα έκανες ; Επικουριλίκι κάθε χρόνο σε διαφορετικό μέρος ή Ιατρείο κι να βαράς μύγες και αν είσαι Αθήνα να αναγκάζεσαι αν παραδίδεις μαθήματα ακόμα κι σε ΙΕΚ για να ζήσεις (το έχω ακούσει κι αυτό για παθολόγο στον Πειραιά) ;

Σαν Γ.Ι μπορείς να ξεκινήσεις στο ΕΣΥ, κι αν φτιάξεις πελατεία, να φύγεις (μιας κι έχουν δυσκολέψει τα πράγματα στο ΕΣΥ τελευταία με τις μετακινήσεις-αποσπάσεις, θα τα διαβάζεις κι εσύ).

Φυσικά, θα γνωρίζεις ότι η κατάσταση οικονομικά είναι πολύ δύσκολη, αλλά αν κάνεις σωστή επιλογή αργότερα του Ιατρείου που θα πάρεις, μπορείς να ανταπεξέλθεις.

Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς πως θα είναι η κατάσταση σε 4-5 χρόνια από τώρα, κι σε κάθε περίπτωση να έχεις στο μυαλό σου και το εξωτερικό, καθώς υπάρχουν χώρς που ζητούν GP με πολύ καλές αμοιβές.

Επίσης στην Ειδικότητα, πρέπει να κυνηγάς εσύ να μάθεις κάποια πράγματα, καθώς λόγω των rotations συχνά σας βλέπουν ως λαντζέρηδες, αλλά αυτό ισχύει προφανώς για όλες τις Ειδικότητες, αν δεν κυνηγήσεις, δεν πρόκειται να μάθεις.

Ελπίζω να βοήθησα.
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Σεπτεμβρίου 2015, 01:38:29 από kopritis »

24 Σεπτεμβρίου 2015, 10:59:53
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι λίγο πράγμα να τελειώνεις την Ειδικότητα, κι να προσλαμβάνεσαι αμέσως στο ΕΣΥ (μιας κι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε Γ.Ι), πρόσφατα γνωστός μου τελείωσε Γενικός Ιατρός κι στην τελευταία προκήρυξη κτύπησε Ιατρείο (ούτε 2 μήνες δεν έμεινε άνεργος), με την πρώτη μάλιστα, κοντά στην πόλη του.
Αν ήσουν Παθολόγος τι θα έκανες ; Επικουριλίκι κάθε χρόνο σε διαφορετικό μέρος ή Ιατρείο κι να βαράς μύγες και αν είσαι Αθήνα να αναγκάζεσαι αν παραδίδεις μαθήματα ακόμα κι σε ΙΕΚ για να ζήσεις (το έχω ακούσει κι αυτό για παθολόγο στον Πειραιά) ;
Σαν Γ.Ι μπορείς να ξεκινήσεις στο ΕΣΥ, ......
   Τολμώ να πω ότι διακρίνω μια τάση επαγγελματικής αποκατάστασης στο Δημόσιο παρόλο που συχνάκις το κατηγορείτε... Μάλλον το όνειρο του κρατικού διορισμού μας έχει διαποτίσει την τελευταία πεντηκονταετία. Και ομολογώ ότι πολλάκις έτσι σκέφτομαι και εγώ, όντας ιδιώτης.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
..... θεωρώ ότι ο Έλληνας αρνείται να ξεβολευτεί, γουστάρει Δημόσιο και σύνταξη στα 50, επιδόματα και αργομισθίες κι κάποιος άλλος να πληρώσει τον λογαριασμό.
Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι με τόσο αρνητικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα, ουδείς πρόκειται να φέρει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ στην χώρα για να επενδύσει, κι θα καταλήξουμε μια χώρα ΔΥ κι συνταξιούχων, όπου οι μισοί θα φορολογούν τους άλλους μισούς και θα τρώμε τις σάρκες μας.
Φυσικά, όποιος δεν είναι βολεμένος στο Δημόσιο, από χθες ψάχνει το διαβατήριό του....

24 Σεπτεμβρίου 2015, 12:36:58
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τολμώ να πω ότι διακρίνω μια τάση επαγγελματικής αποκατάστασης στο Δημόσιο παρόλο που συχνάκις το κατηγορείτε... Μάλλον το όνειρο του κρατικού διορισμού μας έχει διαποτίσει την τελευταία πεντηκονταετία. Και ομολογώ ότι πολλάκις έτσι σκέφτομαι και εγώ, όντας ιδιώτης

Καταρχάς, ο Γενικός Ιατρός που είναι διορισμένος στο ΕΣΥ δεν εντάσσεται ακριβώς στην κατηγορία των αργόμισθων που προσδοκούν σύνταξη στα 50 και περιγράφω παρακάτω.  ;)
Κατά δεύτερο δεν ζούμε σε νορμάλ συνθήκες για τους ιδιώτες ιατρούς, κάνοντας Χειρουργική γνωρίζω ότι έξω δεν κινείται φύλλο, οι περισσότεροι απευθύνονται στο ΕΣΥ για να κάνουν φθηνά την δουλειά τους.

Κι τελευταία, εγώ γνώρισα την Γενική Ιατρική σαν αγροτικός, έχοντας μέντορα Γενικό Ιατρό, βλέποντας πως δουλεύει κτλ. Δεν γνωρίζω δλδ πως κι πόσο δουλεύει ο ιδιώτης Γενικός Ιατρός, σ' αυτό μπορούν να βοηθήσουν οι ιδιώτες Γενικοί Ιατροί του φόρουμ.

Σε κάθε περίπτωση, όποιος τελειώνει την Ειδικότητα, μπορεί να μην αντέχει οικονομικά το ξεκίνημα ιδιωτικού Ιατρείου (πολλοί συνειδικεύομενοι αγοράζουν καινούρια αμάξια, πάνε διακοπές, ζουν την ζωή τους, ελάχιστοι αποταμιεύουν για το μετά), οπότε το να μπορείς να ξεκινήσεις να εργάζεσαι αμέσως μετά την Ειδικότητα, έστω κι στο Δημόσιο, είναι πλεονέκτημα.
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Σεπτεμβρίου 2015, 12:39:16 από kopritis »

10 Ιανουαρίου 2017, 20:56:39
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν ξέρω αν εδώ είναι το κατάλληλο νήμα, αλλα δεν βρήκα άλλο και δεν θέλω ανοίγω νέα νέα νήματα.
Παράθεση
Η ισχυρή Π.Φ.Υ. η λύση για έξοδο από την κρίση. Ποιος ο ρόλος του Παθολόγου


Γράφει ο Ηλίας Ιωαν Τσέρκης, Παθολόγος, Γεν. Γραμματέας Ι.Σ.Ρόδου, Εκπρόσωπος ΙΣΡ στον ΠΙΣ

Στην χώρα με τους περισσότερους ιατρούς παγκοσμίως και την μεγαλύτερη ανισοκατανομή, παρατηρούνται πολλά παράδοξα στην λειτουργία του συστήματος υγείας.
Η διαρκώς αυξανόμενη οικονομική κρίση θέτει ως προτεραιότητα τη μετατόπιση του βάρους της περίθαλψης από τα δαπανηρά νοσοκομεία, στις πιο οικονομικές και προσιτές εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες.

Η οργάνωση ενός συστήματος ΠΦΥ αποτελεί άμεση ανάγκη για την επιβίωση του συστήματος υγείας αρκεί αυτό να γίνει με όρους του μέλλοντος και μακριά από συντεχνιακές και ιδεοληπτικές λογικές.
Στη χώρα μας, οι δαπάνες υγείας ανά κάτοικο ανέρχονται σε 1.663 ευρώ όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη των 28 είναι 2.781 ευρώ.

Μάλιστα ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δαπανών υγείας από το 2007 έως και το 2015 παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο: -0,9% έναντι +1,2% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Συνολικά οι δαπάνες υγείας απορροφούν το 8,2% του ΑΕΠ (9,9% μέσος ευρωπαϊκός όρος).

Πρώτη θέση η νοσοκομειακή δαπάνη αφού καταναλώνει το 47% του ΑΕΠ (31 % ο μ.ο. της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Οι Εξωνοσοκομειακές δαπάνες 22% (31 % ο μ.ο. της Ε.Ε.)
Η Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας, 1% των πόρων (10 % ο μ.ο. της Ε.Ε)

Το 49,9% του πληθυσμού νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο από 1 έως 3 ηµέρες, ενώ περισσότερες από 3 και µέχρι 10 ηµέρες το 35,4%. Αυτά είναι τα κύρια αίτια που αυξάνουν τη νοσοκομειακή δαπάνη, όπως και η ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών χωρίς προηγουμένως να εξεταστούν από ιατρό της Π.Φ.Υ.

Επιπρόσθετα, η γήρανση του πληθυσμού, σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα ποσοστά χρόνιων παθήσεων και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, θα καταστήσει αναγκαία την πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο παροχής της υγειονομικής περίθαλψης.

Η ποιότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχει βελτιωθεί σε πολλές χώρες, από τη συνεχή μείωση των νοσοκομειακών εισαγωγών για νοσηλεία λόγω χρόνιων ασθενειών.

Ωστόσο για να πετύχουμε την μείωση των εισαγωγών στα Νοσοκομεία θα πρέπει να βελτιωθούν οι παροχές στην Π.Φ.Υ. και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε περισσότερους ιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με κανόνες που θα υπηρετούμε ευλαβικά όλοι μας.

Η ΕΛΣΤΑΤ παρουσιάζει στοιχεία το 2014 όπου αποδεικνύουν πως όσοι συμβουλεύτηκαν ή επισκέφτηκαν ιατρό το τελευταίο έτος , ιατρό γενικής ιατρικής ή παθολόγο ήταν το 58,8%, ενώ γιατρό άλλης ειδικότητας ή χειρουργό ανήλθε σε 46,5%,

Τα στατιστικά της υγείας έχουν δείξει πως ο μεγάλος αριθμός των ειδικών δεν βοήθησε στην καλύτερη υγεία των Ελλήνων, αντίθετα συνοδεύθηκε με αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και των δαπανηρών εξετάσεων.
Επίσης, μέσα σε μία 20ετία «κυλήσαμε» ως χώρα από την 4η στη 14η θέση όσον αφορά το προσδόκιμο επιβίωσης.

Στη χώρα μας διαθέτουμε 41 Παθολόγους / 100.000 κατοίκους και 28 Γενικούς Ιατρούς /100.000 κατοίκους.
Η σχετική αναλογία οικογενειακών ιατρών στην Ε. Ε. είναι 85 /100.000.
Συμπερασματικά προκύπτει ότι υπολειπόμαστε 16 οικογενειακούς ιατρούς ανά 100.000 σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό Μ.Ο.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη σε ότι αφορά τις ιδιωτικές πληρωμές (out of pocket) με τα νοικοκυριά να δαπανούν σχεδόν διπλάσιες δαπάνες για την υγεία από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό (4,4% στην Ελλάδα έναντι 2,3% στην ΕΕ των 28).

Με όλα τα παραπάνω στοιχεία η κυβέρνηση θέλει να ενεργοποιήσει τα ιατρεία της γειτονιάς όταν δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει τις ήδη υπάρχουσες δημόσιες δομές.
Θέλει να καταργήσει ιδιωτικά ιατρεία με τη φοροεπιδρομή μέσω του νέου ασφαλιστικού, όταν η ιδιωτική υγεία προσφέρει κομμάτι στο ΑΕΠ και δεν καταναλώνει μονάχα.

Ποιος ο ρόλος του Παθολόγου

Ο Παθολόγος μέσα στον ασφυκτικό κλοιό των ειδικοτήτων έχει πια συρρικνωθεί, σχεδόν εξαφανισθεί.
Η απομόνωση, ανεξαρτητοποίηση και στεγανοποίηση καθεμιάς ειδικότητος είναι τεχνητή και αφύσικη. Για αυτό ο ρόλος του Παθολόγου πρέπει να συζητηθεί και να επαναπροσδιοριστεί. Να γίνει ο μαέστρος στην ορχήστρα κι όχι το τελευταίο βιολί.

Η μόνη λύση στις παρούσες συνθήκες είναι να εγγραφούμε μέλη στην νεοσύστατη εταιρεία Παθολογίας Ελλάδος. Να συμμετέχουμε στα συνέδρια και στις δραστηριότητες και να έχουμε εκπροσώπηση σε κάθε πόλη, σε κάθε γωνιά της χώρας.

Να ξεκινήσουμε με την ενεργό συμμετοχή μας, στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Εσωτερική Παθολογία, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη 22-26/2/2017, στο Grand Hotel Palace.
Πρέπει να ενισχύσουμε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας με Πρόεδρο τον καθηγητή Δ.Π.Θράκης κ. Ευστράτιο Μαλτέζο, με αντιπρόεδρο τον καθηγητή Α.Π.Θ. κ Απόστολο Χατζητόλιο και γραμματέα τον καθηγητή Δ.Π.Θ. κ Δημήτριο Παπάζογλου, αλλά και τα άλλα μέλη.
Αξίζει τον κόπο ας το προσπαθήσουμε.

Ηλίας Ιωαν Τσέρκης
Παθολόγος
Γεν. Γραμματέας Ι.Σ.Ρόδου
Εκπρόσωπος ΙΣΡ στον ΠΙΣ

Xωρίς πρόθεση να αδικήσω τον αξιόλογο συνάδελφο, αυτό που εγώ συμπεραίνω απ΄το παραπάνω κείμενο είναι αυτό που λέει ο λαός μας "είδα (οι Π/Θ) φως και μπήκα", καθώς ο ρόλος τους και η πίτα έχουν περιοριστεί δραματικά στα νοσοκομεία κι στον ιδιωτικό τομέα.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι στην ΠΦΥ ο ρόλος του Γενικού Ιατρού είναι αυτός του "μαέστρου" και όχι του Παθολόγου που είναι κατεξοχήν νοσοκομειακή Ειδικότητα που ασκείται σε δευτεροβάθμιο επίπεδο.

Αυτό που πρέπει να γίνει, imho, είναι να καθιεωρούν τα Αστικά Κέντρα Υγείας (αντί το Υπουργείο να προκηρύσσει θέσεις Γ.Ι και Παθολόγων σε κάτι... εξωτικά μέρη όπως η Τήλος, η Σύμη, η Κάρπαθος κ.ο.κ τα οποία καλύπτονται μια χαρά και από επαρκώς καταρτισμένους ανειδίκευτους) σε συνδυασμό με την καθιέρωση των απαραίτητων χρηματικών penalties ώστε αν κάποιος πάει απευθείας στο νοσοκομείο χωρίς να περάσει απ΄τον Γενικό Ιατρό της γειτονιάς του να επιβαρύνεται με εισητήριο (όχι το γελοίο των 5€ φυσικά, αλλά τουλάχιστον 20€).

ΜΟΝΟ έτσι θα αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία...
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Ιανουαρίου 2017, 09:10:09 από Αρχίατρος »

13 Φεβρουαρίου 2018, 13:37:43
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

phantom


Γνωρίζει κανείς αν το τελευταίο έτος της ειδικότητας της γενικής ιατρικής, που γίνεται σε κάποιο κέντρο υγείας, μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε περιοχή ή πρέπει υποχρεωτικά να γίνει μόνο στη νομαρχία στην οποία κάνουμε την ειδικότητα?

13 Φεβρουαρίου 2018, 18:52:21
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

silvertaur


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Γνωρίζει κανείς αν το τελευταίο έτος της ειδικότητας της γενικής ιατρικής, που γίνεται σε κάποιο κέντρο υγείας, μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε περιοχή ή πρέπει υποχρεωτικά να γίνει μόνο στη νομαρχία στην οποία κάνουμε την ειδικότητα?
Οπουδηποτε αρκει να υπαρχει η συμφωνη γνωμη του Επιστημονικα υπευθυνου του Κ.Υ. υποδοχης και του συντονιστη γενικης ιατρικης (επισης αν πας σε αλλο νομο πρεπει να ξεκαθαριστει το θεμα της πληρωμης εφημεριων).

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
24037 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιανουαρίου 2009, 12:37:27
από docjohn
2 Απαντήσεις
77079 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Σεπτεμβρίου 2008, 16:20:33
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
4 Απαντήσεις
83281 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Αυγούστου 2008, 10:31:40
από timex
0 Απαντήσεις
10095 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Απριλίου 2011, 17:07:38
από Fidelio
2 Απαντήσεις
54706 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Αυγούστου 2017, 15:36:52
από kalomo12