Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΧωρίς επιπλέον χρηματοδότηση καλούνται να καλύψουν και εφέτος τα νοσοκομεία του ΕΣΥ τις διαρκώς αυξανόμενες δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων. Η νομοθετική ρύθμιση του περασμένου Απριλίου, διευκόλυνε τη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας των περίπου 2,5 εκατ. ανασφάλιστων και άπορων, που πλέον απευθύνονται στα νοσοκομεία μόνο με τον ΑΜΚΑ τους, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η σχετική ζήτηση, αλλά και οι δαπάνες. Ωστόσο, η χρηματοδότηση των μονάδων του ΕΣΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό παραμένει και εφέτος σε χαμηλά επίπεδα, με το υπουργείο Υγείας να «προσδοκά» σε επιπλέον πόρους προς τα νοσοκομεία από τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος ωστόσο σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τον ελλειμματικό, εν τη γενέσει του, ΕΦΚΑ.
Μόνο στα νοσοκομεία της Αθήνας (1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής), η περίθαλψη ανασφάλιστων Ελλήνων και αλλοδαπών καθώς και ασθενών με βιβλιάριο απορίας κόστισε πέρυσι 57,2 εκατ. ευρώ. Το 2013 το ποσό αυτό ανερχόταν στα 41,5 εκατ. ευρώ, το 2014 ανέβηκε στα 47,5 εκατ. ευρώ και το 2015 ήταν στα 51 εκατ. ευρώ. Στις δωρεάν παροχές προς τους ασφαλισμένους και άπορους περιλαμβάνονται και οι εργαστηριακές εξετάσεις με την προϋπόθεση αυτές να εκτελούνται στο ΕΣΥ. Εντός του 2016, 204.000 ανασφάλιστοι σε όλη τη χώρα υποβλήθηκαν δωρεάν σε εργαστηριακές εξετάσεις συνολικού κόστους 23,5 εκατ. ευρώ. Ηδη, τους δύο πρώτους μήνες του 2017 εκδόθηκαν παραπεμπτικά εξετάσεων για 85.755 ανασφάλιστους πολίτες αξίας 7,3 εκατ. ευρώ.
(όσο το μαθαίνει ο κόσμος θα αυξάνεται, είναι λογικό)«Από την εμπειρία μας βλέπουμε ότι ο αριθμός των ανασφάλιστων που προσέρχεται στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί», σημειώνει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» κ. Ηλίας Σιώρας, «τα νοσοκομεία όμως δεν έχουν την επαρκή χρηματοδότηση. Ο κρατικός προϋπολογισμός προς τα νοσοκομεία είναι ίδιος με πέρυσι, στο 1,156 δισ. ευρώ και τα όρια δαπανών επίσης περιορισμένα».
Υπόσχεση
(είναι και τζάμπα)Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας θα δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία ύψους 500-600 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ. Ομως ο ΕΟΠΥΥ λαμβάνει κρατική επιχορήγηση και εισφορές ασφαλισμένων από τον ΕΦΚΑ, ο οποίος ξεκίνησε με έλλειμμα 750 εκατ. ευρώ. «Εφόσον ο ΕΦΚΑ είναι ελλειμματικός, πώς θα χρηματοδοτήσει τον ΕΟΠΥΥ;», τονίζει ο κ. Σιώρας και καταλήγει: «Δεν τίθεται θέμα διάκρισης ανάμεσα σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, αλλά ανάμεσα στις ανάγκες των νοσοκομείων και στη χρηματοδότηση».
Συνολικά το 2016 η φαρμακευτική δαπάνη ανασφάλιστων –που βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ– ανήλθε σε 58.351.130 ευρώ. Από αυτά τα 24.486.961 ήταν για φάρμακα που διατέθηκαν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα 33.864.169 για φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Η τάση κατά τη διάρκεια του χρόνου εμφανίζεται αυξητική, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Αύγουστο και μετά άτομα με ιδιαίτερα χαμηλό εισόδημα απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση καταβολής συμμετοχής στο κόστος των φαρμάκων και παράλληλα «μεταφέρθηκε» η φαρμακευτική δαπάνη των απόρων από τα νοσοκομεία στον ΕΟΠΥΥ. Ετσι, ενώ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2016 η μηνιαία δαπάνη ήταν κάτω από ένα εκατομμύριο ευρώ, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο έφτασε τα 9 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2017, η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των φαρμάκων ανασφάλιστων ανήλθε στα 10,6 εκατ. ευρώ και τον Φεβρουάριο στα 9,7 εκατ. ευρώ.
Μπορεί να έχουν αρθεί τα εμπόδια στην πρόσβαση των ανασφάλιστων και άπορων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ωστόσο τα κοινωνικά ιατρεία συνεχίζουν να δέχονται σε καθημερινή βάση δεκάδες πολίτες για ιατρικές επισκέψεις και φάρμακα. «Πάντα υπάρχει ανάγκη», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» η παιδίατρος, εθελόντρια και υπεύθυνη του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΜΚΟ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Ελένη Μελιάδου. Σύμφωνα με την ίδια, καθημερινά προσέρχονται στο κοινωνικό ιατρείο τουλάχιστον 90 πολίτες είτε για να επισκεφθούν κάποιον από τους εθελοντές γιατρούς είτε για να λάβουν εντελώς δωρεάν τα φάρμακά τους. Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος περίπου κατά 10% σε σχέση με παλαιότερα, πριν ισχύσει ο νέος τρόπος ελεύθερης πρόσβασης των ανασφάλιστων σε υπηρεσίες υγείας. «Υπάρχουν κάποιοι που δεν το γνωρίζουν καν. Εμείς, πάντως, τους ενημερώνουμε για τη δυνατότητα που υπάρχει να απευθυνθούν πλέον στο ΕΣΥ», καταλήγει η κ. Μελιάδου.