Ελλιπής εξοπλισμός, γιατροί με προβλήματα υγείας και ερασιτεχνική αντιμετώπιση των ασθενών σε βαθμό που να κινδυνεύει η ζωή τους, αποδεικνύουν τον προβληματικό τρόπο με τον οποίο λειτουργούν ορισμένες ιδιωτικές κλινικές, τις οποίες πολλές φορές προτιμούν έναντι των δημοσίων νοσοκομείων οι Έλληνες ασθενείς προκειμένου να έχουν μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική περίθαλψη.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα, όπου γνωστός καρδιοχειρούργος καταδικάστηκε σε 2,5 χρόνια με αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια, καθώς 30χρονη ασθενής που εισήχθη σε ιδιωτική κλινική πριν από μια πενταετία ακριβώς, άφησε την τελευταία της πνοή. Όπως αποδείχθηκε στην ακροαματική διαδικασία κατά τη δίκη που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, ο γνωστός γιατρός που είχε αναλάβει την εισαγωγή της ασθενούς, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα όρασης, κάτι που τον είχε οδηγήσει δύο χρόνια πριν το μοιραίο περιστατικό να παραδώσει την άδεια του και να βγει στη σύνταξη. Αποδείχθηκε ωστόσο τη δίκη ότι κατά την περίοδο που εργαζόταν ως διοικητικό στέλεχος και όχι ιατρικό στην εν λόγω κλινική, ήταν η αιτία η 30χρονη μητέρα ενός παιδιού να χάσει τη ζωή της, αφού ο συνταξιούχος και άνευ αδείας εκείνη την περίοδο καρδιοχειρούργος αγνόησε το πόρισμα του ακτινολόγου που είδε τις εξετάσεις της και επισήμανε ότι διατρέχει σοβαρό κίνδυνο. Δυστυχώς, το εν λόγω περιστατικό δεν είναι το μόνο, καθώς κατά τη διάρκεια επεμβάσεων σε ιδιωτικές κλινικές σημειώνεται σωρεία λαθών και παρανομιών, με ασθενείς να ψάχνουν να βρουν αν όχι την «υγειά τους», τουλάχιστον τη δικαίωση τους στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Χειρούργος με… καταρράκτη
Το 2007 για τον γνωστό καρδιοχειρουργό φάνηκε ότι ήταν κομβικό σημείο στην ιατρική του καριέρα, αφού ένα σοβαρό πρόβλημα όρασης, ο καταρράκτης, έκανε την εμφάνιση του, καθιστώντας αδύνατη την άσκηση του επαγγέλματος του. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν τον άφησε άνεργο, αφού ξεκίνησε να εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης σε γνωστό ιατρικό κέντρο. Η εισαγωγή της 30χρονης από την Κατερίνη, έμελε να είναι η αφορμή για να ξετυλιχθεί το «κουβάρι» της παρανομίας που οδήγησε στην καταδίκη του γιατρού. Η 30χρονη εισήχθη σύμφωνα με το κατηγορητήριο «με πυρετό και με πόνους στα άκρα», κάτι που την ανάγκασε σε άμεση υποβολή σε αξονική τομογραφία με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί ότι διαθέτει εξογκώματα, υγρό και φλεγμονές στους πνεύμονες. Ο ακτινολόγος που μελέτησε τα αποτελέσματα της εξέτασης, ζήτησε να ερευνηθούν περαιτέρω οι φλεγμονές και οι αρχές σήψης που παρατηρήθηκαν, ω-στόσο ο καρδιοχειρούργος, που πραγματοποίησε την εισαγωγή της ασθενούς με την υπογραφή έτερου καρδιο-
χειρούργου που εμφανιζόταν ως θεράπων ιατρός, αγνόησε τον ακτινολόγο και προχώρησε στη μεταφορά της ασθενούς σε απλό δωμάτιο, δίχως να της χορηγηθεί η οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή. Το αποτέλεσμα ήταν η 30χρονη σε ένα χρονικό διάστημα λίγο μεγαλύτερο των 24 ωρών να εμφανίσει ραγδαία επιδείνωση και να μεταφερθεί εσπευσμένα στη ΜΕΘ του ιατρικού κέντρου, όπου οι δύο γιατροί που ήταν επιφορτισμένοι με την ανάνηψη της, δεν κατάφεραν να αναστρέψουν την ήδη βεβαρημένη κατάσταση της. Το αποτέλεσμα ήταν η ασθενής να πάθει πνευμονική εμβολή και να αφήσει την τελευταία της πνοή λίγο αργότερα, όπως αποδείχθηκε από το συνήγορο υπεράσπισης και γνωστό ποινικολόγο Χαράλαμπο Αποστολίδη, με εγκληματική ευθύνη του γιατρού, ο οποίος μάλιστα ήταν και υποψήφιος ευρωβουλευτής πριν από λίγους μήνες με τη Χρυσή Αυγή!
«Στο σκαμνί» και διευθυντής κλινικής!Στο μεταξύ, μια νέα υπόθεση ιατρικού λάθους από αμέλεια αναμένεται να εκδικαστεί στις 10 Δεκεμβρίου σε πρωτοδικείο της επαρχίας, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες εμπλέκεται γιατρός, ο οποίος μέχρι και σήμερα ασκεί κανονικά τα καθήκοντα του ως διευθυντής κλινικής μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης! Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προ τετραετίας μια ασθενής υπεβλήθη σε επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της επαρχίας και συγκεκριμένα στην Κεντρική Μακεδονία. Την επέμβαση είχε αναλάβει γνωστός χειρούργος οφθαλμίατρος, με υψηλή θέση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, μαζί με έτερη συναδελφό του. Οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο εν λόγω γιατρός και το υπόλοιπο ιατρικό και παραϊατρικό οδηγούνται σε δίκη, αναφέρουν την πλημμελή αποστείρωση εργαλείων και αναλώσιμων πριν την επέμβαση με αποτέλεσμα η ασθενής να υποστεί μόλυνση που οδήγησε σε σοβαρή πάθηση του εγχειρισμένου ματιού της, με κύριο χαρακτηριστικό τον έντονο πόνο. Ωστόσο ο γιατρός κατά το μετεγχειρητικό έλεγχο διαπίστωσε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι το έντονο άλγος είναι φυσικό επόμενο της εν λόγω επέμβασης καταρράκτη. Όμως η κατάσταση της ασθενούς επιδεινώθηκε κι άλλο, με αποτέλεσμα να κριθεί απαραίτητη η διακομιδή της σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών δεν απεφεύχθη η απώλεια της όρασης της ασθενούς από το μάτι όπου πραγματοποιήθηκε η επέμβαση. Ο εν λόγω γιατρός και οι συγκατηγορούμενοι του, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της «σωματικής βλάβης από αμέλεια, παρά υποχρεών, τελεσθείσα δια παραλείψεως».
«Νομιμοποιούν την παρανομία»
Σύμφωνα με το γνωστό ποινικολόγο Νίκο Διαλυνά, που έχει αναλάβει πολλές φορές την υπεράσπιση ασθενών που έχουν πέσει θύματα ιατρικών λαθών, στις ιδιωτικές κλινικές διαπιστώνεται σωρεία παραλείψεων. «Στην επαρχία συμμετέχουν σε επεμβάσεις σε ιδιωτικές κλινικές γιατροί του ΕΣΥ, ή και συνταξιούχοι γιατροί. Κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο διότι εάν ένας γιατρός κατέχει μια δημόσια θέση και πηγαίνει σε ιδιωτική κλινική της επαρχίας για να κάνει επεμβάσεις, δεν είναι κάτι νόμιμο. Δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε τέτοιες επεμβάσεις. Αυτό είναι κακό διότι υπάρχουν χιλιάδες ιατροί οι οποίοι χάνουν θέσεις εργασίας που είναι ιδιώτες, αλλά το χειρότερο είναι ότι ένας γιατρός του ΕΣΥ χειρουργεί σε κλινικές όπου δεν υπάρχουν τα εχέγγυα ασφαλούς περατώσεως της εγχείρισης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Διαλυνάς. Όπως επισημαίνει μάλιστα, όταν ένας γιατρός χειρουργεί σε μια κλινική όπου για παράδειγμα δεν υπάρχει τράπεζα αίματος, μικροβιολογικό εργαστήριο ή αξονικός τομογράφος, με αυτή τη στάση «νομιμοποιούνται» τα ιατρικά λάθη και τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών. «Οποιαδήποτε επιπλοκή συμβεί σε μια επέμβαση (αιμορραγία, εντερικές επιπλοκές) και υπάρχει έλλειψη σε μέτρα αντιμετώπισης, εμπλέκονται σοβαρά ζητήματα. Δεν έχει να κάνει δηλαδή με μια απλή είσπραξη παράνομων χρημάτων ή με παραγκωνισμό των ιδιωτών γιατρών, αλλά για μια παρανομία που συνεχίζεται στο διηνεκές», εξηγεί ο Νίκος Διαλυνάς.
«Οι γιατροί δεν είναι θεοί»Τα ιατρικά σφάλματα έχουν αναδειχθεί, εδώ και αρκετά χρόνια, ως σημαντική αιτία πρόκλησης σωματικής βλάβης, αναπηρίας και θανάτου, παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, όλο και περισσότεροι πολίτες ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υποστούν ένα ιατρικό σφάλμα, ενώ οι οργανισμοί που μπορούν να απευθυνθούν είναι ελάχιστοι και χωρίς πολλές αρμοδιότητες ουσιαστικής παρέμβασης. Είναι ανθρώπινο να γίνονται ιατρικά λάθη υποστηρίζει ο Γρηγόρης Σαραφιανός ενώ αναφέρει πως δεν είναι λίγες οι φορές που οι ίδιοι οι συγγενείς των θυμάτων «καταγγέλλουν» ιατρικό λάθος προκειμένου να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση. «Οι γιατροί είναι άνθρωποι δεν είναι θεοί, κάνουν ότι είναι δυνατόν για να σώσουν τους ασθενείς. Από εκεί και πέρα η δικαιοσύνη αποφαίνεται ,αν και θεωρώ ότι η καταδίκη ή μη κάποιου γιατρού είναι σχετική γιατί οι δικαστές δεν έχουν τις απαραίτητες ιατρικές γνώσεις για αυτό και συμβουλεύονται ειδικούς πραγματογνώμονες» αναφέρει ο κ. Σαραφιανός. «Πιστεύω ότι το ιατρικό λάθος είναι σχετικό, γιατί μπορεί οι συγγενείς κάποιου θύματος να καταγγέλλουν ιατρικό λάθος προκειμένου να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίω-ση, μόνο και μόνο επειδή συμβουλεύτηκαν κάποιον άλλον γιατρό», εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών.
«Οι συνταξιούχοι δεν κρίνονται!»Εκτός από τα διοικητικά δικαστήρια οι γιατροί οι οποίοι έχουν υποπέσει σε αποδεδειγμένα ιατρικά λάθη έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ποινές των Ιατρικών Συλλόγων στους οποίους είναι μέλη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του πειθαρχικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Τσάμη αρχικά αποφαίνεται το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου και αν η υπόθεση είναι σοβαρή παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. «Το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφασίζει αν θα παραπέμψει την υπόθεση στο πειθαρχικό. Συνήθως, αν η υπόθεση δεν είναι τόσο σοβαρή, μπορεί να επιδικάσει χρηματικό πρόστιμο έως 5000 ευρώ», σημειώνει ο Δημήτρης Τσάμης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πειθαρχικό συμβούλιο δεν έχει τη δικαιοδοσία να αφαιρέσει μόνιμα την άδεια του γιατρού που υπέπεσε σε ιατρικό λάθος αλλά να εισηγηθεί στο υπουργείο Υγείας να το κάνει. «Αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε είναι να αφαιρέσουμε προσωρινά την άδεια του γιατρού. Αυτό που κατάφερε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είναι οι ποινές που επιβάλει το πειθαρχικό συμβούλιο, να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα. Μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο οι γιατροί έκαναν εφέσεις στις αποφάσεις μας για να δικαστούν στο ανώτατο πειθαρχικό όργανο των γιατρών και έως τότε εργαζόταν κανονικά, αλλά τώρα αυτό έχει αλλάξει» υποστηρίζει. Στο ερώτημα αν υπάρχουν γιατροί που εργάζονται ενώ έχουν προβλήματα υγείας, ο πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης απαντά ότι δεν υπάρχει νόμος που να τους απαγορεύει να το κάνουν, ωστόσο όπως λέει το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να το εξετάσει η πολιτεία. «Θα πρέπει σύντομα να κληθούμε από την πολιτεία να συμμετέχουμε σε έναν διάλογο για τη φυσική επάρκεια των γιατρών μετά τη συνταξιοδότηση γιατί μέχρι σήμερα οι γιατροί που έχουν συνταξιοδοτηθεί και εργάζονται δεν κρίνονται από κανέναν», καταλήγει ο κ. Τσάμης.
«Αποκρύπτουν προβλήματα υγείας»Μεγάλη σημασία για την αποφυγή ή ακόμη και για τη «διόρθωση» ιατρικών λαθών δίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός στην υποδομή των κλινικών. «Για να σώσεις έναν ασθενή πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη υποδομή, ακόμη και να γίνει κάτι λάθος να έχεις τη δυνατότητα να το διορθώσεις. Για παράδειγμα και στη δική μου κλινική έτυχε να κάνουμε ένα χειρουργείο σε έναν 45χρονο, ο οποίος δεν γνώριζε ότι ήταν αλλεργικός στην ξυλοκαΐνη. Στην κλινική υπήρχε μονάδα εντατικής θεραπείας και ο ασθενής σώθηκε, για αυτό και θεωρώ τη ΜΕΘ σημαντική» επισημαίνει. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών υποστηρίζει ότι υπάρχουν γιατροί που ενδεχομένως να αποκρύπτουν προβλήματα υγείας που μπορεί να έχου. «Ο χειρουργός πρέπει να έχει σταθερό χέρι, αν κάποιος δεν έχει τότε μπορεί να χειρουργεί με συνεργάτη. Δηλαδή ο ίδιος απλώς να παρακολουθεί και να συμβουλεύει. Αυτό είναι απολύτως νόμιμο. Υπάρχουν πολλές χειρουργικές ομάδες», καταλήγει.
Συνελήφθη προϊστάμενος για «φακελάκι»
Άλλη μια υπόθεση δωροδοκίας γιατρού και μάλιστα προϊσταμένου κλινικής στη Βόρεια Ελλάδα, ήρθε στο φως μετά τη σύλληψη του από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία συγγενούς ασθενή, αφού ζητήθηκε από τον 51χρονο οφθαλμίατρο το ποσό των 300 ευρώ προκειμένου να πραγματοποιήσει εγχείρηση καταρράκτη. Ο συγγενής του ασθενούς την περασμένη Τετάρτη κατέβαλε το ποσό των 300 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα και στη συνέχεια ακολούθησε έρευνα από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην αστυνομική επιχείρηση που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του γιατρού όταν βρέθηκε το ποσό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω γιατρός προσπάθησε να απωθήσει τους αστυνομικούς από το γραφείο του προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη. Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη υποθέσεων διαφθοράς, τόσο στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για καταγγελίες ανάλογων περιστατικών, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, καθ’ όλο το 24ωρο, στο τηλέφωνο 210–8779700 με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθ
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος