ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο

Εξειδικευμένα Ιατρικά Κέντρα / Ιατροί.

<< < (5/10) > >>

Argirios Argiriou:
07/01/2015.
Της Φρόσως Βαρβάρα.
   
Mονάδα υπερβαρικής ιατρικής στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος.

Κλινική σαν… διαστημικός σταθμός

Μοναδικό “στολίδι”, που προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αποτελεί η Μονάδα Υπερβαρικής-Καταδυτικής Ιατρικής του νοσοκομείου “Άγιος Παύλος”. Ήδη συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας, ενώ τους τελευταίους μήνες εξοπλίστηκε με ακόμη πιο σύγχρονα μηχανήματα, γεγονός που την καθιστά την καλύτερη των Βαλκανίων αλλά και μία από τις καλύτερες της Ευρώπης.
Η νέα υπερσύγχρονη μονάδα, η οποία είναι η μοναδική σε δημόσιο νοσοκομείο, καθώς η άλλη που λειτουργεί στο Ναυτικό Νοσοκομείο αφορά μόνο σε στρατιωτικούς και όχι σε απλούς πολίτες, προσφέρει τις υπηρεσίες της σε όσους πάσχουν από τη νόσο των δυτών, αγγειοπάθειες λόγω σακχαρώδους διαβήτη, οστεονεκρώσεις, οξεία κώφωση και οξεία τύφλωση.
Προσφέρει μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες
«Στον τομέα της Υπερβαρικής Ιατρικής χαρακτηρίζεται σαν Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας και προσφέρει μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες λόγω του ότι αυξάνει την οξυγόνωση των διαφόρων ιστών και οργάνων με ποιοτική και ποσοτική βελτίωση των αμυντικών και επουλωτικών μηχανισμών του οργανισμού όταν η συνήθης μεταφορά οξυγόνου δεν επαρκεί για το ανάλογο αποτέλεσμα» επισημαίνει η διευθύντρια της μονάδας Παιδοχειρουργός εντατικολόγος Μαρία Κώτσιου και συνεχίζει «Τέτοιες παθήσεις είναι η δηλητηρίαση με μονοξείδιο, εγκαύματα, αποφυγή ακρωτηριασμών, επούλωση επιπεπλεγμένων ελκών, αποκατάσταση επιπλοκών σακχαρώδη διαβήτη και ακτινοθεραπευθέντων ογκολογικών ασθενών, οξείες νεκρωτικές φλεγμονές, φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, οξεία κώφωση, άσηπτη οστική νέκρωση, σύνδρομα οξείας εγκεφαλικής ισχαιμίας, αλλά και αρτηριακές εμβολές» αναφέρει.
Το εσωτερικό της νοσοκομειακής Μονάδας φέρνει πολύ σε διαστημικό σταθμό. Ο λευκός υπερβαρικός θάλαμος γερμανικής κατασκευής, το σημείο μηδέν για τη θεραπεία των δυτών, καταλαμβάνει τον μεγαλύτερο χώρο στο κτίριο, που είναι διακοσμημένο με αφίσες του βυθού και δελφινιών. Και μοιάζει με χρονο-κάψουλα που προσγειώθηκε κρυφά στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.
Το κόστος του υπερσύγχρονου εξοπλισμού καλύφθηκε κατά ένα μέρος από το ΕΣΠΑ (600.000 ευρώ), ενώ καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η δωρεά του κ. Μιχάλη Πάνου, ο οποίος προσέφερε πάνω από 85.000 ευρώ.

Η καλύτερη κλινική στα Βαλκάνια
“Η Μονάδα Υπερβαρικής-Καταδυτικής Ιατρικής είναι η μοναδική που υπάρχει σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και η καλύτερη ποιοτικά στα Βαλκάνια, ενώ καθημερινά δέχεται 25 ασθενείς. Στον τομέα της Καταδυτικής Ιατρικής η Μονάδα έχει ενταχθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ στο «ευαίσθητο» διαμέρισμα του Βορείου Αιγαίου, έχοντας συμπεριληφθεί στον επίσημο Νατοϊκό Επιχειρησιακό Οργανισμό παρά το γεγονός ότι είναι «πολιτική» (μη στρατιωτική) και παρά την εμμονή της Τουρκίας που επιχειρεί να αναλάβει το σχετικό ρόλο με ανάλογη Στρατιωτική Μονάδα» τονίζει η κα Κώτσιου.
Για μονάδα-πιλότο στο ΕΣΥ, που συνεργάζεται με το υπουργείο Υγείας σε θέματα Υπερβαρικής Ιατρικής, έκανε λόγο ο διευθυντής της μονάδας Θεόδωρος Μεσημέρης. Όπως ανέφερε, η ιδέα ξεκίνησε την εποχή που στην Ελλάδα υπήρχε μόνο μία τέτοια μονάδα στο Ναυτικό Νοσοκομείο, ενώ στη γειτονική Ιταλία υπήρχαν 125. Τελικά, η ιδέα πήρε σάρκα και οστά το 1992 και η μονάδα άρχισε να λειτουργεί το 1994.
“Έχουμε ολοκληρώσει 40.000 θεραπευτικές συνεδρίες και έχουμε βοηθήσει σε δύσκολα περιστατικά. Πριν από μερικούς μήνες ήρθε στην Ελλάδα ο πρόεδρος ενός διεθνούς οργανισμού για την πρόληψη καταδυτικών ατυχημάτων. Συζητήσαμε και αποφασίσαμε τη συνεργασία της κλινικής μας με τον συγκεκριμένο οργανισμό ο οποίος έχει 400.000 μέλη».
Ασθενείς από χώρες του εξωτερικού
«Αποβλέπουμε στον ιατρικό καταδυτικό τουρισμό ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της μονάδας Θεόδωρος Μεσημέρης ήδη στη μονάδα υπερβαρικής ιατρικής του νοσοκομείο Άγιος Παύλος έχουν νοσηλευθεί ασθενείς από χώρες του εξωτερικού ,και συγκεκριμένα από την Ιταλία ,τη Γιουγκοσλαβία,την Πολώνία αλλά και τη Γαλλία. ««Υπάρχει προοπτική ανάπτυξης του ιατρικού καταδυτικού τουρισμού. Μεγάλες εταιρείες που θέλουν να φέρουν δύτες στην Ελλάδα, είτε για τουρισμό είτε για επιστημονικούς και επαγγελματικούς λόγους, το πρώτο πράγμα που ρωτούν είναι αν υπάρχει κάλυψη υπερβαρικού θαλάμου για κάποιο έκτακτο περιστατικό»τονίζει ενώ παράλληλα προσθέτει «Η μονάδα υπερβαρικής ιατρικής είναι η καλύτερη στα Βαλκάνια και μία από τις καλύτερες της Ευρώπης» επισημαίνει ο κος Μεσημέρης ενώ υποστηρίζει πως η συγκεκριμένη κλινική διαθέτει και το κατάλληλο και εξειδικευμένο ιατρικό αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό.
Η μονάδα εφημερεύει καθημερινά επί 24ωρου βάσεως (365 μέρες ετησίως) ώστε να καλύπτονται τα επείγοντα ή προγραμματισμένα για θεραπεία περιστατικά και είναι σε κατάσταση «αυξημένης ετοιμότητας» σε περίοδο στρατιωτικών αναλόγων δραστηριοτήτων.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πατρωνάκης Μάνος:
 Δυστυχώς στην Ελλάδα του σήμερα και της θάλασσας ελάχιστες μονάδες απέμειναν εν λειτουργία.
Δείτε εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
τα κέντρα υπερβαρικής ιατρικής στη γειτονική χώρα.

Argirios Argiriou:
Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων 

απεξάρτηση από αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια ( τζόγο )

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δείτε και σχετικό άρθρο από την Καθημερινή της 19/10/2014

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
05/05/2015
Βίκυ Κώστα.

Εκεί η εξωσωματική δεν κοστίζει

Με την υπογεννητικότητα στην Ήπειρο να χτυπάει «κόκκινο» (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 2013 είχαμε μόλις 7 γεννήσεις την ημέρα), θα περίμενε κανείς η πολιτεία να υποκινεί τις γυναίκες να αποκτήσουν παιδί, παρέχοντάς τους σημαντικά κίνητρα. Κι όμως, εκατοντάδες γυναίκες κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα στη μητρότητα, λόγω οικονομικής δυσπραγίας και του γνωστού σε όλους μας «τέρατος» της γραφειοκρατίας. Επιπρόσθετες παρενέργειες προκάλεσε τα τελευταία χρόνια και η μη λειτουργία της Εθνικής Ανεξάρτητης Αρχής που ασχολούνταν με τα θέματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα μέλη της οποίας παραιτήθηκαν το 2008 και μέχρι χθες οι υπουργοί Υγείας είχαν επιδείξει αδιαφορία για τη διευθέτηση του θέματος. Αποτέλεσμα, οι δεκάδες Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής που λειτουργούν επί σειρά ετών στη χώρα μας, μία εκ των οποίων και στα Γιάννενα, να μην έχουν ελεγχθεί ούτε και λάβει την αναγκαία άδεια για την ίδρυσή τους!

Η διάλυση της Ε.Α.Ι.Υ.Α. πριν από δύο χρόνια επιβεβαίωσε τα μέλη της που μιλούσαν για συνεχή απαξίωση και παραγκωνισμό από την πολιτεία που «δεν μας επιτρέπουν να ασκήσουμε τις αρμοδιότητές μας και το έργο μας». Ωστόσο, τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς  κατατίθεται το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τη λειτουργία των μονάδων αυτών. Οι μονάδες αυτές, όπως τονίστηκε, θα λειτουργούν αδειοδοτημένες πλέον και θα δείξουν στον κόσμο την ποιότητα των γιατρών και των μονάδων που προσφέρουν εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Ιατρικής Γενετικής και Υποβοηθούμενης Παραγωγής στην Ιατρική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, Γιάννη Γεωργίου, στα εννέα χρόνια που εφαρμόζεται ο νόμος για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις στη διαδικασία της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, στις οποίες εάν η πολιτεία έτεινε «ευήκοον ους», θα μπορούσαν να είχαν προχωρήσει και οι ανάλογες αλλαγές σε επίπεδο νομοθεσίας. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, λειτουργεί εδώ και χρόνια Μονάδα Υποβοηθούμενης Παραγωγής, η οποία προσφέρει μεγάλο εύρος κλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας και έχει εξειδικευμένο προσωπικό με μακρόχρονη εμπειρία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στα πεδία της διερεύνησης και της θεραπείας της.

Όλα αυτά φυσικά, είναι γνωστά σε όσες γυναίκες την επισκέφτηκαν τα προηγούμενα χρόνια για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και να αποκτήσουν παιδί, προσπερνώντας τα όποια εμπόδια, ωστόσο η Μονάδα δεν είναι ευρέως γνωστή, παρόλο που η εξωσωματική εκεί δεν κοστίζει. Κι αυτό γιατί μιλάμε για δημόσια Μονάδα, από τις λίγες που λειτουργούν στη χώρα μας, την ώρα που τα ιδιωτικά κέντρα… αναπαράγονται με γοργούς ρυθμούς. Πάντως, στις ιδιωτικές μονάδες, τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης η κίνηση έχει πέσει κατά 50%, με τα ζευγάρια να εμπιστεύονται τις δημόσιες Μονάδες.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Παραγωγής του Πανεπιστημιακού, γίνονται κάθε χρόνο 300 με 400 κύκλοι αναπαραγωγής, αριθμός που δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά τα χρόνια της κρίσης. Η Μονάδα συμβάλλει στη γέννηση περισσότερων από 100 παιδιών κατά έτος και από την εμπειρία της αυτή μπορεί να προσφέρει μια σφαιρική-ολιστική προσέγγιση στην Υπογονιμότητα με την αρωγή της Μαιευτικής και Γυναικολογικής κλινικής (π.χ. στις ενδοσκοπήσεις, στην εμβρυομητρική ιατρική, κ.α.), του εργαστηρίου Ιατρικής Γενετικής (στη γενετική συμβουλευτική, τις γενετικές εξετάσεις DNA και χρωμοσωμάτων) και της Ουρολογικής κλινικής (στη βιοψία όρχεων, κλινική εξέταση και θεραπεία ανδρικής υπογονιμότητας). Τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι οι επισκέψεις δεν γίνονται μόνο από την περιοχή της Ηπείρου ή της Κέρκυρας, αλλά πλέον και από τη Δυτική Ελλάδα, το Αγρίνιο, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη ακόμα και τη Δράμα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η «εδώ» Μονάδα έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, ώστε να μπορεί να εφαρμόσει προεμφυτευτικό έλεγχο, δηλαδή βιοψία εμβρύου. Πρόκειται για επαναστατική τεχνική, η οποία εφαρμόζεται μόνο στα Γιάννενα και τη Θεσσαλονίκη. Η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση αποτελεί μια θεαματική και εξαιρετικά χρήσιμη επιστημονική εξέλιξη. Ολοένα και περισσότερα ζευγάρια που κάποτε βίωναν απογοητεύσεις, μπορούν να ολοκληρώσουν την οικογένειά τους φέρνοντας στη ζωή υγιέστατα παιδιά. Με τη μέθοδο αυτή λαμβάνονται κύτταρα από πρώιμα έμβρυα που δημιουργούνται στο εργαστήριο με εξωσωματική γονιμοποίηση, ακολουθεί ανάλυση του γενετικού υλικού των κυττάρων αυτών, ώστε να εντοπισθούν ανωμαλίες και, τελικά, μεταφέρονται στη μήτρα της γυναίκας μόνο τα έμβρυα εκείνα που διαγνώσθηκαν ως υγιή.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Σε ειδικές ομάδες ασθενών
Θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας με κρουστικά κύματα στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης.

Το Ανδρολογικό Ιατρείο της Α’ Ουρολογικής Κλινικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την εφαρμογή της θεραπείας των κρουστικών κυμάτων για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας σε ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα (υπέρταση, στεφανιαία νόσο, υπερλιπιδαιμία) και σακχαρώδη διαβήτη.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Α' Ουρολογικής Κλινικής, καθηγητής Δημήτρης Χατζηχρήστου, το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» είναι το πρώτο και μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο σε όλη την Ελλάδα, όπου εφαρμόζεται η θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας με κρουστικά κύματα.

Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί το συχνότερο σεξουαλικό πρόβλημα στους άντρες, ιδιαίτερα μετά τη μέση ηλικία. Υπολογίζεται πως 1 στους 5 άνω των 60 ετών πάσχει από οργανική στυτική δυσλειτουργία, και μάλιστα κατά 70% έχει αγγειακή αιτιολογία.

Τα κρουστικά κύματα έχουν εφαρμοστεί την τελευταία επταετία διεθνώς ως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του αιτίου της αγγειακής νόσου στο πέος. Η εφαρμογή της τεχνολογίας των κρουστικών κυμάτων στα σηραγγώδη σώματα του πέους προκαλεί τη δημιουργία νέων αγγείων (νεοαγγειογένεση) και την αύξηση της αιματικής ροής με αποτέλεσμα τη βελτίωση της αιμάτωσης του πέους και την επίτευξη καλύτερης ποιότητας στύσης.

Είναι μια εντελώς ανώδυνη και αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Η θεραπεία γίνεται σε συνεδρίες (1 ή 2 ανά εβδομάδα), και η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε έξι εβδομάδες.

Από τις σχετικές μελέτες φαίνεται ότι για ασθενείς που ανταποκρίνονται στα χάπια για στυτική δυσλειτουργία, μετά από την εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων το 60-70 % δεν θα τα χρειάζονται, και θα καταφέρνουν να έχουν ικανοποιητικές σεξουαλικές επαφές. Σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με τα χάπια της στύσης από το στόμα, ένα ποσοστό περίπου 50% μετά την θεραπεία θα ανταποκρίνεται στα φάρμακα. Μακροπρόθεσμα φαίνεται ότι η διατήρηση των αποτελεσμάτων παραμένει, εφόσον ο ασθενής ρυθμίσει τους παράγοντες κινδύνου που επιδρούν αρνητικά στα αγγεία (π.χ. να διακόψει το κάπνισμα, να ελέγξει το σακχαρώδη διαβήτη, τη χοληστερίνη και την υπέρταση).

Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου και στυτική δυσλειτουργία μπορούν να απευθύνονται για ραντεβού στο Ανδρολογικό Ιατρείο του «Γ. Γεννηματάς», στο τηλέφωνο: 2310 963102.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση