11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016
Με μόλις… σαράντα ευρώ κοστολόγησε το υπουργείο Υγείας το ύψος της υγειονομικής περίθαλψης φέτος για κάθε ανασφάλιστο πολίτη, σύμφωνα με τα όσο προβλέπονται στο νομοσχέδιο “Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις” που φέρνει ξανά στη Βουλή- μετά την άρον άρον απόσυρσή του το Δεκέμβριο-, γνωστό ως παράλληλο πρόγραμμα της Κυβέρνησης.
Σύμφωνα λοιπόν με την κοστολόγηση των μέτρων για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών,
προβλέπονται μόνο 100 εκατ. ευρώ για περίπου 2,5 εκατ. άτομα που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, κάτι ωστόσο που αποτελεί το… αισιόδοξο σενάριο, δεδομένου πως
ο αριθμός των ανασφάλιστων υπολογίζεται πως μπορεί να αγγίζει και τα 3 εκατ.Πρόκειται για κονδύλια που σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχουν προβλεφθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και πρόκειται να καλύψει ο ΕΟΠΥΥ με στόχο της διεύρυνση των κατηγοριών των δικαιούχων στους οποίους παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας, καθώς και νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου οι ανασφάλιστοι με τον ΑΜΚΑ τους θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη, εξετάσεις, νοσηλεία και συνταγογράφηση.
Όπως όμως εξηγούν φορείς της αγοράς της Υγείας, το ύψος των δαπανών στα 100 εκατ. ευρώ είναι εξαιρετικά χαμηλό για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις των ανασφάλιστων. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, πως όταν ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια η συζήτηση για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους, οι φαρμακευτικές εταιρείες, που μάλιστα θα αναλάμβαναν το μισό του κόστους, είχαν εκτιμήσει πως απαιτούνταν τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ (με τον αριθμό των ανασφάλιστων τότε να είναι μικρότερος σε σχέση με σήμερα). Συμπληρώνουν οπότε πως για να επαρκέσει το διαθέσιμο κονδύλι, το πιθανότερο είναι να μπουν πολύ αυστηρά κριτήρια στην επιλογή των δικαιούχων, οπότε στην ουσία το νομοσχέδιο θα αφορά λιγότερους ανασφάλιστους, ή να μπει πλαφόν στις παροχές που θα δικαιούνται.
Ακόμη όμως και τα 100 εκατ. ευρώ που προβλέπονται από το ΓΛΚ δεν είναι σαφές πως θα τα εξασφαλίσει τελικά ο ΕΟΠΥΥ, ειδικά αφού ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για την επόμενη τριετία είναι πιο “σφιχτός” από ποτέ. Ξεκάθαρη απάντηση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν υπάρχει προς το παρόν, με τον Ανδρέα Ξανθό να σημειώνει γενικότερα πως γίνεται προσπάθεια αναπροσανατολισμού δημόσιων πόρων προς τις δομές της Υγείας, όπως επίσης και να διασφαλιστεί πως οι εισφορές από τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταλήγουν- όπως προβλέπεται- στο σύστημα Υγείας, κάτι που όμως δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
Πηγή. Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος