ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο

Εξειδικευμένα Ιατρικά Κέντρα / Ιατροί.

<< < (2/10) > >>

Raptor:
Ρομποτική στερεοτακτική ακτινοχειρουργική CyberKnife στο «Ιατρόπολις Μαγνητική Τομογραφία».


Το κόστος της μεθόδου καλύπτεται 100% από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Ειδικά οι καρκινοπαθείς και οι πάσχοντες από χρόνιο νόσημα, με βάση απόφαση του υπουργείου Υγείας, δεν καταβάλουν ποσοστό συμμετοχής.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Raptor:

Gamma Knife

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

flone:
"Recent publicity surrounding the opening of a private radiosurgery facility in the United Kingdom suggested near miraculous proper­ties for a radiation technique developed over 30 years ago. According to media reports, 'many potentially fatal brain conditions which are inoperable using con­ventional surgery can now be treated successfully.' This form of marketing is misleading and offers false hope." (Στο επισυναπτόμενο. Λίγο παλιό. Αλλά ίσως τώρα επίκαιρο εδώ.)

Ο Michael Brada έτυχε να είναι δάσκαλός μου ως υπεύθυνος Ακτινοθεραπευτής του Ιατρείου Νευροογκολογίας στο Royal Marsden Hospital (από τα πιο γνωστά νοσοκομεία νεοπλασματικών νόσων παγκοσμίως) και κοντά του έμαθα σε λίγους μήνες τόσα πολλά... Όπως ότι η ιατρική δεν είναι "Καταιγίδα της Ερήμου". Αυτά, βέβαια, σε ένα Σύστημα Υγείας όπου το πρώτο φάρμακο για ασθενείς με brain tumor και επιληπτικές κρίσεις ήταν (μπορεί να είναι ακόμα) η καρβαμαζεπίνη. Η οποία, παρεμπίπταμπλυ (καλά το έγραψα?), είναι και το πρώτο φάρμακο για τη νευραλγία τριδύμου (ή τουλάχιστο έτσι θυμάμαι, μπορεί να κάνω και λάθος).

Anyway, καλά κέρδη.

Gatekeeper:
Χμμμμ 10 χρόνια πίσω (13 FEBRUARY 1999).

Αναρωτιέμαι εαν έχει ακόμα την ιδια άποψη!

Αλήθεια ποια είναι η δική σου αποψη flone?

Αρκετές κλινικές μελέτες δρομολογούνται.......

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος+

flone:
Μην παρεξηγηθεί το παραπάνω μήνυμά μου.

Δύσκολα θα βρείτε φανατικότερους θαυμαστές της τεχνολογίας. Άλλωστε, η ειδικότητά μας βασίζεται πάνω της. Όταν ο Μυλωνάς μας έλεγε «Ο Babinski έκανε τη Νευρολογία ειδικότητα», εμείς τα διαβολάκια ειδικευόμενοι, συμπληρώναμε «και ο Hounsfield την έκανε επιστήμη…». Κανείς δεν αμφισβητεί καμία σύγχρονη μέθοδο. Δεν πρόκειται γι’ αυτό. Αλλά για τον τρόπο με τον οποίο διαφημίζονται/προωθούνται αυτές από επιχειρηματίες. «Αφαιρεί έναν τρισδιάστατο στόχο», «θεραπεύει», «όγκους, μεταστάσεις, γλοιώματα». Α, και επιληψία (έτσι, γενικά). Νομίζω ότι η θέση αυτή είναι ξεκάθαρη.

Το δεύτερο επεισόδιο λέγεται επιλογή περιστατικών και ενημέρωση ασθενούς. Αλλά, δέκα χρόνια πριν, οι ασθενείς ερχόταν στα εξωτερικά ιατρεία του NHS με τη βιβλιογραφία στο χέρι. Και ρωτούσανε και ξαναρωτούσανε. Και οι γιατροί απαντούσαν. Ενώ μαθαίνουμε ότι σε άλλες χώρες η ενημέρωση του ασθενούς και η επιλογή γιατρού και αγωγής γίνεται στα…φαρμακεία!

Το τελευταίο κομμάτι είναι το after-sales service. Εδώ έχει πολύ γέλιο (= κλάμα). Θα αναλάβει το κέντρο να κουράρει την επιπλοκή? Και γιατί στην τρίτη μαγνητική ο όγκος είναι ακόμα εκεί? Για όλα αυτά, βέβαια, ο ασθενής έχει ενημερωθεί (= υπογράψει). «Α, ναι, είχαμε υπογράψει ένα χαρτί ότι μπορεί να πάθω υδροκέφαλο». Αλλά ο άνθρωπος δεν ξέρει τι είναι ο υδροκέφαλος, ούτε ποια είναι τα συμπτώματα του, ούτε πώς αντιμετωπίζεται κλπ κλπ.

Πολύτιμο εργαλείο η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική. Ενδεχομένως να αποδειχτεί επανάσταση, όταν ολοκληρωθούν όλες αυτές οι κλινικές μελέτες και έχουμε αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.

Όσο για το δάσκαλο, μας είχε μιλήσει και για κάποιους μαθητές του, με σφιγμένα χείλη και κουνώντας το κεφάλι με νόημα. Για το θέμα που συζητάμε, ίδια θα είναι η γνώμη του. Εμπόριο χαρμάνι...

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση