ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συνέδρια - Εκπαιδευτικές συναντήσεις
1o ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ -23-25/1/2009 -ΑΘΗΝΑ
mandreou:
Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία συνάδερφε ως γνωστό γι αυτό και πάντα μια και διαλέξαμε την γενική ιατρική δεν χάνουμε ποτέ την αισιοδοξία μας όσο κι αν αυτό γίνεται δύσκολο με τον πόλεμο που δεχόμαστε καθημερινά από τους υπόλοιπους καλούς συναδέρφους μας!
Στο συμπόσιο λοιπόν εκτός από τη συμφωνία όλων ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά απλά πρωτοβάθμια περίθαλψη και το σημαντικό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι γιατροί των ΚΥ και ΠΙ αλλά και του ΙΚΑ καμιά αισιόδοξη πρόβλεψη δεν έγινε. Αναφέρθηκαν όλοι οι νόμοι και τα πιθανά σενάρια όπως η συγχώνευση των πρωτοβάθμιων δομών του ΕΣΥ με το ΙΚΑ λόγω των αυξημένων αναγκών σε ειδικευμένους γιατρούς, άλλοι είπαν ότι οικονομικά το μέλλον επιτάσσει ΣΔΙΤ και στην Πρωτοβάθμια, τονίστικε η χαμηλή κρατική χρηματοδότηση για την υγεία γενικά και έγινε αναφορά στις τάσεις που υπάρχουν στο εξωτερικό όπου όπως κατάλαβα δεν είναι καλύτερα τα πράγματα (όλα εκεί έιναι γύρω από την σχέση κόστους οφέλους-πόσο μου στοιχίζει το κάθε ΚΥ, όσο λιγότερο καλύτερα, μικρές αυτόνομες ομάδες γιατρών διαχειρίζονται κεφαλαία από τον κρατικό κουρβανα για την υγεία κλπ), ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση ενός ιδιώτη συναδέλφου για το ρόλο στην ΠΦΥ των ιδιωτών ιατρών (να τους επιτραπεί δηλ η συμμετοχή στην ΠΦΥ μέσω του ΕΣΥ με συμβάσεις έργου όχι απλά με ταμεία όπως είναι σήμερα ). Περιμένοντας λοιπόν τους βαρβάρους διότι κι αυτοί είναι μια κάποια λύση, δηλ. τα νομοσχέδια για την ΠΦΥ (πολλά σε σχέδια νόμου όπως κατάλαβα αλλά κανένα σε ισχύ) συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα να είμαστε γενικοί γιατροί και να ελπίζουμε.
Γ.Κτιστάκης:
Όπως λέει και η mandreou στο συμπόσιο δεν βγήκε κάτι το αισιόδοξο.(το αντίθετο θα έλεγα)
Η γνώμη μου είναι και το επαναλαμβάνω ότι τέτοιες συζητήσεις πρέπει να οργανώνονται σε βάση διαλόγου με συμμετοχή ατόμων με εμπειρία στην ΠΦΥ και στην οργάνωση συστημάτων υγείας γενικότερα και όχι στην βάση διαλέξεων με περιορισμένο χρόνο ενός στρογγυλού τραπεζιού.
Υπάρχουν στην Ελλάδα τέτοια άτομα, αλλά για ευνόητους λόγους, νομίζω, αποκλείονται από τέτοιου είδους συζητήσεις (από τα κυκλώματα θες ,από τα «τσιράκια»θες, από τα συμφέροντα και την σταδιοδρομία κάποιων θες?) ή οι ίδιοι δεν θέλουν να συμμετέχουν μαζί με κάποιους από τους παραπάνω, ή δεν εισακούγεται ποτέ ο λόγος τους από τους έχοντες το «πάνω χέρι».
Έχω ακούσει πάρα πολύ σοβαρές και κατά την γνώμη μου αξιόλογες θέσεις για τον τρόπο οργάνωσεις της ΠΦΥ από άτομα που έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν ενεργά με την οργάνωση της ΠΦΥ ,αλλά αυτές οι γνώμες δεν εισακούστηκαν ποτέ και δεν τους δίνεται η ευκαιρία να ακουστούν και τώρα, θες από πολιτικά ή θες από ατομικά συμφέροντα. (αυτές οι γνώμες ήταν και σε μορφή προτάσεων στο Υπουργείο)
Αυτά τα άτομα ή ομάδες ατόμων φυσικά και δεν είναι μόνο οι γνωστοί που συμμετέχουν στα συνέδρια-συμπόσια κτλ, αλλά άτομα που είναι στους περισσότερους από εμάς άγνωστα.
Οι παλαιότεροι σίγουρα γνωρίζουν τέτοια άτομα που έχουν αποκλειστεί από κάθε κουβέντα περί την ΠΦΥ.
Σταματώ εδώ γιατί από την μια δεν γνωρίζω πολλά (όπως κάποιοι άλλοι) και από την άλλη στο ΕΛ πάντα αυτό ισχύει και πάντα έτσι γίνεται.
LENA:
ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΙΧΕ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ,ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ.ΣΑΦΩΣ ΜΕ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ,ΑΛΛΩΣΤΕ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Γ.Ι. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΙΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣ, ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΕ ΑΠΟ ΠΑΘΟΛΟΓΟΥΣ??? ΙΣΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥΣ.....ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ, ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΦΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ, ΒΕΒΑΙΩΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ Η ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΚΙΝΗΣΗ. ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΑΥΤΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ. :)
orfeo:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΙΣΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥΣ.....
--- Τέλος παράθεσης ---
Γιατί όχι; Αν μάλιστα έχει την ανάλογη προσέλευση και αποδοχή απ' τους γιατρούς με τις ημερίδες Παπαδάκη, θα θεωρηθεί σίγουρα και πολύ πετυχημένη.
Εγώ πάντως ως γεν. γιατρός δεν έχω την αντίληψη ότι η γνώση γενικά και της ιατρικής ειδικότερα είναι αποκλειστικότητα οποιουδήποτε και πολύ ευχαρίστως παρακολουθώ και μαθητεύω σε οποιονδήποτε έχει να μου προσφέρει κάτι περισσότερο απ' αυτά που ήδη γνωρίζω.
Η ειδικότητα που διαλέξαμε έχει την ιδιαιτερότητα να μπορεί να διδαχθεί απ' όλες τις άλλες και παρ' όλα αυτά να μην υποκαθίσταται από καμία. Δε μας διαφοροποιεί η γνώση, αλλά ο τρόπος που τη χρησιμοποιούμε. Πρόσφατα παρακολούθησα ένα σεμινάριο πάνω στο Σ.Δ. όπου εκπαιδευτές ήταν κυρίως παθολόγοι. Στο τέλος του, οι εκπαιδευτές αναγνώρισαν ότι κάθε φορά που εκπαιδεύουν γενικούς γιατρούς στο Σ.Δ. αισθάνονται ότι απευθύνονται σε γιατρούς που βλέπουν συνολικά τον ασθενή, ενώ με άλλες ειδικότητες υπάρχει η αίσθηση ότι μιλάνε σε "τεχνικούς" που ενδιαφέρονται περισσότερο για τις εργαστηριακές μετρήσεις παραβλέποντας ίσως το "όλον" του πάσχοντος. Δεν ξέρω αν έχουμε συνολικά φτάσει σ' αυτό το επίπεδο, πάντως έχουμε λόγω ειδικότητας πλεονεκτική θέση για να το καταφέρουμε. Ως τότε, ας προοδεύουμε στη γνώση της τέχνης -που όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης είναι μακρά- όσο μπορούμε περισσότερο. Η μαθητεία δεν είναι ένδειξη υποτέλειας...
Raptor:
ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση