ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο

Εξειδικευμένα Ιατρικά Κέντρα / Ιατροί.

(1/10) > >>

Argirios Argiriou:
Εδώ θα μπορούσαμε ίσως να παραθέτουμε άρθρα εφημερίδων σχετικά με εξειδικευμένα Ιατρικά κέντρα ή ιδιαίτερα εξειδικευμένους ιατρούς για τις διάφορες παθήσεις.
Η σκέψη μου είναι ότι αυτό θα διεύρυνε τις επιλογές μας όταν θέλουμε να παραπέμψουμε κάποιον Ασθενή μας.

Argirios Argiriou:
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/10/2008

Ενα πρώτο στη χώρα δίκτυο πρότυπων υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής φροντίδας δημιούργησε μέχρι το 2005 σε περιοχή της Αθήνας η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ).

Στο δίκτυο συμπεριλαμβάνονται:

* Ο Ξενώνας Παιδιών Ψυχικά Ασθενών Γονέων «Μελία».

* Ο Θεραπευτικός Ξενώνας Εφήβων «Ίρις», μονάδα θεραπευτικής φιλοξενίας εφήβων με προβλήματα ψυχικής υγείας.

* Το Θεραπευτικό Κέντρο Ημέρας Εφήβων «Ωρίωνας», μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που απευθύνεται σε εφήβους (ηλικίας 11-16 ετών) με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.

* Η Συμβουλευτική Τηλεφωνική Γραμμή για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων «801-801-1177».

Ακόμη το Ελληνικό Κέντρο για την Ψυχική Υγεία και Θεραπεία του Παιδιού και της Οικογένειας λειτουργεί:

* «Το περιβολάκι», κέντρο ημέρας για αυτιστικά και ψυχωσικά παιδιά.

* «Το περιβολάκι 2», που περιλαμβάνει ξενώνες για βραχεία φιλοξενία παιδιών, κέντρο ημέρας και μονάδα διάγνωσης και υποστήριξης για εξωτερικές περιπτώσεις.

Οι μονάδες αυτές είναι οι μοναδικές μέχρι σήμερα που λειτουργούν στο σύστημα των παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών της χώρας.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

deleteduser:
Πρότυπη στα χαρτά. Δείτε και το πρόσφατο δελτίο τύπου της ΕΨΥΠΕ:

ΕΤΑΙΡΙΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ


Με αφορμή την 10Η  Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε η οποία στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης έχει αναπτύξει Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ενημερώνει τα εξής:

·        Η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. λειτουργεί δύο Ξενώνες για ενήλικες με νοητική καθυστέρηση και προβλήματα ψυχικής υγείας (ΘΕΤΙΣ, ΑΡΙΑΔΝΗ), ένα Ξενώνα για ενήλικες με ψυχικές διαταραχές (ΟΔΥΣΣΕΑΣ), ένα Θεραπευτικό Ξενώνα για εφήβους με ψυχικές διαταραχές (ΙΡΙΣ), ένα Ξενώνα για παιδιά ψυχικά ασθενών γονέων (ΜΕΛΙΑ) και ένα Κέντρο Ημέρας για εφήβους με ψυχικές διαταραχές (ΩΡΙΩΝΑΣ).

·        Οι μονάδες αυτές δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με τη συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    * Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  το τρέχον έτος 2008 έχει μειώσει μέχρι τώρα δραστικά την χρηματοδότηση των πιο πάνω Μονάδων κατά 50%
    * Αποτέλεσμα είναι σοβαρά οικονομικά προβλήματα στη λειτουργία των Μονάδων με αδυναμία εξόφλησης ενοικίων και άλλων βασικών δαπανών, επικρατεί η αβεβαιότητα, οι  εργαζόμενοι παραμένουν δίχως μισθούς για τέσσερις μήνες, παρατηρείται επαγγελματική εξουθένωση και πτώση του ηθικού, έχει επηρεαστεί η ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας και έχει αυξηθεί σε σοβαρότατο βαθμό η επικινδυνότητα για τους ασθενείς (παιδιά, έφηβοι και ενήλικες).
    * Εάν συνεχισθεί αυτό οι Μονάδες κινδυνεύουν στο άμεσο μέλλον να κλείσουν. Επισημαίνεται ότι οι τρεις Μονάδες εξ’ αυτών που αφορούν σε παιδιά και εφήβους είναι πρότυπες και οι μοναδικές αυτού του είδους που λειτουργούν στη χώρα.
    * Παρόλα τα επανειλημμένα έγγραφα προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τον Ιούνιο δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση και δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της κρίσιμης αυτής κατάστασης.


Επισυνάπτεται η από 15 Σεπτεμβρίου 2008 απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου επισημαίνεται ότι:

·        Η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των εν λόγω δομών και να εφαρμόσει πλήρως τη μεταρρύθμιση του ψυχιατρικού τομέα σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι των διαδοχικών κοινοτικών πλαισίων στήριξης και των σχετικών επιχειρησιακών προγραμμάτων.

·        Η Επιτροπή δεν θα παραλείψει να υπενθυμίσει στις ελληνικές αρχές τις υποχρεώσεις τους ως προς το θέμα αυτό, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς των διαρθρωτικών ταμείων.

Argirios Argiriou:
Μια μικροκάμερα, μια τομή 2 χιλιοστών και σε ελάχιστο χρόνο αφαιρείται ο θυρεοειδής.


Στην Ελλάδα, η εφαρμογή της μεθόδου γίνεται μόνο στη Γ' Χειρουργική κλινική του ΑΠΘ, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Είναι η μέθοδος της ενδοσκοπικά υποβοηθούμενης θυρεοειδεκτομής, που παρουσιάζει ο διευθυντής της Γ' Χειρουργικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ, καθηγητής Ιατρικής στο ΑΠΘ, Σπύρος Παπαβραμίδης, στο 24ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο, που ξεκινά τις εργασίες του σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Ο χειρουργός αφαιρεί το θυρεοειδή χρησιμοποιώντας ενδοσκοπικά μικροκάμερα, που μεταδίδει την εικόνα σε ένα μόνιτορ, και λαπαροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία, τα οποία περνά και χειρίζεται μέσα από μία τομή μόλις 2 χιλιοστών.

Στο τέλος της επέμβασης, που μπορεί να κυμανθεί από 40 λεπτά ώς μιάμιση ώρα, δεν χρειάζονται ράμματα και ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο την επόμενη μέρα. Ηδη στη Γ' Χειρουργική κλινική του ΑΧΕΠΑ η συγκεκριμένη μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί σε 13 ασθενείς μέσα σ' ένα χρόνο.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/03/2009


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
08/05/2009, TO BHMA.
Ταχύτερη αποκατάσταση από εγκαύματα.
 
Με μια υπερσύγχρονη «μπανιέρα» για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων σε παιδιά εξοπλίστηκετο Παιδοχειρουργικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Π.&Α. Κυριακού», χάρη στις προσπάθειες της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά». «Η ειδική μπανιέρα αποτελεί τον πλέον εξελιγμένο τρόπο αντιμετώπισης των εγκαυμάτων, συμβάλλοντας στην άμεση ανακούφιση και την ταχύτερη αποκατάσταση των παιδιών από τα εγκαύματα σε άσηπτο περιβάλλον» τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Παιδοχειρουργικού Τμήματος Νοσοκομείου Παίδων «Π.&Α. Κυριακού» κ. Θεόδωρος Αϊβάζογλου. Σχεδόν 400 παιδιά κάθε χρόνο προσέρχονται στο Νοσοκομείο Παίδων «Π.&Α. Κυριακού» με έγκαυμα. Πριν από την ηλικία των 5 ετών τα περισσότερα παιδιά- κυρίως αγόρια- παθαίνουν εγκαύματα από επικίνδυνα υγρά (ζεματιστά νερά, χημικά προϊόντα κ.ά.). Τα εγκαύματα που προκαλούνται από φωτιά στο σπίτι αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε παιδιά μικρότερα των 14 ετών. Πιο συχνά καταγράφονται εγκαύματα σε περιοχές χαμηλού βιοτικού επιπέδου και σε πολυμελείς οικογένειες. (ΕURΟΚΙΝΙSSΙ/ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΞΑΝΘΟΣ)


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση