Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Νοεμβρίου 2024, 00:52:49

Αποστολέας Θέμα: Ελληνες γιατροί στο δρόμο της ξενιτιάς  (Αναγνώστηκε 86333 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

24 Οκτωβρίου 2011, 15:22:18
Αναγνώστηκε 86333 φορές
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Στο κέντρο της κοιλάδας του ποταμού Ρουρ, στο κρατίδιο της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στην ευρύτερη περιοχή του Μπόχουμ, εργάζονται περίπου εκατό Ελληνες ειδικευόμενοι γιατροί και σαράντα διαφόρων ειδικοτήτων.

Μια ζωντανή επιστημονική κοινότητα που αναζήτησε στο εξωτερικό καλύτερη τύχη, αφήνοντας πίσω τη μιζέρια και την απαισιοδοξία, τις ουρές για μια θέση σε νοσοκομείο ή πανεπιστήμιο, τις γνωστές παρακαμπτήριες του ελληνικού κατεστημένου.

Εξι μικρές ιστορίες ζωής, έξι παράλληλες πορείες που παραδόξως τέμνονται σε ένα σημείο, στο αγαπημένο τους Μπόχουμ.

«Το ταξίδι της ζωής ξεκίνησε από τις Σέρρες», μάς λέει ο Αντώνης Κερασνούδης, ειδικευόμενος νευρολόγος στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St. Josef. «Η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε τα ανατρεπτικά φοιτητικά χρόνια στα έδρανα της Ιατρικής του ΑΠΘ. Οταν νιώσαμε με τους συνοδοιπόρους στη σχολή ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να εκπληρώσει τα όνειρά μας, σκορπιστήκαμε στα άκρα της Ευρώπης το 2009. Καταφύγιο των ιατρικών μας ονείρων έγινε η κοιλάδα τού Ρουρ στη Γερμανία, και το πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St. Josef του Μπόχουμ. Ο κόπος μας ανταμείφθηκε σε ένα κράτος όπου οι ομάδες αποκτούν πλήρες νόημα και υπάρχει μόνο το "πετύχαμε μαζί" και όχι το "πέτυχα" μόνος. Η εκμάθηση των μυστικών της νευρολογίας και η έρευνα έγινε το ίδιο ελκυστική για εμάς όσο μια ερωτική σχέση...»

«Τα πρώτα μου παιδικά όνειρα τα έκανα στη Λαμία», θα πει η Εφη Ντάσιου, ειδικευόμενη νευρολόγος στο EVK Herne. «Τα φοιτητικά μου χρόνια κύλησαν ξέγνοιαστα στην πλανεύτρα Θεσσαλονίκη, στην Ιατρική του ΑΠΘ. Το πτυχίο αποτελούσε εισιτήριο στο προδιαγραφόμενο "ευοίωνο" μέλλον.

Κάπου στην πορεία όμως "χαθήκαμε στη μετάφραση". Η ειδίκευση στο εξωτερικό ήταν λύση ανάγκης ή, όπως αποδείχθηκε, σωτήρια απόφαση. Στη Γερμανία υπηρετώ με ελάχιστες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς αυτό που αγαπώ.

Φυγή

»Η επιστροφή στην Ελλάδα είναι όνειρο αλλά και επιθυμία καρδιάς. Το κατά πόσο αυτή θα ραγίζει επιθυμώντας είναι δυστυχώς στα χέρια άλλων... Τα όνειρα όμως δεν σταματούν ποτέ!»

«Επέστρεψα στη Γερμανία, όπου είχα αρχίσει τις ιατρικές μου σπουδές, από ανάγκη και από επιλογή», εξηγεί ο Βαγγέλης Καρπούζας, ειδικευόμενος παθολόγος στο St. Elizabeth. «Με τις πόρτες να κλείνουν στην Ελλάδα στους περισσότερους, που θέλουν άξια να εισπράξουν το μισθό του ιδρώτα τους, μένει μόνο η φυγή προς τα εμπρός. Οι αντιξοότητες εδώ είναι πολλές, οι απαιτήσεις τεράστιες και σίγουρα οι εφημερίες στο πιο κεντρικό νοσοκομείο τού Μπόχουμ δεν είναι πάντα εύκολες. Οι εμπειρίες πολλές. Δεν είναι όμως η στείρα ποιότητα της εκπαίδευσης η μόνη ανταμοιβή. Πολύ περισσότερο είναι η δυνατότητα στα ξένα όλοι εμείς οι "εξόριστοι" να δείχνουμε με πράξεις το ποιόν μας ως άνθρωποι, γιατροί· ως Ελληνες».

«Κατάγομαι από τη Νότια Ελλάδα και δουλεύω στο Μπόχουμ της Γερμανίας δύο χρόνια», προσθέτει η Κ.Π., γιατρός στο St. Josef. «Τελειώνοντας την Ιατρική αποφάσισα να ασχοληθώ με τη Νευρολογία σε κλινικό και ερευνητικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο ενός μεταπτυχιακού ολοκλήρωσα το δεύτερο έτος στη Γερμανία. Επειτα, λόγω της υψηλής αναμονής των ειδικοτήτων, δούλεψα σε μικρά νοσοκομεία στην άγονη γραμμή. Ηρθα στο Μπόχουμ λόγω της αναμονής, του υψηλού επιπέδου της ιατρικής στη Γερμανία και της δυνατότητας για έρευνα. Αυτά τα δύο χρόνια έχω κερδίσει επαγγελματικά περισσότερα απ' αυτά που θα κέρδιζα στην Ελλάδα. Ελπίζω να μπορέσω στο μέλλον να έχω τη δυνατότητα να συνεχίσω την καριέρα μου στην πατρίδα».

Η Κοζανίτισσα Γλύκα Τουλουμενίδου, οφθαλμίατρος στο ΚΚΗ Hagen, υπογραμμίζει: «Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Υστερα από 6 υπέροχα χρόνια και μια σύντομη περίοδο αναζήτησης στην αιώνια φοιτητούπολη, βρέθηκα μία ωραία πρωία μέσα σε ένα αεροπλάνο με προορισμό τη Γερμανία. Γιατί; Ισως τα 5 χρόνια αναμονής για ειδίκευση να μου είχαν φανεί υπερβολικά, ίσως να ήθελα να βιώσω νέες εμπειρίες. Και τώρα, έχοντας ζήσει και εργαστεί τα τελευταία τρία χρόνια στη Γερμανία, δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για την απόφαση που κάποτε χωρίς δεύτερη σκέψη είχα πάρει. Η επιστροφή στην Ελλάδα παραμένει στα μακροπρόθεσμα σχέδιά μου, αλλά δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον».

Γεννημένος στη Γερμανία από Βορειοελλαδίτες γονείς που μετανάστευσαν ως εργάτες, ο Χρήστος Κρόγιας, νευρολόγος, διευθυντής Μονάδας Εγκεφαλικών του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου St. Josef θα πει: «Θυμάμαι τους γονείς μου να λένε πως σύντομα θα επιστρέψουμε στην πατρίδα και αυτή η σκέψη τούς έδινε κουράγιο να συνεχίσουν.

Εξειδίκευση

»Μετά τρία χρόνια σε ελληνικό δημοτικό σχολείο, ακολούθησε το γερμανικό. Πέρασα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Μπόχουμ, και έτσι βρέθηκα σε αυτήν την πόλη. Διευθύνω τη μονάδα αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και το εργαστήριο υπερηχογραφίας, στο οποίο γίνονται διάφορες επιστημονικές μελέτες. Υπάρχει και κάποια συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ παράλληλα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω νέα παιδιά από την Ελλάδα που θέλουν να έρθουν στην κλινική μας να εξειδικευτούν».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Οκτωβρίου 2011, 15:44:58 από alfie »

24 Οκτωβρίου 2011, 15:42:27
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Λαμπρά ενδεχομένως μυαλά που τα χάνει η Ελλαδα και τα ξεζουμίζει η Γερμανία. Η οποία Γερμανία έχει χάσει τα δικά της γερμανικά μυαλά ,με την ανόητη αντιπληθωριστική πολιτική, και εχουν μεταναστεύσει μαζικά σε Αγγλία , Αμερική.
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

24 Οκτωβρίου 2011, 15:50:48
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στο κέντρο της κοιλάδας του ποταμού Ρουρ, στο κρατίδιο της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στην ευρύτερη περιοχή του Μπόχουμ,

Εκεί δεν βρίσκεται και η Μπορούσια Ντόρτμουντ, που ο Θρύλος διέλυσε πριν μια εβδομάδα (φωτό) ;
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Οκτωβρίου 2011, 15:54:12 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

24 Οκτωβρίου 2011, 16:31:27
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εκεί δεν βρίσκεται και η Μπορούσια Ντόρτμουντ, που ο Θρύλος διέλυσε πριν μια εβδομάδα (φωτό) ;

 :D :D :D :D

24 Οκτωβρίου 2011, 21:04:30
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

alfie



Ανάθεμά σε ξενιτιά        
 
Στίχοι: Στέλιος Καζαντζίδης
Μουσική: Στέλιος Καζαντζίδης
Πρώτη εκτέλεση: Στέλιος Καζαντζίδης


Ανάθεμά σε ξενιτιά
καταραμένη να 'σαι
μας παίρνεις τους λεβέντες μας
μανούλες δεν λυπάσαι

Είναι φριχτό στον άνθρωπο
να 'ναι ξενιτεμένος
μακριά από κείνους π' αγαπά
μέσα στους ξένους ξένος

Κλαιν οι μανούλες μοναχές
που λείπουν τα παιδιά τους
την Παναγιά παρακαλούν
αχ να 'ρθουν ξανά κοντά τους

Είναι φριχτό στον άνθρωπο
να 'ναι ξενιτεμένος
μακριά από κείνους π' αγαπά
μέσα στους ξένους ξένος
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Οκτωβρίου 2011, 21:06:52 από alfie »

25 Οκτωβρίου 2013, 09:55:01
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αμέτρητα είναι πλέον τα κενά στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας 30 χρόνια μετά την ίδρυση του ΕΣΥ. Οι γιατροί προκειμένου να αποφύγουν την ανεργία και την υποαπασχόληση αναχωρούν προς άλλες πολιτείες αναζητώντας δουλειά στο εξωτερικό. Πόσοι έφυγαν και για που...

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Πάνω από 6000 γιατροί απουσιάζουν σήμερα από τα δημόσια νοσοκομεία σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).
Οι νέοι γιατροί λόγω των προβλημάτων στο ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ αναχωρούν για άλλες χώρες.
 
Μέσα στις χώρες που προτιμούν οι γιατροί είναι η Γερμανία, η Μεγ. Βρετανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ελβετία , αλλά ακόμη και η μακρινή Αυστραλία, το Ντουμπάϊ, η Σαουδική Αραβία, το Αμπού Ντάμπι….
 

 
Είναι ενδεικτικό σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΟΕΝΓΕ ότι  πάνω από 7000 νέοι γιατροί ξενιτεύτηκαν το 2010, το 2011, και το 2012, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2013 ο αριθμός αυτών που έφυγαν είναι τριπλάσιος του αντίστοιχου του 2011.
 
Οι νοσοκομειακοί γιατροί μιλούν για μια υγειονομική βόμβα για τους ασθενείς αλλά και τους εργαζόμενους. Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας σημειώνει ότι πλέον πρόκειται για  κατεδάφιση του  ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, «στο βωμό των μνημονιακών δεσμεύσεων».
 
Ο κ.Βαρνάβας συμπληρώνει: «Πλέον 30 χρόνια μετά τη ψήφιση του Ιδρυτικού Νόμου για το ΕΣΥ ( 1397/83 ), η κατάσταση στα Νοσοκομεία της χώρας, ιδιαίτερα αυτά των Νησιών, της παραμεθορίου ζώνης, της περιφέρειας, είναι τραγική».
Καθόλου τυχαία βέβαια καθώς ο χάρτης με τα υποστελεχωμένα τμήματα καλύπτει σχεδόν ολόκληρη τη χώρα.
 
Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα όπως παρουσιάζονται από την ΟΕΝΓΕ:
 
• Γ.Ν. ΒΕΡΟΙΑΣ : λόγω υποστελέχωσης κλείνουν τα προγράμματα εφημεριών της Χειρουργικής, της Γυναικολογικής, της Ορθοπεδικής Κλινικής. Ελάχιστος είναι ο αριθμός των Αναισθησιολόγων.
 
• Γ.Ν. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ : Η Ορθοπεδική Κλινική διακόπτει το πρόγραμμα εφημεριών. Κενά έχουν η Παιδιατρική, η Οφθαλμολογική, η Γυναικολογική, η Καρδιολογική, η ΩΡΛ Κλινική, το Νεφρολογικό Τμήμα, το Μικροβιολογικό και η Αιμοδοσία.
 
• Γ.Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ : Έκλεισαν η Γαστρεντερολογική και Οφθαλμολογική Κλινική, έμειναν με 1 γιατρό το Ογκολογικό και Αιματολογικό Τμήμα
 
• Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ : κινδυνεύουν να κλείσουν άμεσα η Παιδιατρική και Γυναικολογική Κλινική
 
• Π.Π.Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ : η ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΉ Κλινική δεν μπορεί να καλύψει όλο το πρόγραμμα εφημεριών της, κενά έχουν και τα Τμήματα Ακτινοθεραπευτικό και Πυρηνικής Ιατρικής
 
• Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Η Ορθοπεδική έμεινε με δύο γιατρούς, στους οποίους η Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ δίνει εντολή να εφημερεύουν από 15 μέρες ο καθένας. Η Γυναικολογική περιέρχεται στην ίδια κατάσταση από τον επόμενο μήνα, ενώ η Παθολογική έχει μείνει με 3 γιατρούς, όπως και το Αναισθησιολογικό.
 
• Γ.Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ : με 1 γιατρό έμειναν η Ουρολογική και Οφθαλμολογική Κλινική, με 2 η Γυναικολογική, η ΩΡΛ, το Μικροβιολογικό, η Αιμοδοσία, και σε 2 μήνες και η Παιδιατρική Κλινική. Λόγω υποστελέχωσης δεν αναπτύχθηκαν οι προβλεπόμενες Κλινικές Πνευμονολογική, Νεφρολογική, Νευρολογική, Ψυχιατρική.
 
• Γ.Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ : Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, με 60 ασθενείς, έμεινε χωρίς Νεφρολόγο και αποσπάσθηκε για κάλυψη ο Διευθυντής της αντίστοιχης των Τρικάλων. Κενά παρουσιάζουν και η Παιδιατρική, η Γυναικολογική, η Οφθαλμολογική, η Ουρολογική, η ΩΡΛ Κλινική.
 
• Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ : με 1 γιατρό λειτουργούν η Αγγειοχειρουργική και Παιδοχειρουργική Κλινική, με κενά η Παιδιατρική, η Νεφρολογική, η Νευρολογική, η Θωρακοχειρουργική Κλινική
 
• Γ.Ν. ΚΙΛΚΙΣ : κανείς Πνευμονολόγος, κενά στη Χειρουργική, την Οφθαλμολογική, την Ουρολογική Κλινική και το Μικροβιολογικό Τμήμα.
 
• Γ.Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ : μεγάλα κενά στην Ουρολογική και Οφθαλμολογική Κλινική
 
• Γ.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ : κανείς Ψυχίατρος, μεγάλα κενά στην Ορθοπεδική, την Οφθαλμολογική, την Ουρολογική, την ΩΡΛ Κλινική.
 
• Στη ΓΑΥΔΟ δεν υπάρχει κανείς γιατρός.
 
• Εκρηκτικά κενά υπάρχουν και στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Λήμνου, της Νάξου, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Ζακύνθου, της Κέρκυρας, της Λευκάδας, της Καρύστου, των Κυθήρων, της Χίου, της Σύρου, της Λέρου, των Χανίων, των Σερρών, της Φλώρινας, της Αλεξανδρούπολης, της Ξάνθης, της Καστοριάς, της Χαλκιδικής, της Πτολεμαϊδας, της Έδεσσας, της Δράμας, της Θήβας, της Πάτμου, της Τήνου, της Τζιά, της Πάρου, της Κώ, της Σκοπέλου, της Ικαρίας.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

19 Νοεμβρίου 2014, 11:42:35
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Medicine Man


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

ΜΕ ΜΙΣΘΟ 6.000€
18.000 γιατρούς αναζητεί η Φινλανδία
Αναζητούν Ελληνες γιατρούς και νοσηλευτές για να εργαστούν σε νοσοκομεία της Φινλανδίας.

Για τις 18.000 διαθέσιμες θέσεις που υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα έχει ήδη δημοσιευτεί προκήρυξη στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ/EURES -και μάλιστα στα Ελληνικά- εδώ και δύο εβδομάδες. Και, όμως, μόλις 2 γιατροί έχουν κάνει αίτηση για δουλειά!
Φαίνεται πως, παρά τις απολαβές που κυμαίνονται γύρω στις 6.000 ευρώ για 37,5 ώρες εργασίας την εβδομάδα, τα μαθήματα Φινλανδικών που προσφέρονται δωρεάν στην Αθήνα και τις ευκολίες μετακόμισης και εγκατάστασης στη Φινλανδία, οι γιατροί και οι νοσηλευτές στην Ελλάδα της κρίσης προτιμούν... τον ήλιο και την οικογενειακή θαλπωρή από μία καριέρα σε δημόσιο νοσοκομείο σε άλλη χώρα της Ευρώπης...
«Ελληνες γιατροί και νοσηλευτές ζητούνται για την κάλυψη τουλάχιστον 18.000 διαθέσιμων θέσεων εργασίας μέχρι το έτος 2025. Οι Ελληνες γιατροί έχουν πολύ καλή φήμη στη Φινλανδία, όχι μόνο για τις καλές σπουδές τους, αλλά και για τον χαρακτήρα τους», εξηγεί στο «Εθνος» η Κίρσι Μέλβολα-Γεωργακαράκου της BBi Communication, που έχει αναλάβει εκ μέρους της φινλανδικής κυβέρνησης τη διαχείριση των αιτήσεων από την Ελλάδα. «Επειδή έζησα στην Αθήνα για πέντε χρόνια και εργαζόμουν σε γραφείο ευρέσεως εργασίας, όταν βγάζαμε τέτοιου τύπου προκήρυξη στην Ελλάδα, μέσα σε μία μέρα είχαμε 1.000 αιτήσεις! Μου έχει κάνει εντύπωση που εδώ και δύο εβδομάδες μόλις δύο άτομα έχουν ενδιαφερθεί για μία τόσο καλή θέση εργασίας», λέει.

Η προκηρυξη για τις 18.000 θέσεις γιατρών στη Φινλανδία έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ/EURES. Πριν από την έναρξη του προγράμματος οι γιατροί θα γνωρίζουν το νοσοκομείο και την πόλη όπου θα εργαστούν
Η εξήγηση σίγουρα δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη. Μπορεί κάποιοι να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να το σκεφτούν και άλλοι να προτιμούν τον ήλιο της Ελλάδας και να μην ενδιαφέρονται για νέα καριέρα στη Φινλανδία, παρόλο που η προκήρυξη αφορά μόνιμη θέση στο Δημόσιο με καλές απολαβές. «Μπορεί να μην έχει γίνει ακόμη γνωστή η προκήρυξη», λέει δίνοντας μια πιθανή εξήγηση για την απουσία ενδιαφέροντος η Κ. Μέλβολα.
Οπως σημειώνεται στην προκήρυξη, η πλήρης απασχόληση στη Φινλανδία είναι 37,5 ώρες την εβδομάδα (χωρίς μεσημεριανό διάλειμμα) ή 40 ώρες την εβδομάδα (με μεσημεριανό διάλειμμα). Ο μέσος βασικός μισθός για τους γιατρούς είναι 6.393€/μήνα. Οι συγκεκριμένοι μισθοί, βέβαια, προσαρμόζονται από την τοποθεσία και την ειδικότητά τους, όμως οι γιατροί δικαιούνται επιπρόσθετες αμοιβές κατά μέσο όρο 28% του βασικού μισθού τους.

Σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις για τους βασικούς μισθούς, οι μισθοί για νοσηλευτές είναι 1.935,44€/μήνα, αλλά ανεβαίνουν για επαγγελματία νοσοκόμο (2.236,42€) ή για προϊστάμενο (2.861,74€). Προβλέπονται πρόσθετες αμοιβές, κατά μέσον όρο 20%-30% πλέον του βασικού μισθού.
Προνόμια
«Τα προγράμματα, για τα οποία συνεργαζόμαστε με το δίκτυο EURES, πραγματοποιούνται στη χώρα προέλευσης. Για παράδειγμα, για ομάδα γιατρών στην Ελλάδα πραγματοποιούμε την εκπαίδευση στην Αθήνα. Πριν από την έναρξη του προγράμματος, οι γιατροί θα γνωρίζουν ήδη πού θα έχουν δουλειά στη Φινλανδία - ακόμη και το νοσοκομείο και την πόλη όπου θα εργαστούν. Δίνουν συνέντευξη στους νέους εργοδότες πριν γίνουν δεκτοί στο πρόγραμμα κι έτσι γνωρίζουν για τις αμοιβές τους και τις συνθήκες εργασίας που θα έχουν. Φυσικά το πρόγραμμα είναι δωρεάν για τους επιλεγέντες υποψηφίους», εξηγεί η Μαρίζα Κέρμαν, διευθύντρια της εταιρείας επικοινωνίας.
Το κόστος της εκπαίδευσης καλύπτεται από τον εργοδότη και προσφέρει στους επαγγελματίες την ευκαιρία να αποκτήσουν την απαιτούμενη επάρκεια στη γλώσσα, αλλά και γνώσεις διαπολιτισμικής επικοινωνίας πριν από την έναρξη των εργασιών στη Φινλανδία. Στα προγράμματα παρέχεται επίσης δωρεάν υποστήριξη για την εύρεση κατοικίας, για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος του επαγγελματία υγείας στη Φινλανδία και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη υποστήριξη για οικογενειακά θέματα (σχολεία για τα παιδιά) καθώς και διασύνδεση με τοπικά δίκτυα υποστήριξης.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Κίρσι Μέλβολα-Γεωργακαράκου
Περιμένουμε τους Ελληνες
«Ζούσαμε και εργαζόμασταν στην Ελλάδα, αλλά μόλις ξέσπασε η κρίση αποφασίσαμε να μετακομίσουμε στη Φινλανδία». Η ιστορία της υπεύθυνης Επικοινωνίας του προγράμματος, Κίρσι Μέλβολα-Γεωργακαράκου, δεν διαφέρει πολύ από των γιατρών και των νοσηλευτών που θα θελήσουν να μεταναστεύσουν στη χώρα της.
«Ο άνδρας μου δεν γνώριζε τη γλώσσα στην αρχή. Ωστόσο, βρήκε δουλειά μέσα σε έξι μήνες ως βοηθός ερευνητής στο πανεπιστήμιο, στον τομέα των υπολογιστών. Εγώ εργάζομαι μισή εβδομάδα γιατί έχω μητρική άδεια. Είμαστε ικανοποιημένοι από τους μισθούς και την ποιότητα ζωής», μας λέει.
Θετικό πρόσημο βάζουν και άλλοι Ελληνες εργαζόμενοι στη Φινλανδία. «Οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ καλές και η ποιότητα ζωής εξαιρετική. Η Φινλανδία είναι πανέμορφη. Εάν σκέφτεστε τις καιρικές συνθήκες, σκεφτείτε ότι μπορείτε να ζήσετε πραγματικά τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για κάποιον επαγγελματία να μην έρθει εδώ», λένε η Μαρία Φωτιάδου και η Χριστίνα Βεσκούκη, που πήραν μέρος στο πρόγραμμα κατάρτισης της BBi, όταν μια ιδιωτική εταιρεία έκανε προσλήψεις νοσηλευτών από την Ελλάδα.
«Οι συνάδελφοί μου κι εγώ φτάσαμε τον Οκτώβριο και είμαστε ευγνώμονες για όλα», λέει η Χριστίνα. «Ανυπομονούμε να δεχθούμε και άλλους Ελληνες εδώ», προσθέτει η Μαρία.

19 Νοεμβρίου 2014, 16:41:26
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
18.000 γιατρούς αναζητεί η Φινλανδία
Αναζητούν Ελληνες γιατρούς και νοσηλευτές για να εργαστούν σε νοσοκομεία της Φινλανδίας.

Για τις 18.000 διαθέσιμες θέσεις που υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα έχει ήδη δημοσιευτεί προκήρυξη στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ/EURES -και μάλιστα στα Ελληνικά- εδώ και δύο εβδομάδες. Και, όμως, μόλις 2 γιατροί έχουν κάνει αίτηση για δουλειά!

Μπορείτε να βρείτε τη σχετική προκήρυξη;
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το μόνο που βρήκα είναι (και μάλιστα μόνο στα αγγλικά) είναι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Dentists, General Practitioners, Geriatrics and Radiographers to Finland
BBi is looking for dentists, general practitioners, geriatrics and radiographers in behalf of their public sector clients in Finland

Psychiatrists and Clinical Psychologists to Finland
BBi is looking for psychiatrists and clinical psychologists in behalf of their public sector clients in Finland.

Που είναι οι 18 χιλιάδες θέσεις; Που είναι οι θέσεις νοσηλευτών;
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Νοεμβρίου 2014, 16:49:18 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

19 Νοεμβρίου 2014, 20:33:11
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Να τονιστεί πάντως ότι τα Φινλανδικά δεν είναι καμιά εύκολη γλώσσα. Δεν ανήκει καν στην Ινδοευρωπαϊκή ομάδα.
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Νοεμβρίου 2014, 20:59:03 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
7 Απαντήσεις
38925 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Αυγούστου 2008, 23:58:32
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
4595 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Σεπτεμβρίου 2010, 01:00:03
από anastasios theodoridis
6 Απαντήσεις
10574 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Δεκεμβρίου 2011, 14:53:14
από Gatekeeper
1 Απαντήσεις
7920 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Ιουνίου 2013, 13:35:59
από Ορθοπαιδικός
0 Απαντήσεις
15980 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Σεπτεμβρίου 2023, 07:34:32
από Argirios Argiriou